ziemniaczaną, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. W drugiej misce połączyć ze sobą składniki mokre: rozpuszczone masło, jajka, kefir oraz mleko. Mokre składniki wymieszać z suchymi na gęste ciasto (jeśli będzie zbyt gęste można dolać więcej mleka). Ciasto podzielić na pół. Jedną część pozostawić jasną, a do drugiej wlać kawę (wcześniej rozpuszczoną w minimalnej ilości wody) i wymieszać. Formę(...)muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej nałożyć po sporej łyżeczce jasnego ciasta. W ciasto wcisnąć czereśnie. Następnie nałożyć porcję ciasta kawowego i znowu włożyć czereśnie. Muffinki piec w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny (do suchego patyczka). Celowo nie podaję ilości czereśni. Użyjcie tyle, ile lubicie. Ja do każdej wkładałam po 3-4 sztuki, ale śmiało możecie użyć tyle
Codzienna kuchnia niecodziennaorzechy laskowe mielone Beach Flower-BACKMIT 5 łyżeczek mąkę krupczatkę, jajko, cukier, zimną palmę, proszek do pieczenia mikserem utrzeć jak na kruszonkę foremka żaroodporna do tart 17 cm - 3/4 ciasta dać do foremki, palcami przyklepać do dna, nakłuć widelcem umyte wiśnie wypestkować i wymieszać z mąką ziemniaczaną, nie puszczą wiśnie soku do ciasta, wiśnie rozłożyć na cieście na wiśnie dać(...)resztę ciasta jak kruszonkę, posypać po wierzchu tartymi orzechami laskowymi Beach Flower-BACKMIT = "zobacz TUTAJ" wstawić do piekarnika i teraz piekarnik nastawić na 210C i piec około 35-40 minut, ciasto kroic jak będzie zimne - ciasto jest pyszne z posmakiem orzechów i wiśni..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięFilip z konopi . Ale co ja poradzę, że truskawki darzę aż tak gorącym uczuciem, że gdy nie mogę się już nimi cieszyć, to mam ochotę chociaż sobie powspominać...? To ciasto upiekłam jakoś w lipcu; miałam na nie ogromną ochotę, bo w gazetce Pieczenie jest proste , nr 2/2014, wyglądało naprawdę kusząco. Gdy przeczytałam przepis - przepadłam. Bo czyż truskawki w połączeniu(...)jeszcze większą ilością migdałów mogą być niedobre...? Pytanie jest czysto retoryczne; wszyscy bowiem wiedzą, że nie mogą. Poza tym zaciekawił mnie dodatek budyniu (zamiast mąki ziemniaczanej, dzięki temu ciasto zyskuje bardziej piaskową konsystencję) i śmietany kremówki zamiast tradycyjnego masła. Już podczas pieczenia zapachy z piekarnika kusiły ogromnie; w rezultacie nie daliśmy ciastu całkowicie wystygnąć przed pierwszą degustacją. Wyszło wyborne! Wilgotne
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDawno nie piekłam żadnego ciasta. Upały nie sprzyjają włączaniu piekarnika przez co i słodkości nieco mniej. Ostatnio jednak miałam spory zapas borówek w lodówce i koniecznie chciałam je wykorzystać do ciasta. Zdecydowałam się zatem na tartę, której spód piecze się raptem parę minut a wierzchnia warstwa nie wymaga zbyt wiele zachodu. I po wyjęciu z lodówki mamy przyjemny, orzeźwiający deser(...)Forma o średnicy 25 cm Składniki: Ciasto: 250 g mąki 100 g masła 100 g cukru pudru 2 jajka szczypta soli Masa śmietanowa: 250 g mascarpone 200 g śmietany kremówki 2-3 łyżki cukru pudru skórka otarta z cytryny Dodatkowo: 300 g borówek 1 galaretka truskawkowa Ciasto: Wszystkie składniki dokładnie i szybko ze sobą zagniatamy. Zawijamy w kule, owijamy
My simple kitchenśrodku. Aromatyczne i sycące. Jestem nimi zachwycona i chyba będę robić jagodzianki już tylko w takiej postaci. Ale kto tam wie co ja jeszcze wymyślę ;-))) Zapraszam! SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE: -300 g mąki pszennej Babuni -200 g mąki tortowej - 1/2 paczka drożdży świeżych - 1/2 szkl. cukru - kilka kropli aromatu cytrynowego - 1/2 kostki margaryny - 2 jaja - 1 żółtko - 0,5 szklanki(...)zrób wgłębienie, wlej rozczyn, zasyp z brzegów mąką, wymieszaj na gęstą papkę, odstaw na 25 minut - rozpuść masło z cukrem w rondelku - roztrzep jajka w odrębnej misce - zaczynamy wyrabiać ciasto, wlej całe mleko, jajka, masło z cukrem, wyrabiaj energicznie ciasto, proces ten ma być długi nie można go skracać. Wyrabianie ciasta powinno trwać nie mniej niż 20 minut. Wtedy jagodniki
SMYKWKUCHNIWitajcie dziś chcemy się z Wami podzielić przepisem na pyszny placek z borówkami. które są dostępne cały rok świeże np. w Lidlu. Można też użyć jagód Składniki: Ciasto 200 g mąki, 250 g masła, 4 łyżki cukru pudru, 6 żółtek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 25 g kakao, szczypta soli, 500 g borówek(...)opakowanie cukru wanilinowego, sok z 1/2 limonki Przygotowanie Do miski przesiewamy mąke i dodajemy cukier, proszek do pieczenia i masło pokrojone w kostke. Ciasto zagniatamy i dodajemy szczyptę soli. Ciasto dzielimy na dwie części 3/4 i 1 /4 do większej części dodajemu kakao i znowu wyrabiamy. Obie części zawijamy w folie i wkładamy do lodówki
cookplKolejne ciasto z jednego z moich ulubionych blogów wypróbowane - Arabesko uwielbiam Twoje przepisy. Ciasto idealnie kruche, pianka nie za słodka z delikatną nutą truskawek i kwaskowaty rabarbar - idealne połączenie na upalne niedzielne popołudnie. Składniki na ciasto kruche: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 250 gram zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru(...)żółtek Zimną margarynę siekamy na drobne kawałki i ze wszystkich składników szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części i wkładamy do zamrażalnika na ok 1 godzinę. Po tym czasie jedną z części ścieramy na tarce na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 190 st. C przez ok 15 minut. Po tym czasie
Słodka Kraina WypiekówPrzepis na to ciasto jest w moim domu od zawsze, mama piekła je jeszcze wtedy kiedy byłam dzieckiem, może dlatego to jeden z najsłodszych smaków mojego dzieciństwa, uwielbiam do niego wracać. To nie prawda, że Karpatka jest trudna w wykonaniu i czasochłonna, przygotowuje się ja w miarę szybko i co najważniejsze zawsze się udaje :) Ciasto: 0,5 kostki margaryny(...)proszkiem do pieczenia, zdejmujemy z ogania i jeszcze przez chwilę mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy do wystudzenia. Do przestudzonej masy wbijamy całe jajka i dokładnie ucieramy. Ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy na dwie równe blaszki posmarowane margaryną i posypane bułką tartą ( u mnie 25x30 cm), wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w temeraturze 170 st. C przez
Słodka Kraina WypiekówKolejne ciasto z czereśniami o bardzo ciekawym smaku i co ważne bardzo szybkie do wykonania. Jedyny minus - następnego dnia wydaje się już zbyt "zbite" i nie jest już takie dobre, na szczęście wszystkim tak smakowało, że nie zostało go zbyt wiele na następny dzień. Przepis na cisto znaleziony tutaj . Składniki : 200 g półtłustego niezmielonego twarogu 5 łyżek oleju(...)łyżeczki proszku do pieczenia ok 750 g wypestkowanych czereśni Wszystkie składniki mieszamy razem i zagniatamy. Formę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia,a spód wylepiamy ciastem. Na wierzch układamy wypestkowane czereśnie. Polewa: 1/2 szklanki śmietany ( w oryginale 18%, u mnie 12%) 3 jajka 100 g cukru 2 łyżki budyniu śmietankowego Wszystkie składniki dokładnie mieszamy razem
Słodka Kraina Wypiekówczekoladowe ciasto z pieczonym bakłażanem Dodanie pieczonego bakłażana do ciasta sprawia, że jest ono niezwykle aromatyczne i wilgotne, natomiast bakalie i kakao sprawiają ze deser staje się prawdziwą czekoladową ucztą Składniki 1 spory bakłażan (450 g) 100 g kakao 150 g mąki 150 g dowolnych bakalii 150 g cukru 125 ml oleju 3 jajka 30 ml koniaku(...)olej, kakao, mąkę, cukier, sól, rozbite jajka, oraz proszek do pieczenia. Całość przez chwilę mieszamy i przekładamy do niewielkiej blaszanej formy ,wyłożonej pergaminem. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy przez 35-40 minut. Na koniec sprawdzamy drewnianym patyczkiem stopień wypieczenia ciasta w środku (z uwagi na dodanie bakłażana ciasto będzie bardziej wilgotne niż zwykle). Wyłączamy
Miód i pieprzzaczyn musi podwoić swoją objętość). Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę, cukier, wbijamy jajka oraz wlewamy stopione masło, całość wyrabiamy około pięciu minut drewnianą łyżką (masa powinna byś dość luźna). Ciasto odstawiamy na co najmniej godzinę. W tum czasie wyrabiamy je jeszcze co najmniej dwukrotnie. Myjemy śliwki, kroimy na pół i wyjmujemy z nich pestki. Średniej wielkości blachę wykładamy pergaminem(...)smarujemy masłem, ostatni raz wyrabiamy ciasto i wykładamy je na blachę. Na wierzch ciasta dosyć ciasno układamy połówki śliwek, kładąc przekrojoną częścią ku górze, i zostawiamy je pod przykryciem do wyrośnięcia. Z dwóch łyżek masła, trzech łyżek mąki oraz z łyżki cukru waniliowego zagniatamy ciasto na kruszonkę. Wyrośnięte ciasto posypujemy kruszonką a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Miód i pieprzzaczyn musi podwoić swoją objętość). Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę, cukier, wbijamy jajka oraz wlewamy stopione masło. Całość wyrabiamy około pięciu minut drewnianą łyżką (masa powinna byś dość luźna). Ciasto odstawiamy na co najmniej godzinę. W tym czasie wyrabiamy je jeszcze co najmniej dwukrotnie. Myjemy wiśnie, każdy owoc nacinamy nożem i wyjmujemy z niego pestkę. Średniej wielkości blachę wykładamy pergaminem(...)smarujemy masłem, ostatni raz wyrabiamy ciasto i wykładamy je na blachę. Na wierzch ciasta dosyć ciasno układamy owoce wiśni, i zostawiamy całość pod przykryciem do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 130 stopni na dziesięć minut (niższa temperatura na początku pieczenia pozwala lepiej wyrosnąć drożdżom). Po dziesięciu minutach zwiększamy temperaturę pieczenia do 200 stopni i dopiekamy
Miód i pieprzCiasto z cukinią i bakaliami Cukinia z reguły kojarzy nam się jako dodatek do zup czy placków, dziś jednak chciałbym zaproponować zastosowanie jej w nieco innym, równie smacznym charakterze Składniki 2 średnie cukinie 3 jajka 150 g cukru 350 g maki 150 g pomieszanych bakalii (suszonej żurawiny, rodzynek, orzechów włoskich, migdałów, i innych ulubionych dodatków) 125 ml oleju 2 łyżeczki(...)dodajemy olej, bakalie, mocno odciśniętą z nadmiaru soku cukinię i wbijamy jajka, całość mieszamy łyżką na jednolitą masę. Podłużną formę wykładamy pergaminem lub smarujemy olejem i przekładamy do niej ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy w nim ciasto przez 50 minut, sprawdząjac na koniec patyczkiem stopień wypieczenia środka ciasta ( patyczek nie może być oklejony ciastem). Uchylamy drzwiczki piekarnika
Miód i pieprzdowolnie , wbrew pozorom , nie jest to pracochłonna potrawa . Przy pierwszej próbie takie się wydaje , ale kolejny raz już nie sprawia żadnych trudności . Polecam , naprawdę smaczne i efektowne danie . Składniki : ciasto : 250 g mąki (pszennej tortowej) 1 łyżeczka soli 150 g masła, zimnego 1 jajko masa jajeczna: 200 g śmietanki 30% 100 g twarogu półtłustego 50 ml mleka 2 jajka całe(...)przestygnięcia . Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła i blanszujemy na nim posiekane liście , doprawiając lekko solą i pieprzem . Dodajemy je do pozostałych składników i mieszamy . Teraz czas wyjąć schłodzone ciasto i rozwałkować je na okrągły placek , większy niż forma w której ma się piec . Grubość ciasta po rozwałkowaniu , powinna wynosić około 0,5 cm . Delikatnie układamy ciasto w wysmarowanej tłuszczem formie
Ogrodnik w podróżyByło już ciasto marchewkowe, to teraz czas na ciasto buraczkowe z dużą ilością kakao. W życiu nie jadłam tak pysznego ciasta czekoladowego...potwierdza to też Mój Fotograf -mąż;) Uwierzcie zaskoczy Was smakiem... Składniki; 370 g ugotowanych buraków ćwikłowych, 300 ml oleju, 5 jajek, 270 g mąki, 370 g cukru, 100 g kakao, 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego, 3 płaskie łyżeczki(...)ubijamy.Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy cukier waniliowy, cukier, sól.Następnie dodajemy porcjami jajka. Mieszamy.Na koniec dodajemy buraczany mus.Miksujemy wszystko.Wlewamy do formy. Pieczemy ok.75 minut. Ciasto w środku powinno byc lekko wilgotne. Po godzinie pieczenia ciasto przykrywamy folią aluminiową i pieczemy dalej. wg. "Ciasta i ciasteczka
Anioły w kuchni