Czekoladowo pistacjowy tort Frania 174cała reszta w tym torcie jest mocno czekoladowa i słodka). Ostrzegam, tort słodki dla absolutnych fanów czekolady :) Do tego moje dziecię dostało własnoręcznie zrobioną koparkę na torcie. (Gdybyście mieli wątpliwości, tak - to na górze tortu to jest koparka :D Nauka figurek w planach.... ;) Tort czekoladowo-pistacjowy Składniki: Biszkopt: 1) 3 jajka
Na kulinarnym poligonie
Jajka faszerowane pieczarkami I 143niewielkiej ilości oleju lub masła pieczarki obieramy, kroimy na małe kawałki i smażymy na łyżeczce masła do czasu aż się zrumienią Zimne składniki : żółtka, cebulę i pieczarki blendujemy lub mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy koper, sól do smaku,łyżeczkę musztardy, mieszamy i napełniamy białka. Artykuł Jajka faszerowane pieczarkami I pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecam
Kopytka 149Kopytka Składniki 1 kg ugotowanych ziemniaków 2 i ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli 2 jajka Instrukcje Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Przestudzone ziemniaki przekładamy na stolnicę i dodajemy mąkę, jajka i sól. Ciasto zagniatamy dość szybko. Jeśli będzie zbyt rzadkie podsypujemy mąkę. Z wyrobionego ciasta formujemy cienkie
To co lubię - gotuję i polecam
Ogórki kiszone 153czosnku. Zawsze wychodzą chrupiące i smaczne. Jeśli jednak macie dostęp do chrzanu możecie dodać kawałek do każdego słoika. Sekretem udanych ogórków są ogórki ze sprawdzonego źródła. Idealnie byłoby gdybyście mieli ogórki z własnego ogródka jednak nie wszyscy mają takie możliwości. Zwracajcie uwagę na to żeby ogórki były wyhodowane bez użycia oprysków. Ogórki, które były pryskane lub mocno nawożone często się
To co lubię - gotuję i polecam
Ciasto makowe z brzoskwiniami. 173suchego maku dodajemy 1,5 szklanki mleka. Gotujemy 3-4 minuty na małym ogniu, odstawiamy na kilka godzin żeby mak wchłonął płyn. Odcedzamy na sicie i dwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa. Masło i cukier ucieramy na jasną puszystą masę i dodajemy cały czas ubijając, po jednym żółtku. Następnie stopniowo dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i na koniec
To co lubię - gotuję i polecam
Pierogi z kapustą i grzybami 157zimną wodą i gotujemy do miękkości. Gdyby kapusta okazała się bardzo kwaśna możecie wodę odlać i zalać ponownie gorącą wodą. Studzimy i zimną odciskamy z wody. Grzyby oraz kapustę mielimy maszynką przez sitko z dużymi otworami, jeśli wolicie lub nie macie maszynki możecie grzyby oraz kapustę drobno posiekać. Cebulę drobno siekamy i przesmażamy na oleju, dodajemy grzyby oraz kapustę
To co lubię - gotuję i polecam
Gniazdka, oponki ptysiowe a’la churros 141miksujemy dodając po 1 jajku, powinniście uzyskać gładką masę. Przekładamy do rękawa cukierniczego i na dużym arkuszu papieru do pieczenia wyciskamy okrągłe gniazdka. Rozcinamy papier nożyczkami tak żebyście mieli kawałki papieru, a na nich gniazdka. Rozgrzewamy olej w garnku i odwracając papier nad olejem, przekładamy gotowe gniazdka (powinny się łatwo odkleić). Jeśli chcecie zrobić je w formie podłużnej wyciskajcie
To co lubię - gotuję i polecam
Makowiec na krucho-drożdżowym cieście 136wrzątkiem i gotujemy na wolnym ogniu około pół godziny. W miarę potrzeby wodę uzupełniamy. Ugotowany mak przelewamy na sitko wyłożone gazą i dokładnie osączamy z wody. Studzimy. Wystudzony mak mielimy trzykrotnie. Mak można przygotować dzień wcześniej, zmielony przykryć folią spożywczą i wstawić w chłodne miejsce. Do maku dodajemy dwa żółtka i dokładnie mieszamy. Masło roztapiamy z cukrem i miodem, gorące
To co lubię - gotuję i polecam
Drożdżowa gwiazda z makiem 174elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Mak płuczemy gorącą wodą, zalewamy mlekiem i gotujemy 10 minut. Ugotowany mak mielimy trzykrotnie maszynką do mięsa. Dodajemy cukier, miód, rum lub wanilię, posiekane orzechy, rodzynki i skórkę pomarańczową, mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i całość delikatnie, ale dokładnie
To co lubię - gotuję i polecam
Sernik z biszkoptem i polewą czekoladową 221minut . Studzimy i kroimy wzdłuż na dwie równe części. Polewa: W niewielkim garnku umieszczamy składniki na polewę, całość krótko zagotowujemy na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Masa serowa: Ser mielimy. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną , puszystą masę, następnie dodajemy miękkie masło i ser. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem przesiane przez sitko. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli
To co lubię - gotuję i polecam
Sernik z rodzynkami i płatkami migdałowymi 232posmarowania wierzchu 250 g drobnego cukru 100 g miękkiego masła 2 łyżki mąki pszennej garść rodzynek (3-4 łyżki) 50 g płatków migdałowych szczypta soli Instrukcje Ser mielimy dwukrotnie w maszynce, (można użyć sera z wiaderka) jednak osobiście polecam ten zmielony własnoręcznie. Białka oddzielamy od żółtek Żółtka z dodatkiem 200 g cukru miksujemy na jasną puszystą masę, następnie dodajemy miękkie
To co lubię - gotuję i polecam
Pierogi z mięsem (z rosołu) 141soli 300 ml mocno ciepłej wody Instrukcje Farsz: Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki, na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i smażymy pieczarki na rumiano. Mięso z rosołu, warzywa oraz pieczarki mielimy w maszynce do mięsa. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciasto: Podane składniki wykładamy na stolnicę, lekko mieszamy, dolewamy wodę i szybko zagniatamy elastyczne ciasto. Jeśli macie mikser z hakiem
To co lubię - gotuję i polecam
Ciasteczka Amaretti 162całkowicie ten krok Instrukcje Migdały zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na kilka minut i obieramy ze skórki. Najlepiej do tego przepisu użyć już gotowych obranych migdałów lub płatków migdałowych. Migdały mielimy (najlepszy do tego będzie blender), najdrobniej jak się da. Białka umieszczamy w misie miksera, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Uwaga, żeby nie robić tego zbyt długo bo można
To co lubię - gotuję i polecam
Sernik z makiem i brzoskwiniami. 200początek : Najpierw przygotowujemy kruche ciasto: Brzoskwinie osączamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki. Zostawiamy na sicie. Mak zalewamy gorącą wodą i gotujemy chwilę. Osączamy na sicie i mielimy dwukrotnie. W przypadku kiedy używamy zmielonego maku wystarczy zalać go gorącą wodą i po chwili dobrze osączyć na sicie. Wystudzić. Blaszkę o wymiarach 25 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia
To co lubię - gotuję i polecam
Sernik wiedeński. 142miękkiego masła 90 g 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 30 g szczypta soli cukier puder do oprószenia sernika 1 łyżka rodzynek opcjonalnie 1 łyżka skórki pomarańczowej opcjonalnie Instrukcje Ser mielimy 2 – krotnie. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka razem z cukrem ubijamy na jasną puszystą masę, następnie dodajemy masło i chwilę jeszcze wszystko miksujemy. Następnie dodajemy mąkę oraz zmielony biały
To co lubię - gotuję i polecam