ciasto - 162322 przepisów (strona:2301/10822)

Tarta z owocami przyniesionymi z lasu 158

małe leśne jeżyny. Wtedy koncepcja uległa zmianie i (oprócz jagodzianek) wyszła tarta z prawdziwie leśnymi owocami, bardzo kruchym spodem i pysznym waniliowym kremem, który pochodzi z książki M. Rouxa "Ciasta pikantne i słodkie", ale ja znalazłam go  tutaj . Zmniejszyłam tylko nieco ilość cukru. Kruche ciasto 220 g mąki krupczatki szczypta soli 110 g zimnego masła 50 g cukru pudru(...)jajo Mąkę wymieszać cukrem i solą. Dodać wiórki zimnego masła, szybko posiekać razem aż powstanie coś pomiędzy kruszonką, a bułką tartą. Ciasto szybko zagnieść i uformować kulę. Schodzić w lodówce minimum 30 minut. Zimne ciasto rozwałkować pomiędzy 2 arkuszami pergaminu. Zdjąć górny i przełożyć ciasto na formę (25cm) odwracając papierem do góry (formy niczym nie smarować). Docisnąć do formy

Pełny talerz
Szarlotka razowa 175

wiosna, w kalendarzu zima, w mojej kuchni jesienna szarlotka, a myślami krążę już w okolicy lata. Jednak żeby letnie sukienki pasowały, szarlotka jest z mąki pełnoziarnistej. Bo jabłeczniki, to ciasta, którym nie mogę się oprzeć i poprzestać na jednym kawałku ;) Zazwyczaj do szarlotki używam renet lub antonówek. Tym razem dodałam też kilka innych jabłek, żeby ograniczyć ilość cukru. Jeżeli chcecie(...)upieczeniu. Często szarlotkę podaje się na ciepło, ale ja bardzo lubię tez zimną. A ta jest naprawdę pyszna na ciepło i na zimno. I do tego zdrowa. Gorąco polecam! Ciasto: 300 g drobnej mąki pełnoziarnistej (typ 2000 lub graham typ 1850) 100 g mąki krupczatki ½ łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka ugotowane na twardo 200 g zimnego masła

Pełny talerz
Brownie z wiśniami (bezglutenowe) 132

upłynęły bardzo pracowicie. Mam nadzieję, że wynikami niektórych projektów będę mogła niedługo się pochwalić. Na razie jednak czas na zasłużony odpoczynek z kawałkiem brownie. Niesamowite, że to ciężkie gliniaste ciasto, a właściwie zakalec tak dobrze regeneruje. Najgorszym pomysłem na jaki mogłam wpaść, to upieczenie tego ciasta wieczorem. Takie ciepłe brownie jest po prostu oszałamiająco dobre. To absolutnie uniemożliwia pozostawienie(...)czekolady. Rozpuścić razem na minimalnej mocy, wymieszać z cukrem. Jajka roztrzepać z łyżką alkoholu. Dodać do czekoladowej masy, wymieszać. Następnie dodać mąkę, migdały, sól i kakao. Energicznie wymieszać, żeby ciasto było jednolite. Na koniec do masy wmieszać wiśnie (część można odłożyć i rozsypać na wierzchu ciasta). Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec przez 30-35 minut. Wbity w środek brownie

Pełny talerz
Drożdżowy wieniec Wielkanocny 140

Święta coraz bliżej więc jesteśmy zabiegani, początkami i nadchodzącą wiosną. Propozycja na szybkie Wielkanocne ciasto jest bardzo prosta i mam nadzieję efektowna. Składniki: 750 g mąki 59 g świeżych drożdży 375 ml ciepłego mleka skórka z 1 pomarańczy 120 g cukru 120 g roztopionego masła 1 jajko szczypta soli 100 g rodzynek 100 g płatków migdałów do dekoracji(...)szklankę mąki, dodać 0,5 szklanki ciepłego mleka, drożdży i 1 łyżkę cukru, zamieszać i odstawić na 10 minut aby rozczyn zaczął pracować. Następnie dodać pozostałe składniki i wymieszać ciasto. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 20-30 minut aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podziel na 3 równe części i z każdej roluj wałek o długości

Niezły Młynek
Babka Wielkanocna z formy glinianej 237

miłośników suchych ciast, babka to wspaniały rarytas, a na wielkanocny stół , to obowiązkowe ciasto Składniki: 5 jajek 1 szklanka oliwy 1 szklanka oranżady 2,5 szklanki mąki tortowej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki cukru Lukier 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka wody Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę dosypując cukier. Następnie dodajemy(...)żółtka ubijając dalej wlewamy na przemian olej z oranżadą. Nie przerywając ubijania wsypujemy po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia (można do jednej części ciasta dodać 1 łyżkę kakao). Wlewamy wyrobione ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Pieczemy 50 min w nagrzanym piekarniku w 180 stopni C. Po upieczeniu lekko ostudzoną polewamy lukrem. Smacznego

kgwjanczewo
NESQUIK – CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM ŚMIETANKOWYM I CZEKOLADOWYMI CHRUPKAMI 2166

orzechami , płatkami owsianymi , żurawinką , jabłkami i innymi smakołykami do chrupania, sypnę też garstkę znanych wszystkim czekoladowych kuleczek Nesquik! Podczas takiego porannego zajadania przyszedł mi kolejny pomysł na fantastyczne ciasto ! Mięciutkie czekoladowe ciasto przypominające murzynka pokryte warstwą słodkiego kremu , oblane czekoladą i obsypane dużą ilością chrupiących kuleczek – niebo w gębie! Takie ciasto / tort jest fantastycznym pomysłem zarówno dla dzieci(...)dorosłych! Z całą pewnością zrobi furorę np. na urodzinowym przyjęciu! Gorąco polecam! SKŁADNIKI: ( tortownica 20 cm ) CIASTO : * mąka pszenna – 90 g * masło – 80 g * cukier – 150 g * kakao – 40 g * jajko – 2 szt * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki KREM ŚMIETANKOWY: * mascarpone – 300 g * śmietana 36% – 150 ml * biała czekolada – 120 g POLEWA: * mleko – 3 łyżki * kakao

Ostra na Słodko
Szybkie ciasto orzechowe 252

Przepis na to ciasto mam od wielu lat. Dawno go nie piekłam, jakoś chyba zapomniałam o nim. A szkoda, bo jest smaczne - niezbyt słodkie i mocno orzechowe. Przygotowuje się je ekspresowo, więc jest idealne w sytuacji, kiedy szybko trzeba przygotować coś do kawy, bo na przykład zapowiedzieli się "za pięć minut" goście(...)Lekko ciepłe ciasto można podać na stół, wystarczy polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Zresztą, sami skuście się i upieczcie je :) Składniki: 3/4 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 1 szklanka orzechów drobno posiekanych lub zmielonych - użyłam mielonych włoskich orzechów BackMit , 4 jajka, 1/3 szklanki oleju , 5 łyżek mleka, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku

Codzienna kuchnia niecodzienna
Placek bakaliowy 176

Tradycyjny keks, bakaliowe ciasto, z wykorzystaniem słodkich rodzynek, orzechów, pyszności świąteczne... Składniki: 25 dag mąki pszennej 15 dag cukru pudru 1 masło lub margaryna 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier wanilinowy 20 dag rodzynek 10 dag figi po 5 dag orzechów i migdałów Wykonanie: Migdały, orzechy, figi posiekać drobniutko nożem. Rodzynki zalewamy gotującą wodą po 15 min osączamy(...)jajku. Proszek do pieczenia i cukier wanilinowy mieszamy z mąką dodajemy do ucieranej masy i przez chwilę ucieramy.  Z wymieszanych bakalii odkładamy 1 łyżeczkę pozostałe wsypujemy do utartego ciasta. Wykładamy ciasto do kwadratowej foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię, naciąć środek ciasta, posypać odłożonymi bakaliami. Pieczemy 50 min w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C. Po upieczeniu posypujemy

kgwjanczewo
Babka drożdżowa z serem i pomarańczowym lukrem 196

smaku której można się zakochać ;) Puszysta, delikatna, długo zachowuje świeżość. Pięknie pachnie pomarańczami, nadziana twarożkiem. Właśnie znaleźliście najlepszą drożdżową babkę na Wielkanoc i nie tylko :) Polecam! Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki soku z pomarańczy 100 g masła 2 małe jajka 25 g świeżych drożdży 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego Masa(...)ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut. Masło rozpuścić, odłożyć do wystudzenia. Wyrośnięte drożdże połączyć z mąką, dodać jajka, cukry i wystudzone masło. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić. Twaróg rozdrobnić w misce, dodać cukier i żółtko, wymieszać. Ciasto wyłożyć na lekko podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować je na prostokąt. Wyłożyć masę serową, rozprowadzić dokładnie po całym cieście

Domowa cukiernia Ewy
Mazurek z powidłami i masą krówkową 176

kilku lat mazurek stał się u nas obowiązkowym ciastem wielkanocnym. Piekłam już przeróżne wersje, wszystkie znajdziecie tutaj . Dzisiejszy mazurek jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Składa się z kruchego ciasta, powideł, orzechów i słodkiej masy krówkowej. Palce lizać! Ciasto:    250g masła lub margaryny,  400g mąki krupczatki,  4 żółtka,  100g cukru,  4 łyżki mleka(...)łyżeczka proszku do pieczenia,  kilka kropel aromatu waniliowego. Mąkę posiekać z proszkiem do pieczenia, cukrem i masłem. Dodać żółtka, mleko i aromat waniliowy. Zagnieść gładkie ciasto, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie 2/3 ciasta rozwałkować, wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 24x27 cm, można również utworzyć rant. Nakłuć widelcem

Z miłości do słodkości
Mazurek z rozpuszczonymi krówkami 229

Mazurek to kruche ciasto ze słodkim nadzieniem w środku. Najczęściej udekorowane polewami lub bakaliami. Zachęcam do wypróbowania przepisu na mazurek z rozpuszczonymi krówkami - niebo w gębie! Składniki na kruche spody (z tej porcji wyjdą 2 mniejsze spody) 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 kostki masła, tj. 125 g masła (niektóre opakowania masła  mają wagę 200 g, więc będziemy potrzebować(...)wanilii. Następnie sypkie składniki przesypać na blat i dodać masło. Za pomocą noża, masło posiekać na mniejsze kawałki. Na sam koniec wbić jajko i za pomocą dłoni zagnieść kruche ciasto. Jeżeli masa będzie zbyt sypka - dodać 1-2 łyżki wody. Przygotowane ciasto podzielić na 2 części i uformować spody do mazurków (polecam zrobić cieńsze spody).  Z reszty ciasta wycięłam

Ugotować
Kruche babeczki z masą krówkową 167

Kruche, słodkie i bardzo smaczne babeczki z masą krówkową. Idealne do podjadania jak i na imprezę wśród grona znajomych. Wbrew pozorom szybko je przygotujecie, a domowe kruche ciasto jest naprawdę pyszne.  Składniki: na kruche babeczki  1 czubata szklanka mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki cukru pudru 1 jajko 1/4 kostki masła (50 g) odrobina soli nadzienie 1 puszka masy(...)blat. Na sam środek wbić jajko i umieścić zimne masło. Za pomocą noża wszystko ze sobą połączyć. Gdy masa delikatnie złączy się ze sobą to za pomocą dłoni zagnieść ciasta. Należy pamiętać, aby robić to szybko, ponieważ kruche ciasto nie lubi ciepła. Przygotowane ciasto włożyć do worka i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Następnie uformować wałek i podzielić

Ugotować
Kakaowa rolada z budyniem i galaretką 204

budyniowa: duży budyń śmietankowy Delecta 0/5 l mleka 2% 3 łyżki cukru 120 g miękkiego masła galaretka: galaretka truskawkowa Delecta 400 ml wody kilkanaście umytych stokrotek masa jasna na ciasto: białko 3 łyżeczki cukru pudru 2 łyżki mąki pszennej łyżka masła (bardzo miękkiego, najlepiej wyjąć je z lodówki dzień wcześniej) masa ciemna na ciasto: 4 jajka 0/5 szklanki cukru(...)roztopionego i przestudzonego masła 1/4 łyżeczki sody Na początku przygotowujemy galaretkę. Rozpuszczamy ją w 400 ml wrzątku i odstawiamy do przestudzenia. W płaskim naczyniu (np. formie na ciasto) układamy stokrotki lub inne jadalne kwiaty i zalewamy je wystudzoną galaretką. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Przyrządzamy budyń. Z 0,5 l mleka odlewamy pół szklanki i rozpuszczamy w niej zawartość opakowania

Mienta blog
Wiśniowa "Delicja" czyli biszkopt z galaretką, owocami i musem czekoladowym 322

Już od dłuższego czasu po głowie chodził mi pomysł upieczenia popularnej „Delicji” w formie normalnego ciasta. Ostatnio przepis taki pojawił się na blogu „Moje Wypieki” i zmotywowało mnie to do wykonania swojej wersji. Całość smakuje naprawdę rewelacyjnie, ciasto jest lekkie, orzeźwiające, nie za słodkie, idealne na wiosnę.   Wiśniowa "Delicja" czyli biszkopt z galaretką, owocami i musem czekoladowym Składniki: Biszkopt(...)szpatułką, aby składniki się połączyły. Tortownicę o średnicy około 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, tortownicą uderzamy kilka razy o blat aby masa się wyrównała i równo upiekła. Pieczemy ciasto w temperaturze 160 stopni w termo-obiegu przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika, z wysokości około 30 cm upuszczamy formę

Mania Gotowania
Piramida śmietanowo-kakaowa 149

Składniki: ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej 5 łyżek cukru pudru 150 g masła 2 żółtka pomada kakaowa 170 g masła 1,5 szklanki cukru 4 jajka 6 łyżek kakao 220 ml śmietany 18% krem 500 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru do dekoracji czekolada gorzka Wykonanie: Ciasto Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek i wbić dwa żółtka, dodać(...)cukier i rozdrobnione zimne masło. Szybko zagnieść ciasto,owinąć w folię i wstawić do lodówki na około 1 godzinę. W tym czasie przygotować pomadę. Pomada kakaowa Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę po czym dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Dodać kakao oraz śmietanę i miksować. Pomadę wylać na ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

O kuchni z uczuciem

Proponowane wyszukiwania