Dieta Pegan inaczej Paleo-Vegan powstała z połączenia wegańskich zwyczajów i diety paleo, która opiera się na jedzeniu mięsa i ryb. Na czym to polega? Większość osób przecież na co dzień spożywa warzywa i białko zwierzęce. Opiera ona się na chudym mięsie, tłustych morskich rybach, jajkach a wszystko łączy się z ryżem i warzywami. Dietę sporządził dr Mark Hyman. Według niego nawyki żywieniowe mogą pomóc w leczeniu wielu schorzeń, nie chodzi tutaj tylko o wartość energetyczną, lecz o różne problemy, które mogą wynikać z niedoboru różnych witamin i minerałów. Pozwala ona stracić zbędne kilogramy i oczyścić organizm.
Najważniejsze zasady diety pegan to: kontrolowanie indeksu glikemicznego, produkty przez nas spożywane powinny być możliwie niski indeks. Wszelkie produkty o wysokim IG zamień na awokado, pestki, orzechy czy też oliwę. Tłuszcze przez Ciebie spożywane powinny należeć do tej dobrej grupy (powinno się unikać oleju kukurydzianego, sojowego i słonecznikowego) czyli powinny być bogate w kwasy omega-3. Rośliny powinny stanowić 75% Twojej diety, a pozostałe 25% to białko zwierzęce. Ryby i mięso to dodatek do warzyw, dlatego nie powinny przeważać. Dieta powinna być wzbogacona w orzechy, nasiona i pestki. Może to być sezam, siemię lniane itp.
Należy całkowicie wykluczyć nabiał z jadłospisu oraz produkty z glutenem. Patrzy czy produkty naturalnie nie zawierają glutenu, czy są pozbawione jego przez chemiczne procesy. Wybieraj te produkty, które są naturalnie bezglutenowe! Bo tamte drugie są bogate w niezdrową chemię! Ogranicz spożywanie warzyw strączkowych i unikać dużych fasoli. Są one ciężkostrawne dla wielu ludzi i mogą powodować wzdęcia. Ostatecznie odstaw cukier biały, trzcinowy i słodziki. Jak koniecznie chcesz słodzić to postaw na miód lub syrop z agawy (również w małych ilościach).
Ryby, które spożywasz powinny mieć niską zawartość metali ciężkich i w szczególności pochodzić z hodowli organicznych. W przypadku produktów wysoko przetworzonych, zastąp je tymi, które są minimalnie przetworzone. Dieta pegan jest bardziej oparta na roślinach aniżeli na białku zwierzęcym.
Wyeliminowanie cukru z diety sprzyja diabetykom oraz osobom, które mają problemy z układem krążenia. Lepiej spożywać produkty sezonowe, aniżeli te pochodzące z importu. Gdy ktoś ma dietę bogatą w węglowodany nie wytrzyma na niej zbyt długo, ponieważ ma ona na celu ograniczenie ich spożywania. Zazwyczaj na śniadanie powinno się pić białkowe smoothie z dodatkiem ziaren i orzechów. Obiad to chuda ryba z sałatką z awokado i np. pestkami dyni a kolacja to chudy drób z ciemnozielonymi warzywami z dodatkiem pieczonych grzybów.