ciasto - 162907 przepisów (strona:2291/10861)

,,Biała kostka Lionu’’ 423

Lubicie batonik ,,Biały Lion’’? Delikatny biszkopt, rozpływający się kajmak z preparowanym ryżem, budyniowa masa i chrupiące orzeszki z nutą białej czekolady! Inspiracją do powstania ciasta była życzliwość marki Garneczki.pl oraz marki Piątnica Składniki: Biszkopt 6 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli Masa 2 jajka(...)budyniowej. Przykrywamy drugim biszkoptem i rozsmarowujemy na nim pozostałą masę budyniową. Na wierzch wykładamy orzeszki ziemne i polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. A gdy zastygnie układamy skrojone batoniki. Ciasto wstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki. Smacznego Do wykonania ciasta wykorzystałam kwadratową tortownicę z przykrywką. Brytfanka będzie niezastąpiona dla każdego miłośnika wypieków. Idealna do pieczenia smacznych ciast. Produkt wykonany

Podróż w kulinaria
,,Złota rosa z jagodami’’ 146

cukru pudru Pół kostki margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki mąki Wykonanie: Żółtka ucieramy z margaryną, dodajemy śmietanę, mąkę, proszek do pieczenia i wszystko razem mieszamy. Gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika w 180 stopni przez 20 minut. Po tym czasie wykładamy jagody na upieczone ciasto i dalej pieczemy przez 10 minut. W tym momencie ubijamy białka z cukrem(...)sztywną pianę. Po 10 minutach przekładamy gotową pianę z białek na placka. Pieczemy jeszcze przez 15 minut. Do wykonania ciasta wykorzystałam prostokątną tortownicę z przykrywką. Brytfanka będzie niezastąpiona dla każdego miłośnika wypieków. Idealna do pieczenia smacznych ciast. Produkt wykonany z wysokiej jakości.. Forma nadaje się do użycia w piekarniku, zamrażarce, lodówce. Gorąco zachęcam Was do zakupu takiej tortownicy. Ciasta

Podróż w kulinaria
Rolada z ciasta francuskiego w dwóch odsłonach 578

Rolada z ciasta francuskiego w dwa różne sposoby. Świetna przekąska na przyjęcie jak i na niedzielne popołudnie. Składniki : opakowanie ciasta francuskiego (xxl) 35 dag filetu z kurczaka (połówka dużej piersi) ok 30 dag brokułu mała puszka kukurydzy 10 dag startego sera żółtego przyprawa do kurczaka (pikantna) oliwa 1 jajko sezam opcjonalnie oregano Przygotowanie : Ciasto wyciągam z lodówki aby nabrało temperatury(...)kosteczkę i marynuję ok 30 minut w przyprawie do kurczaka i 2-3 łyżkach oliwy po czym obsmażam dość szybko na patelni. A teraz sposób 1: Rozwijam ciasto i rozsypuję na nim kurczaka zostawiając marginesy, na kurczaku układam cienko pocięte różyczki brokułu, z kolei na brokule sypię kukurydzę i starty ser i przyprawiam odrobiną oregano. Pozostawione "marginesy" smaruję rozbełtanym jajkiem

Mechanik w kuchni
Pani Walewska 172

Ulubione ciasto mojej córki. Nie może go zabraknąć na żadnej domowej uroczystości. Dość pracochłonne ale na prawdę warto poświęcić trochę czasu na jego przygotowanie. Słodycz bezy przełamuje kwaśny dżem porzeczkowy. Na stole prezentuje się pięknie choć niestety bardzo krótko:)   Ciasto kruche: ok. 3 szklanki mąki 25 dkg margaryny do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 6 żółtek 1,5 łyżeczki(...)sztywno. Następnie dodawać stopniowo cukier, Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i lekko zamieszać. Dodatkowo należy przygotować: słoiczek dżemu z czarnej porzeczki ok. 10dkg pokrojonych orzechów włoskich Jedną połowę ciasta rozwałkować i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście rozsmarować połowę dżemu, wyłożyć połowę ubitej piany i posypać połową orzechów. Piec ok 30 min w temperaturze 160stC

Maślane ciasteczko
Kokosowo – budyniowe ciasto z brzoskwiniami 142

Takie połączenia na długo pozostają w pamięci kubków smakowych! Ciacho rozeszło się błyskawicznie na lokalnej imprezie :) Składniki: Na ciasto 3 szklanki mąki pszennej, 1 kostka margaryny, 6 żółtek, 1 szklanka cukru, 3 łyżki kakao, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa kokosowa: 6 białek, 1 szklanka drobnego cukru, 1 budyń śmietankowy, 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, 150 g wiórków kokosowych(...)kremówki 36% Ponadto: 2 budynie śmietankowe lub waniliowe ( bez cukru), 2 łyżki cukru, 750 ml mleka, 1 puszka brzoskwiń   Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i dokładnie zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części : 3/4 i 1/3  i Mniejszą część zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki, a większą wylepiamy dno wysmarowanej tłuszczem i wysypanej

Nie tylko w kuchni
Łaciatek z brzoskwiniami 152

Pyszne, wilgotne i proste ciasto – idealne do popołudniowej kawy. Przygotować je możemy z ulubionymi owocami. Ja polecam również wersję ze śliwkami :) Składniki   (foremka 40x28): 390 g mąki tortowej, 300 g cukru, 4 jajka, ¾ szklanki kwaśnej śmietany, ¾ szklanki oleju, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 2 łyżki mleka, 2 łyżki soku z cytryny, puszka brzoskwiń, cukier puder, szczypta(...)następnie śmietanę i dalej ubijać na średnich obrotach. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać porcjami do masy – miksować na małych obrotach do czasu połączenia się składników. 2/3 ciasta wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki i wyrównać. Do reszty ciasta dodać kakao, mleko i wymieszać.  Ciemne ciasto nakładamy „kleksami” na jasne i robimy „esy floresy

Nie tylko w kuchni
Pomarańczowy kołacz wielkanocny 217

szklanki cukru, 100 g rozpuszczonego przestudzonego masła, 2 jajka, 30 g drożdży, 1 cukier waniliowy, 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy, szczypta soli, Dodatkowo:   1 roztrzepane jajko do posmarowania ciasta Sposób przygotowania: Przygotować zaczyn: drożdże, połowę mleka, 2 łyżki mąki i łyżkę cukru dokładnie rozrobić w garnuszku i odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Mąkę przesiać do dużej miski(...)szczyptę soli i kandyzowaną skórkę. Składniki wymieszać. Gdy drożdże podwoją swoją objętość przelać je do mąki i dodać pozostałe mleko, rozpuszczone masło oraz roztrzepane jajka. Całość wyrobić na gładkie ciasto, uformować kulę i podsypać mąką. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i szybko przerobić. Ciasto podzielić na trzy równe części i zrobić

Nie tylko w kuchni
Ciasto czekoladowe z gruszkami 224

raczej gruszki w cieście czekoladowym :) Mam nadzieję, że zdjęcia wyglądają kusząco i zachęcająco do wypróbowania przepisu, bo ciacho smakuje obłędnie. Mało brakowało, a byłoby ciasto bez owoców, bo gruszki gotowane w syropie kusiły niesamowicie, żeby je zjeść od razu. To smak mojego dzieciństwa, więc tym bardziej jestem z siebie dumna, że wytrwałam do końca :) Na więcej słów nie liczcie(...)degustacja w toku :) Składniki: 3 obrane gruszki (ogonki pozostawić)  Syrop do gotowania gruszek: 2 szklanki wody 1/4 szklanki cukru 2 laski cynamonu 1 łyżka soku pomarańczowego Ciasto: 1 i 2/3 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego 1/3 szklanki tradycyjnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka mielonego cynamonu szczypta soli 1 jajko

Domowa Cookierenka Agi
Jabłecznik z pianką 155

obrodziły. Wiele z nich powędrowało do słoików jako kompoty, konfitury, jabłka prażone do jabłeczników na zimę, a trochę trafiło właśnie do tego przepisu. Szybkie, proste i smaczne czyli takie ciasto jakie lubię najbardziej :) Przepis pochodzi z  tej  strony. Składniki na ciasto: 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru(...)łyżki śmietany 18% Wszystkie składniki zagniatamy razem, aż do uzyskania jednolitego ciasta. 1/3 ciasta zawijamy w folię i odkładamy do zamrażalnika.  Pozostałym ciastem wylepiamy formę (u mnie 25x35) i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy ok 15 minut w temperaturze 180 st. C Warstwa jabłkowa : ok. 8 -10 jabłek ( u mnie antonówka) 1 op. cukru wanilinowego cynamon Jabłka obieramy

Słodka Kraina Wypieków
CIASTO KRUCHE Z TRUSKAWKAMI I DELIKATNĄ PIANKĄ 132

Ciasto,które chyba każdy zna i uwielbia.Sama wracam do niego często i piekę z owocami sezonowymi. Składniki na kruche ciasto:   2,5 szklanki mąki pszennej lub krupczatki 250 g margaryny 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru Margarynę posiekać w kosteczkę,dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.Jeśli będzie zbyt sypkie dodać 1-2 łyżki(...)wody.Podzielić na dwie części: 60% i 40 %,zawinąć w folię spożywczą i zamrozić. Ciasto można zrobić dzień wcześniej. Na blachę o wymiarach 33x20cm zetrzeć większą część ciasta,lekko wyklepać dłonią i wyrównać.Upiec w 190st C ok 20 min na złoty kolor.Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Delikatna budyniowa pianka: 5 białek   szklanka drobnego cukru 2 budynie waniliowe

Niespełnione zdolności kulinarne
OWOCOWY RAJ 147

Pogoda za oknem przestała Nas rozpieszczać,ale mam propozycję ciasta,które z pewnością Wam przypadnie do gustu i zasmakuje.Prawdziwy raj dla podniebienia.Owoce i masa śmietankowa,czego chcieć więcej.Ciasto nie jest zbyt słodkie,lekko kwaskowe,istna rozkosz. Upiec biszkopt z 6 jaj Ciasto II:   30 dag mąki   5 dag margaryny 2 jajka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki ciepłego(...)cukier oraz zimną,rozpuszczoną wcześniej galaretkę w 3/4 szklanki wody. Masę podzielić na 3 części:do jednej dodać maliny,do drugiej jagody lub borówki a do trzeciej porzeczki. Złożenie ciasta: Biszkopt- masa śmietankowa z malinami-ciasto II- masa śmietankowa z borówkami- ciasto II- masa śmietankowa z porzeczkami- wierzch zalać tężejącymi galaretkami lub posypać kakao

Niespełnione zdolności kulinarne
Wilgotny placek dyniowy przekładany czekoladowym kremem daktylowym (wegański) 172

zacznę tworzyć i zobaczymy rezultaty. Bardzo często takie spontaniczne gotowanie kończy się fantastycznym daniem i oby było tak dzisiaj! :) Powiedźcie.. Kto z nas nie lubi ciast? Ci co dbają o linię, o zdrowie, czy muszą wystrzegać się pewnych składników powiedzą, że lubią, ale nie mogą lub jedynie od czasu do czasu. Moim zdaniem ten placek, jest takim ciastem(...)mąka pszenna, tylko żytnia. Więc na co czekacie? Bierzcie się do pracy i róbcie zdrowe, dyniowe ciacho! Forma o średnicy 20cm, ok. 10 porcji, jedna ok. 170kcal. Składniki na ciasto: - 300-350g puree z dyni - 170ml mleka (u mnie sojowe) - 110g mąki żytniej typu 2000 - 80g mąki żytniej typu 720 (można również użyć tylko jednego typu) - 30g posiekanych orzechów

Be Fit Be Strong
Delikatna kostka kawowa 401

ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę. Następnie cały czas ubijać i porcjami dodawać cukier. Następnie dodawać porcjami żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Gotowe ciasto wylać na przygotowaną blaszkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec ok 12-15 minut, do suchego patyczka. Ciasto wystudzić.  Przygotować krem. Żelatynę namoczyć w mleku(...)cukier i kawa się rozpuści. Następnie dodać likier kawowy, ponownie zmiksować. Na koniec dodać wystudzona żelatynę. Zmiksować aby składniki dobrze się połączyły. Gotowy krem wyłożyć na wystudzony biszkopt. Ciasto wstawić na kilka minut do lodówki aby krem lekko zesztywniał. Następnie ciasto wystawić. Biszkopty zanurzać częścią wypukłą w kawie i układać na kremie namoczoną stroną do góry, lekko dociskać do kremu

Monia miesza i gotuje
Domowe drożdżówki ze śliwkami 122

coś niezbyt lubianego, przyznam się -tak też było ze mną. Na szczęście teraz je uwielbiam, a dzisiaj zdradzę Wam przepis na niezawodne, pyszne i delikatne drożdżówki. Na puszyste drożdżowe ciasto potrzeba nam: 600-700 g mąki pszennej (przesianej) 25-30 g świeżych drożdży szklanka ciepłego mleka 2 jajka 100-150 g roztopionego masła 100g cukru 1 łyżeczka soli Kruszonka(...)gładko jajka. Roztapiamy masło, pamiętajcie, że nie może być wrzące tylko ciepłe. Gdy drożdże nam zapracują wlewamy je do miski razem z masłem, dodajemy resztę soli i wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu nie powinno się kleić do ręki, jeżeli ma to miejsce śmiało podsypcie je mąką. Tak zarobione ciasto odkładamy do wyrośnięcia (zajmie to około 10 min). Ja ciasto przerabiam

Kuba Gotuje
Ciasto śmietanowe ze śliwkami i przyprawami korzennymi 139

Sezon na śliwki w pełni! Przepis na Śmietanowe ciasto ze śliwkami bez miksera podpatrzyłam na blogu Szczypta Słodyczy. Uwielbiam receptury, gdzie masę ciastową przygotowuje się w kilka minut, bez użycia miksera czy innych skomplikowanych akcesoriów kuchennych. W tym przypadku wystarczy jedynie miska, trzepaczka i szklanka - ta ostatnia do odmierzania składników . Ciasto jest więc wyjątkowo proste i szybkie w wykonaniu. Dodatek(...)pół i odpestkowanych Masło wraz z mlekiem rozpuścić w garnuszku na niewielkim ogniu i następnie przestudzić. Najlepiej wystudzić do temperatury pokojowej, aby soda nie zaczęła zbyt szybko reagować z ciastem i aby w piekarniku jeszcze "zadziałała". W oddzielnym naczyniu przesiać przez sito wszystkie składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i resztę przypraw. W dużej misce roztrzepać jajka trzepaczką

Grunt to przepis!