ciasto - 162907 przepisów (strona:2278/10861)

Z (prawie) jagodami 175

zrobić. Niech żyją spontaniczne zakupy! - aż chce się powiedzieć. Sięgnęłam jednak po jedną z moich ulubionych książek, The hummingbird bakery: Kagedage Tarka Maloufa, i w niej objawiło mi się ciasto. Banalnie prosta babeczka, w której zmniejszyłam tylko ilość cukru o mniej więcej jedną trzecią, a i tak wyszła dość słodka (dlatego zrezygnowałam z posypywania cukrem pudrem). Jest tak obłędnie maślana(...)zjedliśmy prawie połowę (na naszą obronę dodam, że nie wychodzi jakaś bardzo duża...). Jagody dodają jej świeżości; soczyście fioletowe wyglądają prześlicznie. Moje opadły na dno, dlatego przed dodaniem do ciasta polecam obtoczyć owoce w mące.  Ale nawet jak zapomnicie, ciasto zniknie tak szybko, że i tak nikt się nie zorientuje... Maślane ciasto z jagodami i creme fraiche Składniki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto leśny mech - runo leśne 704

Przymierzałam się do tego ciasta od dłuższego czasu, głównie ze względu na jego piękny zielony kolor. Przepisów jest mnóstwo, więc postanowiłam stworzyć taki najbardziej pasujący do mnie. Wypróbowałam kilka wersji i zdecydowanie najbardziej odpowiada mi połączenie mąki z kaszą manną. Składniki: 2 jajka 200g kaszy manny 150g mąki szklanka cukru trzcinowego (może być biały) 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)mąkę i miksujemy do połączenia składników. Jako ostatni dodajemy szpinak.  Szpinak (brykiet) wyjęłam z zamrażarki, rozmroziłam w misce, wycisnęłam go w dłoniach i dodałam go w całości do ciasta. Ciasto wlewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do nagrzanego do 180*C piekarnika i pieczemy przez 60 minut - do suchego patyczka. Upieczone studzimy na kratce. Śmietankę ubijamy

Gotowanie i blogowanie
Muffinki czekoladowe z kremem malinowym 270

kakao. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę i ubijając wlać cienkim strumyczkiem rozpuszczone masło. Wsypać suche składniki i zmiksować. Na końcu dodać jogurt naturalny. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasto wylewać do formy na muffinki wyłożonej papilotkami i do każdej muffinki włożyć kuleczkę kremu czekoladowego. Do pieczenia idealnie sprawdzą się też silikonowe foremki. Formę wstawić(...)Kaminska http://elastokrotka.blogspot.com/…/muffinki-z-czekolada… Szóste Niebo http://6niebo.blox.pl/…/waniliowe-muffinki-z-konfitura… Dorota Katarzyna Grudzień http://esmeraldazesmakiem.blogspot.com.es/…/muffinki… Iwona Cieplik http://izioni-smaki.blogspot.com/…/czekoladowe-muffinki… Kategoria: A-Z SŁODKO , Babeczki i muffinki , Ciasta czekoladowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Na specjalne okazje , Walentynki Tagged: czekolada , jogurt naturalny , kremówka , maliny , mascarpone , żelatyna

https:KKuchniaMniam
Sernik z owocami i bitą śmietaną 245

Serniki na naszym blogu cieszą się bardzo dużą popularnością, więc widać, że jest to nie tylko nasze ulubione ciasto. Dzisiaj pokażemy kolejny sernik z owocami i kremem z bitą śmietaną. Kwaśne leśne owoce świetnie pasują do słodkiego sernika, oczywiście przepis jest na tyle elastyczny, że można dodać dowolne owoce, ważne żeby nie były zbyt ciężkie. Ale starczy tego pisania, zapraszamy(...)mogą być mrożone) Śmietana: 100 g białej czekolady 125 g sera do serników 200 ml śmietany kremówki Przygotowanie: Wszystkie składniki spodu mieszamy z dwoma łyżkami wody i wyrabiamy gładkie ciasto. Blachę o średnicy ok 24 cm wykładamy cienką warstwą ciasta, pamiętamy aby nie pozostawiać dziur. Jajka miksujemy z cukrem, aż uzyskamy puszystą konsystencję, dodajemy ser i budyń. Całość dokładnie miksujemy

KasiaiKrzysiu.pl
Ciasto marchewkowe z polewą serkową 157

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Co prawda - mam swój ulubiony i sprawdzony przepis na ciasto marchewkowe , ale mimo wszystko wypróbowałam inny (od koleżanki Ani C.) Oba są całkowicie inne. Tamto jest bardziej wilgotne i do końca życia będzie moim ulubionym. Tu - w smaku wyczuwa się imbirową nutę, którą można dostosować do własnego gustu. Ciasto kusi smaczną polewą(...)idealnie nadaje się do kubka herbatki, czy ciepłego/zimnego mleka. (Tortownica o średnicy 16-20 cm) (*)  Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru/ksylitolu  2 szklanki startej marchewki (około 800g) 125g masła roślinnego 1 jajko (całe) 1 białko 2 łyżki kakao 1 łyżeczka cynamonu (czubata) 1/2 łyżeczki imbiru mielonego (w oryginale 1 łyżeczka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Di gotuje
NOCNA DROŻDŻÓWKA DLA LENIWYCH 204

Poniższy przepis polecam wszystkim, którzy twierdzą uparcie, że wypiek ciasta drożdżowego jest nie dla nich :)  Kiedy dostałam ten przepis lat ponad 20 temu, nie bardzo wierzyłam, że użyte do drożdżówki produkty nie muszą mieć jednakowej temperatury, że drożdże nie muszą wyrastać rozrobione w ciepłym mleku, a ciasta po wyrośnięciu nie trzeba wyrabiać! Całkowite zaprzeczenie wszystkich prawd, jakie znałam(...)cieście drożdżowym. Dlatego piekąc ją po raz pierwszy nie wierzyłam w sukces moich kuchennych działań.  A tu - przyszło miłe zaskoczenie :)  Ciasto wyrosło pięknie i wyszło bardzo smaczne.  Od tego czasu kiedy nie mam zbyt dużo czasu, a ochota na coś drożdżowego jest wielka piekę właśnie tę drożdżówkę.  Warunkiem jest tylko przestrzeganie kolejności dodawanych do miski składników

Walijskie Pichcenie
Pomarańczowe ciasto z kaszy manny we frużelinie pomarańczowej 153

Moja Miśka uwielbia ciasta pomarańczowe, najlepiej bez kremu i lekko wilgotne. To ciasto jest bardzo orzeźwiające, idealnie do czarnej herbaty. Robi się je błyskawicznie i tak samo szybo znika. Składniki na mała tortownicę (max 18 cm, na dużą podwoić ilości) 150 g kaszy manny 50 g brązowego cukru 1 pomarańcza (wyparzona) 200 ml wegańskiego jogurtu naturalnego (można zastąpić(...)razem z całym środkiem pozostałości po pomarańczy. W tych białych skórach jest samo dobro. Możesz dodać cukier. Dodaj rozpuszczony w niewielkiej ilości ciepłej wody agar i ponownie zblenduj. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30-35 minut (jeżeli podwojone składniki, piecz 10 minut dłużej, sprawdź patyczkiem czy ciasto jest suche). Jeśli zdecydowałeś/aś się na owocową

greenscarf
Orzeźwiająca tarta cytrynowa 198

napisać o tej tarcie...Może tak po prostu...maślany kruchy spód, cytrynowy, orzeźwiający, bardzo kwaskowaty krem cytrynowy i słodka puchowa beza, pychota. Dłużej reklamować nie będę.  Składniki: ciasto: 250 g mąki 125 g masła 70 g cukru 2 żółtka szczypta soli krem cytrynowy: 4-5 średniej wielkości cytryn 15 g cukru 3 jajka 2 łyżki mąki kukurydzianej (może być(...)mąka ziemniaczana) 30 g masła beza: 2 białka 100 g cukru Sposób przygotowania: Składniki na ciasto wyrobić ręcznie na gładkie ciasto, uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. Następnie przygotować foremkę na tartę, wysmarować ją masłem i wyłożyć ciasto, pamiętając o dokładnym dociśnięciu boków i brzegów.  Ponakłuwać widelcem ciasto (ciasto wówczas

na moim stole...
Babka z sercem 459

Babka z sercem Chyba zaczynam lubić Walentynki (przynajmniej kulinarnie), bo przygotowywanie serduszkowych ciast, ciasteczek i pralinek sprawia mi wielką frajdę. A może po prostu się starzeję? Nie. Jednak nie idźmy tym tropem. Lepiej skupmy się na babce. W klimaty Walentynkowe wpisuje się idealnie, a jej przygotowanie jest bardzo proste. Trzeba tylko pamiętać, żeby foremka do wycinania serduszek nie była zbyt(...)miksując dokładnie przed dodaniem kolejnego. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Mleko rozmieszać z syropem truskawkowym i barwnikiem. Dodać do ciasta. Wymieszać. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 150ºC przez około 25-30 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 160ºC i piec kolejne 25-30 minut - do suchego patyczka. Wyjąć

Pełny talerz
Tort czekoladowy z kremem truflowym i truskawkami 197

Wilgotne blaty ciasta czekoladowego, skropione aromatycznym likierem, przełożone kremem truflowym i ozdobione płynną czekoladą oraz świeżymi truskawkami... Mój Walentynek był wniebowzięty :) P.S. Pierwszy raz robiłam taką czekoladową dekorację wokół tortu i pewnie nie ostatni. Wygląda  fajnie a przy tym jest bardzo łatwa do zrobienia. Ciasto na tortownicę o śr. 24 cm: 5 jajek 2 szklanki mąki(...)gorzkiej czekolady ( dwie tabliczki) świeże truskawki Do nasaczenia użyłam likieru Amaretto - po 2 łyżki na każdy blat. Można nasączyć likierem rozcieńczonym z kawą lub wogóle nie ponczować, bo ciasto jest wilgotne. Przygotowanie ciasta: Piekarnik rozgrzać do 170st. C.  Wodę zagotować razem z masłem,cukrem i kakao. Wszystkie skadniki powinny się połączyć. Wystudzić. Dodać żółtka, przesianą mąkę z proszkiem. Białka

Maślane ciasteczko
Chaczapuri adżarskie 240

Jakoś tak się złożyło, że sporo z ostatnich przepisów bazowało na cieście drożdżowym. Nie inaczej było dzisiaj - przygotowałem pyszne serowe gruzińskie chaczapuri adżarskie w autorskiej wersji z dodatkiem chrupiącej sałatki. Danie jest pożywne, doskonale smakuje i z całą pewnością warte jest pracy, jakiej wymaga jego przygotowanie. Zapraszam zatem do skosztowania tego wschodniego specjału. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram mąki(...)ilością czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Całość bardzo dokładnie wymieszałem, aby uzyskać jednolitą dość zwartą masę. Następnie odstawiłem farsz do lodówki, aby jego smaku uległy połączeniu. Następnie zająłem się przygotowaniem ciasta. W tym calu do miski przesiałem 500 gram mąki pszennej typu 450. Dodałem do niej łyżeczkę soli i dwie łyżeczki czarnuszki. Do szklanki dodałem 200 ml ciepłego mleka, łyżeczkę cukru

Wyprawy kulinarne
Bezglutenowe kokosowe tartaletki z liczi 163

napadłam na lidla i kupiłam liczi w puszcze to wykombinowałam sobie je z dodatkiem kokosa. Składniki na 4 duże tartaletki lub jedną w dużej formie (około 20 cm): ciasto: 50 g mąki kokosowej 50 g mąki ryżowej 80 g mąki gryczanej 150 g masła kokosowego 1 banan szczypta soli Krem: 150 g ryżu 100 g wiórków kokosowych puszka liczi (owoce(...)Biedronki) Przygotowanie: Zacznij od zalania wiórków kokosowych gorącą wodą, tak aby woda je przykryła. Wymieszaj mąki z solą i wysyp je na dużą deskę/blat na którym będziesz siekać ciasto. Za pomocą dużego noża siekaj ciasto wtłaczając w nie masło kokosowe i banana. Po chwili ciasto zacznie się zlepiać. Uformuj z niego kulę i podziel na tyle częsci ile masz

greenscarf
Rolada czekoladowo-orzechowa 141

łyżka wody Wykonanie: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę dodajemy żółtka. Do ubitej masy jajecznej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem, wlewamy olej delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 C około 20 minut. Po upieczeniu ciasto wykładamy na ściereczkę, zwijamy w rulon, zostawiamy do przestygnięcia. Mieszamy(...)cytryny razem z wodą. Rozwijamy przestudzone ciasto nasączyć ponczem cytrynowym. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone, kakao i startom na tarce czekoladę. Delikatnie rozsmarować krem  na nasączonym cieście, zostawiamy trochę masy aby posmarować wierzch rolady. Mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym, wsypujemy orzechy, gotujemy kilka minut ciągle mieszając . Ugotowaną masę odstawić do przestygnięcia. Margarynę ucieramy dodając

kgwjanczewo
Ciasto marchewkowe z kremem jaglano - kokosowym, bez glutenu, bez laktozy, bez jajek, bez cukru 146

Ciasto marchewkowe Składniki na ciasto: 5 marchewek 1 szklanka płatków jaglanych 2 szklanki mąki ryżowej 200 ml mleka ryżowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia BIO pół szklanki oleju słonecznikowego pół szklanki rodzynek pół szklanki jagód goji agawa Składniki na krem: mleko kokosowe BIO (gęsta część) 3/4 szklanki kaszy jaglanej 10 łyżek wiórek kokosowych agawa orzechy włoskie do dekoracji Ciasto: Marchewkę(...)mąkę, płatki, proszek do pieczenia, następnie dodałam mleko, olej i agawę. Składniki wymieszałam za pomocą miksera. Dodałam odpowiednio przygotowaną marchewkę i ponownie wymieszałam składniki ale już za pomocą łyżki. Ciasto przełożyłam do silikonowej tortownicy. Tortownicę wstawiłam do rozgrzanego piekarnika, temp 180 º  C, na 50 minut. (Gdy ciasto jest zbyt gęste, należy dolać oleju lub mleka; jeśli jest zbyt

nietadieta
Kruche ciasto z kremem i czekoladą, bez glutenu, bez jajek i bez laktozy 121

Kruche ciasto z kremem i czekoladą Składniki na kruchy spód: 1,5 szklanki mąki ryżowej 0,5 szklanki mąki gryczanej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 100 g masła kokosowego BIO 4 łyżki oleju ( ja dałam słonecznikowy) 1 łyżka siemienia lnianego 3 łyżki agawy Składniki na czekoladę: 200 g daktyli bez pestek 1,5 szklanki mleka roślinnego (ja dałam(...)szklanki kaszy jaglanej mleko kokosowe (tylko gęsta część) 10 łyżek wiórek kokosowych 2 łyżki agawy 2 łyżki agawy Dodatkowo: dżem wiśniowy do przełożenia spodu wiórki kokosowe do udekorowania ciasta Kruchy spód: Siemie lniane zalałam wrzątkiem, aby utworzyło gluta. Do miski wsypałam mąki, dodałam masło kokosowe, olej, siemie lniane i wszystkie składniki wymieszałam. Ciasto przełożyłam do formy silikonowej, tworząc nieco wyższe

nietadieta