Średnia wieku mieszkańców Grecji, Włoch lub Hiszpanii jest wyższa, dlatego gdyż ich dieta opiera się w szczególności na rybach, warzywach i owocach morza. Nie tylko pozwala ona utrzymać Cię w doskonałej formie, zapobiega również rozwijaniu się miażdżycy.
Produkty zbożowe są przede wszystkim źródłem organizmu oraz zaspokajają głód na dłuższy czas ze względu na zawartą w nich skrobię. Mają dużo błonnika, który poprawia pracę jelit i dużo witaminy B oraz mikroelementów. Nie trzeba mówić, że warzywa i owoce są bogate we wszystko co jest potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niektórzy eliminują z diety orzechy, gdyż mają wysoka wartość energetyczną. Nic bardziej mylnego, gdyż zapobiegają one miażdżycy i posiadają substancje, które opóźniają starzenie się komórek.
Ogólnie jadłospis opiera się na gotowanych lub surowych warzywach, owocach morza i rybach. Ogranicza się czerwone mięso. Ważnym dodatkiem do prawie każdej potrawy są orzechy, oliwa z oliwek, czosnek, ziarna zbóż czy też cebula. Do poprawy smaku zaleca się korzystania ze świeżych ziół takich jak bazylia, oregano, tymianek i eliminuje całkowicie sól. Nie wolno zapominać o piciu wody.
Dieta ta nie ma żadnych przeciwwskazań i mogą z niej korzystać wszystkie osoby a w szczególności te, które chorują na miażdżycę, choroby serca, tarczycy lub mają wysoki poziom cholesterolu. Można ją stosować całe życie, gdyż opóźnia proces starzenia. Odpowiada za to witamina E oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, które chronią serce i zapobiegają rozwojowi miażdżycy. Jedyną wadą tej diety jest to, że przez pierwsze miesiące jej stosowania musimy liczyć spożywane kalorie.
Stosuj się do kilku zasad, a wydłużysz swoje życie o kilka dobrych lat. Powinieneś zaplanować trzy posiłki i dwie przekąski, a całość zawartego w nich tłuszczu nie może przekraczać 40g i wartość energetyczna nie powinna być wyższa niż 1200 kcal. Codziennie w Twojej diecie obecne są warzywa strączkowe i zielone, orzechy, kasza, ryż, nabiał, oliwa z oliwek, makarony i owoce. Mięso jakie powinno się spożywać to w szczególności ryby lub drób, raz w tygodniu możesz pozwolić sobie na czerwone mięso. Do każdego obiadu zalecana jest lampka wina, a słodycze można spożywać, lecz 3-4 razy w ciągu miesiąca.
Śniadanie – jogurt odtłuszczony pochodzenia naturalnego z muesli, woda mineralna
Obiad – sok pomidorowy, pół szklanki ryżu, ¾ szklanki brokułów, pół łyżki oliwy z oliwek, 15-20 dag grillowanego łososia i surówka z dużej cykorii
Kolacja – sałatka z sałaty i pomidora, 40g sera feta, kieliszek czerwonego wytrawnego wina, łyżeczka oliwy z oliwek oraz kromka pełnoziarnistego chleba