łyżki mleka łyżka masła Piekarnik nagrzewamy do 160 ° . Blachę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. 75g masła rozpuszczamy w rondelku. Ostudzamy. Do robota kuchennego wrzucamy precelki i mielimy na drobne kawałki. Przesypujemy do miski, dodajemy do nich cukier oraz masło i dokładnie mieszamy, aż cała masa będzie mokra od masła. Do papilotek wsypujemy po około łyżki piasku z precelków
Smaczna Stronarodzynek 70 g płatków migdałów 70 g łuskanych orzechów włoskich otarta skórka z 1 pomarańczy Jajka sparzamy, żółtka oddzielamy od białek. Ser dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Rodzynki sparzamy wrzątkiem, odsączamy, wsypujemy do miski i skrapiamy koniakiem. Orzechy i migdały siekamy. W robocie kuchennym ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy po 1 żółtku, cały czas mieszając. Do dobrze utartej
Kardamonovypłyn tylko delikatnie pyrkał) około 20-25 minut. Mak powinien wchłonąć część płynów i zrobić się gęstszy. Gotowy odcedzamy przez drobne sitko (lub przez gazę), następnie dwukrotnie go mielimy. Później odstawiamy do wystudzenia. Jeśli używamy gotowej masy makowej od razu możemy przejść do zagniatania ciasta. Do miseczki rozkruszamy drożdże i dodajemy cukier, mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Następnie dodajemy mleko
PatiGotujełyżki mleka Nastawiamy piekarnik na 180 ° . Blachę na babkę smarujemy masłem i posypujemy mąką, nadmiar usuwamy. Przygotowujemy kruszonkę – do robota kuchennego wrzucamy obrane orzechy i mielimy na bardzo drobne kawałki. Przesypujemy do miski, dodajemy do nich mąkę, cukier i pokrojone w kostkę zimne masło. Palcami rozcierając masło z suchymi składnikami, tworzymy kruszonkę. Odkładamy na chwilę do lodówki
Smaczna Stronacukru (40 g) Polewa: 3 pełne łyżki kremu NUTLOVE White Choco Peanut 1 łyżeczka oleju rzepakowego Wykonanie: Spód: Białko ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Herbatniki mielimy na miałko, wrzucamy do miski, dodajemy roztopione masło i mieszamy. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białka i delikatnie mieszamy łyżką. Powstałą masę wykładamy na dno tortownicy (średnica około
Kuchnia MagdaLenycukru (40 g) Polewa: 3 pełne łyżki kremu NUTLOVE White Choco Peanut 1 łyżeczka oleju rzepakowego Wykonanie: Spód: Białko ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Herbatniki mielimy na miałko, wrzucamy do miski, dodajemy roztopione masło i mieszamy. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białka i delikatnie mieszamy łyżką. Powstałą masę wykładamy na dno tortownicy (średnica około
Kuchnia MagdaLenyłyżka cukru waniliowego 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 150 g orzechów włoskich 100 ml mleka 125 g masła 100 g cukru pudru Zaczynamy od nadzienia. Orzechy mielimy bardzo drobno. Zalewamy gorącym mlekiem, mieszamy i zostawiamy na 10 minut. Dodajemy pokrojone masło, mieszamy aż się rozpuści. Następnie wsypujemy cukier puder i raz jeszcze mieszamy (masa będzie rzadka
Kulinarne Inspiracjekiszona kapusta. Dobra kiszona kapusta, a nie jakieś wynalazki, które są tylko kwaśne i na dodatek kapusta nie chrupie, tylko jest glutem obrzydliwym. Ohyda. Oczywiście nie wymagam, żeby wszyscy mieli kiszoną kapustę własnej roboty. Dobrej jakości kapustę kupicie bez problemu na bazarkach, w lokalnych warzywniakach, a w tym sklepie na L, co to w sobotę rampampampam, jest kapusta z Charsznicy
ladykitchendwóch identycznych blaszek, to najpierw pieczemy jedną sztukę, a dopiero następną. Drugą porcję przygotowujemy, gdy kończy się piec pierwsza, gdyż podczas długiego oczekiwania opadnie piana z białek. Orzechy włoskie mielimy, a rodzynki kroimy na drobne kawałki. W misce mieszamy zmielone orzechy z wiórkami kokosowymi, rodzynkami, mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem
Kuchnia MagdaLenydwóch identycznych blaszek, to najpierw pieczemy jedną sztukę, a dopiero następną. Drugą porcję przygotowujemy, gdy kończy się piec pierwsza, gdyż podczas długiego oczekiwania opadnie piana z białek. Orzechy włoskie mielimy, a rodzynki kroimy na drobne kawałki. W misce mieszamy zmielone orzechy z wiórkami kokosowymi, rodzynkami, mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem
Kuchnia MagdaLenywody dodaj przekrojoną na trzy części wątróbkę i gotuj przez 5 minut. Wątróbkę wyjmij i również pozostaw do ostygnięcia. Po wystygnięciu zmiel mięso oraz warzywa na drobnych oczkach. Podczas mielenia, co pewien czas dodaj po ząbku czosnku. Do zmielonego mięsa dodaj majeranek oraz 1/2 szklanki wywaru z gotowania. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wyrób masę. Sprawdź ostatecznie
Kuchnia Na WypasieNiektórzy zakochują się w niej po pierwszym kęsie, inni traktują jako coś dziwnego. Warto jej spróbować – jest niesamowicie kremowa i aromatyczna. Dostać ją możecie w większych marketach. Gdybyście mieli problem z dostępnością, możecie użyć wędzonej makreli w podobnej proporcji – masa będzie mniej kremowa ale nadal bardzo smaczna. Cała przystawka wygląda niebanalnie przez użycie patyczków – jest
Eat me! Fit me!pieczenia 1i1/3 szklanki zmielonych orzechów włoskich Dzień przed pieczeniem pomarańcze myjemy i gotujemy ok 15 minut. Odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na noc do chłodu. Na drugi dzień mielimy w maszynce. ---------- Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku i dalej miksujemy. Kolejno dodajemy mąkę z proszkiem, bułkę tartą, kakao i mieszamy
Domowe ciastaboki tortownicy. Piekarnik nastawiamy na 180°C i umieszczamy tortownicę na 10 minut. Po upieczeniu spodu wyciągamy blachę i odstawiamy do ostygnięcia. Masa serowa. Tortownice owijamy folią aluminiową. Twaróg mielimy dwa razy i umieszczamy go w misce i miksujemy go przez około 3 minuty, wsypujemy cukier kokosowy, dodajemy espresso oraz wanilię. Kontynuujemy miksowanie. Na koniec dodajemy jajka, pojedynczo jedno
Zdrowy Styl Joannywycinania dziurek, szerokiego garnka do smażenia oraz szczypce lub cedzaka do wyławiania oponek. Krok 1. Przygotowuję ciasto na oponki. Twaróg przeciskam 2 – 3-krotnie przez praskę lub mielą na maszynce, aby nabrał gładkiej i jednolitej konsystencji. Najlepszy jest zmielony twardy twaróg półtłusty lub tłusty, który nie jest kwaśny. Oddzielam żółtka od białek. Do miski wbijam żółtka, wsypuję cukier
Ania gotuje