wyrośnięcia ( zaczyn musi podwoić swoją objętość). Do wyrośniętych drożdży dodajemy mąkę, pozostały cukier, dwa jajka, olej oraz szczyptę soli, mieszamy całość nożem albo drewnianą łyżką, do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek misy. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na co najmniej godzinę w tym czacie jeszcze dwukrotnie je zagniatamy. Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia albo smarujemy olejem, przekładamy(...)ciasto z miski do formy, ostatni raz je wyrabiając, odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na 30 minut, aby urosło. W tym czasie wsypujemy do niewielkiej miski łyżkę cukru waniliowego, masło, trzy łyżki mąki i mieszając ręką wyrabiamy ciasto na kruszonkę. Wyrośnięte ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 130 stopni
Miód i pieprzpoczciwy piernik Niezwykle smaczne, a przy tym również bardzo proste w wykonaniu, ciasto. Przyozdobione czekoladową polewą i przełożone powidłami, może śmiało konkurować z najbardziej wyszukanymi deserami. Jedyny problemem jest fakt, że poczciwy piernik najsmaczniejszy jest dwa, trzy dni po upieczeniu. Niestety bardzo rzadko można się o tym przekonać, ponieważ ciasto znika o wiele prędzej. składniki 2 1/2 szklanki mąki(...)mlekiem, miodem i stopionym masłem Wlewamy "mokre"składniki do "suchych". Całość przez chwilę mieszamy i przekładamy do niewielkiej blaszanej formy ,wyłożonej pergaminem. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy przez 45 minut. Na koniec sprawdzamy drewnianym patyczkiem stopień wypieczenia ciasta w środku Wyłączamy piekarnik zostawiając w nim ciasto jeszcze na 5-10 minut. Następnie studzimy, kroimy
Miód i pieprzzrobienia jednej z moich ulubionych tart. Smakowo jest bardzo wyważona - lekko kwaśne jabłka i nieprzesłodzona masa śmietanowa z nutką wanilii. Cudo! TARTA Z JABŁKAMI W MASIE ŚMIETANOWEJ Składniki na ciasto: - 250 gram mąki - 1 łyżka cukru pudru - szczypta soli - żółtko - 100 gram miękkiego masła - 50 mililitrów wody Przygotowanie ciasta: W misce umieszczamy składniki z następującej kolejności: mąka, cukier, sól, żółtko(...)masło i 2 łyżki wody. Ciasto wstępnie zagniatamy. Następnie dodajemy stopniowo resztę wody - ciasto powinno być na tyle plastyczne, by bez problemu udało się je uformować z kulę. Ową kulę zawijamy w folię i wkładamy na 15 minut do lodówki/zamrażarki. Składniki na masę: - 150 mililitrów mleka - 100 mililitrów śmietanki 30-36% - 1 żółtko - 2 jajka - 2 łyżki
Życie zamknięte w smakuramach rekompensaty zamieszczam dzisiaj najbardziej efektowne wizualnie tarteletki na świecie (nie no, na pewno są jakieś ładniejsze). Dodatkowo proste w wykonaniu i przepyszne, dla każdego kto lubi kruche czekoladowe ciasto i soczyste letnie owoce ;) no i jeszcze orzechy! CZEKOLADOWE TARTELETKI Z OWOCAMI Składniki: - 250 gram mąki - 3 łyżki kakao - 150 gram masła - 3 łyżki cukru (jak ktoś lubi słodsze ciasto(...)następnej kolejności w misce powinien znaleźć się cukier i woda. Całość dokładnie ugniatamy, formujemy kulę i lokujemy pod przykryciem na 15 minut w lodówce. Po tym czasie wykładamy ciastem foremki. Następnie masę nakłuwamy widelcem, a na wierzch każdej tarteletki kładziemy zmięty kawałek folii aluminiowej. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 190 stopni z kawałkami folii i kolejne
Życie zamknięte w smakuLubię także, gdy cechuje je jakiś zdecydowany smak, forma oraz konsystencja. Te, zdecydowania pasują do moich wymagań ;) Babeczki są jakby zbudowane z idealnie stopniujących pod względem konsystencji elementów - kruche ciasto, delikatna masa sernika, puszysta bita śmietana i rozpływające się w ustach czekoladowe wiórki. BABECZKI Z CZEKOLADOWYM SERNIKIEM I BITĄ ŚMIETANĄ Składniki na ciasto: - 175 gram mąki - 85 gram masła(...)łyżka cukru - około 1 łyżki wody Przygotowanie ciasta: Przesiewamy do miski mąkę i wrzucamy do niej pokrojone w kostkę masło. Ucieramy całość palcami aż powstanie coś na kształt zacierki. Wtedy dodajemy cukier i mieszamy. Następnie całość uzupełniamy taką ilością wody, by ciasto było miękkie. Formujemy z niego kulę, owijamy folią i zamykamy w lodówce na 15 minut. Po tym czasie
Życie zamknięte w smakuprzepisy Was inspirują i zachęcają do kulinarnych szaleństw. W podziękowaniu - tort. Wielka szkoda, że nie możecie się nim naprawdę poczęstować, ale możecie przecież sami go zrobić w domowym zaciszu ;) Ciasto to standardowy Red Velvet Cake, ale nadzienie to koncepcja własna. Nie jest zbyt słodkie, ani mdłe. Miałam pewien problem z lukrem plastycznym, bo pierwszy raz z niego korzystałam, ale efekt(...)końcowy jest raczej zadowalający ;) TORT RED VELVET CAKE Z KREMEM Z MASCARPONE I BIAŁEJ CZEKOLADY ORAZ NEKTARYNKAMI I JAGODAMI Składniki na ciasto: - 2 szklanki mąki - 1,5 szklanki cukru - 3 łyżki kakao - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1 łyżeczka soli - 2 jajka - 1 szklanka oleju rzepakowego - 4 łyżki masła - 1 szklanka kefiru - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - 1,5 łyżeczki czerwonego
Życie zamknięte w smakunigdy nie widziałam, żeby je wcinał. Może po prostu się z tym ukrywa? Niemniej, kiedy w tym roku na Gwiazdkę zrobiłam napoleonka (napoleonka, a nie napoleonkę, bo przełożyłam warstwy ciasta kremem zamiast zrobić dwa blaty i wypełnić przestrzeń między nimi masą - ale to tylko moja nazwowa fanaberia, w ogóle się tym nie musicie kierować), tata dał mu pierwsze miejsce(...)nieoficjalnym konkursie ciast ;) Ten wypiek ma kilka zdecydowanych zalet. Po pierwsze, jeżeli ma się trzy identyczne blachy, nie zajmuje wiele czasu jego przygotowanie. Po drugie, jest supertanie. Po trzecie, stosunkowo długo nadaje się do spożycia, a im dłużej stoi (bez przesady) tym lepiej smakuje. No dobra, to teraz przepis. NAPOLEONEK Składniki na ciasto: - 550 gram mąki - 200 gram śmietany
Życie zamknięte w smakuWykorzystałam wiele rodzajów owoców - wszystkie ze swojego ogrodu. Możecie je dowolnie wymieniać i zastępować. Smak to przecież bardzo osobista sprawa :) SERNIK Z LETNIMI OWOCAMI I KARMELIZOWANĄ BRZOSKWINIĄ Składniki na ciasto: - 400 gram mąki krupczatki - 260 gram masła - 130 gram cukru pudru - 3 żółtka Przygotowanie ciasta: Z mąki, masła, cukru pudru i 2 żółtek zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki(...)godziny. Dno okrągłej formy wykładamy papierem do pieczenia. Formę wyklejamy ciastem. Następnie ciasto nakłuwamy widelcem i smarujemy żółtkiem. Składniki na masę serową: - 1 kilogram twarogu 3-krotnie zmielonego - 250 gram mascarpone - 5 jajek - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - cukier puder - 250 gram jagód - 250 gram malin - 250 gram czarnej porzeczki - 250 gram czerwonej porzeczki Przygotowanie masy serowej: Twaróg, mascarpone, jajka
Życie zamknięte w smakuCiasto idealne, dokładnie nic dodać nic ująć, wychodzi zawsze i każdemu. Przepis te jest ze mną od wielu lat. Połączenie perfekcyjne. W moim domu z blachy znika bardzo szybko. Nie jestem w stanie powiedzieć kto lubi je najbardziej, myślę, że wśród Was również znajdzie wielu fanów. Składniki: 5 jajek ( jak małe to 6 ) 1 kostka margaryny ½ szklanki cukru 3 szklanki(...)cukru wanilinowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy ½ szklanki cukru, ucieramy. Dodajemy kolejno margarynę, proszek do pieczenia i mąkę. Z powstałego ciasta odkładamy 1/3 i tę część wkładamy do lodówki. Blachę smarujemy margarynę, przesypujemy bułką tartą i wylepiamy ciastem. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczach. Nadmiar z jabłek odciskamy
Smaki EwySmak i zapach tego ciasta pamiętam z dzieciństwa. Przepis ten jest ze mną kilkadziesiąt lat ( strasznie to brzmi ). Nie zawiodłam się, ciasto które dzisiaj zrobiłam przeniosło mnie swym zapachem i smakiem trochę wstecz. Niesamowite. Może komuś z Was też się coś przypomni. Składniki: 1 kostka tłuszczu ( margaryna ) 1 ½ szklanki cukru 3 łyżki kakao(...)proszku do pieczenia Ubite białka z jajek Wykonanie: Z cukru, tłuszczu, kakao i wody gotujemy ( przez 5 minut ) czekoladową masę. Mieszamy podczas gotowania. Odlewamy ½ szklanki – posłuży jako polewa do ciasta. Po wystudzeniu dodajemy 3 żółtka, mąkę, proszek do pieczenia. Mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Delikatnie łączymy masę. Ciasto wylewamy na natłuszczoną i oprószoną bułką tartą formę ( trochę
Smaki Ewyziemniaczaną, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. W drugiej misce połączyć ze sobą składniki mokre: rozpuszczone masło, jajka, kefir oraz mleko. Mokre składniki wymieszać z suchymi na gęste ciasto (jeśli będzie zbyt gęste można dolać więcej mleka). Ciasto podzielić na pół. Jedną część pozostawić jasną, a do drugiej wlać kawę (wcześniej rozpuszczoną w minimalnej ilości wody) i wymieszać. Formę(...)muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej nałożyć po sporej łyżeczce jasnego ciasta. W ciasto wcisnąć czereśnie. Następnie nałożyć porcję ciasta kawowego i znowu włożyć czereśnie. Muffinki piec w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny (do suchego patyczka). Celowo nie podaję ilości czereśni. Użyjcie tyle, ile lubicie. Ja do każdej wkładałam po 3-4 sztuki, ale śmiało możecie użyć tyle
Codzienna kuchnia niecodziennaorzechy laskowe mielone Beach Flower-BACKMIT 5 łyżeczek mąkę krupczatkę, jajko, cukier, zimną palmę, proszek do pieczenia mikserem utrzeć jak na kruszonkę foremka żaroodporna do tart 17 cm - 3/4 ciasta dać do foremki, palcami przyklepać do dna, nakłuć widelcem umyte wiśnie wypestkować i wymieszać z mąką ziemniaczaną, nie puszczą wiśnie soku do ciasta, wiśnie rozłożyć na cieście na wiśnie dać(...)resztę ciasta jak kruszonkę, posypać po wierzchu tartymi orzechami laskowymi Beach Flower-BACKMIT = "zobacz TUTAJ" wstawić do piekarnika i teraz piekarnik nastawić na 210C i piec około 35-40 minut, ciasto kroic jak będzie zimne - ciasto jest pyszne z posmakiem orzechów i wiśni..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięFilip z konopi . Ale co ja poradzę, że truskawki darzę aż tak gorącym uczuciem, że gdy nie mogę się już nimi cieszyć, to mam ochotę chociaż sobie powspominać...? To ciasto upiekłam jakoś w lipcu; miałam na nie ogromną ochotę, bo w gazetce Pieczenie jest proste , nr 2/2014, wyglądało naprawdę kusząco. Gdy przeczytałam przepis - przepadłam. Bo czyż truskawki w połączeniu(...)jeszcze większą ilością migdałów mogą być niedobre...? Pytanie jest czysto retoryczne; wszyscy bowiem wiedzą, że nie mogą. Poza tym zaciekawił mnie dodatek budyniu (zamiast mąki ziemniaczanej, dzięki temu ciasto zyskuje bardziej piaskową konsystencję) i śmietany kremówki zamiast tradycyjnego masła. Już podczas pieczenia zapachy z piekarnika kusiły ogromnie; w rezultacie nie daliśmy ciastu całkowicie wystygnąć przed pierwszą degustacją. Wyszło wyborne! Wilgotne
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDawno nie piekłam żadnego ciasta. Upały nie sprzyjają włączaniu piekarnika przez co i słodkości nieco mniej. Ostatnio jednak miałam spory zapas borówek w lodówce i koniecznie chciałam je wykorzystać do ciasta. Zdecydowałam się zatem na tartę, której spód piecze się raptem parę minut a wierzchnia warstwa nie wymaga zbyt wiele zachodu. I po wyjęciu z lodówki mamy przyjemny, orzeźwiający deser(...)Forma o średnicy 25 cm Składniki: Ciasto: 250 g mąki 100 g masła 100 g cukru pudru 2 jajka szczypta soli Masa śmietanowa: 250 g mascarpone 200 g śmietany kremówki 2-3 łyżki cukru pudru skórka otarta z cytryny Dodatkowo: 300 g borówek 1 galaretka truskawkowa Ciasto: Wszystkie składniki dokładnie i szybko ze sobą zagniatamy. Zawijamy w kule, owijamy
My simple kitchenśrodku. Aromatyczne i sycące. Jestem nimi zachwycona i chyba będę robić jagodzianki już tylko w takiej postaci. Ale kto tam wie co ja jeszcze wymyślę ;-))) Zapraszam! SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE: -300 g mąki pszennej Babuni -200 g mąki tortowej - 1/2 paczka drożdży świeżych - 1/2 szkl. cukru - kilka kropli aromatu cytrynowego - 1/2 kostki margaryny - 2 jaja - 1 żółtko - 0,5 szklanki(...)zrób wgłębienie, wlej rozczyn, zasyp z brzegów mąką, wymieszaj na gęstą papkę, odstaw na 25 minut - rozpuść masło z cukrem w rondelku - roztrzep jajka w odrębnej misce - zaczynamy wyrabiać ciasto, wlej całe mleko, jajka, masło z cukrem, wyrabiaj energicznie ciasto, proces ten ma być długi nie można go skracać. Wyrabianie ciasta powinno trwać nie mniej niż 20 minut. Wtedy jagodniki
SMYKWKUCHNI