Domowa chałwa słonecznikowa 269patelnią lub mieszać. Gdy lekko się zezłocą i "puszczą " zapach zakończ prażenie. Za mocno uprażone będą po prostu gorzkie. Ostudzić zmielić wystudzone ziarenka w kielichu blendera na piasek. Lepiej mielić na mniejszych obrotach i pozostawić część niezmielonych ziarenek, niż doprowadzić do wytłoczenia tłuszczu. Niezmielone ziarenka chrupią między zębami i smakują jak orzeszki zmielone ziarenka przesypać do miski, dodać miód. Wymieszać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kolorowa mięsna rolada 223pieprz masło do wysmarowania formy 1 słoik mieszanki warzywnej (kukurydza, groszek, marchewka) Wykonanie: 1. Masa mięsna: Filet z kurczaka, boczek, mięso gulaszowe, cebulę i czosnek zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajko, lubczyk, bułkę tartą, kolendrę utartą w moździerzu, starty imbir, całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę mięsną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 2. Mieszankę warzywną odsączyć
Szalona Kuchnia Eweliny
SZYSZKI 237Szyszki niezapomniany smak dzieciństwa, dziś przygotowałam je z myślą o moim mężu i synku, którzy rzadko jedzą słodycze - dzień rozpusty też im się należy. Będą mieli małą niespodziankę :) SKŁADNIKI: 8 dkg ryżu preparowanego 30 dkg krówek 10 dkg masła 1 łyżka gorzkiego kakao Krówki rozpuścić razem z masłem i mieszać, aby masa się nie przypaliła. Dodać łyżkę gorzkiego
Fiołkowe Talerze
WYCIECZKA do PIJALNI CZEKOLADY M. Pelczar Chocolatier 187pociągi wożące czekoladowe smakołyki, stare maszyny do produkcji czekolady, bicie pamiątkowych monet. Zapoznać się także można z etapami procesu produkcji czekolady: - zbiory - suszenie -prażenie -łamanie i łuszczenie -mielenie -konszowanie -temperowanie W pijalni można spróbować pysznej pitnej czekolady z różnymi dodatkami, naturalnych lodów własnej produkcji oraz czekoladowych smakołyków: czekolad z owocami, czekolad inspirowanych winem, pralin, czekoladowych narzędzi i wiele, wiele
Fiołkowe Talerze
Pasztet z kruszonką 222tartą. Potrzeba jej tyle, by ciasto na kruszonkę można było swobodnie zlepić w jedną większą kulkę. Kruszonkę owijamy folią spożywczą i przekładamy do lodówki. Pasztet: W maszynce do mięsa mielimy po kolei najpierw słoninę, później boczek, cebulę, czosnek oraz ugotowane mięso drobiowe. Do masy wbijamy jajka, dodajemy przyprawy. Gotowy pasztet przekładamy do foremki posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wierzch
Kuchnia w czekoladzie
#1 – Pomorze i Kaszuby 218skóry i ości. Do osobnej miski wlewamy śmietankę, 3 łyżki mleka spod ryby i dodajemy bułkę tartą, a następnie mieszamy. Ryż, rybę, jajka na twardo, cebulę oraz bułkę mielimy w maszynce. Powstałą masę ucieramy z pietruszką, surowym jajkiem i przyprawami. Gotową masę przekładamy do formy pasztetowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w 180 stopniach przez około 1 godzinę
Życie ze smakiem
Oponki serowe, ciasto ekspresowe 239oponki 🍩 przeważnie, pierwsze mielimy, potem z mąką łączymy, pozostałe składniki dokładamy i ciasto zagniatamy. Ja 👱 szybszą wersję przygotowałam, bo większość składników zmiksowałam. Potem tylko z mąką i sodą, na ciasto wyrobiłam i na chwilę pod przykryciem pozostawiłam. Ciasto trochę cieniej (ok. 1 cm) rozwałkowałam, bo chętnych 👦👧👦👨👩 do zjadania miałam. Oj 🍩 smakować musiały, bo puste patery, już
Moniki Smakołyki
Pierogi z mięsem 331minut. W tym czasie drobno posiekaj cebulę w kostkę i na 1-2 łyżkach oliwy lub oleju podsmaż cebulkę aż się zezłości. Mięso najeży zmielić w maszynce, pod koniec mielenia dodając namoczoną bułkę. Do farszu dodaj trochę rosołu, tak aby mięso nie było suche i łatwo się lepiło, a następnie dodaj podsmażoną cebulę. Dodaj nieco suszonego majeranku, sól i pieprz
nietylkopasta.pl
Kluski śląskie z zielonym groszkiem 206tyle, by zjeść od razu. Zapraszam po przepis ;) Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków Mąka ziemniaczana (¼ objętości ziemniaków) 1 płaska łyżka soli 150g zielonego, mrożonego groszku Sposób przygotowania: Ziemniaki mielimy lub przepuszczamy przez praskę. Groszek gotujemy kilka minut w wodzie, po czym dobrze odsączamy i miksujemy na papkę. Dodajemy do ziemniaków, mieszamy. Odejmujemy ¼ ziemniaków, a w to miejsce dodajemy mąkę
Kuchnia w czekoladzie
Wołowina z warzywami 235zapomnieć. Po 3 godzinach kawałek wołowiny zamienia się w prawdziwe arcydzieło, pachnące pomidorami, śliwkami, leśnymi suszonymi grzybami i jest bajecznie miękkie. Już nigdy nie będziecie mieli problemu z gumowatą, czy żującą się wołowina. Ta potrwa wychodzi za każdym razem. Sprobuj nie pożałujesz! Wołowina z warzywami składniki: 1 kg wołowiny może
kuron.com.pl
Muszle z pesto i kurczakiem 277szklanki mleka 1 łyżka masła klarowanego 1/3 pesto sól, pieprz Pesto: Składniki pesto przekładam do rondelka i miksuje blenderem. Makaron gotuje aldente w osolonej wodzie. Pierś z kurczaka mielę maszynką. Mięso przekładam do miski, dodaję, 2/3 pesto, sól, pieprz i mieszam. Zimne muszle nadziewam farszem z kurczaka. Sos: Na patelni rozpuszczam masło i wsypuję mąkę. Przesmażam na wolnym ogniu uważając
wesoła kuchnia
Śląski szałot jarzynowy z jajkiem. 191szybko, a więc krojona byle jak. Do tego szły niedojedzone resztki mięsa z rosołu, a zamiast majonezu była dawana śmietana. Tym sposobem, nic się nie marnowało, a domownicy mieli na po niedzieli coś do chleba
Dieta moja pasja
Łosoś z kaszą gryczaną, jarmużem i orzechami nerkowca 199magnez i kwas foliowy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Wszystko, co potrzebne, żebyście nie wkurzali się na brak słońca, żeby nie skakało Wam ciśnienie, żebyście nie mieli zmarszczek i wyglądali świetnie. Składniki: 1 filet z łososia (250-300g) 100 g kaszy gryczanej niepalonej kilka liści jarmużu garść nerkowców 1 łyżeczka estragonu 1 łyżka masła sól Przepis: Ostrożnie oddzielacie bardzo ostrym
GRUBY WAŁEK
Rogaliki serowe 252ulubioną marmoladą. Składniki: -250 g sera białego - 250 g mąki pszennej - 250 g margaryny - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - marmolada - cukier puder Przygotowanie: Ser mielimy. Mąkę siekamy z margaryną, dodajemy ser, cukier i proszek do pieczenia, zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i kroimy trójkąty. Na każdy dajemy odrobinę marmolady i zwijamy rogaliki. Pieczemy
Zainspirowana w kuchni
Pasztet z białej fasoli i ciecierzycy oraz "Oczy Marzanny M." 298się rozpadać. Pod koniec dodać majeranek i tymianek, wymieszać. Ugotowaną fasolę przestudzić i połączyć z podduszonymi cebulami, jabłkami oraz resztą składników. Przepuścić przez maszynkę do mielenia lub zmiksować w malakserze. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę fasolową i piec
Weekendy w domu i ogrodzie