mielone - 47549 przepisów (strona:2417/3170)

Wyborna szarlotka orzechowa 149

miejscach gdzie nie mają skórki, oraz mocno ściemnieć w miejscach ze skórką. Patelnia może lekko dymić. Gdy tylko pojedyncze skórki zaczną robić się czarne, wyłączamy palnik. Jeszcze gorące orzechy mielimy w malakserze lub blenderze na pył. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Orzechy łączymy z mąką, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Dodajemy masło pokrojone na kawałki – możemy posiekać

Poezja smaku
Roladki z indyka w sosie grzybowym 137

przypadku indyk i aromatyczne leśne grzyby, to duet wprost idealny, który wspaniale się równoważy smakowo. Możemy go uzupełnić Waszą ulubioną kaszą, makaronem lub ziemniakami i będziemy mieli na stole pyszny i sycący jesienny obiad. Roladki z indyka w sosie grzybowym to danie na wskroś grzybowe. W mięsnych roladkach znajdziecie farsz przygotowany na bazie suszonych podgrzybków z  dodatkiem cebuli

Kulinarne przygody Gatity
BENALMÁDENA PUEBLO ( THE OLD VILLAGE ) – najpiękniejsze pueblos blancos w Andaluzji 128

Pueblo nazywana „villa de interes turistico” i jest jedną ze słynnych andaluzyjskich „białych wiosek”, których poszukują turyści na swoich hiszpańskich wyprawach. Benalmádena Pueblo należy wraz z Arroyo de la Miel, Benalmadena Costa i Torremuelle do gminy Benalmadena. Główną atrakcją tego wyjątkowo urokliwego miasteczka jest zwyczajny spacer wąskimi uliczkami bogato ozdobionymi kolorowymi doniczkami i kwiatami. Każdy zakątek zachwyca! Gdzie nie obróciłam

Ostra na Słodko
SZYBKI PIANKOWY SERNIK. Z BRZOSKWINIAMI i CZEKOLADOWĄ KRUSZONKĄ 153

spód, na to wylewamy delikatnie masę serową, układamy małe kawałki owoców, a następnie posypujemy  resztą ciemnego ciasta. Pieczemy około 50-60 minut w temperaturze 180°C. Jeśli będziemy mieli mniejszą tortownicę, proponuję wydłużyć o 10 minut czas pieczenia.  Po upieczeniu dobrze schładzamy, (sernik nie ma mocno ścisłej konsystencji) najlepiej w kilka godzin w lodówce.  Wg mnie najlepszy

Walijskie Pichcenie
Spieniacz do mleka i kawa w kapsułkach – sprawdź, jak je wykorzystać, aby tworzyć wyjątkowe kawy mleczne! 170

Espresso nie jest dla ciebie? To za mocna kawa, zbyt gorzka? Doskonale rozumiemy. Nie każdy jest fanem esencjonalnej kawy, która w dwóch łykach stawia na nogi

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Smaki Warmii i Mazur 143

czas zrobią się kruche. Szwajcaria Mazurska – magiczne miejsce, dla tych którzy chcą oderwać się od cywilizacji technicznej, na chwilę zapomnieć o telefonach, telewizji... . Gdy zdecydujemy się wynająć pokój, będziemy mieli dylemat... ile posiłków zamówić, czy rozsądnie wybrać trzy, czy wziąć wszystkie pięć opcji narażając się na zmianę rozmiaru ubrań na większe. Szwajcarię Mazurska prowadzi małżeństwo Barbara i Piotr. Kuchnia jest

królestwo garów
Filety z kurczaka w szynce parmeńskiej ze szpinakiem i sosem gorgonzola 180

Filety z kurczaka w szynce parmeńskiej ze szpinakiem i sosem gorgonzola – to pomysł na pyszny obiad, zwłaszcza jeśli uwielbia się sery pleśniowe. Jak już z

Kulinarne Przeboje
Koktajl Wieloowocowy 106

porzeczek w miksie czarne i czerwone 2łyżki cukru białego królewskiego 50ml mleka 50ml mleka migdałowego 70ml śmietany 30% 80ml wody WYKONANIE: 1. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze, całość mielimy na jednolitą konsystencje, do dekoracji możemy użyć całych owoców. # najlepszejestblisko # thebestisclose

Dziś Ja gotuje
Nalewki na jesień - aroniówka, pigwówka, jarzębinówka i z owoców dzikiej róży 208

migdałowemu smakowi amigdaliny. Składniki: 1,5 kg pigwowca 1 kg cukru 2 l wódki Przygotowanie: 1. Owoce myjemy, osuszamy i trzemy na tarce. My używamy szatkownicy od maszynki do mielenia (mamy błyskawicznie starte owoce). 2. Wrzucamy wszystko do słoja, zasypujemy cukrem i zalewamy wódką. Odstawiamy na 6-8 tygodni w jasne, ciepłe miejsce. Od czasu do czasu wstrząsamy słojem

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Mam nadzieję…. 98

większości? W ciągu ostatnich czterech lat zrozumiałem, dlaczego u nas możliwe były pogromy, dlaczego przytrafiły się nam zabory czy maj 1926 roku. Jesteśmy fatalnymi uczniami własnej historii. Nasi dziadkowie mieli ruch oporu, nam wystarczy duch oporu. Niech Polskę Walczącą zastąpi Polska Myśląca. Z demokracją jest jak ze świeżym powietrzem. Zauważamy dopiero jego brak. A mam nieustające wrażenie, że z tymi

codojedzenia
Sztuka kulinarna Japonii – japońskie potrawy, jakie musisz spróbować 169

Jeśli jednak rozsmakujemy się w kuchni japońskiej , naprawdę będziemy mieli o wiele więcej powodów do kulinarnej satysfakcji, niż sushi i zupa miso. Bo japońskie jedzenie , choć bazuje na dość ograniczonej liczbie składników, gwarantuje niemal nieograniczoną liczbę ich naprawdę zaskakujących połączeń… Japońskie przekąski Ze względu na sposób przyrządzania, tempura jest jedną z nielicznych smażonych w głębokim tłuszczu japońskich przekąsek. Potrawę

codojedzenia
Foodsi – sushi za 3 złote? 189

upoważnia do zniżki 10 PLN do jednego zamówienia. Rozwijacie z lewej strony menu i klikacie opcję „Darmowe posiłki”, potwierdzacie numer telefonu. Podczas potwierdzania kolejnego zamówienia będziecie mieli możliwość skorzystania ze zniżki 10 PLN od ceny zamówienia. Wystarczy, ze zdecydujecie się na zakup dwóch rolek sushi za 13 PLN i korzystając z kuponu 10 PLN zapłacicie za nie tylko

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chrupiące paluszki z kurczaka w płatkach kukurydzianych 181

Chrupiące paluszki z kurczaka w płatkach kukurydzianych – to pyszna propozycja zarówno na danie obiadowe, jak i imprezową przekąskę. Takie paluszki z kurczaka świetnie smakują zarówno

Kulinarne Przeboje
Kania à la schabowy 173

doborem naturalnym. Danie, które postanowiłem przygotować, jest genialne w swojej prostocie. Celowo nazwałem je "à la schabowy", a nie "schabowy z kani", żeby nawet najwięksi malkontenci nie mieli się do czego przyczepić. Schabowy bowiem, to kotlet ze schabu, natomiast à la schabowy, wskazuje na sposób przygotowania, czyli bardzo podobny. Składniki: - kapelusze kani - mąka  Wykonanie: Kanie moczymy godzinę w wodzie

Kryzysowa Książka Kucharska
Pierogi ruskie 255

czarny Słoninkę pokroiłam w drobną kostkę i stopiłam razem z pokrojoną cebulką. Smażyłam do momentu aż się zarumieni. Ser, ziemniaki i słoninkę z cebulką przepuściłam przez maszynkę do mielenia. Tłuszcz, który wytopił się ze słoninki dodałam już na końcu do przemielonego farszu. Przyprawiłam do smaku solą i pieprzem. Wymieszałam i odstawiłam. Zrobiłam ciasto. Do przesianej mąki dodałam przestudzoną

Pieprzyć z Fantazją