Kremówka - któż nie zna tego deseru złożonego z dwóch płatów ciasta francuskiego przełożonego kremem budyniowym, śmietanowym, czasem bezowym. Mimo, że do najmniej kalorycznych wypieków ona nie należy może czasem warto się skusić na taką małą przyjemność. Przepis z jakiego korzystam przedstawia kremówkę z masą budyniową i śmietanową i jest według mnie rewelacyjny. Kremówka z Bitą Śmietaną - Składniki(...)arkusze gotowego ciasta francuskiego (po ok. 300 g) cukier puder masa kremowa: 500 ml mleka 250 ml śmietany kremówki 36% nasionka z jednej wanilii lub 25 g cukru z prawdziwą wanilią 200 g cukru 6 żółtek 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 100 g masła w temperaturze pokojowej masa śmietanowa: 500 ml schłodzonej śmietany kremówki
Słodka StronaWielkanocny - Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i dokładnie mieszamy - odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy resztę składników i dokładnie wyrabiamy ciasto. Odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1,5 h). Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i kroimy za pomocą noża długie pasy o grubości(...)również 1 cm. Zewnętrzną stronę żaroodpornej miski o średnicy ok. 20 cm odwracamy do góry dnem i wykładamy folią aluminiową. Następnie pasami ciasta owijamy miskę tworząc "gwiazdę ośmioramienną". Z pozostałych pasów pleciemy koszyczek, dokładnie tak samo jak plecione są koszyki wiklinowe. Aby zrobić obręcz koszyczka należy na papierze do pieczenia narysować okrąg odpowiadający wielkości miski i wokół wzoru upleść
Słodka Stronaletnie dni. Słodycz kremu przełamują aromatyczne i orzeźwiające truskawki. Połączenie tych smaków sprawia, że niemal każdy chętnie sięgnie po kawałek przepysznej tarty. Tarta z Truskawkami - Składniki: ciasto: 150 g mąki tortowej 100 g zimnego masła 1/3 szklanki cukru żółtko 1-2 łyżki śmietany cukier waniliowy szczypta soli masa: 500 ml mleka budyń waniliowy łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki(...)cukru żółtko 125 g masła cukier waniliowy ok. 300 g truskawek galaretka truskawkowa (opcjonalnie) Tarta z Truskawkami - Sposób przygotowania: Masło drobno siekamy. Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy i umieszczamy w lodówce na 30 minut. Po tym czasie ciastem wykładamy formę do tarty (ok. 20 cm). Nakłuwamy za pomocą widelca środek ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni
Słodka StronaTort "Nutella" - nazwa, której nie trzeba zbyt długo opisywać. Mocno czekoladowe ciasto z delikatnym kremem na bazie śmietany kremówki i uwielbianej przez wielu Nutelli. Przepyszny w smaku, nieskomplikowany w przygotowaniu, a przy czym elegancki i pięknie się prezentujący - czekoladowy tort, któremu mało kto jest się w stanie oprzeć. Tort Nutella - Składniki: Ciasto: 3 jajka (osobno białka i żółtka(...)śmietany kremówki (schłodzonej) fix do ubijania śmietany 300-350 g Nutelli 50 g zmielonych orzechów ok. 50 g orzechów laskowych (całych) Tort Nutella - Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiewamy i mieszamy razem z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy, po czym powoli wsypujemy cukier biały, brązowy i waniliowy - ciągle mieszając. Zmniejszamy obroty miksera na najniższy poziom
Słodka StronaPizza ze Szpinakiem, Kurczakiem i Serkiem Pleśniowym to wyśmienita alternatywa dla tradycyjnej pizzy. Połączenie szpinaku z kurczakiem, serem blue i puszystym, przepysznym ciastem pizzowym to idealna kombinacja smaków, którą z pewnością warto wypróbować w domu. Pizza ze Szpinakiem, Kurczakiem i Serkiem Pleśniowym - Składniki: Ciasto: (na ok. 3 spody) 25 g świeżych drożdży 1,5 szklanki ciepłej wody(...)kopiatą łyżką mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Po tym czasie do powstałego rozczynu wsypujemy przesianą mąkę oraz sól i olej. Ciasto dobrze wyrabiamy, przekładamy do oprószonej mąką miski, smarujemy górę olejem i odkładamy z powrotem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 1,5 godziny). Szpinak rozmrażamy. Cebulę
Słodka StronaPizza Hawajska to popularna pizza charakteryzująca się tradycyjnym drożdżowym ciastem, sosem pomidorowym i dodatkiem szynki oraz ananasa. Mimo, że ananas często kojarzy się głównie z deserami - w wersji wytrawnej również smakuje wyśmienicie. Domowa Pizza Hawajska - Składniki: Ciasto: (na ok. 3 spody) 25 g świeżych drożdży 1,5 szklanki ciepłej wody 550 g mąki pszennej (3,5 szklanki) łyżka oleju(...)kopiatą łyżką mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Po tym czasie do powstałego rozczynu wsypujemy przesianą mąkę oraz sól i olej. Ciasto dobrze wyrabiamy, przekładamy do oprószonej mąką miski, smarujemy górę olejem i odkładamy z powrotem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 1,5 godziny). Wyrośnięte ciasto dzielimy
Słodka StronaPyszna pizza na tradycyjnym, delikatnym, a zarazem chrupkim cieście z dodatkiem bogatego w witaminy i minerały łososia oraz aromatycznych oliwek, a także kaparów. Powiew śródziemnomorskich smaków na popularnej pizzy to połączenie, które z pewnością urzeknie niejednego smakosza. Domowa Pizza z Łososiem, Oliwkami i Kaparami - Składniki: Ciasto: (na ok. 3 spody) 25 g świeżych drożdży 1,5 szklanki ciepłej wody(...)kopiatą łyżką mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Po tym czasie do powstałego rozczynu wsypujemy przesianą mąkę oraz sól i olej. Ciasto dobrze wyrabiamy, przekładamy do oprószonej mąką miski, smarujemy górę olejem i odkładamy z powrotem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 1,5 godziny). Łososia nacieramy odrobiną soli
Słodka Stronawiem, czy taka jest właściwa nazwa tego ciasta, aczkolwiek w moim zeszycie z przepisami tak mam go właśnie podpisanego. Takie ciasto może spokojnie poleżeć parę dni, jest proste i szybkie w wykonaniu. Składniki: 4 i pół szklanki mąki pszennej 400 g margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki cukru 6 jaj 3 łyżki kakao dżem wiśniowy Sposób przyrządzenia(...)Białka z 6 jaj ubić na sztywno z cukrem. Żółtka zagnieść z mąką, proszkiem do pieczenia oraz miękką margaryną. Ciasto podzielić na 3 części. Jedną z części połączyć z 3 łyżkami kakao. Jasną część wyłożyć na spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma wymiary 40 x 24 cm). Na to rozsmarować dżem. Kolejną warstwę stanowi ciemne ciasto, które można
upichcicciasto robiłam jakiś miesiąc temu. Zrobiłam zdjęcia i zapomniałam o nim :) Dziś szukając w komputerze czegoś zupełnie innego, trafiłam na nie. Szkoda byłoby zapomnieć o czymś tak pysznym :) Przepis znalazłam tam >KLIK< Powiem Wam tylko, że ciasto zniknęło w tempie ekspresowym. Dobrze, ze udało się zrobić zdjęcie jednego z ostatnich kawałków :) Ciasto(...)jednym żółtku i ubijać dalej. Obie mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać razem i stopniowo dodawać do ubitych jaj. Delikatnie lecz dokładnie połączyć wszystko. Ciasto wylać na blaszkę (25 x 36 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez około 20-25 minut w temperaturze 175 stopni. Krem kajmakowo-bezowy: 180 g miękkiego masła , puszka masy kajmakowej
Codzienna kuchnia niecodziennaznajdująca się tuż przy szkole. Podczas przerw wypełniała się po brzegi grupą spragnionych słodkości nastolatków. Do dziś pamiętam smak tych drożdżówek :) Zaletą bułeczek Liski jest niezwykła delikatność ciasta. Tradycyjne ciasto drożdżowe z reguły następnego dnia jest twardawe. To jest nadal pyszne i miękkie i - co bardzo ważne - nie robi się kluchowate pod owocami. Jeśli(...)podgrzanego mleka, kilka łyżek mąki i dobrze wymieszać. Odstawić na kilkanaście minut, żeby rozczyn zaczął pracować. Po tym czasie dodać resztę składników i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Odstawić przykryte na około półtorej godziny. Ciasto powinno podwoić objętość. Przygotować nadzienie mieszając ze sobą śmietanę, dżem i cynamon. Z ciasta formować bułeczki, lekko spłaszczać górę
Codzienna kuchnia niecodziennamieszając, schłodzić. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać skórkę pomarańczy, przyprawę do piernika, sodę. Zrobić na środku wgłębienie i wlać schłodzoną schłodzony miód. Zagnieść wszystkie składniki na gładkie ciasto. Dwie duże blachy wyłożyć papierem pergaminowym i rozgrzać piekarnik na 200 C. Z ciasta uformować wałeczki o długości 40 cm i średnicy 1,5 cm. Układać je na blaszce(...)objętość i ładnie się skleją - (powstaną ładne ściany domu). Z wałeczków powinien powstać prostokąt o wymiarach 40 x 26 cm. Pieczemy ok 20-30 minut. Z pozostałego ciasto rozwałkowujemy placek o grubości 1 cm i wycinamy z niego dwa prostokąty o wymiarach
Niezły MłynekLamingtony to jedne z moich ukochanych ciasteczek, to nic prostszego, jak kostka ciasta, zanurzona w czekoladowej polewie i obtoczona w wiórkach kokosowych. Ponieważ święta nadchodzą wielkimi krokami i wszędzie królują Bożonarodzeniowe wypieki, postanowiłam także podzielić się z Wami moją inspiracją. Zachęcona konkursem organizowanym przez producenta margaryny Palma wpadłam na pomysł wykonania pierniczków zainspirowanych właśnie Lamingtonami. Ciasteczka są szybkie w wykonaniu(...)mięciutkie, rozpływające się w ustach. Idealna kiedy świąteczne wypieki musicie wykonać na ostatnią chwilę. Polecam!! Ekspresowe pierniczki ala Lamington z powidłami śliwkowymi Składniki: Ciasto: 120 g margaryny Palma w złotym opakowaniu ½ szklanki cukru ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 jajka ½ szklanki mleka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ opakowania przyprawy do piernika 2-3 łyżki miodu
Mania GotowaniaPonieważ w lodówce pozostał jeszcze spory zapas konfitury z czerwonej cebuli, postanowiłem poszukać pomysłów na jej wykorzystanie. Jednym z nich są ekspresowe w przygotowaniu tarteletki z ciasta francuskiego, które zawsze trzymam w zamrażalniku w pogotowiu. Idealne na przygotowanie czegoś zaskakującego smakiem dla niespodziewanych gości. Dodatek różnych serów, które znajdziecie akurat w swojej lodówce (u mnie cheddar, camembert(...)danish blue oraz feta), świetnie komponuje się ze słodką konfiturą, a tymianek potęguje smakowe wrażenia. Z powodzeniem można użyć również ciasta kruchego, które koniec końców bardziej polecam, ale jeśli zależy Wam na szybkości, to francuskie z powodzeniem spełni tę rolę. Jeśli nie macie akurat konfitury, to wystarczy skarmelizować 3-4 cebule na patelni z cukrem i odrobiną masła. Do wykorzystania
Food Squaremoja propozycja na Tłusty Czwartek! Oponki! To szybkie pączki serowe. Będziecie zaskoczeni jak łatwo można je przygotować. Ciasto powstaje z połączenia mąki, sera, żółtek i śmietany. Spulchniaczem nie są tu, jak w przypadku tradycyjnych pączków, drożdże, a soda oczyszczona. Nie trzeba więc czekać, aż ciasto wyrośnie. Składniki ciasta wystarczy ze sobą połączyć, wykroić oponki i usmażyć. Szybko, łatwo i przyjemnie(...)rumu lub spirytusu 250ml gęstej śmietany Dodatkowo: 1 l oleju do smażenia mały kieliszek spirytusu (dodajemy do zimnego oleju) cukier puder do posypania Przygotowanie: Z podanych wyżej składników zagniatamy ciasto. Na blacie obsypanym mąką wałkujemy ciasto na grubość około 1-1,5 cm. Za pomocą szklanki wykrawamy w cieście duże kółka, a w środku każdego kółka dziurkę za pomocą kieliszka
Smakowity Blog Kulinarnydworze zimno, postanowiłam więc zaszaleć z czekoladą. W końcu nic nie poprawia nastroju tak skutecznie jak domowe ciasto z duuużą ilością czekolady... Zapach pieczonego ciasta czuć na całej klatce schodowej jeszcze długo po przyrządzeniu. Potrzebne nam: *Na ciasto: - 1,5 szklanki mąki - 3 łyżki ciemnego kakao - 3/4 szklanki cukru pudru - 150 g masła - 2 żółtka - pół tabliczki deserowej czekolady(...)bułka tarta Przygotowanie: Mąkę przesiać z kakao i solą. Dodać pokrojone masło i posiekać na grudki. Dodać cukier puder, żółtka, śmietanę i płynną czekoladę. Posiekać i zagnieść ciasto, delikatnie rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną tartą bułką formę o średnicy 26 cm. Przykryć ciasto pergaminem i wysypać grochem. Piec w temperaturze 200 stopni przez 15 minut, następnie
W poszukiwaniu inspiracji