Rosół z pierożkami wonton z farszem z wątróbki 232dodać drobno posiekaną natkę z pietruszki. Przykryć pokrywką i gotować jeszcze kilka minut do momentu miękkości mięsa. 2. Farsz Wątróbkę drobiową i fileta z kurczaka zmielić maszynką do mielenia. Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodać zmieloną wątróbkę i fileta, doprawić solą, pieprzem i mieszanką przypraw chilli, smażyć na wolnym ogniu około 15 minut
Szalona Kuchnia Eweliny
Pasta rybna 200Składniki: Makrela wędzona - 2 szt masło - 2 łyżki cebula - 1/2 szt Przygotowanie: Makrele dokładnie obrać z ości. Cebulę obrać i razem z masłem i rybą, zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Wszystko dokładnie wymieszać. Pastą smarować pieczywo. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml
Kuchnia Danusi
Pikantna zupa pomidorowa z pulpetami 179łyżeczki cukru 1 łyżeczka pieprzu ziołowego Sposób wykonania: Do dużego garnka wkładamy marchew, pietruszkę, selera i 1 cebulę. Zalewamy 2 litrami wody i gotujemy wywar warzywny. W międzyczasie mielimy mięso. Dodajemy do niego bułkę tartą, sól i pieprz. Mieszamy i formujemy małe kulki. Odławiamy warzywa z wywaru i wrzucamy kulki mięsne. Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat i przecier pomidorowy. Gotujemy
Qchnia po prostu
Indiańskie pączko-chrusty czyli frybread Navajo - idealne na wyprawę 202dostali od wspaniałomyślnego rządu USA mąkę i zrobili takie chlebki, zasługując na tytuł prawdziwych kryzysowych kucharzy. Obecnie dodaje się do nich proszku do pieczenia, którego, siłą rzeczy wtedy nie mieli :) Normalnie robi się je ze zwykłej mąki, dzięki czemu są bardziej pofalowane i jaśniejsze, ale ja zrobiłem z pełnoziarnistej, bo ten ciemny kolor mi się podoba :) Wyglądają tak dobrze
Kryzysowa Książka Kucharska
Pączusie serowe 199szklanki mąki - 6 łyżek cukru - 2 łyżki cukru waniliowego - 3 łyżki śmietany 18% - 1 łyżka spirytusu - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody - olej - cukier puder Przygotowanie: Twaróg mielimy i miksujemy z cukrami, następnie stopniowo dodajemy żółtka. Do masy twarogowej dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, śmietanę oraz spirytus. Wszystko dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę
Zainspirowana w kuchni
Dietetyczne pączki pieczone 209choć nazywać je pączkami, to jest jednak lekkie nadużycie ;) Zwłaszcza dla mnie - uwielbiam i kocham miłością bezwarunkową polskie pączki z cukrem pudrem. Rodzinie bardzo smakowały i nie mieli nic przeciwko nazywać je pączkami pieczonymi. Proste ciasto drożdżowe bogate w żółtka. Szybko je zrobicie i absolutnym plusem jest to, że nie trzeba ich w oleju smażyć Przepis
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Pasztet warzywny z pomidorową salsą – dieta dr Dąbrowskiej 790kapustę, marchewkę, por, cebulę i 1/2 kalafiora. Odcedzić i wycisnąć warzywa przez gazę, aby nie miały za dużo wody. – Warzywa przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. – Połowę surowego kalafiora zetrzeć na tarce i dodać do warzyw. – Wymieszać z przyprawami, doprawić solą, pieprzem. – Pasztet przełożyć do blaszki wyłożonej
To co kocham
Sernik chałwowo – bezowy 200blenderze i rozdrabniamy. Łączymy z kakao i olejem kokosowym. Masą herbatnikową wylepiamy dno tortownicy (22cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Tortownicę ze spodem umieszczamy w lodówce do schłodzenia. Twaróg mielimy, przekładamy do misy miksera, wsypujemy cukier i miksujemy. Wbijamy po jajku, ciągle miksując. Następnie dodajemy po kolei pozostałe składniki: mascarpone, sok z cytryny, pokruszone bezy, wanilię i śmietankę. Całość miksujemy
Raj dla Podniebienia
Sernik mleczno czekoladowy 276najlepszych serników, jaki udało mi się upiec do tej pory, rozpływa się w ustach, nie trudny do wykonania, można powiedzieć że najłatwiejszy , masa serowa robiona bez użycia miksera, bez mielenia. Równy, nie rośnie i nie opada. Godny świątecznego stołu. Blaszka 25/30 cm Ciasto kruche: 100 g mąki pszennej tortowej 100 g mąki krupczatki 150 g miękkiego masła 1 łyżeczka
Wanilia i Kardamon
Serowe oponki 242żółtka 100 g gęstej śmietany 12% 1,5 l oleju do smażenia do dekoracji polewa czekoladowa lub cukier puder Przygotowanie: twaróg przecisnąć przez praskę lub zmielić maszynką do mielenia. Dodać pozostałe składniki i wszystko zagnieść na gładkie ciasto. Poporcjować na mniejsze części i na oprószonej stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości ok 1 cm. Wyciąć szklanką kółka
Niezły Młynek
Gryczane kotlety z łososiem 200żna również upiec Przygotowanie: 1. Kaszę gryczaną gotujemy. 2. Łososia siekamy na drobne kawałeczki. 3. Kaszę, łososia, jajo, koperek i przyprawy wrzucamy do większej miski i blenderem ręcznym mielimy do powstania konsystencji pasty. (jeśli nie posiadacie ręcznego, może być melakser) 4. Wylepiamy kotleciki i smażymy na patelni lub pieczemy w piekarniku. Ja smażyłam na smalcu gęsim. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartości
Zdrowie i pysznie na talerzu
Kotleciki z niespodzianką w sezamie i słoneczniku 198mieszanki chilli Wykonanie: 1. Panierka Wymieszać ze sobą wszystkie składniki panierki. 2. Ugotowane buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mięso, cebulę i czosnek zmielić maszynką do mielenia, przełożyć do dużej miski. Następnie dodać pokruszoną fetę, jajko, starte buraki, natkę, bułkę tartą, kaszę mannę. Dokładnie wymieszać, doprawić pieprzem i ewentualnie solą (ser feta jest dość słony). Z przygotowanej
Szalona Kuchnia Eweliny
Pączki z białą czekoladą 190następnym tygodniu będziemy mieli Tłusty Czwartek, więc najwyższa pora coś przygotować. Dzisiaj lżejsza wersja pączków, bo pieczone. Składniki: - 1 kg mąki pszennej - 2 jajka - 100 g drożdży - 1/2 szklanki cukru - 2 i 1/2 szklanki ciepłego szklanki mleka - 1/2 szklanki oleju - 1 tabliczka białej czekolady Przygotowanie: Do miski rozkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru, 1/2 szklanki ciepłego mleka
Zainspirowana w kuchni
Falafele 175łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki chilii 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej Sól Pieprz Olej do smażenia Ciecierzycę zalewamy zimną wodą, odstawiamy na całą noc. Następnego dnia odcedzamy i mielimy (ja użyłam blendera) z posiekaną cebulką, ząbkami czosnku i natką pietruszki. Masę na Falafele miksowałam kilka minut (musi być gładka i jednolita). Dodajemy przyprawy: ziarna kolendry, kardamon, chilli, cynamon, sodę oczyszczoną
VioletoweKucharzenie
Rozetki ciasteczka skandynawskie 286oleju spadać z foremki), po czym szybko zanurzamy w cieście, ale w takie sposób by ciasto nie zakrywało górnej krawędzi foremki. To bardzo ważne, bo w przeciwnym razie będziemy mieli problem ze ściąganiem z formy upieczonego ciasteczka ( jak np. ja za pierwszym razem). Po chwili na pewno dojdziecie do wprawy co i jak. Po około 20 sekundach zdejmujemy ciasteczko- możemy
Arbuziaki