mielone - 47549 przepisów (strona:2405/3170)

"Zaczekaj na miłość" Ilona Gołębiewska 122

miłość" to piękna, wielowątkowa opowieść o sile rodzinnych więzi. Autorka pokazuje, ze po każdej porażce, czy traumie możemy się podnieść. Wszystko zależy od nas, od tego czy będziemy mieli siłę do walki o marzenia i szczęście. Pokazuje nam silne kobiety, które radzą sobie z trudnościami losu i to, że wszystko w życiu ma swój sens. Klara dzięki swoim pasjom przetrwała

kruche babeczki
Rolada z boczku 112

Bardzo prosta w przygotowaniu domowa rolada z boczku. Wystarczy kupić cienki kawałek ładnego mięsa, inny nie da się zwinąć i niedużym nakładem pracy i czasu będziemy mieli smaczną. Polecam wszyskim tym którzy nie muszą, albo nie chcą liczyć kalori. ok. 1,5 kg surowego boczku

Polska Zupa
Naleśnikowe cannelloni z boczkiem i szpinakiem 147

więcej mąki więc warto mieć kilka łyżek więcej. Z gotowego ciasta pieczemy rumiane naleśniki – wychodzi około 8 sztuk.   Przygotowujemy farsz – boczek kroimy w mniejsze kawałki i mielimy w robocie kuchennym na drobno. Na zimną patelnie wrzucamy zmielony boczek, włączamy średni gaz i smażymy, aż zacznie się zrumieniać – około 708 minut, od czasu do czasu mieszając

Smaczna Strona
Błyskawiczne ciasteczka 162

drobno posiekanych orzechów włoskich -50 g drobno posiekanych migdałów -szczypta soli dodatkowo: – cukier puder do obtoczenia Przygotowanie: Wszystkie składniki wyciągamy wcześniej aby miały temperaturę pokojową,. Orzechy i migdały mielimy drobno. Masło ucieramy mikserem przez około 2-3 minuty. Dodajemy resztę składników i mieszamy mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i kładziemy na blaszce

I LOVE LIFE
Co jeść i pić, aby dodać sobie energii? 134

składników pożywienia. Jeśli będziemy odwodnieni te procesy będą zachodzić wolniej i na mniejszą skalę, co spowoduje, że nawet mimo super posiłku szybko zrobimy się ospali, zmęczeni, rozdrażnieni i będziemy mieli kłopoty z koncentracją. Pamiętajmy więc, aby odpowiednio nawadniać nasz organizm

Z notatnika dietetyka
Wędliny domowe – Szynkowar – Perliczka 73

małe kawałeczki, 1-2cm kawałki będą w sam raz. Kości i skrzydełek nie wyrzucamy! Możemy zamrozić, bądź od razu przygotować na nich bulion na zupę. Pozostałe mięso mielimy w maszynce do mięsa na grubych oczkach. Zmielone mięso i pokrojone kawałki łączymy i dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy, oklepujemy, wyrabiamy… aż całość będzie zwarta i gotowa. Masą wypełniamy szynkowar, zamykamy

Tajemnice Smaku
Domowy smalec na wędzonce z suszonymi grzybami i śliwkami 101

suszone prawdziwki (wymoczone, zagotowane, odcedzone) 4 ząbki czosnku 4 zgniecione ziarna jałowca sól, pieprz do smaku – ilość uzależniona od słoności użytych wędzonek Wykonanie Słoninę drobno kroimy lub mielimy w maszynce do mięsa z sitkiem o grubych oczkach. Następnie wytapiamy na małym ogniu w garnku z grubym dnem. Gdy już uzyskamy wytopione skwarki dodajemy pokrojone w bardzo drobną kostkę kiełbasę

Tajemnice Smaku
Tosty jednorożca – Tęczowe tosty – Unicorn toast 98

łyżeczką “malując” wypukłą częścią. Postarajmy się stworzyć tęczę, technika jest dowolna, tu nie ma sztywnych reguł, chodzi o zabawę. Dojdziecie do wprawy, już przy kolejnych kanapkach będziecie mieli niezłą frajdę. Na koniec posypujemy kolorowymi posypkami i mamy tęczowe tosty jednorożca!   Pomysł zaczerpnięty z  Vibrant & Pure

Tajemnice Smaku
Rolowane drożdżówki z makiem, orzechami włoskimi i pomarańczami 125

skórkę pomarańczową zalewamy sokiem z pomarańczy, dorzucamy otartą skórkę pomarańczy i odstawiamy. Mak wsypujemy do garnka, zalewamy wodą, zagotowujemy i odstawiamy na około 30 minut. Następnie mak odsączamy idwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa z drobnym sitem. Do zmielonego maku dodajemy posiekane orzechy włoskie, namoczone skórki pomarańczowe razem z sokiem i otartą skórką pomarańczy, miód i cukier. Jeżeli masa jest

Tajemnice Smaku
Rogale drożdżowe nadziane białym makiem z bakaliami 120

ugotowaniu osączamy na sicie o bardzo drobnych oczkach. Do maku dodajemy blanszowane i obrane ze skórki migdały i orzechy włoskie, następnie mielemy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Do mielenia używamy sitka o drobnych oczkach. Do zmielonej masy makowej dodajemy sparzone, posiekane rodzynki i skórkę pomarańczową, miód i śmietanę. Dokładnie mieszamy. CIASTO Drożdże rozprowadzamy ciepłym mlekiem, dodajemy cukier, jajko, mleko, mąkę

Tajemnice Smaku
Rillettes z gęsi czyli mięsne smarowidło do chleba 134

łatwo było ułożyć je w garnku. Skrzydła odkładamy na bulion lub mrozimy. Z pozostałych porcji gęsi oddzielamy skórę i tłuszcz od mięsa. Surowy tłuszcz, skórę i wszystkie tłuste kawałki mielimy w maszynce do mięsa. Zmielony tłuszcz wytapiamy około godziny na mały ogniu. Kiedy tłuszcz się wytopi dodajemy do niego kawałki gęsi, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, gałązki tymianku, sól, pieprz

Tajemnice Smaku
Kapusta czerwona kiszona 97

Czerwona kapusta dostępna jest w sprzedaży praktycznie cały rok. Dzięki temu możemy ją kisić w niewielkich ilościach, wtedy kiedy będziemy mieli na nią ochotę. Wystarczy dorodna główka kapusty, jabłko, cebula, przyprawy, szatkujemy, mieszamy i po dwóch tygodniach mamy ponad 2 kg pysznej i zdrowej kiszonej surówki. Skład 1 główka czerwonej kapusty ( około 2 kg) 1 duże winne jabłko 1 duża

Tajemnice Smaku
Migdałowe ciasto z Santiago de Compostela 108

aromatu migdałowego masło i mąka kukurydziana do wysmarowania i obsypania foremki cukier puder do oprószenia ciasta Wykonanie Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i obsypujemy mąką kukurydziana. Migdały mielimy w malakserze, jednak nie na mąkę, a raczej na drobny “piasek”. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem pudrem na jasny kogel-mogel. Dodajemy zmielone migdałami, skórkę

Tajemnice Smaku
Cukier aromatyzowany kwiatami bzu 115

możemy dodawać do aromatyzowania sera do naleśników, do wypieków, do słodzenia herbaty lub możemy na jego bazie przygotować syrop z przepisu Kingi   Green Morning . Możemy również zrezygnować z mielenia cukru, połączyć go z olejem kokosowym i przygotować peeling według pomysłu Marty Leniwa Niedziela . Składniki 1 szklanka kwiatów bzu lilaka, bez zielonych łodyżek 1 szklanka cukru Wykonanie Część kwiatów

Tajemnice Smaku