aromatyczna, bo przecież kakao i wiśnie to wspaniałe połączenie. Ma dużo białka, ponieważ jest wzbogacona skyrem i chudym twarogiem. A białko długo się trawi, dzięki czemu przez nie będziemy mieli ochoty podjadać przez kilka godzin. Składniki : 6 łyżek płatków owsianych szklanka wody pół łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki imbiru (może być odrobina świeżego startego na drobnej tarce) szczypta kardamonu 3/4 szklanki
Analiza Smakuwszystko wodą i gotujemy około 30 minut pod przykryciem. W międzyczasie cebule kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na złoty kolor. Odcedzone mięso i warzywa, a także cebulę mielimy w maszynce (można też użyć do tego rozdrabniarki - ja tak robię). Doprawiamy to porządnie solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy. Na naleśniki nakładamy farsz z mięsa i formujemy krokiety. Jajka roztrzepujemy
Kardamonovymleka wyjąć laskę cynamonu. Mak zalać wrzątkiem. Wymieszać i odstawić na pół godziny. Do maku dodać masło w dwóch kawałkach. Mak z masłem zmielić za pomocą maszynki do mielenia. Do maku dodać figi pokrojone na mniejsze kawałki, żurawinę, rodzynki (te ostatnie dobrze jest wcześniej zalać wrzątkiem o odcedzić przed dodaniem do maku), olejek migdałowy i miód. Do zaczynu dodać mąkę
Weekendy w domu i ogrodziemigdałów 100ml mleka 2 łyżki kawy sypanej (lub 4 łyżeczki rozpuszczalnej jak ktoś lubi) wrzątek, wiadomo do zaparzenia szczypta brązowego cukru Robimy! Migdały parzymy, obieramy ze skórki i mielimy w młynku do kawy. zalewamy mlekiem i odstawiamy na godzinkę. Po tym czasie zagotowujemy mleko. Zaparzamy nasza kawę, dodajemy ciepłe mleko (odcedzone z migdałów) i dopieszczamy szczyptą cukru trzcinowego Kawa
Latosiowydomprzykrywamy ją kolejnym blatem ciasta, później masa i tak do skończenia składników, przy czym wierzchnią warstwę stanowić ma masa. Teraz wszystkie zachowane skrawki upieczonego ciasta umieszczamy w blenderze i mielimy (lub wkładamy do woreczka i tłuczemy tłuczkiem lub wałkujemy) do powstania drobnych okruchów, posypujemy nimi wierzch ciasta, tworząc ostatnią warstwę. Tak przygotowane ciasto wkładamy do szczelnego pojemnika lub zawijamy dokładnie
Rozpustne gotowanieFollow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Szakszuka – czyli jajka na warzywach - to podstawowe danie kuchni izraelskiej - jedzone na śniadanie, lunch lub kolację
CRAVEmonkeyfont-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Cebulę, czosnek i grzyby mielimy na dużych oczkach. Smażymy na rozgrzanym maśle, razem ze startą na dużych oczkach, marchewką. Dodajemy białe wino, odparowujemy. Następnie wlewamy passatę, wsypujemy lubczyk. Dusimy przez kwadrans. Do sosu dodajemy makaron, doprawiamy
R'n'G Kitchenkupić gotowca, ale polecam, żeby zapytać, czy ktoś ze znajomych nie piecze chleba – z pewnością wam odłoży kilka łyżek zakwasu, a wy przy swoim wypieku też będziecie już mieli gotowca na kolejne pieczenie chleba. *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Wszystkie składniki umieść w dużej misce i mieszaj łyżką drewnianą około
Eat me! Fit me!szklanka mleka ½ mąki pszennej 2 łyżki oleju 1 jako przyprawa do kurczaka, papryka słodka, papryka ostra, czosnek jabłko lub pomarańcza, wykałaczki Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Płatki kukurydziane mielimy w melakserze. Mleko miksujemy z mąką, jajkiem oraz przyprawami . Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy na mniejsze kawałki . Doprawiamy z każdej strony przyprawami. Pokrojone filety z kurczaka przekładamy
Podróż w kulinariakruche, aromatyczne, mocno wypieczone i z chrupiącą skórką, ale jednocześnie soczyste (za to bez zbędnego tłuszczu) i przesycone aromatem pieczonych jabłek? Mamy patent na pieczenie kaczki, dzięki któremu będziecie mieli święto w domu (zajrzyjcie do naszego) niezależnie od pory roku. Czas: 3 godziny w tym 2,5 godziny pieczenia Poziom trudności : Łatwe Martwisz się, że nie zjesz całej kaczki
Niedzielny kucharzskórka jest rumiana i chrupiąca. Zakochacie się w tym przepisie! Czas: 3 godziny (w tym 1 h przygotowania i 2 h pieczenia) Poziom trudności: średni Sprzęt: maszynka do mielenia mięsa Król niedzielnych i świątecznych obiadów, kurczak faszerowany wątróbką, piękny dla oka i bardzo smaczny. Polecamy Wam sprawdzony przepis na danie niewyszukane, a wykwintne, zrobione z prostych składników, a bogate
Niedzielny kucharzKotleciki Kontowersyjki Przepyszne kotleciki drobiowe z warzywami, które w ciągu 30 minut mamy gotowe. Składniki: · ½ fileta z kurczaka
Kulinarna Chwilabyła robota w polu”. Usprawiedliwienia do szkoły, bo czas wykopków przyszedł. Ciężka to była praca, ale jak sobie przypomnę, to serce ściska. Dlaczego? Ptaszki śpiewały, sąsiedzi co mieli obok pola przychodzili pomagać. Siadaliśmy wszyscy później na miedzy i piliśmy kompot z bańki na mleko z jednego kubka i zajadaliśmy chleb czasami z konserwą. Wesoło było, mimo zmęczenia Podczas wykopków
Pieprzyć z Fantazjązłoty kolor na suchej patelni. Nie można dopuścić, żeby sezam podprażył się na ciemniejszy kolor, ponieważ później w smaku tahini będzie gorzkie. Zarumieniony przełożyłam do blendera i cierpliwie mieliłam. Zajęło mi to ok. 10 minut. Robiłam krótkie przerwy podczas blendowania. Sezam przyklejał się do boków naczynia więc dolałam 1 łyżkę oliwy z oliwek. Kiedy tahini było już gotowe
Pieprzyć z FantazjąUgotowałam kluski szpinakowo – serowe. Podałam je z sosem pomidorowym a że miałam pieczarki w lodówce to zrobiłam też sos pieczarkowy i podałam tym, co akurat na taki sos mieli ochotę. Składniki: * 30 dkg liści szpinaku * 10 dkg (+- 5 dkg)mąki pszennej * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * 1 jajko * 10 dkg sera białego * przyprawy: sól * 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego
Pieprzyć z Fantazją