ciasto - 164325 przepisów (strona:2291/10955)

9. Wegańska surowizna: czyli pyszne ciasto orzechowo-czekoladowe ★ 209

wapń, potas, magnez, cynk, witaminę E (niesamowity wpływ na skórę, opóźnia procesy starzenia), B6  (zwiększa produkcję przeciwciał i czerwonych krwinek), a także wpływa świetnie na procesy trawienia. Wegańskie ciasto na surowo: - pół szklanki orzechów włoskich - pół szklanki rodzynek (bez dodatku siarki) - dwie łyżki siemienia lnianego - mrożone/świeże owoce (ja użyłam mrożonych malin) Mus czekoladowo-bananowy: - pół szklanki daktyli(...)banany (najlepiej czarne - są słodsze i zawierają mniej skrobi) - 2 łyżki odtłuszczonego kakao (Wawel jest świetny) - dojrzałe awokado (miękkie) Wykonanie ciasta:  1. Zalej rodzynki i zostaw na kilka godzin. 2. Posiekaj orzechy (zależy od tego, jak dobry jest twój blender) 3. Zmiksuj na gładką masę orzechy, odcedzone rodzynki i siemię lniane. 4. Wyłóż masą blaszkę, jeżeli masa jest zbyt

Pland based fille
łatwa, smaczna puszysta drożdżówka z jabłkiem szara reneta i posypką migdałową... 186

mąkę, cukier, sół, cukier waniliowy, wbić jajka i składniki wyrabiać, w trakcie wlać mleko z rozpuszczoną palmą i wyrabiać z 7 minut, misę przykryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia ciasta na 1 godzinę w ciepłym miejscu w tym czasie z jabłek wydrążyć gniazdo nasienne, obrać ze skórki, pokroić na dość cienkie pół talarki, wymieszać z cukrem, gałką muszkatołową, sokiem(...)cytryny, aromatem pomarańczowym, budyniem blacha 34x24 cm z odejmowanym rantem lub zwykła - blachę posmarować cienko olejem, wyłożyć papierem do pieczenia, w blasze rozsmarować wyrosnięte ciasto, na ciasto wysypać jabłka na jabłkach rozsypać migdały tarte Beach Flower-BACKMIT , pełną ofertę pyszności = "zobacz TUTAJ" , piec w nagrzanym piekarniku 190 C na 2 poziomie około 60 minut, do suchego patyczka, pod koniec pieczenia

W Mojej Kuchni Lubię
Tort świąteczny – czekoladowo – korzenno – jabłkowy 150

ciasto: 150 g miękkiego masła, 150 g cukru, 4 jajka, 150 g migdałów, 150 g czekolady, 1 łyżeczka goździków, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 80 g mąki, nadzienie: 1,5 kg jabłek, sok z cytryny do smaku, 200 ml miodu pitnego (trójniak), żelatyna (około 20 g)*, polewa: 200 g czekolady**, 30 g masła, Goździki zemleć. Migdały (ze skórką), czekoladę, mąkę, goździki(...)cukrem. Następnie dodać mieszaninę mąki z przyprawami, czekoladą i migdałami. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z masą. Masę podzielić na dwie części i upiec dwa jednakowe blaty ciasta. Ja upiekłam w tortownicy o średnicy 26 cm. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15 minut. Odstawić ciasto do ostudzenia. Jabłka umyć, osuszyć, zawinąć

królestwo garów
Tarta z ananasem i kremem jogurtowo – cytrynowym 440

Wygląda wspaniale i fantastycznie smakuje. Kruchy, waniliowy spód, delikatny krem i krążki aromatycznego ananasa w galaretce stanowią udane połączenie. Tarta zniknęłam u mnie błyskawicznie:). Bardzo polecam…     Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 150g masła szczypta soli 60g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1 żółtko Krem: 5 łyżeczek żelatyny 250g naturalnego jogurtu 50g cukru 1 opakowanie cukru(...)śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 puszka ananasa w plastrach około 7-8 mrożonych lub świeżych malin 1 jasna galaretka (użyłam brzoskwiniowej) Dodatkowo: poszatkowane pistacje do posypania     Ciasto: 1. Wymieszać razem mąkę, sól, cukier, cukier wanilinowy. Dodać posiekane masło i przez chwilę rozcierać palcami. Dodać żółtko i zagnieść ciasto (jeśli ciasto będzie zbyt suche, proszę dodać 1 łyżeczkę

Mała Cukierenka
Rolada z jabłkami i śmietanowo - kakaowymi rozetkami 193

Miałam już dawno upiec tę roladę, a teraz nadarzyła się właśnie ku temu okazja w której biorę udział po raz pierwszy jest to akcja "Ciasto na niedzielę" :) Zapraszam więc na delikatną biszkoptowa roladę z jabłkami i śmietanowo - kakaowymi rozetkami. Składniki na dużą blachę od piekarnika 5 jajek 3/4 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier(...)waniliowy cynamon 1 łyżka soku z cytryny 3 lub 4 spore jabłka Na ozdobienie ciasta: śmietanka 30 % 200 ml + 1 opak śmietan-fixu 2 łyżki cukru pudru 1 płaska łyżka kakao 1. Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę, skrapiamy sokiem z cytryny żeby nie ściemniały. 2. Na dużej blaszce od piekarnika rozkładamy papier do pieczenia, a na nim rozkładamy nasze

Gotowanie...to proste !
Napoleonka 241

Bardzo rzadko jem napoleonkę, ale jakiś czas temu stwierdziłam, że chyba nadszedł czas żeby ja w domowych pieleszach zrobić. Może nie jest to ciasto, które od razu po upieczeniu można zjeść, ale z pewnością smakuje niesamowicie z filiżanką kawy z mlekiem przy lekturze ciekawej książki :) W tej wersji napoleonki przyznaję, że trochę poszłam na "łatwiznę" i nie zrobiłam własnego ciasta(...)francuskiego, ale tego ze sklepu, ale mam nadzieję, że zostanie mi to wybaczone :) Składniki: 2 płaty ciasta francuskiego Budyń:   3 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru budyń śmietankowy 1 cukier wanilinowy (32g) 4 duże jaja 4 łyżki mąki pszennej Śmietanka:   500ml śmietany 30% cukier waniliowy (16g) 2 sztuki śmietanfixu 2 łyżki soku z cytryny cukier puder Przygotowanie

ChilliJemy
Sernik Anastazji / gotowany 522

Składniki: Ciasto kruche: 4 szklanki mąki pszennej 10 dag smalcu 10 dag margaryny 4 jajka 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia kwaśna śmietana (tyle ile zabierze ciasto) szczypta soli Masa serowa: 1 kg zmielonego białego sera 2 budynie 1/2 szklanki mleka 3 jajka ok 1 szklanki cukru kryształu 1/2 kostki masła 1 cukier wanilinowy Wykonanie(...)Ciasto: Mąkę z tłuszczem posiekać, dodać cukier roztrzepany z jajkami, proszek do pieczenia, sól, wyrobić ciasto, odstawić do lodówki na 1/2 godziny . Ciasto podzielić na 3 części i upiec oddzielnie na złoty kolor. Masa serowa: Do sera dodać masło, jajka, cukier, cukier wanilinowy, dobrze wymieszać, podgrzewać ciągle mieszając, aż masa będzie lejąca. Następnie dodać roztrzepany

Pychotkaaa
Ciasto brzoskwiniowe z marchewką i bakaliami 233

przepis trafiłam przypadkiem. Ciasto jest przesmaczne!  Idealne na upalne dni ponieważ powinno się je trzymać cały czas w lodówce. Porcja na dużą blachę. Ciasto: 6 jajek Szklanka cukru 1 szklanka oleju 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej małe opakowanie rodzynek 2 łyżeczki sody  4 łyżeczki cynamonu dwie średnie marchewki startej na tarce nna najmniejszych oczkach skórka z pomarańczy(...)kapka wody w razie gdy ciasto było by za suche szczypta soli Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek, żółtka utrzeć z cukrem dodając po odrobinie oleju. Następnie małymi porcjami dodawać przesianą mąkę dalej miksując. Następnie dodać cynamon wraz z sodą i starta marchewkę. Potem dodać bakalie najlepiej obtoczone w mące a na końcu dodać ubitą pianę z białek ze szczyptą soli

Pychotkaaa
Ciasto Meduza wg Siostry Anastazji 210

Składniki: Ciasto 2 szklanki mąki pszennej 6 dużych jabłek 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu 4 jajka 1 szklanka siekanych orzechów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Krem 3 żółtka 3 łyżki cukru kryształu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 puszka ananasów 2 galaretki cytrynowe 1 kostka masła (u mnie margaryna Kasia) Wykonanie: Ciasto Jabłka obrać, pokroić(...)resztę cukru, żółtka, pokrojone jabłka (z sokiem który się wytworzy), mąkę orzechy, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać i piec w średnio nagrzanym piekarniku. Nie bać się że konsystencja ciasta jest dziwna, ma taka być - ciasto dość nietypowe. Krem Na soku z ananasów ugotować budyń z żółtek, cukru i mąki. Masło utrzeć dodając ostudzony budyń. Galaretki rozpuścić według przepisu

Pychotkaaa
Figowiec wg Siostry Anastazji 259

Dziś zaprezentuję wyborne, kremowe ciasto. Przepis pochodzi z książki 100 nowych ciast siostry Anastazji. Składniki: biszkopt kakaowy 6 jajek szklanki cukru szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao ciasto bakaliowe 20 dag pokrojonych fig 20 dag rodzynek 10 dag orzechów zmielonych 10 dag orzechów krojonych 2 łyżki mąki pszennej 6 białek 6 łyżek cukru 2 płaskie łyżeczki proszku(...)pieczenia krem 12 żółtek 6 łyżek cukru kryształu 1 kostka margaryny 1 1/2 kostki masła Wykonanie: Upiec biszkopt. Ciasto bakaliowe: Białka ubić z cukrem, dodać bakalie, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Upiec Masa: Żółtka z cukrem ubić na parze. Tłuszcz utrzeć na pulchną masę, dodać ostudzoną masę jajeczną. Przełożenie ciasta: Biszkopt ciemny - połowa masy - ciasto bakaliowe - druga

Pychotkaaa
Sernik Królewski 479

Składniki: Ciasto: 2,5 szklanki mąki tortowej 2 jajka 3/4 szklanki cukru Łyżka gęstej śmietany 18 % 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki gorzkiego kakao 250 g masła Masa serowa: 1 kg tłustego sera koniecznie zmielonego 3 jajka 200 g miękkiego masła 200 g cukru Duże opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru Ze składników na ciasto zagnieść ciasto kruche. Gdy będzie(...)dobrze wyrobione podzielić na 2 części. Jedna z części wstawić do zamrażalnika. Drugą część ciasta rozwałkować i wyłożyć spód i boki blaszki.  Masło utrzeć z cukrem na pulchną masę. Następnie dodawać po jednym żółtku nadal ucierając, pod dodaniu żółtek dodać ser oraz budyń nadal miksując. Na koniec ubić białka na sztywno i delikatnie wmieszać je z masą serową

Pychotkaaa
Zawijane ciasto drożdżowe 186

Zwykła rolada drożdżowa, ze zwykłym dżemem. Czyli ciasto łatwe, proste i przyjemne. Zrobione w formie o wymiarach 12 cm x 36 cm. Niestety rolada pękła ale z boku na szczęście się nie rozpadała jednak aby tego uniknąć przed pieczeniem ciasto można naciąć wzdłuż nożem. Składniki: ciasto 180 ml ciepłego mleka paczka drożdży instant pół szklanki cukru 5 szklanek mąki(...)jajka 60 g rozpuszczonego masła szczypta soli dodatkowo dżem Wykonanie: Z podanych składników wyrobić ciasto, tak aby odchodziło od ręki. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto zacznie rosnąć ponownie je wyrobić podsypując mąką i rozwałkować. Dżemem wysmarować płat ciasta następnie zwinąć je w rulon i przełożyć do formy, może być to keksówka jak i normalna duża blacha. Piec w 180 stopniach

Pychotkaaa
Dyniowiec 216

Bardzo atrakcyjne ciasto, o pięknej, żółciutkiej barwie, którą nadaje...dynia, wspaniała masa z musem dyniowym to kolejny pomysł na przełożenie biszkoptu, doskonale smakuje i wygląda, warto ulec tym walorom! Składniki: 6 jajek 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g musu z dyni 3 szklanki mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki(...)Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier nie przerywając ubijania dodajemy po jednym żółtku. Do ubitej masy wsypujemy dwa rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia delikatnie mieszając. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni  C przez 25 minut. Upieczony biszkopt odstawiamy do przestygnięcia. W rondelku gotujemy 2 szklanki

kgwjanczewo
Ciasto z kremem krówkowym i prażonym słonecznikiem w karmelu 334

Dzisiaj coś dla prawdziwych łasuchów. Ciasto z kremem krówkowym i prażonym słonecznikiem w karmelu. Bardzo aromatyczne i smaczne. Słonecznik przyjemnie chrupie w polewie czekoladowej, a herbatniki nasączone alkoholem przełamują, orzeźwiają smak, więc radzę go nie pomijać. Słodko, czekoladowo i pysznie. Inspirację dostałam od jednej z czytelniczek Pani Marleny Łabędzkiej, której dziękuję, przepis zmodyfikowałam, bardzo polecam…   Porcelana ze sklepu(...)przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 5. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę z kakao i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut. 6. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić

Mała Cukierenka
Ciasto wegańskie z dynią 283

prośbę jednej z czytelniczek, dzisiaj przepis na pyszne ciasto wegańskie z dynią, ze sporą ilością przypraw korzennych. Przypomina trochę w smaku piernik, ale jest bardziej wilgotne. Pięknie pachnie i ma ładny, jesienny kolor. Jest szybkie i proste w przygotowaniu. Do ciasta możemy użyć dowolnych bakalii. Bardzo polecam…     Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 3/4 szklanki purée z dyni(...)proszkiem do pieczenia, sodą, solą, przyprawami. 3. Mokre składniki wymieszać z cukrem (wymieszałam szpatułką). Dodać mąkę z przyprawami, rodzynki i wymieszać krótko, tylko do zwilgotnienia składników (powstanie dość gęste ciasto). 4. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x12cm. Wierzch wyrównać i poukładać migdały. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60 minut. Po wyjęciu

Mała Cukierenka

Proponowane wyszukiwania