ciasto - 162322 przepisów (strona:2272/10822)

Proste ciasto na pizzę 216

Dotąd na ciastkożercach pojawił się przepis na mini pizzeriny lub na muffinki pizze , dziś klasyk czyli przepis na proste ciasto na pizzę – może przyda się Wam w nadchodzących dniach, bo jak wiadomo pizza to imprezowy pewnik :) Z poniższych składników wychodzą dwie okrągłe pizze o średnicy 30 cm (sos starcza na całość), dzisiaj zdecydowałam się na prostą margheritę, ale mając(...)podstawę czyli ciasto + sos nie musicie się ograniczać, na pizzę pasuje prawie wszystko ;) Składniki na ciasto: 500 g mąki 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 5 łyżek oliwy z oliwek 300 ml ciepłej wody 50 g drożdży Składniki na sos: 300 ml passaty pomidorowej lub pomidory z puszki (bez skórki) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 mała cebula 1 łyżka masła

Ciastkozercy
Piernik na herbacie 197

jajek dodać miód i zmiksować. Dolać olej, zmiksować. Do masy wlać herbatę i wsypywać stopniowo mąkę, cały czas miksując na małych obrotach niezbyt długo, bo w przeciwnym wypadku ciasto opadnie. Dodać bakalie i wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Przelać ciasto do formy i piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni C. Ja miałam małą i niską formę choinki. Jeśli używacie(...)keksówki, ciasto trzeba piec dłużej "do suchego patyczka" i w nieco niższej temperaturze, np. 170 stopni C. Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy na kratkę. Odstawić do ostudzenia. Przekroić ciasto i przełożyć np. konfiturą z aronii lub powidłami śliwkowymi . Wierzch polać czekoladą stopioną w kąpieli wodnej i wymieszaną ze śmietaną. Ozdobić ciasto według uznania.  ----- Podobne: Warstwowy miodownik Drożdżowy chleb

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto ze śliwkami i kruszonką na jogurcie. 181

Sezon na śliwki, wspaniale, kolejne owoce, które bardzo lubię. Jeśli zostaję nimi obdarowana u mnie się nie zmarnują. Dziś pyszny placek ze śliwkami w roli głównej. Ciasto jest wilgotne co spowodowane jest dodatkiem jogurtu po prostu rozpływa się w ustach. Zapraszam. Skala smaku / najlepszy wg mnie jest jogurt typu greckiego. Źródło blog "Ilovebake.pl" SKŁADNIKI NA CIASTO: 2 szklanki mąki tortowej(...)mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowy 1/2 łyżeczki cynamonu 80 g masła lub margaryny, zimnej DODATKOWO: 500 g śliwek Składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do miseczki. Jajka miksujemy razem z cukrami na puszystą i jasną masę przez ok. 5 min. Zmniejszamy obroty miksera

Kubki smaku
Drożdżowe wg przepisu mojej mamy 93

pudru 0,5 opakowania cukru waniliowego (ja daje całe opakowanie) Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie łączymy ze sobą najlepiej na głębokim talerzu, i odkładamy do lodówki na czas przygotowywania ciasta. Ja ów przepis uprościłam. W nawiasach będę pisać oryginalny przepis mamy. Zaczynamy standardowo od zaczynu, mleko podgrzewamy w mikrofalówce żeby było letnie około 30 s (w oryginale składniki na ciasto(...)dodać resztę mleka) . Na patelni rozpuszczam masło i zostawiam do ostygnięcia. Jak zaczyn nam się ruszy przelewamy go do robota kuchennego i zaczynamy wyrabiać- najlepiej jeśli ma opcje wyrabiania ciasta drożdżowego. Stopniowo dodajemy rozpuszczone masło i jeszcze chwilę wyrabiamy. Jeśli chcemy ciasto drożdżowe z rodzynkami musimy je wcześniej sparzyć na sitku i zostawić do ostygnięcia (ok 1 szklanki rodzynek

Piekielna Kuchnia Pati
Ciasto z makiem na maślance 515

Składniki: Ciasto: 3 jajka 1 szklanka cukru pudru 1 cukier waniliowy  1 szklanka maślanki 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka olejku waniliowego 2 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wierzch: puszka gotowej masy makowej 2 białka Kruszonka: 10 dag margaryny 10 dag mąki 10 dag cukru Wykonanie: miksujemy następujące składniki: jajka z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym(...)dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksowaną masę wylewamy na dużą  prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Masę makową należy wymieszać z ubitymi wcześniej białkami i wykładamy na ciasto. Z podanych składników na kruszonkę szybko zagniatamy ciasto i wykładamy ją na sam koniec na górę ciasta. ( można kruszonkę zrobić na samym początku i włożyć na jakiś czas do zamrażalki

W Moim Magicznym Domu
Ciasto Budyniowiec 168

Ciasto gazetkowe. I muszę przyznać ,że nie znam bardziej ekonomicznego ciasta. Szybkie, tanie i na dużą blachę :) Jeżeli ktoś z was jest zwolennikiem budyniu to polecam :) ja według przepisu dałam budyń czekoladowy, ale myślę ,że w tej kwestii to akurat forma upodobań Składniki: Ciasto 3 szklanki mąki pszennej 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 kostki masła 1 szklanka(...)cukru Budyń: 3 budynie czekoladowe z cukrem (winiary) 1 litr mleka Wykonanie: Margarynę roztapiamy i studzimy. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier, jajka oraz ostudzony tłuszcz, zagniatamy ciasto (jeżeli jest za twarde dodajemy nieco mleka). Dzielimy na dwie części. Jedną część wałkujemy i wykładamy na prostokątną dużą blachę. Gotujemy gęsty budyń i ciepły wykładamy na pierwszą część ciasta, następnie

W Moim Magicznym Domu
Ciasto Seropianka: serowo-cytrynowa pianka na biszkoptach 154

Napiszę tak: Przepis skradziony z bloga: klik   tak ciasto smacznie wyglądało że musiałam je zrobić :) Muszę przyznać ,że autorce przepisu bo tak trzeba przyznać, pianka wyszła o wiele wyższa ale to pewnie dlatego ,ze ja poskąpiłam w białkach bo mi nad zwyczajniej w świecie ich brakło... dlatego warto wejść zobaczyć jak wyszło autorce ciacho. Podam oryginalne składniki(...)tarki i dodajemy do masy wraz z sokiem z wyciśniętym z cytryny. Na prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy herbatniki, jeden obok drugiego i wylewamy naszą gotową masę. Ciasto pieczemy w temp 160 -170* C przez około 45 minut. Po tym czasie ciasto wykładamy z pieca i ubitą wcześniej beze ( zmiksowanie białek z cukrem "beza") wykładamy na ciasto

W Moim Magicznym Domu
Sernik z polewą toffi 181

Wspaniały, delikatny sernik z polewą tofii, migdałami i rodzynkami. Sernik na wzór kupnego, ale nie ma jak to domowy. No i udało się, wyszedł przepyszny:) Składniki: Ciasto 150 g margaryny 1,5 szklanki mąki 2 żółtka 1/3 szklanki cukru Polewa toffi 80 g masła 80 g cukru 2 łyżki śmietanki kremówki Masa serowa 1 kg. twarogu sernikowego 4 jajka(...)szklanki cukru pudru 15 g cukru waniliowego 100 ml śmietanki kremówki 3 łyżki mąki ziemniaczanej Polewa Przygotowanie: Najpierw robimy ciasto. Do głębokiej miski wkładamy miękką margarynę oraz żółtka i wsypujemy mąkę oraz cukier. Ze składników dokładnie zagniatamy ciasto, które wkładamy na 20 minut do zamrażalki. Po tym czasie ciastem wylepiamy blachę, nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut w temperaturze

Smaczne Potrawy
Kulebiak z karpiem 144

Ciasto 500 g mąki 1 szkl mleka 20 g drożdży 1 łyżka cukru szczypta soli 50 g masła nadzienie 1 karp ok 1,5 kg sól pieprz pieprz ziołowy 3 łyżki bułki tartej 1 jajko szczypta mięty szczypta majeranku szczypta oregano 1 łyżka kaparów Karpia oprawić , umyć, odciąć głowę (głowa i pozostałości przydadzą się na wywar do barszczyku). Ostrym(...)wyrobić masę. Mąkę wsypać do miski, mleko podgrzać na ciepło, dodać cukier i drożdże, dobrze wymieszać. Masło rozpuścić. Do mąki dodać sól wlać mleko z drożdżami i masło , wyrobić ciasto i zagnieść. Odłożyć do wyrośnięcia. Odłożyć trochę ciasta na dekoracje, resztę rozwałkować na kwadrat. Wyłożyć masę rybną uformować na kształt ryby i przykryć ciastem, dopasować i nadmiar ciasta odciąć. skleić

Gotowanie jest łatwe
Pierniki – świąteczne tradycyjne ciastko 196

większych ciastek, często polewanych po wierzchu czekoladą, bakaliami, a w środku przekładanych marmoladą, masą orzechową lub marcepanem. Wypieka się również większe bloki piernika, zwykle przekładane warstwami marmolad. Po wymieszaniu ciasta należy zostawić je w chłodnym miejscu, aby sfermentowało. W produkcji przemysłowej leżakowanie ciasta może trwać kilka tygodni, a ciasto na domowe pierniki wigilijne zaleca się zarabiać miesiąc wcześniej (zwyczajowo(...)paczki proszku do pieczenia mielony cynamon mielone goździki imbir Mąkę wsypać do miski odpornej na wysoką temperaturę.Kakao, miód, cukier, masło i wodę zagotować. Wrzątkiem zaparzyć przygotowaną mąkę. Ciasto mieszamy łyżką drewnianą (kopyść). W miarę stygnięcia dodajemy po jednym jajku cały czas mieszając. Po zużyciu wszystkich jajek dodajemy bakalie ( rodzynki, krojone migdały, orzechy, skórka pomarańczowa, krojona czekolada itp). Wyrobione ciasto

Gotowanie-uk
Orzeszki z kremem chałwowo-kawowym 553

krem chałwowo-kawowy. Idealny będzie również karpatkowy, czekoladowy czy kokosowy. Do masy na ciastka możemy dodać również kakao i zrobić kakaowe orzeszki. Ciastka nie są specjalnie trudne do wykonania. Ciasto zagniata się błyskawicznie, ale do ich wykonania potrzebna jest specjalna patelnia, która nada naszych orzeszkom właściwy kształt. Nie nakładajmy zbyt dużo ciasta do wgłębień, wystarczą kawałki wielkości orzecha laskowego(...)przed każdym nałożeniem ciasta, smaruję patelnię olejem za pomocą pędzla silikonowego. Dzięki tej warstwie oleju, orzeszki bardzo prosto wyjąć z patelni. Orzeszki tuż po wyjęciu z patelni są miękkie, jednak jak ostygną, nabierają kruchości. Jeśli lubicie, można posypać je cukrem pudrem lub polać czekoladą, chociaż ten wariant jest dla mnie zdecydowanie za słodki Przepis na orzeszki jest dokładnie taki, jaki

Mieszam w Garnku
Stollen – drożdżowa strucla z bakaliami 172

Stollen, czyli drożdżowa strucla z bakaliami, to ciasto typowo świąteczne. Pochodzi z Niemiec, a pierwsze wzmianki o nim pochodzą z… ok. 1400 roku! Podobno jego kształt ma przypominać małego Jezuska, zawiniętego w pieluszki. Kiedyś przygotowywano je postnie – na oleju, lecz smak pozostawiał wiele do życzenia i papież zezwolił na używanie do strucli masła. Od tamtej pory wypiek(...)smaczniejszej wersji zaczął stawać się popularny, a cukiernicy wzbogacili go o dużo symbolizujących dobrobyt bakalii, aby jeszcze bardziej poprawić jego smak. Stollen to idealne ciasto na Święta – można zrobić je dużo wcześniej. Stollen – drożdżowa strucla z bakaliami: 500 g mąki pszennej (3 szklanki) 200 ml mleka (4/5 szklanki) 100 g masła (pół kostki) 40 g świeżych drożdży (mniej

Poezja smaku
Ciasto czekoladowe bez jajek i masła 427

Dziś mam dla Was bardzo proste ciasto, do którego przygotowania wystarczą Wam: kilka składników, drewniana łyżka, miska i naczynie żaroodporne. Samo ciasto jest bez jajek i bez masła, jedynie do polewy i kremu dodałam odrobinę masła, ale można pominąć ten składnik. Jeśli nie macie miksera, to możecie zrezygnować z kremu, a zamiast niego użyć do przełożenia konfitury lub gotowego kremu(...)mleka roślinnego * Krem: - 200 g serka mascarpone - 3 czubate łyżeczki konfitury malinowej - 50 g miękkiego masła (można pominąć) * Dodatkowo: - cukrowe płatki śniegu i perełki  Przygotowanie:  Suche składniki ciasta wsypujemy do miski, zalewamy wodą i octem, dokładnie mieszamy. Przelewamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 25 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę

W poszukiwaniu inspiracji
Szybka przekąska na wieczór 173

Szybka przekąska z francuskiego ciasta to idealne przekąska dla niespodziewanych gości. Ciasto francuskie zawsze mam w lodówce. Przygotowanie takiej przekąski trwa dosłownie chwilę. Prosta, pyszna i efektowna przekąska idealna na wieczór ze znajomymi. Kilka daktyli, pleśniowy ser, orzechy i porcja francuskiego ciasta…Tak niewiele potrzeba do jej przyrządzenia. Przekąska, która smakuje zarówno na ciepło jak i zimno. Szybka przekąska(...)Składniki: 12 przekąsek 1 arkusz francuskiego ciasta mała paczka daktyli 300 g pleśniowego sera 12 połówek włoskich orzechów, grubo pokrojonych roztrzepane jajko do posmarowania Ciasto lekko rozwałkuj i potnij na małe kwadraty. Umieść ciasto w muffinkowej formie. Wciśnij po dwa daktyle w każdą porcję. Posyp orzechami i pokruszonym serem. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika na 200ºC i piecz przekąski przez

codojedzenia
Pierogi z grzybami i kapustą. Wigilijna tradycja 168

sama dobrowolnie zamknęłam się w więzieniu zwanym rodzinka , więc nie ma co narzekać , trzeba pracować w tych kamieniołomach " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na ciasto : 3 szklanki mąki 1 szklanka wrzątku ( gorącej gotującej się wody ) 1 jajko 1 łyżeczka oleju sól do smaku ( około 1/2 płaskiej łyżeczki ) szczypta cukru – około 1/2 płaskiej łyżeczki Farsz(...)ogniu około 30- 40 minut , co jakiś czas mieszając i pilnując żeby się nie przypalało . Po upływie tego czasu wyłączamy gaz i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia .Wszystkie składniki na ciasto , wrzucamy do misy , jajko , mąka , cukier, kurkuma ,sól , olej ,wrzątek -najlepiej w takiej kolejności , bo wtedy jajko będzie pod mąka i nie sparzy się wrzątkiem .Ciasto , najlepiej wyrobić automatem

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania