Moja mała córeczka od tygodnia domaga się szarlotki, ale ja, nie za bardzo mam ostatnio czas, więc postawiłam na ciasto, które robi się w mgnieniu oka . U mnie dziś bardzo szybkie, wręcz ekspresowe ciasto marchewkowe, które smakuje wszystkim domownikom i znajomym :D Polecam!!! Składniki: 1 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli(...)drugiej mieszam składniki mokre. Suche wsypuję do mokrych, mieszam trzepaczką do piany, dodaję startą marchew,ponownie przemieszam-nie robię tego dokładnie, tylko tyle, by marchew była pokryta ciastem. Ciasto przekładam do formy o wymiarach 22 x 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewam do 160°C i piekę 20 min, następnie zwiększam temperaturę
Ciasteczkowy Potwórpropozycja nie tylko na święta, ale także na dzień powszedni. Mak, kruche ciasto i bakalie. Po prostu pyszne!!! Składniki: 4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 żółtka 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki śmietany 3/4 kostki masła Masa makowa: 2 szklanki maku 5 jaj 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka kakao 1 szklanka bakalii(...)olejek migdałowy Wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy mieszam razem. Schłodzone masło ścieram na tarce bezpośrednio do ciasta. Żółtka ucieram z cukrem pudrem i śmietaną i dodaję ciasta maślanego. Schładzam. Mak sparzam, mielę dwukrotnie, dodaję ubite białka, cukier puder, kakao, bakalie i olejek. Dokładnie mieszam. Ciasto dzielę na dwie części, jedna rozwałkowuję na spód blaszki
Ciasteczkowy PotwórWielkie podziękowania i uściski dla Ani, za ten cudowny przepis <3 Składniki (na formę do tarty o średnicy: 26-28 cm) Ciasto: 50 g cukru 30 g zmielonych na piasek orzechów laskowych 40 g mąki ziemniacznej 150 g mąki pszennej 120 g zimnego masła pół łyżeczki ekstraktu waniliowego Krem chałwowy: 150 g chałwy 125 ml śmietanki kremówki(...)łyżki cukru pudru Polewa czekoladowa: 150 g orzechów laskowych- posiekanych grubo i uprażonych 90 g deserowej czekolady- 78% kakao 90 ml śmietany kremówki Przygotowanie: Ciasto: 1. Orzechy laskowe zmielić przy pomocy młynka do kawy, bądź blendera z końcówką do siekania, na piasek. 2. Mąki przesiać 3. Wszystkie składniki zmieszać z ugnieść z nich kruche ciasto 4. Owinąć ciasto w folię
KreatywnePinytutaj wpisuję:( Niestety, to brak czasu, ale myślę, że zaległości nadrobię:) Przepisów do wpisania nazbierała się cała masa, więc wcześniej czy później na pewno się tu pojawią... Co do ciasta rabarbarowego z truskawkami, to jest wyśmienite!!! To ciasto to jedno z niewielu, które mnie zachwycają. Kiedy upiekłam je pierwszy raz, to od razu podbił moje podniebienie:) Radzę zatem(...)rabarbar i świeże truskawki! Przepis krąży po necie, pojawia się tu i tam, ale ja, a właściwie to moja koleżanka znalazła go na blogu Dorotus Składniki na ciasto: 1 i 3/4 szklanki mąki; 2 łyżki cukru pudru; 10 dkg masła; Wykonanie: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i posiekać z masłem, aż utworzą się drobne grudki. Wsypać te mieszankę
In my kitchenPrzepis na te roladę znalazłam tutaj . Od razu zainteresowałam się tym ciastem, bo miało taki ciekawy kolor...:) Rolada okazała się delikatna, smaczna i taka... wiosenna:) Składniki na ciasto: 3 jajka; 70g cukru; 1 łyzeczka "matcha" (zielona herbata w proszku); 80g mąki pszennej; 2 łyżki mleka; 1 łyżka masla, roztopionego; Wykonanie: Ubić dobrze całe jajka z cukrem na puszystą masę(...)dodać masło (wystudzone) i mleko, wszystko wymieszać, wyłożyć do przygotwanej blaszki (35x20 cm- wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej maslem). Piec 15 min w temperaturze 180 o C. Upieczone ciasto należy wyłożyć na posypaną lekko cukrem kryształem ściereczkę i zwinąć razem ze ściereczką w roladę. Ciasto dobrze wystudzić. Składniki na masę: 500 ml śmietany 30%; kilka brzoskwiń z puszki (mogą
In my kitchenWspaniała!! Dobrze schłodzona smakuje jak puszne lody na bazie z żółtek i to te z dzieciństwa:) Przygotowując te kremówkę bazowałam na tym przepisie. * 2 opakowania ciasta francuskiego (kupiłam w Biedronce); Wykonanie: Ciasto lekko rozmrozić, delikatnie rozwinąć i ułożyć w formie do pieczenia (na tym samym papierze, z którym było zwinięte). Rozwinięte ciasto gęsto ponakłuwać widelcem, posmarować rozmąconym jajkiem(...)robił się "kożuch". Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno razem ze śmietan-fixem, ubitą dodać do dobrze wystudzonego budyniu i delikatnie wymieszać. Gotowy krem wyłożyć na upieczony placek ciasta francuskiego, wyrównać i na wierzch ułożyć przygotowane kwadraty z ciasta francuskiego. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem i odstawić na noc do lodówki, by się dobrze schłodziło
In my kitchenKolejne ciasto Siostry Anastazji z jej książki "100 nowych ciast". Ciasto okazało się dobre i delikatne. Jedynym mankamentem wypieku okazała się odpadająca pianka, która przy krojeniu ni jak nie chciała trzymać się reszty ciasta. Myślę, że na przyszłość trzeba będzie pomiędzy masę a pianę położyć delikatne biszkopty. - Upiec cienki biszkopt kakaowy. Składniki na masę: 0,5 l mleka(...)ubić z cukrem na pianę, pod koniec ubijania dodać letnią żelatynę z galaretką. Piankę należy natychmiast wykładać, gdyż szybko tężeje. Dodatki: 1 puszka ananasów; 3-4 kostki czekolady; Przełożenie ciasta: Ciasto biszkoptowe (można delikatnie naponczować sokiem z ananasów)-połowa masy budyniowej-owoce ananasa-pozostała część masy budyniowej-pianka-starta czekolada. Uwagi ode mnie: Do masy budyniowej można dodać troszeczkę spirytusu
In my kitchendawna, to nadal jest popularne i tak samo lubiane jak kiedyś. Ja sama, choć rzadko, to jednak do przepisu wracam, bo karpatkę lubiłam, lubię i będę lubiła. Piekąc to ciasto, nie bazowałam na swoim przepisie, tylko pomyślałam sobie, że dziś wypróbuję przepis Dorotki . "Karpaty" wyrosły piękne i wysokie, co bardzo mnie ucieszyło.Krem jednak przygotowałam według swojego pomysłu. Składniki(...)ciasto: 1 szklanka wody; 125 g masła; 1 szklanka mąki pszennej; 5 jajek; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; Wykonanie: Masło rozpuścić w garnku, dolać wodę i zagotować. Do gotującej się wody z tłuszczem wsypać mąkę i chwilę ucierać do powstania gęstej masy. Po lekkim przestudzeniu wbijać kolejno po jednym jajku, cały czas miksując. Dodać na końcu proszek do pieczenia
In my kitchenprzez sito mąkę i ponownie delikatnie wszystko wymieszać. Z papieru pergaminowego wyciąć koło o średnicy 22 cm oraz dwa paski o szerokości 7 cm i długości około 40 cm. Ciasto nałożyć do worka piekarniczego z końcówką o 1 cm otworze (lub w zwykłym woreczku naciąć rożek tak, by powstał otwór o szer.1 cm) i na pergaminowe koło wycisnąć ciasto(...)formie okrągłej spirali, by była pokryta cała powierzchnia. Na pergaminowe paski należy wycisnąć ciasto również w formie spiralki. Dokładnie pokazane jest to tutaj .Ciasto posypać delikatnie połową cukru pudru, odczekać 30 sekund i ponownie delikatnie posypać resztą cukru pudru. Cukier przesiewać przez sitko. Ciasto należy włożyć do nagrzanego do 190 st.C piekarnika i piec 10-12 minut. Przed wyłożeniem sprawdzić
In my kitchenPyszny torcik, tak tak pyszny! Delikatność jogurtu, posmak kawy... to co lubię najbardziej:) No i to słowo w nazwie... tort. Ciasto: 2 łyżki bułki tartej; 125g masła; 80g cukru pudru; 4 łyżeczki cukru waniliowego; szczypta soli; 2 jajka; 100g mąki pszennej; 50g mąki ziemniaczanej; 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia; Biały krem: 750g jogurtu naturalnego; 90g cukru(...)cukrem, 2 łyżeczkami cukru waniliowego i szczyptą soli na kremową masę. Ucierając dodajemy po jednym całym jajku. Następnie przesiewamy do masy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie miksujemy. Ciasto wylewamy do przygotowanej formy, delikatnie równamy i pieczemy 30 minut. Upieczone ciasto wystudzić. Następnie ciasto wykładamy na paterę i i spinamy obręczą do tortów. Biały krem: Jogurt łączymy z cukrem
In my kitchenCiasto upieczone przeze mnie jeszcze w sezonie letnim. Paliło wówczas słońce, a drzewa i krzewy uginały się pod ciężarem owoców. U mnie ciasto było pieczone z morelami i malinami, ale równie dobrze smakuje z innymi owocami. Możecie je spróbować upiec z jabłkami i myślę, że też będzie fantastycznie smakowało. Przepis z bloga Kasi, mojego ulubionego:) Składniki: 270 g mąki(...)płatków migdałowych; 2 łyżki cukru kryształu; Wykonanie: Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem około 5 minut. Cały czas miksując dodajemy kolejno po jednym całym jajku oraz miód i ciasto miksujemy kolejne 5 minut. W osobnym naczyniu łączymy sypkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia, budyń i zmielone migdały. Miksując masę dodajemy po łyżce sypkie składniki. Kiedy ciasto ma jednolitą konsystencję
In my kitchenPrzepis Pani Ewy Wachowicz . Uwielbiam jej przepisy, bo na żadnym do tej pory się nie zawiodłam. Składniki na formę o wymiarach: 35x25 cm. Składniki na spód ciasta: 300 g mąki pszennej; 100 g cukru pudru; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 100 g masła; 1 łyżka smalcu; 2 żółtka; 1 jajo; Wszystkie składniki zagnieść razem na jednolite ciasto, uformować kulę, owinąć(...)folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie formę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym. Ciasto rozwałkować na wielkość spodu formy i wyłożyć je na papier. Ciasto piec około 20 minut w temperaturze 180 st.C (ciasto powinno się lekko zezłocić). Podpieczony spód należy lekko przestudzić. Składniki na masę serową: 1,25 kg białego sera (zmielonego
In my kitchenKolejny rarytas Siostry Anastazji...pracochłonny, dosyć drogi, ale pyszny! Z pewnością zadowoli podniebienia nie tylko seromaniaków, ale również tych, którzy uwielbiają ciasta z kremem czy z galaretką:) Myślę, że nadchodzące Święta Bożego Narodzenia mogą być okazją, by zaserwować swoim gościom to pyszne ciasto. Tym samym można popisać się swoimi umiejętnościami pieczenia pysznych słodkości:) Polecam Wam to ciasto. Przepis z książki(...)piana będzie gładka i lśniąca. Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać z pianą. Na koniec dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w temperaturze 180 st.C około 25-30 minut. Składniki na sernik: 1,5 kg zmielonego białego sera; 0,5 kg cukru pudru
In my kitchenpojawił się więc kruchy mazurek z chałwą i solonym kajmakiem - niebo w gębie. Uciechom podniebienia wciąż nie ma końca i już wiem, że na przyszłe święta też przygotuję to ciasto. Potrzebne nam: *ciasto kruche: - 440 g zimnego masła - 600 g mąki krupczatki - 240 g mąki ziemniaczanej - szklanka cukru - 4 łyżeczki cukru waniliowego - 2 szczypty soli - 2 jajka - 2-3 łyżki(...)chałwowa: - 300 g chałwy sezamowej - 5 łyżek śmietany 30% *na wierzch: - 2 puszki masy kajmakowej - szczypta soli - kandyzowane cytrusy i płatki migdałów do ozdoby - pisaki lukrowe Przygotowanie: Składniki na ciasto dokładnie posiekać za pomocą noża lub w malakserze. Szybko wyrobić w rękach, po czym podzielić na dwie części, zawinąć je folią spożywczą i schować na 2-3 godziny do lodówki
W poszukiwaniu inspiracjitradycjami - był szwedzki stół, na którym oczywiście główną rolę odgrywały jajka na twardo, a na deser krem cytrynowy (pyszny, kiedyś podam Wam przepis). A później wszyscy z niedowierzaniem oglądali ciasto w jajkach... Widziałam takie cuda już w zeszłym roku, a może nawet wcześniej. Ogromnie mi się podobały, ale jednak troszkę mnie ich przygotowanie przerażało... Tym razem postanowiłam wszystkich zaskoczyć, zaczęłam(...)więc uważnie czytać przepisy. Nieznacznie się od siebie różniły: jedne kazały jajka sparzyć, inne wypłukać wodą z solą, jeszcze inne po prostu dokładnie wypłukać. Ciasta w nich zamknięte też były różne - od prawdziwego, intensywnie czekoladowego brownie po świeżo-cytrynowe. Wyciągnęłam więc wnioski, i zabrałam się do pracy. Zrobienie dwudziestu wydmuszek zabiera sporo czasu, polecam więc zacząć je kompletować już
Pożeraczka, czyli raz adobrze