pominąć) 150 g białej czekolady 3 łyżki konfitury z płatków róży 5 łyżek śmietany kremówki 36% 2 łyżki gęstego syropu malinowego (naturalnego) płatki migdałowe'; document.write(" "); Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy (ręcznie lub w malakserze). Gdyby nie chciało się zagnieść, dodajemy łyżkę lodowatej wody. Kulę z ciasta owijamy w folię i chowamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie(...)wkładamy do podłużnej formy ok. 35×11 cm lub małej okrągłej (mogą być także dwie małe keksówki). Lepimy ranty na wysokość ok. 1 – 1,5 cm. Nakłuwamy ciasto widelcem w wielu miejscach, a następnie chłodzimy (w formie) w lodówce przez około 30 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C i pieczemy spód przez 10 minut. Następnie należy zmniejszyć temperaturę
Poezja smakuSłodki mazurek, a jednocześnie orzeźwiający dzięki dużej ilości kremu cytrynowego. Smakuje cudownie! Składniki: (dwa ciasta) 370g masła w temperaturze pokojowej 370g mąki krupczatki 160g cukru pudru 120g migdałów w płatkach 6 ugotowanych żółtek 1 surowe żółtko skórka z jednej cytryny szczypta soli Lukier 1 białko 180g cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny Krem cytrynowy 100g zimnego masła minimum(...)puch, pod koniec dodajemy surowe żółtko, miksujemy do połączenia. Dodajemy ugotowane żółtka, rozdrobione migdały, szczyptę soli, skórkę z cytryny i miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Formujemy kulkę z ciasta, wkładamy do lodówki na minimum 3h, a najlepiej całą noc. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy jajko. W dłoniach formujemy wałeczki, układamy je dookoła ciasta. Mazurek pieczemy przez
Gotowanie i blogowanieciasto znane jest już chyba wszystkim. Jest delikatne, z pysznym kremem i kontrastem w postaci pestek granata. To będzie też piękna ozdoba stołu. Składniki : * 2 szklanki mąki krupczatki * 1 szklanka cukru * 3 jajka * 1 szklanka oleju * 3 łyżeczki proszku do pieczenia * 450 g szpinaku rozdrobnionego * 400ml śmietanki kremówki * 250 g serka mascarpone * 2 śmietan fixy * 4 łyżeczki cukru wanilinowego(...)granat Przygotowanie : Jajka ubić z cukrem, dodać olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać szpinak rozmrożony i dobrze odciśnięty. Piec ciasto 50 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Wystudzić i przekroić ciasto na pół. Kremówkę ubić z cukrem waniliowym i fix-ami. Wymieszać z serkiem mascarpone. Na połowę ciasta wyłożyć krem. Drugi blat pokruszyć
Magiczne Życie Martychyba najbardziej elegancka i najbardziej "wypasiona" babka, jaką upiekłam, jaką jadłam! Przypomina nieco tort: aromatyczne, wilgotne ciasto o lekko cytrynowym aromacie; przełożone delikatnym kremem budyniowym, zwieńczone posypką z karmelizowanych migdałów i czekoladowych kamyczków Delecty. Taka babka sprawdzi się nie tylko w okresie Wielkanocy, będzie idealna wówczas, kiedy zechcesz powiedzieć: dziękuję, że jesteś... Upiekłam ją wg wytycznych Córci, specjalnie dla Babci(...)miasto w Niemczech, zobaczyłam ten błysk w jej oczach - to było TO! Ponieważ jednak po przeanalizowaniu przepisu uznałam, że nie do końca mi odpowiada, zrobiłam własną, autorską wersję ciasta, nazwałam go babkę frankfurcką. Wyglądała pięknie, smakowała pysznie, Babci bardzo, ale to bardzo się podobała. składniki: ciasto: 200 g masła 3/4 szkl cukru 6 jajek 350 g mąki pszennej 2 łyżeczki
6nieboLink do filmu z przygotowania: Babka cytrynowa Przygotowanie : Babkę cytrynową możemy przygotować w makutrze, mikserem lub robotem, proces przygotowania w każdym przypadku jest taki sam. Ja użyłam do przygotowania ciasta na babkę miksera. Do miski daję masło, cukier i miksuję na puszystą masę. Następnie dodaję po jednym żółtku i miksuję, gdy żółtko połączy się z masą dodaję kolejne. Po żółtkach(...)dodaję stopniowo śmietanę cały czas miksując. Gdy śmietana połączy się z ciastem dodaję proszek do pieczenia, cukier waniliowy i stopniowo mąkę pszenną i ziemniaczaną cały czas miksując. Na koniec do ciasta dodaję skórkę z cytryny, sok z cytryny i jeszcze przez chwilę miksuję. Teraz ubijam białka na sztywną pianę i dodaję do ciasta. Całość jeszcze przez chwilę miksuję tak żeby
Uwaga Babcia GotujeChyba każdy lubi jak coś samo się robi. Takie właśnie jest to ciasto. Wystarczy składniki ułożyć w misce w odpowiedniej kolejności, odczekać, upiec i ciasto gotowe. Może to właśnie ciasto znajdzie się na waszym wielkanocnym stole? U mnie zamiast kruszonki brzoskwinie. Składniki: 100g drożdży 1 szklanka cukru 1 op. cukru waniliowego 4 rozbełtane jajka 1 szklanka oleju 3/4 szklanki mleka(...)Podane składniki w kolejności tak jak napisałam wsypujemy do dużej miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 3 godziny. Można też zostawić na całą noc w lodówce i rano upiec ciasto. Zagniatamy składniki na kruszonkę i wrzucamy do zamrażalnik (ja nie robiłam kruszonki). Nasze usypane składniki z miski mieszamy łyżką. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto drożdżowe wyrównując
Cukiernia PychotkiGorący czas mazurków, a ja przewrotnie zrobiłam Marmurek, ale nie taki oczywisty, tylko na bazie mojego fasolowego sernika, z kawałkami czekoladowego ciasta w środku i chrupiącymi orzechami, jednym słowem cudo! Składniki na dużą tortownicę: masa „serowa” 400 g suchej fasoli piękny Jaś ugotowanej o miękkości puszka mleka kokosowego 150 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)wiórków kokosowych (u mnie standardowo po „dojeniu”) moje mleko kokosowe było jakieś dziwne i masa wyszła bardzo rzadka, więc dla pewności dodałam opakowanie budyniu waniliowego. ciasto czekoladowe: tabliczka gorzkiej czekolady 300 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 150 g masła/oleju kokosowego lub 200 ml oleju roślinnego 1 banan 150 g cukru (u mnie dark
greenscarfmakiem! My się nie damy, ale damy radę ;) Za podstawę do tego przepisu posłużył mi przepis na chlebek pomidorowy . Jednak zamiast chować w nim warzywa, schowałam figę i przykryłam ciastem z makiem. 2 szklanki mąki orkiszowej 1/2 szklanki mąki żytniej 1/2 szklanki maku 10 dużych i miękkich fig – lub więcej, jeśli lubicie 400 g jogurtu 2 jajka 3 łyżki(...)pieczenia Delecta 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Mieszamy ze sobą suche składniki. Dodajemy mokre. Mieszamy do połączenia składników. Do formy (najlepiej keksówki, ale może być inna) wykładamy połowę ciasta i wykładamy figi, ogonkami do góry. Przykrywamy pozostałą częścią ciasta. Pieczemy ok. 50 minut w 180 st. C. Ciasto można też upiec w formie babeczki jeśli mamy wysokie foremki na muffiny
KucharzycaZielono i słodko dzisiaj na blogu. Głównie na cześć mojego imiennika - Patryka :) Składniki na kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g masła, schłodzonego szczypta soli 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki wody. Prostokątną blachę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia(...)Wylepić ciastem spód. Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Pianka: 5 białek 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 2 opakowania kisielu cytrynowego bez cukru (2 x 40 g) 1/2 szklanki oleju Ponadto: owoce kiwi - 8-10 sztuk 2 galaretki o smaku kiwi Kiedy podpieczony spód jest
Czerwień i błękittreningu cukierniczego przed Wielkanocą, upiekłam ostatnio moją popisową babkę majonezową . Wyjątkowo sprawdził si ę w niej majonez kremowy od FOLWARK . Tak, to nie pomyłka - majonez w cieście to rzecz może i mało typowa, ale jak najbardziej właściwa :) S zczypta barwnika spożywczego nadała z kolei wypiekowi radosnego, zielonego koloru. Troch ę wiosny na talerzu, gdy za oknem ci ą gle buro(...)pochmurno :) No gdzie ta wiosna, ja si ę pytam, no gdzie?!!! Składniki na okrągłą formę silikonową do babki - o średnicy i głębokości 24x10 cm (LxH) : CIASTO: 4 jaja - duże 3/4 szkl. cukru 1/2 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki majonezu FOLWARK - płaskie 1 aromat śmietankowy szczypta zielonego barwnika spożywczego
Grunt to przepis!ciasto jest wynikiem pomieszania z poplątaniem. Postanowiłam lekko zmodyfikować znany Wam już przepis na muffinki i zrobić z niego ciasto zamiast babeczek. Efekt wyszedł zadowalający, ciasto jest smaczne, wilgotne i słodkie, z owocową nutą. Co prawda wygląda jak kamień marsjańki, ale to tylko "zasłona dymna" ;-) Kamień marsjański KAMIEŃ MARSJAŃSKI 500 g mąki 300 g jeżyn 100 g cukru brązowego(...)proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Margarynę rozpuszczamy w garnuszku. Po ostudzeniu miksujemy je drugiej misce z 200 ml mleka, jajkami i cukrami. Dalej miksując dodajemy stopniowo mąkę. Ciasto powinno wyjść gęstsze od naleśnikowego, ale nie zbite. Jeśli będzie za gęste dodajemy stopniowo resztę mleka. Ciasto dzielimy na dwie części - do jednej dodajemy kakao, a do drugiej jeżyny
peggiwkuchnibiałek. Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną pianę - odstawiamy. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy przestudzoną margarynę i dalej ubijamy. Stopniowo dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia. Powstanie ciasto o konsystencji mokrego zbitego piachu. Można dodać troszkę wody (ale naprawdę troszkę) aby składniki się dobrze wymieszały. Do powstałego ciasta (konsystencja grudek) dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy przy(...)pomocy łyżki. Ciasto powinno być gładkie ale dość gęste. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy 2/3 ciasta, wyrównujemy. Na ciasto układamy śliwki (lub inne owoce). Ja mam śliwki już wypestkowane ;-) Na warstwę ze śliwkami wykładamy pozostałą część ciasta - wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Studzimy. Podajemy polane czekoladą lub posypane cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem
peggiwkuchniposmakuje. Zaraz po upieczeniu spód mocno się kruszy, ale po kilku godzinach ładnie wilgotnieje. Zapraszam do częstowania się :-) Sernik rosyjski SERNIK ROSYJSKI Blacha 21 x 31 cm Na ciasto: 250 g mąki pszennej 40 g kakao 50 g cukru pudru 1 cukier wanilinowy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)serowa: Masło rozpuszczamy, studzimy. Jaja ubijamy z cukrami, po uzyskaniu jednolitej masy, cały czas miksując, małymi porcjami dodajemy ser. Następnie dodajemy budyń i przestudzone masło - mieszamy do połączenia składników. Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski razem z kakaem, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy posiekane masło roślinne, cukier wanilinowy i jajo. Wszystkie składniki zagniatamy do uzyskania zwartej jednolitej masy
peggiwkuchniTarta z cebulą i boczkiem Forma o średnicy 28 cm Na ciasto: 250 g mąki pszennej razowej 140 g masła 1 żółtko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli tymianek rozmaryn Na farsz: 700 g cebuli 2 jaja(...)pieprz ognista mieszanka przypraw 1 łyżeczka masła Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i ziołami. Dodajemy żółtko, pokrojone masło i zagniatamy. Jeśli ciasto nie będzie chciało się połączyć (mąka może być bardziej sucha) dodajemy odrobinę chłodnej wody. Gotowym ciastem wykładamy foremkę do tarty (bez rozwałkowywania, po prostu równomiernie rozgniatamy ciasto dłonią), nakłuwamy widelcem i wstawiamy
peggiwkuchnijednym mazurku, a na dodatek w pełni dozwolone - bez przesady oczywiście :) Spód do mazurka przygotowujemy z mąki owsianej, którą polecam przygotować samemu, w młynku do kawy lub blenderze. Ciasto formujemy w uroczą pisankę, podzieloną paskami ciasta :) Mazurek wypełniony jest dwoma masami: jedna śliwkowo-czekoladowa, a druga orzechowa... W cieście nie znajdziecie ani grama masła i cukru! Dopiszcie go do świątecznej(...)łyżki masła orzechowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2-4 łyżki miodu (w zależności od tego jak słodkie lubimy) Płatki zmielić na mąkę, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Z ciasta odłożyć niewielką część ok. 1/4. Większą część wyłożyć na blat lub stolnicę i rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Miską wyciąć kształt koła, ale nie do końca
Chocolate Muffin Blog