Naleśniki po rosyjsku 1975odrobiną soli. Smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju kokosowym. Farsz: Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku (najlepiej dzień wcześniej). Ziemniaki razem z serem przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Cebulę siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy do farszu. Masę dokładnie wyrabiamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz układamy na naleśnikach i zawijamy. Omasta: Cebule siekamy, i razem
R'n'G Kitchen
Ryż z sosem paprykowym 238zmięknie papryka, dodajemy posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę cukinię i selera. Chwilę podsmażamy, po czym dodajemy koncentrat pomidorowy i wodę. Dusimy, gdy warzywa będą miękkie dodajemy przyprawy. 2/3 sosu mielimy blenderem. Podajemy z ugotowanym ryżem i posypujemy natką pietruszki. Autorka przepisu: Małgosia Kasperska
Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Czy można bezpiecznie smażyć na oliwie z oliwek? Jaką oliwę wybrać do smażenia? 302południowych Włoch z lat 60. XX w., których sposób żywienia posłużył do opracowania diety śródziemnomorskiej , gotowali i smażyli wyłącznie na oliwie extra virgin - przecież tylko do takiego tłuszczu mieli dostęp. Nie stwierdzono, aby miało to negatywny wpływ na ich zdrowie - wręcz przeciwnie, średnia długość ich życia była ponadprzeciętna . Z dzisiejszego wpisu dowiecie się, dlaczego oliwa jest dobrym tłuszczem do smażenia
Chilli Czosnek i Oliwa
Kluski leniwe 179oraz szczyptą soli i dokładnie rozgnieść praską do ziemniaków, tak aby nie pozostało grudek. Ser można też zmielić (bez jajka) w maszynce do mięsa. Gładkiego sera śmietankowego nie trzeba mielić, wystarczy wymieszać z jajkiem. Stolnicę podsypać mąką pszenną (około 1 – 2 łyżki), wyłożyć ser z jajkiem, na wierzch przesiać mąkę ziemniaczaną i resztę mąki pszennej (rzadsze sery mogą potrzebować
Oka w rosole czyli KaFka gotuje
TORCIK BEZOWY Ż CIASTKAMI KORZENNYMI 202całą noc). Jeśli beza w trakcie pieczenia popękała, nie martw się to znak, że na pewno się udała. Pora na przygotowanie kremu. Daktyle siekamy na małe kawałki, ciasteczka mielimy w blenderze. W szklanej lub metalowej misce ubijamy śmietanę, pod koniec ubijania dodajemy 1 łyżkę cukru pudru. Ubitą śmietankę dodajemy do mascarpone, wrzucamy daktyle, ciasteczka i mieszamy do połączenia się składników
KuchcikoweLove
Rolada kakaowo-kokosowa bez pieczenia 284mleka kokosowego) 100 g margaryny bez mleka* 3,5 łyżki miodu Kaszę jaglaną gotujemy wedle instrukcji na opakowaniu i studzimy. Daktyle zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na kilkanaście minut. Orzechy mielimy w blenderze na proszek. Kaszę, odcedzone daktyle, orzechy oraz kakao blendujemy na jednolitą masę. Wiórki, miękką margarynę oraz płynny miód mieszamy mikserem do połączenia składników. Na papierze do pieczenia wykładamy
Dieta bez mleka
ROLADA BEZ PIECZENIA 642szklanki cukru pudru 3 łyżki kakao 0,5 szklanki mleka KREM: 15 dag wiórków kokosowych 60 g masła 100 ml mleka 0,5 szklanki cukru pudru WYKONANIE: CIASTO: Herbatniki mielimy za pomocą blendera lub zgniatamy wałkiem. Mleko, masło, kakao i cukier rozpuszczamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie wlewamy do herbatników i zagniatamy na ciasto. KREM: Mleko, wiórki
Pani na deser
Najlepsze wafle 192herbatników (po 65g) 2 łyżki kakao 1 paczka wafli słoiczek dżemu (u mnie konfitura malinowa Stovit) Jajka ubijamy z cukrem do białości i dodajemy kakao, margarynę rozpuszczamy, a herbatniki mielimy w maszynce do mięsa lub rozdrabniamy blenderem. Następnie mieszamy wszystkie składniki ze sobą i tą mieszanką smarujemy wafle. Ja dodatkowo jedną warstwę smaruję dżemem lub konfiturą
Cynamonowe szczęście
PIERNIKOWE PLACUSZKI Z KASZY MANNY 193Następnie odlewamy wodę, a daktyle blendujemy na gładką masę. Kaszę mannę wsypujemy do miski, zalewamy ciepłym mlekiem, mieszamy i ostawiamy na około 20 min. Pierniki mielimy na miałko. Orzechy włoskie drobno siekamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Żółtka, masę daktylową, zmielone pierniki oraz drobno posiekane orzechy dodajemy do spęczniałej kaszy manny
Kuchnia MagdaLeny
Zdrowa kanapka z jajkiem w koszulce 344Kanapka na śniadanie wcale nie musi być nudna. Jeśli odpowiednio ją przygotujecie będziecie mieli smaczny i zdrowy posiłek. Kanapka z jajkiem w koszulce to oryginalna propozycja na smaczne weekendowe śniadanie. Dostarczy on Wam energii potrzebnej na resztę dnia. Do przygotowania kanapki wybierzcie proszę pieczywo zrobione z mąki żytniej albo z dodatkiem zdrowych ziaren bo z całą pewnością taka wersja będzie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kluski ślaskie 214zawsze prosto znaczy smacznie :), kluski śląskie tradycyjne .... Co potrzebujesz do tego prostego dania? A więc: - ugotowane ziemniaki - 1 jajo - sól - mąka ziemniaczana 1. Ugotowane i wystudzone ziemniaki mielimy lub przeciskamy przez praskę. Powstałą masę ziemniaczaną gładko ubijamy dłonią w misce, dzielimy na 4 części, jedną część ziemniaków wyjmujemy i uzupełniamy ją mąką ziemniaczaną, a potem dokładamy z powrotem wyjęte ziemniaki
Apetyczna babeczka
WEGAŃSKI BEZGLUTENOWY PASZTET MARCHEWKOWY 294sezamu, 2-3 ząbki czosnku, 1 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka suszonego koperku, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki pieprzu, ewentualnie łyżka sezamu do posypania (dekoracji). Wykonanie : Słonecznik i sezam mielimy na pył w blenderze kielichowym. Następnie dodajemy kaszę, startą na drobnych oczkach marchew, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko blendujemy na dość gestą masę. Umieszczamy w formie do pieczenia
Jeść, by żyć w zdrowiu
Kulinarna podróż czyli co warto zjeść będąc w Tajlandii 286łączy wszystkie moje podróże?:) Zawsze sprawdzam co dobrego proponuje dany region i gdzie warto zjeść. Przygotujcie się, że Tajlandia przywita Was gorącym powietrzem i pełną paletą niesamowitych smaków. Będziecie mieli okazję spróbować wielu wspaniałości i bądźcie pewni, że nie zdążycie spróbować wszystkiego. Postaram się przybliżyć Wam trochę tajską kuchnię i wspomnieć o daniach, których nie możecie pominąć. Byłam w Tajlandii
Czerwona Porzeczka
Kotlety z kaszy jęczmiennej – kuchnia podkarpacka 204seler obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Cebulę siekamy w drobną kostkę i smażymy na złoto na tłuszczu. Grzyby i warzywa mielimy, dodajemy do kaszy i wbijamy jajko. Doprawiamy pieprzem, majerankiem i ewentualnie solą, dokładamy cebulę, mieszamy i formujemy nieduże kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z obu stron
Trzeci talerz
Wegetariański sernik pomarańczowy bez jajek z daktylami i orzechami nerkowca 326orzechy nerkowca 1,5 łyżki konfitury morelowej Wykonanie Pomarańczę obieramy ze skórki, którą sparzamy. Wyciskamy sok z owocu. Skórkę odkładamy. Daktyle moczymy w soku z pomarańczy. Twaróg mielimy. Kaszę jaglaną płuczemy na sicie, przekładamy do rondelka, dodajemy kawałki skórki z pomarańczy i podlewamy wodą (ok. 1,5 szklanki). Gotujemy do miękkości. Jeżeli w trakcie gotowania kasza wchłonie płyn, dolewamy
Raj dla Podniebienia