ciasto - 162322 przepisów (strona:2294/10822)

Tarte Tatin z jabłkami i truskawkami / Apple and strawberry Tarte Tatin 182

Dziś przedstawiam przepis na chyba najłatwiejsze ciasto jakie znam – Tarte Tatin. Przepis na tą klasyczną tartę autorstwa Michela Rouxa pojawił się już u mnie na blogu, a dziś przedstawiam wersję wzbogaconą o truskawki Takim też sposobem powstała obłędnie pyszna tarta na cieście francuskim z jabłkami i truskawkami, dosłownie ociekająca karmelem. Przepis jest bardzo łatwy w przygotowaniu, jestem pewna(...)pokrojone na ćwiartki 1 szklanka truskawek, bez szypułek sok z 1/2 cytryny 1 i 1/3 szklanki cukru + dodatkowe 2 łyżki 6 łyżek masła + dodatkowe 2 łyżki 1 opakowanie ciasta francuskiego Przygotowanie: W większej misce wymieszaj ćwiartki jabłka z sokiem z cytryny i 1/3 szklanki cukru i odstaw na 20 minut. W oddzielnej misce wymieszaj truskawki z 2 łyżkami cukru

karmelowy
Tarta z kremem waniliowym, truskawkami i prażonymi płatkami migdałowymi 110

Tarta z okazji Dnia Mamy :) Przygotowałam ją w bardzo krótkim czasie jak na ciasto kruche. Spód jest idealnie chrupiący, nie za słodki. Nadzienie to delikatny krem budyniowy, bez masła i śmietany. Ilość cukru można oczywiście regulować według własnych upodobań. Wierzch można udekorować świeżymi truskawkami, ale znakomicie pasują tu również maliny. Nie mogą być to owoce mrożone. Zapraszam :) Zaskoczcie swoją Mamę(...)pszennej 100 g zimnego masła 30 g cukru pudru 1 jajko szczypta soli  Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać masło i posiekać łopatka lub nożem. Wbić jajko. Zagnieść ciasto i uformować w kule. Na blacie rozłożyć folie spożywcza i wyłożyć kulkę ciasta. Rozwałkować na folii na okrąg 3 cm większy niż nasza forma. Formę wysmarować masłem i przełożyć ciasto

Chocolate Muffin Blog
Ciasto z malinami i bezą na Dzień Mamy 637

warunkach. Dzisiejszy świat skurczył się wręcz dramatycznie - jest to, owszem, wygodne, ale czasem brakuje mu tego staroświeckiego romantyzmu... Na Dzień Mamy, nie tylko dla mam, mam wyjątkowo pyszną propozycję. Ciasto, choć nieco czasochłonne, jest banalnie proste w przygotowaniu, a smakuje obłędnie! Kruchy, maślany spód, galaretka z zatopionymi w niej słodko-kwaśnymi malinami, rozpływający się na języku waniliowy krem z mascarpone(...)łyżki mąki ziemniaczanej 30 g płatków migdałowych Kruchy spód: Mąkę i cukier puder przesiać, wymieszać z proszkiem. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Dodać żółtka, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.  Ciasto rozwałkować na wielkość formy, wyłożyć spód. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort Red Velvet 152

chyba najpopularniejszy tort w Ameryce. Swoją nazwę (czerwony aksamit) zawdzięcza oczywiście dodatkowi czerwonego barwnika. Jest wiele historii jego powstania lecz najpopularniejsza mówi, że w czasach kryzysu dodawano do ciast sok z buraka, który sprawiał, że wypiek był słodszy (cukru brakowało) i bardziej wilgotny (co nadawało aksamitną konsystencję). Skutkiem ubocznym było barwienie na malinowy kolor, dlatego aby przyciemnić barwę dodawano(...)ciasta kakao. Kakao, reagujące z octem i maślanką, jeszcze wzmacniało barwę – choć dopiero w czasach chemicznych barwników uzyskano naprawdę wyrazistą czerwień. Czerwony tort był piękny i stał się bardzo popularny. Odróżnia się od innych nie tylko kolorem, ale także składem: w red velvet muszą znaleźć się maślanka, ocet oraz kakao. Charakterystyczna jest także masa ze słonego serka

Poezja smaku
Zakręcone drożdżówki z białym serem 563

wydarzenie Wypiekanie na śniadanie, organizowane na Fecebooku wśród amatorów pieczenia.   Składniki na rozczyn: - 125ml mleka - 12,5g drożdży suszonych (lub 25g świeżych) - 2 łyżki cukru Składniki na ciasto: - 340g mąki tortowej - 40g masła - 3 żółtka - 4 łyżki cukru z wanilią - szczypta soli (dałam waniliową) Składniki na masę serową: - 500g twarogu (u mnie domowy) - 1 jajko - 4 łyżki cukru - ekstrakt(...)dodajemy sól. Do pozostałego mleka dodajemy masło, lekko podgrzewamy w mikrofali. Dodajemy cukier oraz żółtka. Miksujemy blenderem – żyrafą. Wlewamy do mąki razem z wyrośniętymi drożdżami. Wyrabiamy ręcznie gładke, elastyczne ciasto. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. W międzyczasie szykujemy masę serową. Ponieważ zrobiłam twaróg domowy i nie wymagał on mielenia przełożyłam go do miski

mojewypiekiinietylko
Sernik na zimno z musem rabarbarowym. 155

Kochani wyborne ciasto na zimno. To sernik z musem rabarbarowym. Ciasto mnie zaskoczyło swoim smakiem. Wymyśliłam je w pracy, hehe ;-). Wszystkim bardzo smakowało to ciasto. Ciasto jest na spodzie ciasteczkowym, z masą serową o delikatnej i aksamitnej konsystencji, na to mus rabarbarowy, tak pysznie owocowy. Masa serowa jest dość słodka, którą równoważy lekko kwaśny mus rabarbarowy. Bardzo jestem z niego(...)zadowolona. Sernik ten doskonale nadaje się na chłodne dni. Proponuję zrobić to ciasto dla mamy na zbliżający się Dzień Matki.    SERNIK NA ZIMNO Z MUSEM RABARBAROWYM.           Składniki: Spód: 250 g ciastek zbożowych z płatkami owsianymi 80 g roztopionego masła Masa serowa: 500 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 30% 530 g zagęszczonego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Ciasto na pizzę 174

Pizzę piekę średnio raz w tygodniu. Ostatnio wypracowałam przepis na cienkie ciasto, co bardzo spodobało się mojemu synowi, bo łatwo może ugryźć kawałek pizzy. Składniki na dużą blachę: Do miski przesiewam 2 szklanki mąki pszennej typ 650, dodaję łyżkę ulubionych przypraw np. tymianek, rozmaryn, pieprz syczuański, bazylia - dodaj takie, jakie lubisz lub jakich używasz najczęściej. Mieszam, robię dołek(...)świeżych - jeśli nie masz dosyp łyżeczkę suszonych - zasypuję łyżeczką cukru, dodaję szczyptę soli i mieszam. Dolewam szklankę ciepłej wody i chwilę wyrabiam, pod koniec dodaję łyżkę oleju i zagniatam ciasto metodą Bertineta *- jest dość luźne, więc można zrobić to także mikserem ( końcówkami spiralnymi lub hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego). Zagniatam ok. 10 minut ręcznie - mikserem do czasu aż ciasto zacznie

apetytnapieczenie
Ciasto na pizzę bez drożdży 217

zostały przeniesione do nowego mieszkania. Postanowiłam po raz pierwszy upiec pizzę na proszku do pieczenia. Skorzystałam z przepisu umieszczonego na stronie http://ciastonapizze.pl/ : szybkie, proste i bez wyrastania. Ciasto wyszło chrupiące, ale raczej twardawe - może dlatego, że zrobiłam cienki spód taki jak lubię. Na pewno jest różnica między tym, a drożdżowym ciastem na pizzę jednak ma ono swoje zalety(...)dodałam jeszcze łyżeczkę soli Do miski przesiałam mąkę i proszek do pieczenia, dodałam sól, cukier i tymianek - wymieszałam.  Dolałam wodę i olej - całość najpierw mieszałam w misce, ciasto się nieco klei. Oprószyłam blat mąką i przełożyłam na niego ciasto. Zagniatałam około 10 minut - podsypując niedużą ilością mąki. Ciasto wyszło miękkie, elastyczne, nieco luźne, ale zachowujące okrągły kształt. blachę

apetytnapieczenie
Puszyste ciasto truskawkowe 164

które zrywam własnoręcznie z działkowego ogródka, ale... póki co nie mam zamiaru wybrzydzać i czerpię radość ze straganowych małych, czerwonych pyszności. Dziś zapraszam Was na przepyszne połączenie, czyli puszyste ciasto truskawkowe *. Szczerze pisząc ciasto było pieczone wieczorem i miało doczekać następnego dnia, ale... pachniało tak smakowicie, że uczta zaczęła się o... 1:00 w nocy ;) No cóż, łakomczuch ze mnie(...)wlewamy przestudzony tłuszcz, miksujemy aż do połączenia składników. Masę (dość gęsta) przelewamy do wysmarowanej i oprószonej mąką keksówki. Umyte truskawki kroimy na ćwiartki lub ósemki i układamy na wierzchu ciasta lekko wciskając każdy owoc w ciasto. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (góra-dół, średni poziom) przez około 45 minut. Po upływie 40 minut doradzam sprawdzić ciasto patyczkiem

Słodkie okruszki
z czekoladą wyborny rabarbarowiec drożdżowy... 141

minut - wsypać mąkę, cukier, dać jajka "L", sok z cytryny, olej i hakiem robota wyrabiać z 8 minut - zostawić do wyrośnięcia blacha 25x35 wyłożona papierem do pieczenia - ciasto wyrobić kilka razy i rozciągnąć na dnie blaszki obrany rabarbar pokroić w kawałeczki i rozłożyć na cieście przyciskając do ciasta, posypać rabarbar 4-ema łyżeczkami cukru piekarnik nagrzać 200 C, grzanie góra(...)ół, 2 poziom - ciasto piec około 50 minut, pod koniec można je przykryć folią do pieczenia, ciasto zostawić w blaszce do wystygnięcia w kąpieli wodnej rozpuścić kawałki czekolady gorzkiej Goplana i wymieszać ze śmietaną gęstą polać rabarbar czekoladą i zostawić do zastygnięcia - rabarbar z czekoladą w cieście drożdżowym smakuje wybornie...................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto kawowe 214

Ciasto kawowe, jak sam nazwa wskazuje idealne do porannej lub popołudniowej kawki. Druga sprawa to dodatki, z których składa się ciasto, a więc kawa również w środku ciasta i masy. Zapraszam na bloga. SKŁADNIKI: Na biszkopt 5 jajek 2 łyżki mąki ziemniaczanej  3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki drobnego cukru. 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej Masa budyniowo-kawowa(...)pianę. Dodajemy porcjami żółtka i cukier ,cały czas ucierając. Na koniec dodajemy kawę połączoną z  przesianą mąką. Wsypujemy stopniowo i delikatnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Pieczemy ok. 30 min. Ciasto jest gotowe, kiedy odchodzi od brzegów. Przepis na średnią blachę. Masa budyniowa. Z mleka, mąki ugotować

W kuchennym oknie Ewy
Szarlotka w biszkopcie z delikatnym musem truskawkowym 137

już mówiłam, że uwielbiam szarlotki? ;) na tą przepis miałam od dawna, ale był tak długo nieużywany, że można powiedzieć "zakurzony"... Mam dużo takich przepisów - głównie na ciasta właśnie - które przepisałam sobie z zeszytu Mamy do swojego przepisownika. Niestety - nie wypróbowałam jeszcze nawet połowy... Bo u mnie nie ma tak, że nie powtarzam przepisów - przeciwnie! Jak coś mi/nam posmakuje to "męczymy(...)długo i przy każdej okazji ;) ale postanowiłam, że wypróbuję dużo z tych zbiorów lub chociaż przypomnę te, które lubimy, ale zostały zapomniane. Składniki: Ciasto: 2 szkl. mąki 1 kostka margaryny 1/2 szkl. cukru kryształu 6 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 1 kg jabłek 1 słoik dżemu truskawkowego Mus truskawkowy: 6 białek 1/4 szkl. cukru pudru 1 kisiel truskawkowy

Kolorowy Przepisownik
Malinowa rozpusta 97

teraz wspominany już przez mnie przepis na najlepsze ciasto z malinami jakie kiedykolwiek jadłam! :) rozkosz dla podniebienia ;) pisząc tutaj - zajadam popijając kawą :) pierwszy raz upiekłam w tym roku i nadal nie mam go dość, co się skończy robię nowy :) jakie jest? Nie za słodkie, lekko kwaskowe, kremowe, kruche i delikatne :) Zresztą - co ja będę go zachwalać - przekonajcie się sami(...)wykonania można też użyć mrożonych malin - oczywiście je wcześniej rozmrozić, żeby ociekły z wody. Składniki: Ciasto: 3 i 3/4 szkl. mąki pszennej 1 i 3/4 kostki masła (82% tłuszczu) w temp. pokojowej 7 łyżek cukru 8 żółtek 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Malinowy mus: 8 białek 1 szkl. cukru 3 budynie o smaku malinowym Dodatkowo: 1 koszyczek świeżych malin

Kolorowy Przepisownik
Szarlotka tradycyjna 113

postacią :D bardzo szybko znikała, aż dziwne, że jeszcze w poniedziałek było kawałek. Szarlotki są trochę pracochłonne, ale jak się lubi je jeść to trzeba trochę czasu poświęcić :) Składniki: Ciasto: 4 szkl. mąki pszennej 3/4 kostki margaryny 2/3 szkl. cukru 1 cukier wanilinowy 2 całe jajka 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% Nadzienie jabłkowe(...)wanilinowy 1 czubata łyżka bułki tartej Sposób przygotowania: Mąkę, proszek do pieczenia i margarynę siekamy na kruszonkę, dodajemy cukier, cukier wanilinowy, jajka i żółtka oraz śmietanę i energicznie wyrabiamy ciasto. Powinno być gładkie, elastyczne i odchodzić od rąk (jeśli się lepi dodajemy troszeczkę mąki). Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 40 minut. W tym czasie

Kolorowy Przepisownik
rewelacyjny sernik z brzoskwiniami 1160

dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 35×20 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia (najlepiej

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania