Gulasz Wołowy na Piwie najlepszy przepis 171niewątpliwie pysznej potrawy. Chodzi o „Die Hard III”, czyli „Szklana Pułapka 3” z Brucem Willisem i Samuel L. Jacksonem. Oczywiście pamiętasz, jak bohaterowie mieli rozbroić bombę, przy pomocy butelek z wodą, tak by odmierzyć odpowiednią jej ilość. Czułem dokładnie to samo. Kupując dwie butelki piwa, a potrzebnych w przepisie jest 250 ml. Jak to zrobić
RafalCook
Drożdżówki z makiem 165obżarstwa bez chociażby kawałeczka strucli makowej. Żeby jednak makowe wypieki wyszły idealnie, potrzebna jest dobra masa makowa. Pamiętam, gdy byłam mała, przedświątecznym rytuałem było przygotowywanie domowej masy makowej. Moczenie, mielenie, doprawianie miodem, dużą ilością skórki pomarańczowej, rodzynek i orzechów włoskich. Zapach roznosił się po całym domu. W obecnych, bardzo szybkich i intensywnych czasach, nie zawsze możemy sobie pozwolić na szykowanie
Na-talerzu.pl
Robot kuchenny wielofunkcyjny jaki wybrać 143oczekuję, aby przygotowywanie posiłków było łatwiejsze i szybsze. Bogate wyposażenie sprawia, że potrafi sprostać nawet największym kuchennym wyzwaniom. Wyrabia wszystkie rodzaje ciast, (także te ciężkie na pierogi i chleb ), mieli, sieka, szatkuje (np. kapustę) , kruszy lód, kroi w plasterki i w kostkę, przygotowuje makaron z warzyw, ściera jak tarka, ubija pianę, śmietanę i masło, miksuje twarde i miękkie produkty oraz
Cztery Fajery
Knedle z brzoskwiniami 147sól. Dodatkowo: 400 g śmietany 18%, 2 łyżki cukru, 1 połówka brzoskwini w zalewie (do dekoracji). Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić. Następnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub dokładnie rozgnieść praską. Brzoskwinie otworzyć i dobrze odsączyć z zalewy. Każdą połówkę pokroić na 4 części. Jedną połówkę odłożyć na później, do ułożenia na wierzchu ugotowanych knedli
Świat Domowej Kuchni
Pasztet wieprzowo-wołowy z suszoną śliwką 136Garnek zdejmujemy z ognia, pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Bułkę moczymy w mleku. Ugotowane mięsa wraz z bułką i warzywami (możemy zmielić również śliwki wszyskie lun 3-4 szt) mielimy dwukrotnie przez maszynkę. Dodajemy żółtka, sól, pieprz, przyprawy, zioła i dobrze wyrabiamy ręką. Do wyrobionej masy dodajemy ok 10 suszonych sliwek, posiekanych na mniejsze kawałki. Z białek ubijamy pianę i dodajemy
Życie zaczyna się w kuchni
Piernik ekspresowy, miodowo - bakaliowy, bez miksera 126mogę dzielić się z tymi, których częstować mam zwyczaj. Dziele się z Wami. Pieczcie, będąc pewnymi super efektu. Jest banalnie prosty w wykonaniu. Życzę, byście mieli okazje się nim dzielić. Na wynos, co oznacza, że nie doczekaliście sie tego znamiennego telefonu. Tylko, tak czy inczej, bądźmy mądrzy, by być bezpieczni. Składniki: na tortownicę o średnicy
Kronika Piekarnika
Burgery z czerwonego ryżu i pieczonego kalafiora 116formowaniu „pękają”. Masę można przygotować z wyprzedzeniem, przechowywać w lodówce i uformować burgery przed samym pieczeniem. Burgery można również usmażyć na patelni. Jeśli nie masz możliwości lub czasu na mielenie przypraw, użyj już zmielonych. By wydobyć głębszy smak przypraw, można krótko uprażyć je na suszej patelni przed dodaniem do masy. The post Burgery z czerwonego ryżu i pieczonego kalafiora appeared
Even Better Food
Befsztyk tatarski w najlepszym wydaniu. Jak zrobić tatara? PRZEPIS 234wiele legend. Jedna z nich mówi, iż danie to zawdzięcza swoją nazwę tatarskim jeźdźcom, którzy wkładali pod siodło płaty surowego mięsa i jedli je po wielu dniach takiego “mielenia”. Faktem jest jednak, iż befsztyki z surowej wołowiny pod różnymi postaciami występują w kuchniach wielu krajów europejskich. Polska nazwa prawdopodobnie miała oddawać dzikość, z którą niegdyś kojarzono jedzenie nieprzetworzonego
Kulinarna Polska
Włochy - Pasta alla Norma, czyli sycylijski makaron z sosem pomidorowym i bakłażanem 150używa się sera ricotta salata ( my robimy własny, taka porcja wystarczy na kilka obiadów: 50 g nerkowców, 2 łyżki płatków migdałów, 2 łyżki płatków drożdżowych i 0.5 łyżeczki soli mielimy w młynku do kawy lub blenderze ) Przygotowanie: 1) Na dobrze rozgrzanej oliwie (2 łyżki) smażymy pokrojonego w kosteczkę bakłażana. Smażymy na średnim ogniu przez około 10 minut, do miękkości
Roślinożerni urlopowicze
Pindjur 177czosnku drobno posiekanych (nie przeciśniętych) 2-4 strąki ostrej papryczki chilli (zależy od waszej tolerancji ostrości). Przygotowanie: Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skóry. Obranie jest konieczne, bo nie mielimy ani nie miksujemy pomidorów i kawałki skórki nie będą fajne. Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni, grzanie góra – dół. Na blasze układamy papryki (bez papryczek chilli) i pieczemy je, aż się
ladykitchen
Wołowina po Kantońsku z Rzodkiewką Faceta w Kuchni 174Wołowina po kantońsku z Rzodkiewką. Czym jest Kuchnia Kantońska ❓. Kuchnia kantońska ma długą historię, a jej początki sięgają 2000 lat temu, we wczesnej dynastii Han. Już wtedy szefowie kuchni mieli dużą wiedzę w przyrządzaniu różnych potraw przy użyciu określonych metod gotowania. Po przeniesieniu stolicy z północy na południe w południowej dynastii Song, 1127 – 1279 n.e, wielu szefów kuchni zebrało
RafalCook
KAWOSZEK – CIASTO KAWOWE BEZ PIECZENIA + najlepszy ekspres przelewowy, jakiego do tej pory używałam! 186pierwsza różnica z poprzednikiem innej marki. Poprzednik był ekspresem bardzo wolnym, ciężkim do mycia, a do tego bardzo ubogo wyposażonym. Model MELITTA AROMAFRESH THERM posiada m.in. * możliwość ustawianie grubości mielenia ziaren * młynek do kawy, dlatego tez możemy używać kawy ziarnistej ( co sprawia, że w całym domu pachnie jak w kawiarence ), jak i odrazu kawy zmielonej ( stary ekspres nie miał funkcji
Ostra na Słodko
Pieczona dorada na ziemniaczanych czipsach 208lekko spieczone czipsy przyjemnie chrupiące. Czas : 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Dorada to ulubiona ryba starożytnych Rzymian, którzy nazywali ją „aurata”, czyli pozłacana. Również starożytni Grecy mieli do niej słabość, a sama bogini Afrodyta uważała ją za rybę świętą. Coś tu jest na rzeczy, bo z tego co wyczytaliśmy, dorada jest mocno niezwykła: przez pierwsze dwa lata
Niedzielny kucharz
Sernik z musem śliwkowym. 171herbatników lub ciasteczek owsianych 90 g masła roztopione Składniki na sernik pieczony: 1 kg sera białego 3-krotnie zmielonego lub z wiaderka ja użyłam sera śmietankowego, który nie wymaga mielenia 6 jajek 140 g cukru 230 ml śmietanki 30 % lub 36 % 60 g masła roztopione – wystudzone 50 g mąki ziemniaczanej (przesiana przez sitko) szczypta soli Składniki na mus śliwkowy
To co lubię - gotuję i polecam