Praliny daktylowo -orzechowe 282kokosowy) do obtoczenia – garść posiekanych pistacji Przygotowanie: Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut. Odsączamy. Orzechy nerkowca i migdały rozdrabniamy np. w malakserze lub młynku do mielenia kawy do uzyskania konsystencji tzw. mąki orzechowo-migdałowej. Do większego pojemnika wsypujemy naszą zmiksowaną mieszkankę orzechowo – migdałową, dodajemy odsączone daktyle, kakao i olej. Wszystko miksujemy aż uzyskamy kleistą masę. Wszystko
I LOVE LIFE
Wegetariańska potrawka z sorgo 283namoczyć ziarna w wodzie przez kilka godzin. U mnie moczyły się całą noc. Sorgo okazało się bardzo podobne do kaszy pęczak, zarówno w smaku jak i strukturze. Jeśli będziecie mieli okazję to warto spróbować jako ciekawostkę, ponieważ nie jest jeszcze u nas zbyt popularna. Na co dzień pozostanę jednak przy klasycznych dobrze znanych kaszach, które w zupełności mi wystarczają
HealthyCreations
Drobiowa pieczeń z serem i kolorowymi paprykami 1262małą kostkę, a papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i również pokroić w kostkę. 3. Masa mięsna: Mięso z uda kurczaka, cebulę, czosnek i bułkę zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajko, żółtko, kasze mannę, pieprz czosnkowy, natkę z pietruszki, całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę mięsną. Następnie dodać pokrojony ser, papryki, całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą
Szalona Kuchnia Eweliny
FILET Z KURCZAKA DUSZONY Z WARZYWAMI 364Proste, szybkie i zdrowe danie jednogarnkowe. Kurczak i warzywa - klasyczne połączenie, bardzo lubiane przez wszystkich. Zawsze robię większą porcję, abyśmy mieli na 2 dni obiad z głowy. Mąż zajada z ryżem, a ja już bez dodatków. Potrawa jest bardzo aromatyczna od ilości warzyw, dlatego gorąco polecam ten szybki i zdrowy obiadek 👌 Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 czerwona papryka
Walijskie Pichcenie
wiejski sernik 300masła ( i jeszcze trochę do wysmarowania blachy) 2/3 szklanki rodzynek sposób przygotowania Rodzynki wsypujemy do misy, zlewamy gorąca wodą i odstawiamy na 30-40 minut. Ser twarogowy mielimy w maszynce (dwukrotnie), następnie r ozbijamy jaja i oddzielamy żółtka od białek. Do sporej misy wkładamy żółtka i ucieramy je razem z cukrem, po czym dodajemy
Miód i pieprz
Kilka słów o wyciskarkach do soków 213nich są wyposażone w bardzo wygodną opcję automatycznego odprowadzania miąższu, dzięki czemu nie trzeba rozkręcać całej maszyny po zakończeniu procesu. Część wyciskarek do zestawu ma również dołączone końcówki do mielenia mięsa czy kręcenia makaronu. Warto również zwracać uwagę czy producent oferuje wymienne wałki ślimakowe oraz, czy wyciskarka posiada gumowe nóżki, co zapobiegnie ślizganiu się jej po kuchennym blacie. *artykuł inspirowany
Kuchcik gotuje
Sernik krakowski 213nadaje. Ja przygotowałam to ciasto właśnie z serkiem z wiaderka. Powód? Taki miałam akurat w lodówce i nie chciało mi się biec do sklepu a później bawić się w mielenie twarogu. Jednym słowem - oszczędność czasu. I wcale nie uważam, aby sernik był przez to mniej smaczny. Jest równie zwarty i konkretny, taki jaki powinien być :) Składniki: Ciasto: 3 żółtka
My simple kitchen
Bezglutenowy i wegański mazurek czekoladowy z orzechami 352minut. 2 Daktyle zalewam wrzątkiem, tak żeby wszystkie były przykryte i odstawiam na 10 minut. 3 Orzechy laskowe lekko podprażam na patelni i odstawiam do ostygnięcia. 4 Pozostałe orzechy mielę w młynku na mąkę. 5 Mąkę z orzechów, amarantusa, 20g mąki ziemniaczanej i ksylitol mieszam w misce. 6 Do mieszanki dodaję pokrojony w kostkę olej i ucieram na kruszonkę
Book of spells
Lekka pascha + film 149żółtka zapach waniliowy starta skórka z cytryny 4 łyżki słodziku PECVA 2 łyżki posiekanych migdałów 2 łyżki rodzynek 3 łyżki miodu 200 g rozmrożonych wiśni przepis Ser biały mielimy 3 razy lub przeciskamy przez praskę do miski, następnie do sera dodajemy żółtka, odrobinę zapachu waniliowego, startą skórkę z cytryny, posiekane migdały, rodzynki, słodzik PECVA oraz miód. Wszystkie składniki dokładnie łączymy
Smakowite Dania
Sernik cytrynowy z karmelem i prażonymi orzeszkami ziemnymi 257Herbatniki rozdrabniamy w blenderze razem z kakao. Mieszankę łączymy z roztopionym masłem i od razu wylepiamy nia dno tortownicy (24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Tortownicę umieszczamy w lodówce. Twaróg mielimy, przekładamy do misy miksera. Wsypujemy cukier i miksujemy. W trakcie miksowania dodajemy po jajku, następnie ziarenka wanilii i sok z cytryny, skórkę z niej, śmietankę i na samym końcu budyń
Raj dla Podniebienia
Dietetyczna pascha wielkanocna 237laski wanilii łyżeczka skórki otartej z cytryny 2 łyżki posiekanych migdałów 2 łyżki miodu naturalnego 2 łyżki rodzynek kilka kropel (wedle uznania) słodziku Pecva garść rozmrożonych wiśni. Wykonanie: Ser mielimy trzy razy. Powinien być jak najdrobniejszy. Wszystkie składniki oprócz wiśni umieszczamy w misie miksera i chwilę ucieramy, by składniki masy dokładnie się połączyły. Paschę wykładamy do foremek wyłożonych
Poezja Smaków - blog kulinarny
Pierogi ruskie z domowej pierogarni 199minut, od momentu zagotowania się wody. Odcedzamy wodę, dokładnie ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Ziemniaki możemy również wystudzić i zimne przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa lub praskę. Najlepiej ziemniaki ugotować dzień przed tym, jak będziemy planować lepienie pierogów (znacznie przyspieszy nam to pracę). Cebulkę kroimy w bardzo drobną kostkę, rozgrzewamy olej na patelni i smażymy
KulinarneImpresje.pl
Zajączki – wielkanocne paszteciki z mięsem 596wodzie do miękkości (możemy tutaj użyć mięsa z rosołu z także mięsa pieczeniowego). Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Ugotowane mięso oraz podsmażoną cebulę i przeciśnięty czosnek mielimy lub blendujemy na gładką masę (można też bardzo drobno posiekać). Farsz doprawiamy do smaku, powinien być dość „wyrazisty” *** *** Odrywamy kawałek ciasta wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy je i nakładamy
Blog z Apetytem
DIETETYCZNA PASCHA 301migdałów 50 g orzechów laskowych 50 g orzechów włoskich 4-5 szt. suszonych daktyli garść suszonej żurawiny skórka z 1/2 cytyny 2 łyżki soku z cytyny Wykonanie: Ser biały mielimy trzykrotnie lub blendujemy na gładką masę. Dodajemy jogurt grecki oraz miód i mieszamy. Orzechy włoskie, laskowe oraz migdały drobno siekamy. Daktyle kroimy na mniejsze kawałki. Cytrynę sparzymy, ścieramy
Kuchnia MagdaLeny
Babka waniliowo-kakaowa z zajączkiem 157ciasto, ale miałam tylko dość dużą foremkę do wycinania co spowodowało, że uszy zajączka nie przykryły się jasnym ciastem. Proporcje jasnego do ciemnego zależą od tego jakiej wielkości będziecie mieli foremki i keksówkę. Resztki pozostałe z brązowego ciasta możecie zjeść :), albo przerobić na cakepopsy lub ziemniaczki. Dla kogo: dla szukających prostego ciasta z akcentem wielkanocnym dla lubiących babki
Mania Wypiekania