przygotowania tarty użyłam malinowego curdu. Okazał się jednak z byt rzadki, więc zagęściłam go mąką ziemniaczaną. Tarta jest dość słodka, ale zawsze można zjeść nieco mniejszy kawałek :) Ciasto: ok. 300 g mąki, 150 g masła, 4 żółtka, 2/3 szklanki cukru pudru,w 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli Nadzienie: malinowy curd z tego przepisu , 2 łyżki mąki ziemniaczanej Beza(...)białka, niepełna szklanka cukru, 1 łyżka octu jabłkowego, szczypta soli Z podanych składników zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać nieco kwaśnej śmietany. Uformować w kulę, zawinąć w folię i schłodzić. Przygotować nadzienie: do gotującego curdu wlać mąkę rozpuszczoną w pół szklanki wody, energicznie mieszając do zagotowania. Zdjąć z ognia. Spód oraz boki tortownicy o średnicy 25 cm wylepić ciastem
Czerwień i błękitDzisiaj zawitał na blogu przepis kochanej i bardzo utalentowanej kulinarnie Pani Basi :) Są to Fale Dunaju z wiśniami <3 Bardzo dziękuję za przepis i ściskam ogromnie. A ciasto polecam bardzo mocno: tradycyjne, pyszne z dużą ilością wisienek i pysznym kremem na bazie budyniu :) Pyszności! Składniki: (na 12 porcji- duża blaszka) Ciasto: 300 g mąki pszennej 300 g cukru(...)tabliczki gorzkiej czekolady około 50 g 30-40 g masła Dodatkowo potrzebne będą: margaryna do posmarowania blaszki bułka tarta do posypania blaszki opcjonalnie zamiast powyższych papier do pieczenia Przygotowanie: Ciasto: 1. Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami 2. Wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. 3. Do połowy dodać kakao i mleko 4. Wiśnie odcedzić i ułożyć
KreatywnePinyObłędne w smaku , wilgotne i aromatyczne ciasto dyniowe- inspiracją był przepis znaleziony na opakowaniu po zielonym pieprzu! Ps. Misiek pomagał Ciasto: 50g puree z dyni (duża czubata łycha) 180 g mąki pszennej (7 łyżek) 3 łyżki cukru płaska łyżeczka proszku do pieczenia *łyżka śmietany wegańskiej 100 g zimnego masła kokosowego lub innego roślinnego (nie zastępować olejem) „Krem(...)pieczonej dyni 150 g brązowego cukru 1 banan *100 śmietany wegańskiej po pół łyżeczki: zielonego pieprzu, cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej „Śmietana wegańska”- ilość potrzebna na całe ciasto 100 ml wody 2 czubate łyżki mleka sojowego w proszku /lub 100 ml lub 100 ml mleka roślinnego łyżka mąki ziemniaczanej 50 g serka wegańskiego lub tofu naturalnego opcjonalnie łyżka
greenscarfpóźniej na blacie w kuchni będą leżały takie biedne, lekko czarne... I o to właśnie chodzi! Bo, choć dla mnie do jedzenia solo już się nie nadają, to do ciasta będą w sam raz. A ciasta bananowe, każdy to chyba już wie, są wyborne. Najpopularniejsze to chlebki , czyli, bardziej po polsku, keksy. Pieczone w keksówkach, wilgotne i słodkie, świetnie(...)kubka gorącego kakao. Uwielbiam takie piec, znikają niemal szybciej, niż zdążyły się pojawić. Tym razem miałam jednak apetyt na coś innego; idealną propozycję znalazłam na blogu Kuchenne fantazje . Ciasto z dodatkiem likieru kawowego wyszło wyśmienite; wszyscy wiedzą, że banany i kawa to wyjątkowo zgrany duet. Delikatnie pachnące cynamonem, wilgotne i mięciutkie - zasmakuje każdemu. I na podwieczorek też się nada... Ciasto
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasto jogurtowe to jedno z najprostszych ciast jakie piekłam. Nie potrzeba miksera, a nawet szklanki! Składniki odmierzamy kubeczkiem od jogurtu. Wychodzi bardzo delikatne i wilgotne. Pachnące jabłkami i cynamonem będzie idealne na długie, jesienne wieczory, z kubkiem gorącej herbaty lub mleka, jak kto woli.... Ja wybieram herbatę, kanapę i ciepły kocyk;) Składniki: 1 mały kubek* jogurtu naturalnego(...)łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 1 kubek oleju rzepakowego 4 średniej wielkości jabłka 1 łyżeczka cynamonu *Kubek po jogurcie wykorzystujemy do odmierzania reszty składników, **Tego ciasta nie wolno wyrabiać, miksować ani ubijać! Składniki mieszamy tylko przy użyciu łyżki. Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy resztę składników i krótko mieszamy, tylko
Smakowity Blog KulinarnySposób wykonania: 1. Mleko lekko podgrzać z cukrem i cukrem waniliowym, wlać do mąki, dodać rozkłócone jajka i całość wymieszać. 2. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i połączyć z ciastem. Całość zagnieść, a na końcu dodać roztopione i lekko przestudzone masło / margarynę, wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od ręki i miski. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(...)Wyrośnięte ciasto wymieszać z bakaliami, przełożyć do foremki keksowej posmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok 15 minut. 4. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w 180 st.C. 5. Upieczone ciasto można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!!! Źródło: Ciasta domowe, nr 5/2008, Biblioteczka Poradnika Domowego
Kuchnia domowa AniKolejna odsłona szarlotki :) Tym razem do delikatnego, kruchego ciasta i całej masy jabłkowego nadzienia dołączyła puszysta bezowa pianka. Kwaśne jabłka i słodka beza - połączenie idealne! Polecam! Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 50 g cukru pudru 2 żółtka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Mąkę wsypać do miski, dodać cukier puder, wymieszać. Masło pokroić na małe kawałki(...)dodać do sypkich składników. Lekko zagnieść. Dodać żółtka, wlać ekstrakt waniliowy. Zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, owinąć ją folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Dno okrągłej formy do tarty o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę a następnie ponakłuwać widelcem. Piekarnik rozgrzać do temperatury
maniapieczeniaCzekolaczek – aroniaczek” – zawsze się udaje Jak już wielokrotnie z uporem maniaka podkreślałam , nie jestem cukiernikiem , piec nie potrafię , a ciasta robię tylko wtedy , jeśli rodzina sięga po groźbę przemocy , jeśli w domu nie zagości choćby zakalec . Wtedy sięgam do mojego magicznego wydartego i sponiewieranego , przepiśnika i wyciągam , niby króliczki z kapelusza , przepisy dla małych dziewczynek(...)smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na dużą blaszkę : ciasto : 4 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia – takie konkretne 2 szklanki cukru 2 łyżki kakao ,gorzkie – bez cukru 2 szklanki mleka 3 jajka 1/2 szklanki oleju
Ogrodnik w podróżyKolejna wersja ciasta jogurtowego. Podobny przepis możecie znaleźć tutaj . Ta wersja jest bez dodatku masła, za to z większą ilością jogurtu greckiego. Ciasto jest wilgotne (wilgotniejsze niż poprzednia wersja) i delikatne. 450 g mąki pszennej + ok. 1 łyżka do obtoczenia owoców 400 g jogurtu greckiego 150 g cukru 2 jajka 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) 3 łyżeczki proszku(...)połączenia się składników. Umyte i osuszone owoce obtoczyć w mące. Do podłużnej formy (użyłam formy o wymiarach 27,5 x 8,5 cm) wyłożonej papierem do pieczenia wylać 2/3 ciasta. Na masę ułożyć owoce a następnie wylać pozostałą część ciasta. Piec w temperaturze 180°C przez około 60 minut (przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche i w razie
Bulliośliwki kojarzą się z jesienią. W sumie pogoda za oknem już taka mocno jesienna. Jak sobie poprawić nastrój w taki dzień? Drożdżowym, domowym ciachem z śliweczkami. Ciasto jest przepyszne, wprost rozpływa się w ustach i naprawdę długo pozostaje świeże. Piekłam je we wtorek a dzisiaj nadal smakuje jak zaraz po wyjęciu z piekarnika. U mnie śliwki(...)cukier, sól oraz cukier waniliowy. Mleko wraz z masłem umieścić w garnuszku i podgrzewać. Ciepłe mleko wraz z roztopionym masłem dodać do mąki, wymieszać. Na sam koniec wybić jaja. Ciasto dokładnie wyrobić, powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Gotowe ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć je na blaszkę wyłożoną papierem
Krakowskie smaki AniDawno temu jak zaczynałam swoją przygodę z blogowaniem zaproponowałam błyskawiczne ciasto z mikrofali [ klik ] Ciasto zrobiło oszałamiającą karierę na blogu i dlatego dziś znowu przedstawiam przepis na ciasto z mikrofali które znalazłam u Grażyny. Ciasto jest wilgotne, aromatyczne i jeśli zjawią się niespodziewani goście jest idealnym rozwiązaniem, znikam w kuchni na 20 minut i wychodzę z ciastem. Popróbujcie, może(...)ciasto się Wam spodoba. Błyskawiczny placek jabłkowy z mikrofali. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePrzepis znalazłam na jednej z grup kulinarnych na FB. Postanowiłam wypróbować bo drożdżowe ciasta nie są moją mocną stroną. Nie żałuje, że przepis wypróbowałam i bardzo go polecam. Ciasto jest proste w przygotowaniu i pięknie wyrosło. Może być podane na deser do herbatki a także na śniadanie czy kolacje ze szklaneczką mleczka. składniki: 75 g świeżych drożdzy 1 szklanka cukru(...)szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 4 szklanki maki szczypta soli oraz 700 g śliwek Przygotować dużą miskę, u mnie misa od robota bo za jego pomocą potem wyrabiałam ciasto. Do misy po kolei dodawać składniki w podanej kolejności. Na dno misy rozkruszyć drożdże. Na drożdże rozsypać cukier. Potem wlać rozmącone widelcem jajka, letnie mleko i olej. Całość zasypać mąką
Monia miesza i gotujewtedy M. patrzy na mnie w ten specjalny sposób, kiedy wiem, że mamy ochotę na to samo, szybko wyskoczyć do sklepu żeby kupić to, czego brakuje i upiec jakieś ciasto. Dziś padło na francuski szybki specjał, Clafoutis. Zestawienie jest jak dla mnie idealne, kwaśne wiśnie z podprażonymi migdałami i cukrem pudrem na wierzchu. Mmm, po prostu niebo w gębie! Generalnie(...)Clafoutis to zapiekany deser, którego ciasto przypomina nieco ciasto naleśnikowe, którym zalewa się owoce. Nazwa pochodzi od słowa 'clafir', czyli wypełniać, co w przypadku tego ciasta dotyczy owoców, które wypełniają je po brzegi. We Francji słynie z niego Limousin, gdzie piecze się go tylko przez kilka tygodni w roku, ponieważ głównym składnikiem są słodkie, ciemne wiśnie, w dodatku niewydrylowane
Przepysznik - BLW i nie tylkoSzarlotka to ciasto niezwykłe, choć bardzo proste i znane od wieków, nadal gości na naszych stołach wiodąc prym pośród rozmaitych deserów. Dla mnie to ciasto na „dzień dobry” i na „do widzenia”, to ciasto przywitanie i pożegnanie, ciepłe i tworzące atmosferę przytulności. Szarlotka to ciasto babcine, przywodzące na myśl zagrzebane w zakamarkach wspomnienia, dobre wspomnienia, milutkie jak puchaty kocyk(...)mniejszą do zamrażarki, owinięte szczelnie folią spożywczą. Jabłka obrać i utrzeć na tartce o grubych oczkach, uprażyć w garnku razem z brązowym cukrem i żurawiną bądź rodzynkami. Większą porcję ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno foremki posmarowanej masłem i lekko oprószonej bułką tartą, wierzch ponakłuwać widelcem i również lekko obsypać bułką tartą. Wyłożyć uprażone jabłka, a na wierzch wysypać zmielone
Przepysznik - BLW i nie tylkośrodę :] Na szczęścia mój tata jest w posiadaniu wspaniałej lustrzanki, którą próbuję ogarnąć, dziś zobaczycie moje pierwsze próby. A moja kolejna propozycja w ramach projektu "52 tygodnie" to wspaniałe ciasto jogurtowe. Wiele prób musiałam przejść zanim udało się je upiec tak, jak chciałam. Według mnie i mojej rodziny jest idealne, aromatyczne, słodziutkie, wilgotne i mięciutkie. Bardzo gorąco polecam, szczególnie teraz(...)rewelacyjnym i bardzo ciepłym blogu Moniki, Na Grabinie . Zgodnie z jej instrukcją, najlepiej użyć kubeczka jogurtu o pojemności 220g, potem umyć kubeczek i użyć go do odmierzania pozostałych składników. Ciasto jogurtowe 3 kubki mąki pszennej 1 kubek cukru (według mnie jest to ilość zupełnie wystarczająca) 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 kubek jogurtu naturalnego 3 jajka
Przepysznik - BLW i nie tylko