ciasto - 162907 przepisów (strona:2397/10861)

Ptysie z pieczarkami 78

mieszać do czasu, aż zgęstnieje. Następnie ponownie zdjąć z gazu i mieszając wbić po jednym jajku (ja roztrzepałam sobie jajka wcześniej). Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę przełożyć ciasto, po 1 łyżce ciasta na każdego ptysia. Piec 30 minut w 180 stopniach. Następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 120 stopni i piec kolejne 5 minut. Bardzo ważne, aby nie otwierać piekarnika(...)międzyczasie, ponieważ ciasta opadną! Farsz: Rozpuścić połowę masła, wsypać mąkę i dokładnie wymiesza. Całość zasmażyć przez minutę, ciągle mieszając. Wlać zimne mleko i zagotować. Zdjęć z gazu, wsypać starty ser i wymieszać masę. Pieczarki pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na łyżce masła. Pod koniec smażenia dodać zmiażdżony czosnek i natkę pietruszki. Gdy pieczarki będą zarumienione dodać masę i wymieszać

KuchniaWeDwoje.pl
Galaretka z pigwy 104

Galaretka z pigwy Najlepszy dżem i galaretka z pigwy lub pigwowca. Galaretka z pigwy przepis już zapomniany, ale warto ją przygotować na zimę do herbaty. Rozgrzewa

Cztery Fajery
Babeczki na Halloween – czekoladowe z pomarańczowym kremem 99

Przepis na pyszne babeczki udekorowane specjalnie na święto Halloween. Ciasto jest intensywnie czekoladowe z kremem o smaku pomarańczy. Pyszne i proste słodkości idealne na imprezę. Czas przygotowania: 40 min Czas pieczenia: 15 min   Składniki: (na 9-12 babeczek) Ciasto: 2 jajka 100 g cukru (niecałe pół szklanki) szczypta soli 150 g maślanki (1/2 szklanki) 75 g oleju (1/3 szklanki(...)szklanki) 100 g serka śmietankowego 1,5 łyżeczki naturalnego olejku pomarańczowego barwnik pomarańczowy w żelu ew. 2 łyżki soku z pomarańczy Dodatkowo: cukrowe lub czekoladowe dekoracje i posypka Przygotowanie: Ciasto: Jajka rozmieszaj trzepaczką z cukrem i szczyptą soli Dodaj maślankę a następnie olej, mieszając po dodaniu każdego składnika Do masy przesiej mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszaj

Słodki Blog
Tort orzechowo-gruszkowy 85

Ciągle ubijając dosypywać po łyżce cukru, a następnie dodawać po jednym żółtku. Pod koniec ubijania wlać olej oraz ekstrakt migdałowy. Wsypać przesianą mąkę z orzechami, delikatnie wymieszać łyżką zgarniając ciasto z brzegów miski na środek. Dno tortownicy (średnica 20-21cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40 minut w temp. 170stC. (do suchego(...)zaczął lekko się złocić. Pasterki gruszek od razu zdjąć z maty, ułożyć na kratce lub na innej silikonowej macie do wystudzenia i zastygnięcia.    Składanie tortu: Jeden blat ciasta ułożyć w tortownicy, nasączyć likierem lub mocną herbatą, zapiąć obręcz. Na ciasto wyłożyć 1/3 śmietankowego kremu i kawałki gruszek, przykryć drugim blatem, również nasączyć. Wyłożyć połowę czekoladowego kremu i zrobić

Obiad gotowy
Ciasto z chałwą i lekkim kremem śmietankowym + filmik 103

Zapraszam dziś na ciasto dla entuzjastów chałwy - kwintesencja słodkości w doskonałym kontraście do kwaśnego dżemu i niezbyt słodkiego kremu . Podstawę ciasta stanowi kruche ciasto , które po upieczeniu nie jest twarde tylko chrupkie jak ciasteczko i tak samo pyszne, z łatwością się kroi, a jednocześnie tworzy stabilną podstawę dla warstw i kremu. Krem jest lekko słodki , lekko kwaśny , śmietankowy

Kawa z mlekiem
Generator pary czy żelazko parowe 88

Generator pary czy żelazko parowe Czy warto kupić stację parową. Generator pary czy żelazko parowe co wybrać? Nie ma co się oszukiwać, generator pary i żelazko

Cztery Fajery
Ciasto "Salceson" 223

Jak ja lubię robić ciacha o dziwnych nazwach : ) „Salceson” już kiedyś działałam , ale w formie przekładańca- przepis znajdziecie tutaj . Za to dzisiejszy „ Salceson” to przepyszne jesienne

Domowe ciasta
Zakwas z buraków i jabłek 990

Zakwas z buraków i jabłek.  Przepis na kwas buraczany na barszcz czerwony. Zakwas z buraków i jabłek pewnie kojarzy Ci się z Bożym Narodzeniem, ale

Cztery Fajery
Brownie z musem czekoladowym z tofu i malinami 92

Ciasto dla miłośników czekolady Na spodzie brownie z mielonymi migdałami, orzeźwiającą malinową galaretką i mega czekoladowym musem z tofu jedwabistego. To czekoladowa rozpusta! Smaku tofu nie musicie się obawiać, bo wcale nie jest wyczuwalne. Dzięki niemu mus jest idealnie aksamitny i kremowy, po prostu pyszny. Bardzo polecam! Składniki: Spód brownie: 150 g gorzkiej czekolady 125 g masła 3/4 szklanki cukru(...)stężeje. Następnie udekorować malinami i startą czekoladą. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Mus czekoladowy z tofu → Sernik czekoladowy z musem malinowym → Ciasto czekoladowe z musem kawowym → Ciasto czekoladowe z musem śliwkowo – migdałowym → Sernik kawowy z pianką ajerkoniakową Artykuł Brownie z musem czekoladowym z tofu i malinami pochodzi z serwisu Oryginalny smak

Oryginalny smak
Chlebek dyniowy 110

SKLEP ! Składniki (keksówka o wym. dna 8,5 x 23 cm.): Zaczyn 15 g. świeżych drożdży 100 ml. lekko ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżka mąki pszennej tortowej Ciasto cały zaczyn 1 łyżeczka soli 1 jajko 3 łyżki oleju 250 g. mąki pszennej tortowej 250 g. pure z dyni hokkaido* Oraz 3 duże gałązki lubczyku 2 łyżki oliwy(...)zaczyn spieni się i zacznie pracować, dodaj do niego mąkę, olej, jajko, sól i pure z dyni. Wymieszaj składniki i wyrabiaj łyżką lub w maszynie przez 5 minut. Ciasto włóż do miski, przykryj ścereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1,5 godziny. Listki lubczyku włóż do moździerza. Dodaj 2 łyżki oliwy i 1/2 łyżeczki soli. Rozgnieć

Delicious Place
Prosta szarlotka z kruszonką 129

pierwszą u mnie tej jesieni szarlotkę. Bardzo prostą, z dużą ilością jabłek i złocistą kruszonką. Szarlotkę wykonałam w szklanej formie na tarte, ostatnio bardzo polubiłam robić w niej ciasta, bo nie trzeba ją niczym wykładać oraz można łatwo wylepić boki formy.  Przepis jest bardzo prosty, jabłka można pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce, ja wybrałam tą pierwszą opcję(...)miski wsypać mąkę, dodać sól, ksylitol oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozdrabniać składniki aż powstanie drobna kruszonka. Dodać jajko oraz śmietanę i połączyć składniki w gładkie oraz jednolite ciasto. Następnie podzielić je w proporcji na 3/4 i 1/4 i włożyć do lodówki na około 30 minut. Formę na tarte (użyłam szklanej) posmarować masłem. Większą część ciasta pokroić na plasterki

Healthy food explorer