mielone - 47549 przepisów (strona:2431/3170)

Buraczane knedle z serem i posypką cynamonową 179

minut. Następnie dodać sok z cytryny, cukier i całość dokładnie wymieszać. 3. Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, lekko wystudzić i przecisnąć przez praskę lub zmielić maszynką do mielenia. 4. Do miski przełożyć mąkę, jajko, ziemniaki i wystudzone puree z buraka, następnie zagnieść na jednolite ciasto (jeśli ciasto się lepi należy je lekko podsypać mąką). Ciasto podzielić na dwie części

Szalona Kuchnia Eweliny
Buraczkowe knedle z kozim serem, chrupiącymi orzeszkami i pietruszkowym masełkiem 118

minut. Następnie dodać sok z cytryny i  całość dokładnie wymieszać. 3. Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, lekko wystudzić i przecisnąć przez praskę lub zmielić maszynką do mielenia. 4. Do miski przełożyć mąkę, jajko, ziemniaki i wystudzone puree z buraka, następnie zagnieść na jednolite ciasto (jeśli ciasto się lepi należy je lekko podsypać mąką). Ciasto podzielić na dwie części

Szalona Kuchnia Eweliny
Pana cotta z galaretką z polskich owoców 150

rozpuszczenia. Dolewamy śmietankę i ponownie całość mieszamy. Pozostawiamy do przestygnięcia w temperaturze pokojowej, co jakiś czas masę dokładnie mieszamy. Rada:  masę na pana cottę można zmiksować, wówczas będziemy mieli pewność, że nie powstaną gródki z żelatyny.    Schłodzone mleko przelewamy do przygotowanych, dowolnych pojemniczków, pucharków i pozostawiamy do stężenia. mus owocowy: Mieszankę owocową przekładamy do garnka, wlewamy

Moniki Smakołyki
PIECZONE OPONKI SEROWE (keto, LCHF, bez glutenu) 143

przepisy na smakołyki w wersji LCHF. W statystykach oraz w grupach ogromną popularnością cieszą się keto oponki serowe i pączki bez glutenu i laktozy . Wiem jednak, że niektórzy mieli problemy z ich smażeniem, więc dzięki Waszym podpowiedziom powstał przepis na pieczone oponki serowe. Są naprawdę przepyszne, mięciutkie i wilgotne w środku jak te tradycyjne a do tego zawsze wychodzą

Ola la LCHF
Pasztet z królika 215

dobrze doprawione, szczególnie solą. Wątróbkę dodać na ostatnie 15 min gotowania. Mięso i warzywa odcedzić z wywaru (zachowując go), ostudzić. W wywarze namoczyć bułki. Wszystko przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa 2 lub 3 razy. Do masy mięsnej dodać przyprawy (sól, pieprz, gałkę muszkatołową), ok szklankę wywaru w którym gotowało się mięso i żółtka, następnie wyrobić. Białka ubić na pianę

Dorota Smakuje
Sernik kawowy na zimno 171

czekoladę, rozpuszczamy i studzimy. Ostudzoną masę wlewamy do suchych składników i mieszamy do połączenia. 3. Wylepiamy spód (użyłam 24 cm formy) i wsadzamy do lodówki.  4. Twaróg dobrze mielimy, jeśli nie daliście gotowego z wiaderka. W międzyczasie przyrządzamy galaretki i studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno. Kawę rozpuszczamy. 5. Do twarogu dodajemy galaretkę i kawę, dosładzamy wedle uznania i miksujemy

Zdrowie i pysznie na talerzu
Wiosenna baba drożdżowa 172

żółtka, 50g roztopionego masła, 60g cukru, otarta skórka z limonki.     Do uzyskania soku, użyłam 400g świeżego szpinaku. Można do tego celu użyć sokowirówki lub maszynki do mielenia mięsa. Sok można zrobić wieczorem na dzień przed pieczeniem i przechować w lodówce. Mąką mieszamy z rozmieszanymi drożdżami z mlekiem, sokiem ze szpinaku i żółtkami. Regulujemy ilość mleka z uwagi

Leśny Zakątek
Ciasteczka twarogowe... 182

Troszeczkę zaległa historia nam się objawiła. Bo jeszcze w końcówce września szkoła Sofijki zaapelowała do rodziców o dania z innych krajów, na Internationa Evening, gdzie wszyscy będ ą  mieli okazję spróbowania owych. I tak, co wybrać? Ma być bez orzechów, to na pewno, a jeszcze lepiej na wegetariańsko, bo pojawiaj ą  się i inne wymogi żywieniowe

Lejdi of the house
SERNIK Z MUSEM CZEKOLADOWYM + FILMIK 150

PRZYGOTOWANIE :  Herbatniki mielimy w mikserze, wlewamy masło, miksujemy aż składniki się lekko skleją. Na dno tortownicy o średnicy 24 cm, rozkładamy równomiernie masę herbatnikową i lekko ją dociskamy do dna. Jajka przekładamy do misy, dodajemy cukry  i ubijamy mikserem aż będą lekko puszyste. Następnie dodajemy cały ser, dalej miksujemy. Wlewamy mleko skondensowane i wsypujemy budynie. Dokładnie miksujemy

Kulinarne Fantazje Marioli
Szpinakowe Bułeczki Żabki 215

śmiało możemy skorzystać z mrożonego. Mrożony szpinak jest równie wartościowy co świeży, więc dla czego by z niego nie korzystać ? Zachęcam Was do zakupu takiego mrożonego szpinaku i abyście mieli zawsze taką paczuszkę w swojej zamrażalce i dodawali go nawet do najprostszych dań. Składniki na około 8 bułeczek Zaczyn: 1/2 szkl ciepłej wody 3/4 płaskiej łyżeczki cukru 50 g świeżych

Gotowanie...to proste !
Wykwintny tort z orzechów laskowych z kremem śmietankowym 166

natłuszczone boki wysypać bulka tartą. Piernik nagrzewamy do 180 stopni i zaczynamy przygotowywać biszkopt. Łuskane orzechy laskowe oczyszczamy z brązowych suchych łupinek (najlepiej ocierając je w ścierce) i mielimy w maszynce do orzechów lub w blenderze, a następnie mieszamy z bułką tartą. Teraz kolej na ubijanie żółtek i białek. Żółtka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy mikserem na białą

Korniszonki
Fit kokosowo daktylowy sernik na zimno 154

wykładamy spód foremki o średnicy 18 cm. Foremkę wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Masa kokosowo serowa: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do przestygnięcia. Wiórki kokosowe mielimy na pył. Ja swoje rozdrobniłam w rozdrabniaczu ale można też wykorzystać blender. Do wysokiego naczynia przelewamy mleczko kokosowe i wiórki kokosowe,  przekładamy serek mascarpone i wsypujemy cukier kokosowy

VioletoweKucharzenie
Puszysty sernik 236

masła 82% 300ml śmietanki 30% Skórka otarta z dwóch pomarańczy 1 budyń waniliowy (proszek) 2 łyżki mąki pszennej Dodatkowo: 1 tabliczka mlecznej czekolady 50ml słodkiej śmietanki Sposób przygotowania: Ser mielimy minimum podwójnie. Masło topimy i studzimy. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy na puszystą masę razem z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodajemy uprzednio zmielony twaróg, masło, oraz budyń

Kuchnia w czekoladzie
Euforia czekoladowo makowa 188

drobno posiekanych orzechów (użyłam włoskich) 100 g rodzynek Mak zalewamy mlekiem i dolewamy wody tak aby go przykryła i zagotowujemy. Gotujemy ok 5 minut, studzimy, odcedzamy i mielimy. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka dodajemy pojedynczo do utartego masła, a gdy się z nim połączą wsypujemy orzechy, rodzynki

Cynamonowe szczęście
Zebra - dlaczego wychodzi zakalec? 238

przepisie. Za dużo ciężkich składników, takich jak tłuszcz, cukier, czy kakao, albo za mało składników o działaniu spulchniających. Zbyt ciężkie ciasto nie będzie chciało rosnąć. W masie będziemy mieli zbyt mało gazu do uniesienia ciasta. Do powstania zakalca przyczyniają się również owoce, które puszczają sok i mogą spowodować surowienie ciasta. Mąka Do ciast biszkoptowych powinniśmy używać mąki tortowe

Jak u mamy