mielone - 47549 przepisów (strona:2438/3170)

Ryba po grecku (najlepsza) 155

przepisem na rybę, gdy w większości domów panuje zasada, że jak ryba, to piątek. Ale my rybę lubimy niezależnie od dnia tygodnia, a poza tym do piątku będziecie mieli czas na kupienie ryby i pozostałych składników, żeby przygotować rybny obiad. Przepis na rybę po grecku ponoć nie ma nic wspólnego z kuchnią grecką. No może te ryby... A ja poszłam

Obiad gotowy
Kaszotto z marchewką i groszkiem 208

Kaszotto z marchewką i groszkiem to jedno garnkowe danie, które idealnie sprawdzi się na obiad. Jest zdrowe, smaczne i bardzo szybkie w przygotowaniu. Do tego dania

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pełnoziarnisty makaron zapiekany z pulpecikami,cukinią i szpinakiem 145

łyżki koncentratu 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oregano do zapiekania: 200 g makaronu pełnoziarnistego penne 1 mała cukinia 1 garść szpinaku baby 50 g startego parmezanu Przygotowanie: pulpeciki: Mięso mielimy z cebulą i 1 ząbkiem czosnku. Do mięsa dodajemy bułkę tartą, jajko, przyprawę do gyrosa Vegeta Natur , odrobinę soli i pieprzu. Całość mieszamy do połączenia składników.  Z mięsa robimy

Bon appetit mon amie
Golonka 168

błon i ścięgien, które kroimy w kostkę 2-4 cm. Chude mięso i pociętą skórkę peklujemy 48 godz. Tłuste kawałki peklujemy w osobnym pojemniku. Po 48 godz.Tłuste kawałki mielimy na sitku 6 mm. Robiłem to na maszynce nr.8. Łączymy chude mięso ze skórkami i dodajemy zmielone tłuste kawałki. Dokładnie mieszamy dodając wszystkie przyprawy. Teraz mięso upychamy w słoiki

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Pasta śledziowa do chleba 146

doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Śledzie w occie mają zdecydowany kwaśny smak, dlatego nie potrzebowałam żadnego dodatkowo kwaśnego składnika, żeby przełamać smak smarowidła do chleba. W razie, gdybyście mieli w domu śledzie w oleju i właśnie z nich chcielibyście przyrządzić taką pastę śledziową, dodajcie do niej ogórka kiszonego pokrojonego w kosteczkę i 1/2 cebuli posiekanej w drobną kostkę. Wioleta

MamaOskarka
Pâtè z drobiowych wątróbek 157

złoty kolor na suchej patelni. Nie można dopuścić, żeby sezam podprażył się na ciemniejszy kolor, ponieważ później w smaku tahini będzie gorzkie.  Zarumieniony przełożyłam do blendera i cierpliwie mieliłam. Zajęło mi to ok. 10 minut. Robiłam krótkie przerwy podczas blendowania. Sezam przyklejał się do boków naczynia więc dolałam 1 łyżkę oliwy z oliwek.  Kiedy tahini było już gotowe

Pieprzyć z Fantazją
Szybka domowa masa makowa – bez mielenia 163

cała masa podejrzanych dodatków. Najlepsza jest taka własnoręczna, zrobiona od podstaw…no właśnie, w sumie ni musi być całkiem Read More Artykuł Szybka domowa masa makowa – bez mielenia pochodzi z serwisu flymetothespoon

Flymetothespoon
"Mit motywacji. Nawet nie wiesz ile możesz osiągnąć" Jeff Haden 132

sobie siłę, nauczymy się podejmować dobre i mądre decyzje i nauczy nas być szczęśliwymi. Ta taktyka, którą proponuje autor, ma pomóc utrzymać nam stały przypływ dopaminy, dzięki temu będziemy mieli chęci i siłę do działania. Książka dostarcza wiele pozytywnych bodźców, które motywują, dają dobre nastawienie do tego, żeby coś robić, nie poddawać się, myśleć pozytywnie i cieszyć się z małych

kruche babeczki
Kotleciki z jarmużem 173

Składniki: podwójna pierś z kurczaka cebula 2-3 ząbki czosnku duża garść jarmużu sól, pieprz, przyprawa do kurczaka bułka tarta/otręby Pierś z kurczaka, cebulę,  jarmuż i czosnek mielimy na gładką masę, przyprawiamy i odstawiamy na 15 minut. Formujemy kotleciki mogą być okrągłe, podłużne jak u mnie lub w formie małych paluszków. Obtaczamy w bułce tartej lub otrębach, rozgrzewamy

Na moim talerzu
Domowa wędlinka z kurczaka 178

Przepis zaczerpnięty  stąd.  Polecam! Składniki: 2 piersi z kurczaka  jajko 250 g pieczarek natka pietruszki przyprawy (sól, pieprz) Pieczarki podsmażamy na patelni. P iersi z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy surowe jajko i przyprawiamy. Mięso dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy posiekaną natkę pietruszki, do drugiej części dodajemy podsmażone pieczarki. Ja z takiej ilości

Na moim talerzu
tort serduszko dla babci i dziadka 111

oddzielone od żółtek) 3/4 łyżki kaszy manny 1/2 łyżki bułki tartej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Mak zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do napęcznienia a następnie odsączamy i mielimy 2x. Żółtka miksujemy z cukrem na na puszystą masę. Do maku dodajemy kaszę manną, bułkę tartą, proszek do pieczenia, zmiksowane żółtka i mieszamy. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy

Domowy Smak Jedzenia
Bezglutenowe placuszki z płatków jaglanych z żółtym serem 128

własnymi upodobaniami, choć przyznam, że zaprezentowana wersja jest delikatna i jednym słowem... przepyszna.  I od razu radzę, zwiększcie ilość składników, bo te kilka sztuk szybko zniknie i będziecie mieli ochotę na jeszcze!  Ps. Zerknijcie też na moje placuszki z płatków jaglanych z miodem - klik . (około 5-6 sztuk) 50g płatków jaglanych (około 5 płaskich łyżek) 50 ml mleka

Di gotuje
Piegusek bez pieczenia z borówkami i galaretką 184

przesypujemy do 2 miseczek i zalewamy podaną ilością przegotowanej wody, odstawiamy do delikatnego stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie ciągle ubijając dodajemy galaretkę przezroczystą.Markizy mielimy w blenderze i dodajemy do masy, delikatnie mieszamy szpatułką. Blaszkę wykładamy folią aluminiową tworząc wysoki rant. Herbatniki kakaowe namaczamy w mleku strząsamy nadmiar i wykładamy dno foremki.Na herbatniki wykładamy masę

Sama słodycz i szczypta chili
Pasztet domowy 552

mocno stężała. Odkładamy na blat by leciutko się ociepliło (łatwiej będzie się wyjmowało). Wątróbkę moczymy ok 30 minut w mleku, a następnie obsmażamy krótko na smalcu. Mięso i wątróbkę mielimy dokładnie 3x w maszynce na średnich oczkach, dodając namoczone w mleku i odciśnięte bułki pszenne. Na koniec dodajemy żółtka i ubite na sztywno białka. Całość dokładnie mieszamy doprawiając solą, pieprzem

KUCHNIA POLSKA