Na Marysieńkę trafiłam przez przypadek, szukając jakiegoś pysznego przepisu Siostry Anastazji. Już wcześniej słyszałam pochlebne opinie o ciastach tej Siostry, ale nigdy nie miałam okazji ich upiec. Ciekawe, czy ta Siostra w ogóle istnieje? A nawet jeśli jest to tylko chwyt reklamowy, to zbiór (ten dostępny w necie) zawiera wypieki godne wypróbowania. Pokaźna ilość orzechów szafce i wena na ciasto kremowe, zaowocowały Marysieńką. I był to strzał w 10-tkę: czekoladowy biszkopt, orzechowa beza, krem bud... czytaj dalej...
Nie ma nic lepszego na każdej domowej imprezie, jak szybkie przekąski. Minimum wysiłku, a maximum smaku, to główna ich zaleta.
Czytaj dalej...Sylwester to czas, kiedy świętuje się koniec starego roku i początek nowego. Jest to stosunkowo dość młode święto, gdyż narodziło się ono dopiero na przełomie XIX i XX wieku.
Czytaj dalej...Poniżej przedstawiony zostaje przepis na idealny biszkopt, które jest jednym z najdelikatniejszych ciast.
Czytaj dalej...Dieta Pegan inaczej Paleo-Vegan powstała z połączenia wegańskich zwyczajów i diety paleo, która opiera się na jedzeniu mięsa i ryb. Na czym to polega?
Czytaj dalej...Karmel-itka, Droczilka, Marzena i Babe czka: dziekuje Wam Kobietki. ciasto pyszne wyszlo.
Już od dawna takich ciast nie piekę (i nie jadam raczej), ale ta Marysieńka mnie zachwyciła:)Nie wiem czy się nie skuszę jak znajdę jakąś okazję:)Pozdrawiam!
Już widziałam gdzieś ten przepis i w swoich ciastach chętnie wykorzystuję ten blat orzechowy. Robiłam z niego pyszny tort orzechowy i ciasto na imieniny mojej mamy "Halinka". Twoja "Marysieńka" wygląda bardzo kusząco.Pozdrawiam :)
Ja też jeszcze nigdy nie sięgnęłam po żaden z jej przepisów - wydają mi się strasznie czasochłonne... Ale Twoja Marysieńka wygląda genialnie, uwielbiam krem budyniowy :)