mielone - 47549 przepisów (strona:2415/3170)

Tort pomarańczowo- czekoladowy 190

orzechowe Sposób przygotowania biszkoptów: Pomarańcze wyparzamy i dobrze myjemy. Gotujemy przez 10 minut, najlepiej poprzedniego dnia. Odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Nazajutrz wyciągamy z wody, osuszamy ręcznikiem papierowym i mielimy z orzechami. Najlepiej zrobić to do trzech miseczek osobno- czyli jedna pomarańcza i 100g orzechów do jednej miseczki i tak samo rozdzielić pozostałe. Rozdzielamy na trzy części także pozostałe składniki

Kuchnia w czekoladzie
Rogale Marcińskie Edycja III 140

orzechy parzymy wrzącą wodą, zostawiamy na 15 minut, po czym odcedzamy i dobrze odciskamy z nadmiaru wody, najlepiej przez tetrową lub bawełnianą ściereczkę. Sparzony mak i orzechy oraz migdały mielimy dwukrotnie. Rozcieramy z cukrem pudrem masę marcepanową i dodajemy do zmielonego maku. Dodajemy również skórkę pomarańczową oraz pokruszone biszkopty. Mieszamy. Pozostała nam jeszcze śmietana, dodajemy jej tyle aby powstała

Życie zaczyna się w kuchni
szybkie, łatwe, smaczne ciasto francuskie z serem, truskawkami... 128

aromat migdałowy 3 krople Truskawki opłukać, usunąć szypułki, pokroić na połówki, jeśli są mrożone to trzeba na sitku odmrozić, z kompotu odsączyć dobrze z soku. Twaróg śmietankowy (nie trzeba mielić) łyżką dobrze utrzeć z cukrem, jajkiem, mąką ziemniaczaną, aromatem migdałowym. Ciasto francuskie rozwinąć z rolki, na środku rozsmarować twaróg, na wierzchu rozłożyć truskawki. Brzegi ciasta wywinąć na ser zostawiając

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto orzechowe ze śliwkami i słonecznikiem 152

tłuszczu. Najpierw ziarna trzeba prażyć na minimalnym ogniu przez 4-5 minut, następnie nieco zwiększyć ogień i podrumienić ziarna. Orzechy włoskie powinny być posiekane możliwie jak najdrobniej. Nie mielmy ich w maszynce, gdyż puszczą olej i ciasto nie wyrośnie. Śliwki , których użyjemy mają być suszone a nie wędzone. Wędzone śliwki mają zbyt intensywny smak. Lubisz ciasta z dodatkiem orzechów włoskich

mecooks
PIEROGI Z KACZKĄ 179

lepienia pierogów. Odstawiam na 30 minut, żeby ciasto odpoczęło. Cebulę obieram, drobno siekam i przesmażam na niewielkiej ilości oleju. Ugotowaną pierś z kaczki rozdrabniam - najlepiej zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub drobno posiekać. Dodaję do niej ugotowaną kaszę, przesmażoną cebulę i posiekany pęczek koperku. Wszystkie składniki łączę z musztardą, która nada smaku i sklei elementy farszu (uwaga, żeby

W kuchni Karmel-itki
Zwierzęca rewolucja w Nowym Jorku 94

innymi uchwała wspierająca Bezmięsne Poniedziałki oraz zakaz sprzedaży fois gras od 2022 roku. Nowy Jork godny naśladowania! Aktywiście na rzecz zwierząt, którzy stali przed budynkiem Rady Miasta Nowego Jorku, mieli powody do radości kiedy samorząd głosował jedną uchwałę za drugą. W ostatnie dni października wprowadzono bowiem, w tym amerykańskim mieście, wiele zmian prawnych, które służą zwierzętom oraz nam i naszej

Fleksitarianizm.pl
"Everest. Niesamowita historia" Alexandra Stewart 176

determinacji. Historia, która od pierwszej strony będzie dla Was podróżą pełną przygód" Tak o książce napisała Martyna Wojciechowska. Książka to historia dwojga ludzi, którzy nie wyglądali na bohaterów, ale mieli marzenia, cel, hart ducha i 29 maja 1953 roku, gdy na Evereście świeciło słońce i wiał łagodny wiatr po raz pierwszy dwóch odważnych mężczyzn stanęło na Dachu Świata. Byli

kruche babeczki
Najlepsze przepisy na Halloween 138

sobie jednak trochę czasu na tężenie galaretki. Co roku będę aktualizować tę listę o nowe pomysły na straszne przekąski. Zwykle wybieram te mniej przerażające. Wolę straszno-śmieszne, ale gdybyście mieli jakieś pomysły, to dajcie znać w komentarzach! Może w końcu się przekonam ;) Smacznego! Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :) Post Najlepsze przepisy na Halloween pojawił się poraz pierwszy

Ciastkozercy
Sernik wielkanocny „na bogato” 105

trochę mleka lub np. soku pomarańczowego do maczania ciastek płatki migdałów lub orzechy Sernik gotujemy w następujący sposób: Masło, cukier i cukier waniliowy wkładamy do garnka i rozpuszczamy. Twaróg mielimy, dodajemy jajka i wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowany twaróg dodajemy stopniowo do rozpuszczonego masła z cukrem cały czas gotując. Budyń rozprowadzamy w 0,25 l mleka

Słodki sentyment
Półkule marcepanowe 98

migdałów bez skórki 150 g cukru 1/3 szklanki wody 40 g czekolady białej barwniki (opcjonalnie) 120 g czekolady mlecznej i ciemnej łącznie (w proporcjach dowolnych) Migdały mielę na proszek. Cukier i wodę gotuję do uzyskania syropu. Dodaję migdały i mieszam, chwilkę smażę. Masę pozostawiam do wystygnięcia. Białą czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Podzieliłam czekoladę na 2 części i dodałam barwniki

Słodki sentyment
Kulki daktylowe (vege) 101

pożywne, bez cukru (jeśli chcecie unikać) i szybkie. Składniki: 100 g daktyli 4 suszone morele 1 łyżka kakao 1 garść płatków migdałowych 1 garść płatków kukurydzianych Daktyle i morele mielę albo drobno kroję. Dodaję resztę składników. Wszystko mieszam i „toczę kulki” I gotowe. Smacznego Artykuł Kulki daktylowe (vege) pochodzi z serwisu Słodki sentyment

Słodki sentyment
Sernik dopieszczony i Jose Saramago 115

Spróbujcie i sernika i Jose Saramago Składniki na spód: 150 g masła 2 łyżki kakao (użyłam 1 łyżkę kakao czarnego i 1 zwykłego) 20 sztuk ciastek (petite beurre) Ciastka mielę na drobno (można rozdrobnić wałkiem do ciasta). Masło rozpuszczam i dodaję do niego ciastka i kakao. Całość mieszam i wykładam do tortownicy o średnicy 20 cm, której dno wyłożyłam wcześniej

Słodki sentyment
Ciasto czekoladowe ze śliwkowym kremem 148

wierzchu i wydrążamy środek ciasta tak, żeby została warstwa ok 2 cm z każdej strony. Kawałki ciasta ze środka kruszymy. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, Śliwki mielimy razem z brandy. Mieszamy delikatnie śliwki, śmietanę oraz pokruszone ciasto ze środka. Napełniamy tą masą wnętrze ciasta. Przykrywamy uprzedni wyjętym krążkiem ciasta. Rozpuszczamy pozostałą czekoladę razem z jedną łyżką

Smaczny zeszyt
Pomysł na wykorzystanie resztek ciasta - trufle kokosowo-czekoladowe z mascarpone 110

orzechy ( laskowe, włoskie)- może być mieszanka mascarpone (150-200 g) 1 roztopiona czekolada 102 łyżki alkoholu (rum, nalewka, whiskey) opcjonalnie trochę aromatu rumowego Ciasto rozdrabniamy aby powstały okruszki. Orzechy mielimy albo rozdrabniamy w moździerzu. Mieszamy okruszki z wiórkami, orzechami, dodajemy mascarpone, alkohol i rozpuszczoną czekoladę, mieszamy - jak masa będzie za rzadka dodać wiórków/orzechów, jak za sypka dodać więcej

Smaczny zeszyt
Smalec domowy ze słoniny i boczku z cebulą 145

słoniny bez skóry, 1 kg boczku surowego bez żeber i skóry, 700 g cebuli, 2 płaskie łyżeczki soli, 2 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego Wykonanie: Słoninę i boczek mielimy bez skóry przez maszynkę na grubych oczkach, przekładamy do szerokiego garnka z powłoką nieprzywierającą, wytapiamy na bardzo małym płomieniu bardzo często mieszając ok. 40 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną

Bułka z Chlebem