Orzeszki w miodzie 178Sól w kryształkach (opcjonalnie normalna) WYKONANIE Miód i orzechy mieszamy razem w misce Wykładamy orzechy na papier do pieczenia- staramy się je jak najbardziej porozdzielać jeden od drugiego Mielimy sól w młynku i posypujemy delikatnie orzechy Pieczemy 8-10 min w 180 stopniach Po upieczeniu rozdzielamy orzechy od siebie jeszcze bardziej i czekamy ok 30 min aż wszystko wystygnie
healthy dreams
Biszkopcik z serem i galaretką 151śmietanę 30% małą (200g) ser biały (250 g) 1 galaretka – owoce leśne Śmietankę 30% miksujemy na sztywno, dodajemy biały ser przemielony przez maszynkę (lub jeśli nie macie ochoty mielić sera można go zmiksować blenderem ze śmietanką i galaretką) miksujemy. Dodajemy 1/4 szkl. galaretki którą wcześniej rozpuściliśmy w 1/2 szkl gorącej wody. Reszta rozpuszczonej galaretki trafi na wierzch ciasta. Miksujemy
MojaQchnia.pl
Ratatouille 174zachowuję najwięcej smaku i potem na końcu podduszone razem robią prawdziwą bombę smakową. Ja dodatkowo paprykę piekę w piekarniku, bo nie lubię jej wersji smażonej a potem duszonej. Gdybyście mieli ochotę na coś lżejszego po Świętach - będzie w sam raz;0 Ratatouille Składniki: 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 cukinie 2 bakłażany 2 papryki (może być żółta i czerwona albo
Smaczny zeszyt
Kopytka domowe – prosty sprawdzony przepis 177przygotowania Najpierw obrałam i ugotowałam ziemniaki i przełożyłam je do dużej miski. Kiedy wystygły, rozgniotłam je widelcem dokładnie, żeby nie było grudek (można także przepuścić ziemniaki przez maszynkę do mielenia). Dodałam mąkę i jajko. Zagniotłam wszystkie składniki, dosypując w razie potrzeby mąkę, żeby się połączyły i uzyskały konsystencję elastycznego ciasta jak na pierogi. W tym czasie w dużym garnku zagotowałam
smakowitehistorie.com
Wiedeń – kawiarnie, słodkości i muzyka 227znakomite kawiarnie, pachnące paloną kawą. Kandyzowane fiołki, które kochała Sisi i zabytki które pamiętają świetność imperium Austro-Węgierskiego. Zawsze chętnie odwiedzamy cesarski Wiedeń i jego słynne, historyczne kawiarnie. Choćbyśmy mieli wpaść tam tylko na weekend – warto. Do stolicy Austrii leci się z Polski niewiele ponad godzinę. Z lotniska Schwechat do centrum miasta – szybkim pociągiem jedzie zaledwie kwadrans. A przecież
smakowitehistorie.com
Kopytka domowe – prosty sprawdzony przepis 175przygotowania Najpierw obrałam i ugotowałam ziemniaki i przełożyłam je do dużej miski. Kiedy wystygły, rozgniotłam je widelcem dokładnie, żeby nie było grudek (można także przepuścić ziemniaki przez maszynkę do mielenia). Dodałam mąkę i jajko. Zagniotłam wszystkie składniki, dosypując w razie potrzeby mąkę, żeby się połączyły i uzyskały konsystencję elastycznego ciasta jak na pierogi. W tym czasie w dużym garnku zagotowałam
smakowitehistorie.com
Mąka migdałowa 125ponieważ bardzo łatwo jest zrobić masło migdałowe zamiast mąki) należy zmielić w młynku do kawy. Najlepiej aby młynek był czysty, w innym razie nasza mąka przejdzie zapachem kawy ;/ . Jeżeli mielimy blenderem ręcznym musimy to robić bardzo ostrożnie i po paru sekundach blendowania przestać i ocenić wizualnie stan rozdrobnienia mąki. Tak zmielone migdały odsypujemy na blaszkę do pieczenia i suszymy
SmartBake.pl
Przepis na mąkę migdałową 114uzyskaniem takiego efektu, możemy ten proces powtórzyć. Następnie migdały pozbawione skórki musimy dokładnie osuszyć jeśli zachodzi taka potrzeba możemy to zrobić w piekarniku na najniższej temperaturze z włączonym termoobiegiem. Mielenie migdałów na mąkę Niezależnie od wykorzystywanego urządzenia musimy pamiętać aby było ono czyste inaczej i suche inaczej uzyskamy zawilgoconą mąkę lub mąkę migdałową o zapachu np. kawy. Przy użyciu ręcznego
SmartBake.pl
Krem kokosowo-śmietanowy 157którym możemy podkręcić jego smak. Przede wszystkim naturalny aromat kokosu możemy wzbogacić dzięki zalaniu go mlekiem kokosowym i odparowaniu wody z mleka. Powstanie papka/ pasta, którą należy zmielić. Nie mielcie, jeśli zależy wam, aby tekstura kokosu była wyczuwalna w masie. Dzięki odparowaniu wody, to co interesuje nas najbardziej, czyli aromat, nadal pozostał w naszej papce. Dodanie białej czekolady do masy
SmartBake.pl
Najlepsze chrupiące gofry z bitą śmietaną i owocami 196samo wspomnienie tego deseru ślinka cieknie. Najsmaczniejsze gofry można zjeść na wakacjach w nadmorskich kurortach. Dlatego przygotowałam przepis na ten przysmak, przed sezonem wakacyjnym. Zanim wszyscy będą mieli okazję wyjechać na wymarzone wczasy i ich skosztować. Gofry z tego przepisu są lekkie i chrupiące, nie uginają się pod ciężarem dodatków. Wafelki można dekorować wedle uznania, chociaż polecam wersję na bogato
ProstePesto.pl
owsiane ciasteczka z czekoladą 180składniki: 170 g płatków owsianych 120 g cukru 80 ml oleju 60 ml mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 80 g czekolady gorzkiej wykonanie: Płatki owsiane mielimy na mąkę np. w młynku do kawy. Czekoladę siekamy na mniejsze kawałki. Mąkę owsianą mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia oraz posiekaną czekoladą. Mleko mieszamy z olejem, wlewamy do suchych składników i mieszamy
Domowy Smak Jedzenia
Życzenia - Wielkanoc 2020 137Drodzy, życzę Wam, abyście byli zdrowi i wytrzymali ten trudny okres. Abyście mieli dużo cierpliwości i wyrozumiałości dla siebie i otaczających Was osób. Święta zazwyczaj łączą rodziny, jednak w tym roku pandemia sprawiła, że spotkań rodzinnych w wielu domach nie będzie. Dlatego wszystkim życzę dużo siły, wytrwałości i pogody ducha
Kuchcik gotuje
Sos chrzanowy w kilka minut 181podchodzi w tym roku z dystansem do świątecznych przygotowań. Wiadomo, że każdy coś przygotuje, ale biorąc pod uwagę obecne #zostańwdomu, nikt nie będzie w stanie wszystkiego przejeść. Gdybyście jednak mieli chęć na pyszną wędlinę w towarzystwie jakiegoś sosu, to ten chrzanowy, przygotowany dosłownie w kilka chwil sprawdzi się doskonale. Składniki na pewno znajdziesz w lodówce! Normal 0 21 false
Kuchnia w czekoladzie
Drożdżówka z białym makiem 157cukier całkowicie się rozpuścił, polać drożdżówki. Nadzienie: Mak przesypać do garnuszka, zalać wodą, tak aby pokryła mak, nie więcej. Zagotować. Gotować 20 min. Mak dwukrotnie przemielić w maszynce do mielenia mięsa, Zmielony mak wymieszać z pozostałą częścią składników. W przypadku gdy mamy mak zmielony. Należy również go gotować przez 20 min w małej ilości wody, następnie nadmiar wody zlać/odcedzi
moj przepis na
Orzechowy sernik gotowany 256cukru z wanilią 1/4 szklanki mleka 100 g orzechów ziemnych bez soli Wierzch: masło orzechowe orzechy ziemne bez soli Wykonanie: Spód: Herbatniki oraz orzeszki ziemne mielimy na miało i mieszamy z mlekiem oraz rozpuszczonym masłem. Otrzymanym mokrym piaskiem wykładamy dno tortownicy (średnica 18 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, mocno dociskając. Wkładamy do lodówki. Masa serowa: Twaróg
Kuchnia MagdaLeny