Sernik limonkowy 253mleczarni Piaski) 200 g drobnego cukru 4 jajka 2 żółtka świeżo wyciśnięty sok z 4 limonek skórka z jednej limonki Spód sernika: Ciasteczka z masłem wrzucamy do malaksera i mielimy aż powstanie masa o konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy do niej masę ciasteczkową. Dobrze ugniatamy ręką i wkładamy lodówki na czas
sierotka maRysia w kuchni
Domowe gnocchi 332łyżka soli 100g mąki pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 1 roztrzepane jajko Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Po wystudzeniu obieramy ze skórki i rozcieramy praską do ziemniaków lub mielimy w maszynce. Do ziemniaków dodajemy sól, mąkę, pieprz i jajko. Zagniatamy jednolite ciasto, ale nie wyrabiamy zbyt długo. Ciasto dzielimy na kawałki i rolujemy w wałki o średnicy
Czerwona Porzeczka
PIZZA FIT Z KALAFIORA 277oliwek zielonych 1/2 cebuli 150 g sera żółtego tymianek suszony ketchup pikantny Octim Wykonanie: Kalafior myjemy, dokładnie osuszamy i dzielimy na różyczki. Następnie wrzucamy do malaksera lub blendera i mielimy na miałko. Przenosimy do miski. Ser mozzarella ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do zblendowanego kalafiora. Dodajemy resztę składników: jajka, nasiona chia, siemię lniane oraz sól, pieprz
Kuchnia MagdaLeny
Chrupiące owsiane krakersy z sezamem - bez jaj 206szklanki płatków owsianych 1 szklanka skrobi z tapioki/ziemniaczanej 1/3 szklanki płynnego oleju kokosowego nierafinowanego lub innego oleju 1 i 1/2 szklanki wrzątku 1/2 szklanki sezamu Przygotowanie: Płatki owsiane mielimy w młynku do kawy. Mieszamy mąkę owsianą z mąką z tapioki, zalewamy wrzątkiem, mieszamy. Dodajemy olej i sezam. Wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy , kroimy na trójkąciki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Szkrab Je Sam
Cielęce pulpety z brokułem i sosem bazyliowym 162przyprawa do mięsa mąka pszenna sos: 1 łyżka masła 1 łyżeczka mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 żółtko 1 garść liści bazylii sól, pieprz czerwony Cielęcinę, obraną cebulę, czosnek mielę maszynką. Do mięsa dodaję starty na tarce jarzynowej surowy brokuł, bułkę namoczoną w mleku i odciśniętą, kaszę jaglaną, sól, pieprz, przyprawę do mięsa, jajko. Mięso mieszam i formuję kulki
wesoła kuchnia
Wtorek: Bób z migdałowym pesto i suszonymi pomidorami 200Technika obierania z łupinek taka sama jak przy świeżym bobie. Krok 2 W trakcie gdy bób się gotuje a potem stygnie przygotowujemy pesto. Do blendera wrzucamy wszystkie składniki i mielimy. W wersji vintage możemy utrzeć je na masę w moździerzu. Krok 3 Siekamy pomidorki na małe kawałki. Obrany bób mieszamy z pesto, dodajemy pomidorki, a wierzch posypujemy wiórkami parmezanu. Zobacz
Niedzielny kucharz
Menu na tydzień – fast and fryless, czyli szybko i bez smażenia 287placki, zwijajcie buritto i cieszcie się z niecodziennej, prostej, sycące potrawy. Domowych placków na burrito warto zrobić więcej, bo bez problemu można je zamrozić na później. Kiedy znowu będziecie mieli ochotę na meksykańskie co nieco: burito, tortille, enholadas – wystarczy wyciągnąć je z zamrażalnika wieczorem i włożyć do lodówki. Rano będą rozmrożone. Potem możecie je podgrzewać jak świeże. Zamrozić
Niedzielny kucharz
Przepisy na święta: Pieczony kurczak nadziewany wątróbką 335podczas świątecznego obiadu! Czas: 3 godziny (w tym 1 h przygotowania i 2 h pieczenia) Szacowana cena z podanej ilości składników: 36 zł Poziom trudności: średni Sprzęt: maszynka do mielenia mięsa Składniki: Kurczak 1,5-1,6 kg 1 łyżka tymianku 2 ząbki czosnku Sól – 2 łyżki Pieprz 1 łyżka Nadzienie 4 wątróbki indycze Bułka kajzerka 2 jajka 2 łyżki
Niedzielny kucharz
Jak dobrze upiec kaczkę na święta – nasz sprawdzony przepis 362kruche, aromatyczne, mocno wypieczone i z chrupiącą skórką, ale jednocześnie soczyste (za to bez zbędnego tłuszczu) i przesycone aromatem pieczonych jabłek? Mamy patent na pieczenie kaczki, dzięki któremu będziecie mieli święto w domu niezależnie od pory roku. Czas: 3 godziny w tym 2,5 godziny pieczenia Poziom trudności : Łatwe Jak dobrze upiec kaczkę? To wcale nie jest trudne Jak dobrze
Niedzielny kucharz
Chrupiące udka z kurczaka w panierce orzechowej 218Łyżeczka kminu Łyżeczka oregano Łyżeczka tymianku Łyżeczka soli Łyżeczka suszonego czosnku (opcjonalnie) Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. z termoobiegiem. Krok 2 Kurczaka myjemy i osuszamy. Orzechy mielimy na dość drobną mąkę. Dodajemy do nich przyprawy: 2 łyżeczki słodkiej papryki, łyżeczkę ostrej papryki, łyżeczkę kminu rzymskiego, łyżeczkę oregano, łyżeczkę tymianku, łyżeczkę soli, łyżeczkę suszonego czosnku. Wszystkie składniki mieszamy
Niedzielny kucharz
TOFURNIK 277gorzkiej czekolady 1 łyżeczka oleju kokosowego kasza jaglana ekspandowana Wykonanie: Spód: Suszone daktyle zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na ok. 30 min. Banany blendujemy. 1,5 szklanki płatków owsianych mielimy na miałko, pozostałe 0,5 szklanki zostawiany niezmielone. Daktyle odsączamy z wody, dodajemy do bananów i blendujemy razem z olejem kokosowym na gładką masę. Do powstałej masy dodajemy zmielone
Kuchnia MagdaLeny
Winogronowe kulki z serem i pistacjami 182serem i pistacjami Drukuj przepis Czas gotowania: 15 Składniki -winogrona (najlepiej bezpestkowe) -ser pleśniowy z niebieską pleśnią, gorgonzola lub serek śmietankowy kanapkowy -pistacje -wykałaczki Przygotowanie --> Winogron myjemy, osuszamy. Pistacje mielimy w blenderze na drobne kawałeczki. Ser rozdrabniamy widelcem i oblepiamy nim winogrono tak, aby był nim pokryty z każdej strony. Każdą kuleczkę obtaczamy w pistacjach, a w środek wbijamy wykałaczkę
Marta Gotuje
Tarta z suszonymi śliwkami i czekoladą 257suszone dobrej jakości (bez innych „wspomagaczy”), bo to one grają tutaj główną rolę. Zamiast suszonych śliwek do masy można również wykorzystać domowe powidła. To tak na wszelki wypadek, jakbyście mieli ich zapas w spiżarni. ;) * SKŁADNIKI na foremkę o średnicy 20 cm Spód: 2 szklanki amarantusa ekspandowanego 100 g suszonych śliwek 1 łyżka oleju kokosowego Nadzienie: 250 g suszonych śliwek
Food Square
FIT PROTEINOWE BOUNTY 303roku? Są jakieś postanowienia? Jeśli jednym z nich jest rezygnacja ze słodyczy to mam dla Was... bezcukrowe, wysokobiałkowe batoniki bounty! 😍 Osładzając sobie dni takimi cudeńkami z pewnością nie będziecie mieli problemu z trzymaniem się zdrowej diety. Jednym ze składników tych kokosowych słodkości jest waniliowa odżywka białkowa, która uczyniła je bardziej pożywnymi. Polecam szczególnie w dni intensywnego wysiłku fizycznego - to bardzo
Kuchnia Ellie
Makowiec warstwowy z jabłkiem 598manny 50 g masła 1 jabłko 3 białka szczypta soli Mleko zagotować i zalać mak, tak aby był całkowicie przykryty. Kiedy napęcznieje, odcisnąć i zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, na drobnym sitku. Użyłam już zmielonego maku, który wsypałam do zagotowanego mleka i odstawiłam na godzinę. Do maku dodać miód, cukier, stopione masło i kaszę mannę. Jabłko obrać, zetrzeć
https:KKuchniaMniam