Owoce cytrusowe dzięki skutecznemu wypełnianiu naszego żołądka i sprawiając, że chcemy mniej jeść powodują, że dzięki diecie opierającej się na grejpfrutach możemy schudnąć aż 4 kg w 2 tygodnie! Są one nie tylko niskokaloryczne, ale także bogate w witaminę C, włókna roślinne, wodę oraz beta-karoten. Działa odmładzająco na naszą skórę oraz pomaga w walce z cellulitem. Stosując tą dietę dostarczasz organizmowi około 1300-1700 kalorii dziennie i nie powinno się jej stosować dłużej niż dwa tygodnie, ponieważ nasz organizm może być wyniszczony.
Warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Po pierwsze, spożywane przez nas mięso nie może być smażone! Musi być pieczone lub po prostu gotowane. Unikamy soli we wszystkich posiłkach oraz musimy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu organizmu – pijemy najmniej 2 litry dziennie.
Dieta ta jak każda inna ma swoje wady i zalety. Pozytywną jej cechą jest z pewnością duża ilość witaminy C, skutecznie obniża poziom cholesterolu oraz dodaje nam energii. Po tej diecie istnieje duże ryzyko efektu jo-jo, dłuższe stosowanie tej diety może spowodować niedobory witamin A, E, D i K, po dwóch tygodniach mogą występować zaburzenia organizmu.
Śniadanie – szklanka mleka z miodem, płatkami kukurydzianymi i owsianymi oraz pół banana
II śniadanie – sok grejpfrutowy bez cukru
Obiad – 100 g makaronu, pół opakowania gotowanego szpinaku, pomidor oraz średni kawałek pieczonego pstrąga
Podwieczorek – grejpfrut
Kolacja – kawałek rostbefu z rusztu, sałata z sosem winegret oraz pół grahamki
Śniadanie – plasterek szynki z połową grahamki oraz szklanka soku grejpfrutowego
II śniadanie – jogurt z ziarnami zbóż
Obiad – pierś z kurczaka, szklanka brokułów z rusztu, pół szklanki ryżu z krojonym grejpfrutem i łyżeczką oleju
Podwieczorek – pół grejpfruta
Kolacja – cykoria z cytryną i olejem, 2 plastry szynki, 2 kromki razowego chleba
Śniadanie – 2 kromki chrupkiego pieczywa z polędwicą, szklanka mleka i papryka
II śniadanie – szklanka kefiru oraz grejpfrut
Obiad – 150g mielonego mięsa drobiowego całość duszona z sosem pomidorowym (pomidor, ząbek czosnku, olej) i 100g makaronu
Kolacja – grahamka z serkiem topionym i dodatkowo jabłko
śniadanie – nic
II śniadanie – jogurt owocowy i połówka grejpfruta
obiad – pół szklanki ryżu, 2 marchewki skropione sokiem z cytryny, 70g groszku z puszki i pieczona pierś z kurczaka
Kolacja – jajko, grahamka, rzodkiewka
Śniadanie – szklanka mleka z płatkami kukurydzianymi, połówka banana
II śniadanie – szklanka soku grejpfrutowego
Obiad – polędwica wołowa z cebulą, szklanka brukselki oraz pół szklanki makaronu
Podwieczorek – kawa z mlekiem
Kolacja – hot dog z posiekaną cebulką i pomidorem
Śniadanie – musli z jogurtem owocowym
II śniadanie – 100 g waniliowego serka i połówka grejpfruta
Obiad – pieczone chude mięso, ryż polany oliwą z oliwek, szklanka buraczków z łyżeczką śmietany 12%
Podwieczorek – szklanka soku grejpfrutowego
Kolacja – pieczona pierś z kurczaka, sałatka z ćwiartki grejpfruta, 2 cykorii z winegretem
Śniadanie – mleko z płatkami owsianymi
II śniadanie – koktajl z soku grejpfrutowego i kefiru (można dodać słodzik)
Obiad – 70g mielonego mięsa drobiowego, które jest duszone z warzywami na łyżce olejuy (marchew, cebula, fasolka szparagowa i pomidor), 2 ugotowane ziemniaki
Podwieczorek – gruszka
Kolacja – surówka z ¼ grejpfruta i czerwonej papryki z winegretem, 2 kromki chleba pumpernikiel