SUROWIEC PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -polędwica -płat cienkiej słoniny -kątnica wołowa -peklosól zgodnie z kalkulatorem peklowania na mokro wersja bardziej słona https://www.wyroby-domowe.pl/peklowanie-mokro-i-10.html -sól ważona nie jodowana do słoniny 25-30 g/kg -pieprz ziołowy białowieski 1-2 g/kg do słoniny -czosnek świeży 3-5 g/kg do słoniny -sznurek,siatka wędzarnicza WYKONANIE Polędwice ładnie oczyszczamy z mizdry i warkocza . Peklujemy na mokro z nastrzykiem 7 dni, słoninę musimy zaso... czytaj dalej...
Domowy wyrób.Coś do chleba i talerza.
Strona poświęcona przede wszystkim wyrobom wędlin domowych i jej sposobach produkcji.Można tu będzie znaleźć przepisy i zdjęcia wędlin wędzonych,pieczonych, szynkowarowych i dojrzewających.Oraz innych potraw które cenimy za ich smak i wygląd.