cukiernicze encyklopedie. Jak powszechnie wiadomo Babcie na jedzeniu znają się najlepiej i myślę, że nikt nie podważa ich autorytetu w tej kwestii :) Dzisiejszy przepis to wariacja na temat popisowego ciasta mojej Babci - drożdżowego placka, przekładanego ciepłym budyniem z kawałkami migdałów w domowym karmelu na górze. Drożdżowe ciasto postanowiłam zawinąć w małe ślimaczki, tak żeby każdy mógł sobie oderwać jednego(...)drogę", a że dziwnym trafem nigdzie w pobliskich sklepach nie było migdałów, wykorzystałam orzechy laskowe. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 2 jajka 30 g drożdży lub opakowanie suchych drożdży 100 g masła 0,5 szklanki cukru 50 ml mleka Składniki na nadzienie: 100 g orzechów laskowych 0,5 szklanki cukru 50 g masła 2 łyżki wody Jeśli robimy ciasto
Ciastkozercykawy - kruchy maślany spód i delikatne aksamitne nadzienie z białego serka. W przeciwieństwie do klasycznych serników, nadzienie nie upadnie po wyciągnięciu z piekarnika, więc nie wymaga specjalnego traktowania - takie ciasto po prostu musi się udać :) Foremka, w której piekłam tartę ma średnicę 25 cm. Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki 2 jajka 0,5 szklanki cukru 0,5 kostki masła(...)spożywczego (opcjonalnie) Masło kroimy na mniejsze kawałki i zostawiamy w temperaturze pokojowej żeby zmiękło. Limonkę dokładnie myjemy, parzymy wrzątkiem i ścieramy skórkę. Mieszamy w misce wszystkie suche składniki na ciasto. Dodajemy miękkie masło, jajka, skórkę z limonki i dokładnie zagniatamy. Dobrze wyrobiona masa powinna mieć konsystencję miękkiej plasteliny. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki
Ciastkozercybyło szybciej). 2. W misce łączymy mąkę, przyprawę korzenną i sól, wsypujemy do miodu. Sodę rozpuszczamy w szklance mleka, dodajemy do masy miodowej, wbijamy jajka i wyrabiamy na jednolite ciasto. Ciasto na tym etapie jest klejące i lejące, ale po leżakowaniu zgęstnieje. Przekładamy do szklanego (ja miskę uprzednio sparzyłam i wytarłam do sucha) lub emaliowanego naczynia, przykrywamy ściereczką(...)odkładamy w chłodne miejsce (do piwnicy, garażu, lodówki). Zapominamy o cieście na kilka tygodni :) ETAP II (4-6 DNI PRZED ŚWIĘTAMI) 1. Ciasto dzielimy na trzy równe części. Każdą część rozwałkowujemy na około 0,5 cm grubości. Blachę do pieczenia o wymiarach ok. 39x26 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do blaszki pierwszą partię ciasta, wyrównujemy
My Culinary ArtSERNIK SIOSTRY ANIELI Składniki SKŁADNIKI NA CIASTO KAKAOWE ************************** ******** * 1 kostka margaryny * 1/2 szklanki cukru * 2 łyżki kakao * 2 żółtka * 1 jajko * 1 cukier waniliowy * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 3 szklanki mąki MASA SEROWA ************************** * 1/5 kg. sera zmielonego * 2 budynie waniliowe * 8 jajek * 3/4 kostki margaryny * 1/5 szklanki cukru * 1 cukier waniliowy Sposób przygotowania 1. SERNIK KAKAOWY SIOSTRY(...)ANIELI - krok 1 PRZYGOTOWANIE CIASTA 1. Z margaryny , mąki , jajek, kakao, proszku , cukru , zagnieść ciasto. 2. Odstawić na 10 minut do lodówki. 3. Ciasto podzielić na pół. 4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. 5. Jedną połowę ciasta kakaowego poskubać w kopczyki i ułożyć obok siebie na blaszce. PRZYGOTOWANIE MASY SEROWEJ 1. Zmielić
Sama słodycz i szczypta chiliKarpatka To ciasto to smak mojego dzieciństwa , karpatka często gościła na naszym stole . Składniki 2 szkl mąki tortowej 10 jajek 1 margaryna Kasia 2 szkl wody 1 l mleka 1 cukier waniliowy 1/2 szkl cukru 4 budynie waniliowe Winiary z cukrem 1 kostka margaryny Kasi 2 łyżki mąki Blaszka 37/ 42 Sposób przygotowania 1. Do garnka wlać wodę , dodać(...)margarynę , i wszystko rozpuścić .Gdy składniki będą płynne wsypać powoli mąkę energicznie mieszając aż powstanie gęste ciasto. 2. Ciasto odstawić do przestygnięcia. 3. Budyń wymieszać z 2 łyżkami mąki i cukrem , ugotować budyń na litrze mleka . 4. Zimny budyń utrzeć z 1 kostką margaryny oraz cukrem waniliowym. 5. Do zimnego ciasta dodawać po jednym jajku i mieszać mikserem około
Sama słodycz i szczypta chiliCiasto, które dawno, dawno temu bywało u nas bardzo często, jednak nigdy, przez tyle lat nie wiedziałam, że nazywa się ciastem piastowskim. Aż do niedawna, dowiedziałam się o tym za sprawą Ciotki mego Małżonka, która będąc u nas na rodzinnej uroczystości, z zadowoleniem zawołała "o ciasto piastowskie!", a my niczego nieświadomi zapytaliśmy: tak, a które...? Bowiem przez tyle lat zawsze(...)prostu szarlotką lub jabłecznikiem na biszkopcie, z bitą śmietaną. Ostatnio do łask powracają u nas stare przepisy, nasze smaki dzieciństwa, z nim to właśnie kojarzy mi się to ciasto, którego nie piekłam już chyba z 20 lat... Ja piekłam moje na dużej, ciemnej blaszce o wym.38x24cm , na mniejszą proponuję przygotować biszkopt z 5 jajek, mój był dość wysoki, troszkę nawet
Smaczne ZdrowePyszny sernik z ciastem kakaowym według przepisu mojej Teściowej. Świetne ciasto na każdą okazję :) SKŁADNIKI (blacha 40x25cm) Kruche ciasto kakaowe: 500g mąki pszennej 300g masła 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko Masa serowa 1,20kg półtłustego twarogu w kostce 8 jajek 300g cukru 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 200g(...)masła 1 olejek (waniliowy lub śmietankowy) rodzynki PRZYGOTOWANIE Z przesianej mąki i reszty podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy na pół godziny do lodówki. W malakserze ucieramy żółtka z cukrem. Dodajemy roztopione masło, budyń, olejek i małymi porcjami dorzucamy ser. Ubijamy białka i dodajemy do masy serowej. Wrzucamy rodzynki - w/g uznania. Mieszamy masę łyżką. Połowę ciasta wykładamy na blachę (posmarowaną
Moje Kuchenne Rewelacjejest wyśmienity. Lekko wilgotny, bod bezowo - kokosową pierzynką, na kruchym spodzie, a do tego garść żurawiny, wiśni lub innych bakali, (wiśnie mile widziane z posmakiem wiśniówki :). Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki krupczatki 1/2 szklanki cukru kryształu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajo 1 żółtko 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 1/2 kąski margaryny Ciasto zagnieść. Foremkę do ciasta(...)wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie spód oraz boki wypełnić cienką warstwą ciasta. Składniki na masę serową: 1,4 kg dobrego wiejskiego twarogu 1/2 litra mleka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 3 żółtka 1 jajo 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy żurawina, wiśnia lub inne bakalie 1. Wszystkie składniki oprócz bakali umieszczamy w blenderze i miksujemy
Apetyczna babeczkaUwielbiam ciasto francuskie, jednak tylko raz odważyłam się sama je zrobić. Było pyszne jednak czasochłonne. Kupuję gotowe ciasto, jednak z nadzieniem można poeksperymentować i wychodzi pysznie. Takie croissanty są idealnym drugim śniadaniem. Doskonałe są na ciepło jednak na zimno smakują równie pysznie :). Porcja: 12 croissantów Składniki : 270 g ciasta francuskiego 150 g borowików 10 g suszonych grzybów pęczek szczypiorki(...)pozostawiamy na 15 minut aby zmiękły. Grzyby mielimy przez maszynkę na najdrobniejszych oczkach. Szczypiorek siekamy bardzo drobno, dodajemy do grzybów, dobrze mieszamy i doprawiamy do smaku. Ciasto tniemy na trójkąty, przy szerszej krawędzi układamy łyżeczkę farszu i zawijamy w rogaliki. Rogaliki smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w 200 C przez 15 minut. Smacznego
Niezły MłynekNikt nie zaprzeczy, że ciasto francuskie jest ciastem pracochłonnym i nie zawsze wychodzi idealnie. Robiłam je kilka razy, ale efekt końcowy nie ukrywam, że pozostawiał wiele do życzenia. Dlatego od kilku lat korzystam z ciasta gotowego, najczęściej mrożonego. Potrawy z ciastem francuskim to wspaniałe rozwiązanie dla osób nie lubiących spędzać wielu godzin w kuchni. No i zawsze się udają(...)warunkiem jest tylko dobrze nagrzany piekarnik do 200st - i efekt murowany i to w przeciągu 30 minut :) Ja dziś szalałam "na wytrawnie" - ostatnio było sporo słodkości :)) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 15 dag szynki 15 dag żółtego sera cebula jajo do posmarowania ślimaczków szczypiorek lub natka pietruszki trochę majeranku Wykonanie: Cebulę, szynkę i ser pokroić w drobniutką kosteczkę. Dodać
Walijskie PichcenieCebularze to pyszny przysmak lubelski. Drożdżowe placuszki z cebulą i makiem stanowią rarytas w tamtejszej kuchni. Ponieważ bardzo lubię i ciasto drożdżowe i smażoną cebulkę, z góry wiedziałam, że i cebularze przypadną mi do gustu :) Oryginalny przepis zmodyfikowałam zamieniając mak na chudy boczek. Mięciutkie drożdżowe ciasto i podsmażona cebula z boczkiem stanowią pyszną przekąskę albo ciepłą kolację. Składniki(...)boczku 3 łyżki oleju majeranek Wykonanie: Do mąki dodać sól i żółtka. Drożdże wymieszać z cukrem,dodać 0,5 szklanki letniego mleka i wlać do mąki. Wyrobić elastyczne ciasto, dolewając po trochu pozostałe 0.5l letniego mleka. Masło roztopić w garnuszku, lekko wystudzić, dodać do ciasta i dalej wyrabiać, aż do momentu, kiedy będzie bez problemu odchodzić
Walijskie Pichceniewaniliowy -2 opak mleko -3 szkl cukier -4 łyżki margaryna palma-1 kost MASA JABŁKOWA galaretki pomarańczowe -2 opak jabłka -1 kg masło -1 łyżka cukier puder do posypania ciasta PRZYGOTOWANIE: CIASTO Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitej piany stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając. Następnie dodawać po jednym(...)żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, lekko wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy. Piec około 30 minut w 175 stop. Upieczone ciasto wystudzić, przekroić na połowę. MASA JABŁKOWA Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Do garnka włożyć masło, rozpuścić, dodać starte jabłka, przesmażać
Kuchnia DanusiKombinując kolejny raz co tu nowego wymyślić, postanowiłam zrobić szarlotkę w papilotach. Akurat jak znalazł na konkurs Kasi i coś co pocieszy oko. Więc zaczynamy. Ciasto kruche. Można wykorzystać każde kruche ciasto. Ja robiłam tak jak zawsze robię ;) 3 szkl mąki 1/2 szkl cukru 1 kostka masła, margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia małe opakowanie cukru waniliowego 3 żółtka(...)Kilka szt jabłek. Nie powiem ile bo tu chodzi o "obierki". ;) cukier brązowy i cynamon do posypania jabłek Zaczynamy od wykonania ciasta kruchego. Masło kroimy na drobną kostkę. W misce łączymy mąkę cukier i cukier waniliowy i proszek do pieczenia, dodajemy Masło i rozcieramy ją z mąką. Jak utworzy nam się mokry piasek dodajemy 3 żółtka i szybko zagniatamy ciasto
Malinowe Pocałunkipracować. W mące robimy dołek i wlewamy nasze drożdże zasypując je mąką. Znów czekamy, aż zacznie wyrastać. Żółtka ucieramy z cukrem cukrem waniliowym/zapachem. Dodajemy do mąki i zaczynamy wyrabiać ciasto. Dolewamy sukcesywnie podgrzane mleko (jego ilość jest uzależniona od mąki, ciasto musi być bardzo elastyczne ale nie gęste). Kiedy składniki się ładnie połączyły dolewamy stopione, ale nie gorące masło. Wyrabiamy(...)ciasto do momentu kiedy ładnie zaczyna odchodzić od dłoni i miski. I jak by to moja mama powiedziała " ciasto drożdżowe jest dobrze wyrobione, kiedy nie dasz rady już go wyrabiać i bardzo bolą cię ręce". Miskę odstawiamy w ciepłe miejsce. Czekamy aż ilość ciasta podwoi się. Duża blaszkę lub małe keksówki 1 l smarujemy tłuszczem i wkładamy ciasto. Znów odstawiamy
Malinowe PocałunkiTarta z jabłkami, to moje ukochane ciasto <3 Od dziecka szaleje za szarlotkami i innymi rodzajami ciast, pod warunkiem, że ich głównym składnikiem są jabłka, dużo jabłek :). Dlatego uznałam, że najwyższy czas żebym zamieściła post z przepisem na tartę. Składniki: 1. Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 0,5 łyżeczki imbiru(...)pokrojenia w kostkę jabłek... ...które następnie duszę w garnku na wolnym ogniu z dodatkiem cukru waniliowego i skórki otartej w jednej cytryny (wcześniej sparzonej i wyszorowanej). Następnie przygotowuję ciasto. Po zagnieceniu placka, przekładam go do formy na tartę i dokładnie ją nim wykładam, po czym nakłuwam ciasto widelcem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na 15 minut
Taste Of My Day