mielone - 47549 przepisów (strona:2434/3170)

Kopytka bez jajek 360

ziemniaków (można wykorzystać ziemniaki, które zostaną nam z wczorajszego obiadu) 2 łyżki nasion chia 6 łyżek zimnej wody 1 łyżeczka soli 2 szklanki mąki (ok. 250 g) Nasiona chia mielimy w młynku do kawy. Dodajemy do nich 6 łyżek wody i dokładnie mieszamy. Chia niemal natychmiast nabiera odpowiedniej konsystencji. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Gotowe ziemniaki przeciskamy przez praskę

Dieta bez mleka
WIELKANOCNA PIECZEŃ RZYMSKA Z JAJKIEM + FILMIK 177

PRZYGOTOWANIE : Mięso mielimy. Cebulę i czosnek drobno kroimy, podpiekamy na oleju kilka minut. Do mięsa dodajemy jajko, namoczone, wyciśnięte pieczywo i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, przekładamy część mięsa i wyrównujemy, następnie układamy jajka ugotowane na twardo i przykrywamy resztą mięsa. Pieczeń dekorujemy marchewką, ziarnkami pieprzu i ziela oraz liśćmi laurowymi. Pieczeń nakrywamy folią aluminiową i pieczemy około

Kulinarne Fantazje Marioli
Oponki twarogowe oprószane cukrem pudrem. 143

pieczenia 2 szklanki mąki tortowej szczypta soli Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy olej do głębokiego smażenia cukier puder do oprószania oponek Wykonanie pysznych oponek twarogowych: 1. Ciasto: Ser mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę. Zmielony przekładamy do miski, dodajemy cukier, cukier waniliowy, mleko, olej, sól i żółtko. Ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia

Izabelawkuchni
Sałatka z buraków z rodzynkami 130

Bardzo ciekawa, zdrowa sałatka, domownicy mieli kłopot z rozpoznaniem wszystkich składników. Doskonale smakuje samodzielnie ale również można podawać np do pieczonych mięs,zwłaszcza drobiu. Składniki 150 g namoczonych rodzynek 5 średnich buraków,ugotowanych 1/2 puszki kukurydzy 20 g sera żółtego cebula jogurt naturalny duży+ 1 łyżka majonezu( można majonez pominąć) 1 łyżeczka curry sól , pieprz … Czytaj dalej Sałatka

gotuj ze mną
Pasta z makreli i sera 91

począwszy od samego rana. Składniki 250 g makreli wędzonej 250 g sera typu feta 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Makrelę obieramy ze skóry, oddzielamy mięso od ości. Mielimy razem z serem i posiekaną natką pietruszki. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Pączki ziemniaczane 124

olej lub smalec do smażenia konfitura do nadziania pączków cukier puder do posypania         *** Ziemniaki gotujemy do miękkości, studzimy i przepuszczamy przez praskę lub maszynkę do mielenia *** *** Masło rozpuszczamy. Do miski wsypujemy mąkę, suche drożdże, cukier, dodajemy ziemniaki, żółtka jaj, letnie mleko, rozpuszczone masło i szczyptę soli *** *** Wszystko razem mieszamy, dodajemy spirytus i dokładnie wyrabiamy *** *** Gotowe ciasto

Blog z Apetytem
Kotlety rybne siekane 129

się klasyczna smażona ryba, dla odmiany polecam smaczne i proste w przygotowaniu kotlety rybne Pomysł na nie znalazłam w Kuchni Marzenki ( filmik ). Zrobisz je bardzo szybko. Nie wymagają mielenia mięsa – wystarczy posiekać rybę lub pokroić w drobną kosteczkę, wymieszać z pozostałymi składnikami, uformować i usmażyć. To świetne danie obiadowe, które można podawać z ryżem, kaszą, ziemniakami, duszonymi warzywami, surówkami

Kulinarne S.O.S.
Mini serniczki na spodzie migdałowym 195

pieczenia i ringiem odpowiedniej wielkości (zobacz film) wycinamy spody. Masa serowa. Śmietanę ubijamy na 3/4 czyli do momentu kiedy widzimy że zaczyna zmieniać konsystencję na sztywną. Twaróg półtłusty mielimy przez maszynkę (lub przeciskamy przez praskę), dodajemy do niego 2 łyżki cukru waniliowego oraz rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladę i mieszamy mikserem. Do wymieszanego sera dodajemy w dwóch porcjach śmietanę

Mechanik w kuchni
Kotlety z kaszy jęczmiennej z grzybami – kuchnia podkarpacka 177

wodzie, w której się moczyły, a następnie odcedzamy. Włoszczyznę zalewamy wodą, lekko solimy, gotujemy i odcedzamy. Można też wykorzystać warzywa z gotowania rosołu. Ugotowane warzywa i grzyby mielimy. Cebulę drobno siekamy i smażymy na złoto na oleju. Zmielone warzywa i grzyby oraz podsmażoną cebulę dodajemy do kaszy. Wbijamy jajko, doprawiamy pieprzem, majerankiem i ewentualnie solą. Masę mieszamy i formujemy niewielkie

Trzeci talerz
Gały ziemniaczane z serem - kuchnia podkarpacka 189

ziemniaków mąka ziemniaczana – ¼ objętości ugotowanych ziemniaków 1 łyżka mąki pszennej 1 jajo sól Nadzienie: 500 g białego sera 2 cebule 100 g masła sól, pieprz Biały ser mielimy i dodajemy do niego podsmażoną na maśle cebulkę. Doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i gorące przeciskamy przez praskę. Ziemniaki lekko ubijamy w misce, dzielimy

Trzeci talerz
Ogród Bardini, czyli Florencja na romantycznie 165

roku dwutysięcznego. Ciekawe jaki widok ukazał się ogrodnikom, kiedy w końcu otworzyli bramy zarośniętego, zostawionego samemu sobie ogrodu? Z niego udaliśmy się do starszej części, z której właściciele mieli niezrównany widok na Florencję. Barokowe schody były zamknięte- są strome i wyglądają na niebezpieczne, ale nasadzenia wzdłuż nich odnowiono- to głównie irysy i róże. Widok z góry. Z boku

les mirabelles
Faworki 195

czynności tak długo aż ciasto zacznie być plastyczne i pojawią się pęcherzyki powietrza. Chociaż ja zdecydowanie nie lubię się tak przemęczać i wykorzystuję najczęściej patent z maszynką do mielenia mięsa (możecie o tym poczytać poniżej). Po kolejnym odpoczynku ciasta (tym razem w lodówce) należy przystąpić do rozwałkowania go bardzo cienko – najlepiej na 1 mm grubości :) Jeśli ciasto rozwałkujemy zbyt

Kulinarne Przeboje
Milkshake blacky 178

Cukry Nyskie . Polecam  Składniki: 4 ciastka markizy blacky od Cukry Nyskie 2 gałki lodów waniliowych 1 banan 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 szkl mleka bita śmietana Przygotowanie: Markizy mielimy bardzo drobno (łyżkę odkładamy do dekoracji) i przekładamy do kielicha blendera. Do ciastek dokładamy pokrojonego banana, lody, wsypujemy cukier waniliowy i wlewamy mleko. Blendujemy na gładkiego shake'a. Przelewamy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Oponki i malutkie pączki serowe 117

płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 łyżeczki sody szczypta soli 4 całe jajka tłuszcz do smażenia - olej lub smalec cukier puder do obsypania Twaróg zmielić w maszynce do mielenia. Masło stopić i wystudzić. Jajka lekko roztrzepać. Do większej miski przełożyć zmielony twaróg. Dodać cukier, roztrzepane jajka i masło. Całość wymieszać. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, solą i sodą

Codzienna kuchnia niecodzienna
Łaciate ciasto z kawą 229

jeśli już filiżanka kawy, to tylko tej dobrej jak z Konesso. Tej co kusi już od chwili, gdy otwieramy opakowanie. Tej, której zapach unosi się w pomieszczeniu podczas mielenia. I jak się domyślacie po większości moich wpisów czy zdjęć na Instastory dla mnie kawa musi mieć jeszcze to coś Oczywiście pijam też czasem filiżankę małej czarnej, ale w większości przypadków

Słodkie okruszki