mielone - 47549 przepisów (strona:2332/3170)

Ciasto Marlenka-miodowo-kajmakowe. Niepowtarzalny smak, rozpływa się w ustach +FILM 159

kremu. Na koniec dodajemy masę kajmakową i wszystko miksujemy.  Następnie każdy spód przekładamy cienko  kremem.  Ostatni górny spód smarujemy resztą kremu. Orzechy wraz z kawałkami ciasta mielimy. Posypujemy ciasto i gotowe :-) Ciasto wstawiamy na  całą noc  do lodówki żeby namiękło, by spody ciasta nabrały wilgoci z kremu. Następnego dnia jest idealne, pięknie się kroi

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Kulinarne trendy 2021 100

uprawy w Ameryce Południowej są wątpliwe etycznie. Głównie dlatego, że są lepsze i smaczniejsze rzeczy. Poza tym, z uwagi na to, czym odżywiali się starożytni Rzymianie i jaki wpływ mieli na Europę, to taki powrót do korzeni. Okazało się, że cieciorka to coś więcej niż hummus i falafele. domowa restauracja - nie możemy jeść naszego ulubionego ulicznego jedzenia, bo albo musimy

Kryzysowa Książka Kucharska
Mikser planetarny – zobacz, dlaczego jest tak wyjątkowy 88

drugiej znajdą się urządzenia, które są de facto są mikserami planetarnymi, ale jeszcze lepiej pasuje do nich określenie robot kuchenny. Mają bowiem mnóstwo dodatkowych funkcji: mogą być maszynką do mielenia mięsa, blenderem, krajalnicą do warzyw, tarką, kruszarką do lodu itp. W tym tekście więcej miejsca przeznaczymy na opis mikserów planetarnych. Robotom kuchennym poświeciliśmy oddzielny materiał (…….). Zapraszamy do zapoznania się

Żyję by jeść
Domowa kiełbasa w słoiku – jak zrobić? 218

ząbki liść laurowy: 2 szt. papryka wędzona: 1 łyżka cukier: 0,5 łyżeczki Domowa kiełbasa w słoiku – jak zrobić? Przygotowanie: Mięso myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce na grubych oczkach. O zmielenie mięsa możemy poprosić również w sklepie, dzięki temu skrócimy czas przygotowania kiełbasy w słoiku w domu. Zmielone mięso z łopatki i boczku mieszamy razem

Kuchnia Na Wypasie
Spaghetti carbonara 642

tylko żółtek. W mojej wersji są tylko żółtka, choć można również wykorzystać całe jajka. Makaron musi być al dente, nie może być rozgotowany, bo wtedy zamiast pysznego dania będziemy mieli rozgotowaną kluchę, a to nie będzie już apetyczne. Makaron gotujemy około 10 minut, Spaghetti alla carbonara Przepis na spaghetti carbonara zawiera dobrej jakości boczek. We Włoszech wykorzystuje się Guanciale czyli

To Musisz Wiedzieć
Rodzaje ekspresów ciśnieniowych 70

również specjalny pojemnik na mleko). Oprócz tego są to również ekspresy do kawy z młynkiem . W praktyce oznacza to między innymi, że nie ma potrzeby kupowania dodatkowych urządzeń do mielenia. fot. Pixabay Ekspres na kapsułki – prostota i wygoda Mimo, że do zrobienia kawy w ekspresie automatycznym wystarczy naciśnięcie guzika, to właśnie ekspres na kapsułki uchodzi za najprostszy, najbardziej intuicyjny

Żyję by jeść
Cassatelle di Agira 131

stosunkowo dużą pojemność cieplną, więc długo trzyma temperaturę! Wady przepisu: Choć stosunkowo proste w przygotowaniu, to cały czas są pierogi. Jeśli nie lubicie ich lepienia, szybko będziecie mieli dość. Warto zadbać o to, by czekolada przed ucieraniem była dobrze schłodzona, jeśli nie lubicie oblizywać palców. My na drugi raz (a ten nastąpi na pewno!) skorzystamy z malaksera i posiekamy czekoladę

Proste-przepisy.pl
Postna kapusta z grzybami 127

całości. Mama robiła odwrotnie kapustę dodatkowo odciskając. Ja również przyrządzam ją po swojemu i w zależności od tego czy używam jej później jako farszu do pierogów dodatkowo ją mielę lub nie. Tradycyjny przepis na postną kapustę z grzybami, nazywaną czasem „wigilijnym bigosem”, jest prosty i krótki jak lista składników niezbędnych do jego przyrządzenia. Osoby ortodoksyjnie podchodzące do zwrotu postny mogą

Kulinarna Pokusa
Wigilia ludowa 118

chłopa jak najwięcej miało specyficzne znaczenie. Zasada była taka, że ilość miała być nieparzysta, tylko na najbogatszych stołach dworskich można było sobie pozwolić na 13 potraw, trochę mniej bogaci mieli 11. Dla chłopa szczytem marzeń było 9, dlatego ta właśnie liczba pojawia się najczęściej i to tylko dlatego, że uznajemy kaszę tą, czy inną jako osobne potrawy. Tu nie było

Kryzysowa Książka Kucharska
Makowiec biszkoptowy z solonym karmelem i migdałami 114

Magda Może i mielenie maku jest czasochłonne, ale skoro wyręcza mnie w tym mąż, czemu by nie skorzystać i jednak zrobić szybki i prosty makowiec na te Święta. Podstawa ciasta jak do biszkoptu, który łączymy z makiem. Dla przełamania tradycyjnego przepisu polewam taki makowiec lepkim, słodko-słonym karmelem, jest niebiański. Ale aby smak karmelu przechodził w głąb ciasta stosuje iście

Smaczna Strona
Domowa vegeta 85

jest jakiejś super jakości, ale póki co nigdy mnie nie zawiodła. Jeżeli macie sprzęt, któremu ufacie w 100% lub jest Wam wszystko jedno czy mieszanka wyjdzie zmielona na śmierć, mielcie ile fabryka dała. I tak, wiem że Vegeta wypuściła już mieszankę o bardzo fajnym składzie. Nadal jednak na pierwszym miejscu jest sól, gdzieś w połowie cukier (u mnie

Kardamonovy
Piernik staropolski cz.2 125

Jeśli chcielibyście również upiec pierniczki, to podzielcie ciasto na 4 części, z czego 3 przeznaczcie na piernik, czwartą na pierniczki. Piernika i tak wyjdzie dużo, a w dodatku będziecie mieli pyszne pierniczki! Pierniczki wykrawamy z rozwałkowanego ciasta i pieczemy przez około 7-10 minut w 170 stopniach. Wesołych Świąt i smacznego! Artykuł Piernik staropolski cz.2 pochodzi z serwisu Analiza Smaku

Analiza Smaku
Rogaliki drożdżowe z mięsem 85

posmarowania pasztecików: 1 jajko, 1 łyżka mleka. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Mięso (pozbawione kości i zbędnych chrząstek), cebulę i marchewkę zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Farsz doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą majeranku. Jeśli farsz jest zbyt suchy - dodać ciepły bulion, do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na stolnicę wysypać mąkę, cukier i sól

Świat Domowej Kuchni
Ciasto Marcepanek 144

makowa: Mak płuczemy pod bieżącą wodą, wrzucamy do garnka, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy przez 15 min. Odstawiamy na kolejne 15 min., a następnie odcedzamy mak przez gazę i mielimy go dwukrotnie. Orzechy drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy miód oraz cukier i mieszamy. Następnie dodajemy zmielony mak, posiekane orzechy, rodzynki i skórkę pomarańczową. Całość mieszamy. Podgrzewamy do połączenia

Kuchnia MagdaLeny
Jak lukrować pierniczki? Przepis na lukier, tipy i podpowiedzi! 138

około 8-10 na prędkości 4. Lukier musi być przechowywany 12 godzin w  lodówce po przygotowaniu. Lukru nie używamy od razu po przygotowaniu! Zawsze wybieraj cukier puder, nie miel sama cukru. Sprawdź skład cukru aby nie miał przeciwzbrylaczy w składzie. Czym lukrować? Jeśli zdecydujesz się na zakup tylki do lukrowania musisz kupić tylkę

SMYKWKUCHNI