Ciasto bananowe 253Witajcie. Dziś dzielę się z Wami pysznym i dość szybkim ciastem z bananami. Do przygotowania tegoż wypieku były użyte: Mąka Szymanowska oraz Olej Polski Rzepakowy. Zapraszam po przepis. Składniki (blaszka 36x24cm): Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki tortowej (użyłam Szymanowskiej) 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju (użyłam Polskiego) - dzięki dodatku oleju w cieście, biszkopt(...)dodajemy cukier, a potem kolejno po jednym żółtku. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mieszamy na najwolniejszych obrotach miksera. Na koniec dodajemy olej i jeszcze raz mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 st.C przez ok 30-40 minut. 2. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 3/4 szklanki wrzątku, a agrestową przygotowujemy według instrukcji
Kuchnia domowa Ani
Ciasto wiewiórka 233Ciasto wiewiórka to proste i smaczne ciasto z dodatkiem jabłek oraz orzechów. Moja mama robiła wiewiórkę naście lat temu, teraz sobie przypomniałyśmy o tym przepisie. Jest to wypiek bardzo jesienny – placek ma lekko rudy kolor (no jak to wiewiórka!), wilgotności nadają mu polskie jabłka, a orzechy – chrupkości. Uwielbiam i jem jeszcze ciepłe. Wiewiórka wyjdzie w każdej średniej formie(...)musimy tylko sprawdzić patyczkiem, czy jest już upieczona. Ciasto wiewiórka: 4 średnie lub 3 duże jabłka 4 ekologiczne jajka 1 szklanka cukru (lub ksylitolu) 2 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju (np. rzepakowy) 1 szklanka posiekanych orzechów (np. włoskie i laskowe) listonic_type='fooddrink';listonic_theme
Poezja smaku
pierogi ze śliwkami 176składniki na ciasto pierogowe: ok. 500 g mąki ok. 200 g wody 1 jajko 2 łyżki oleju wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środku każdego krążka kładziemy cząstkę śliwki, zlepiamy brzegi, wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 2- 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podajemy okraszone masłem , polane
Domowy Smak Jedzenia
Sernik z ciasteczkami Oreo 237razem będzie pyszny przepis na sernik z ciasteczkami Oreo. Przygotowując ten deser wzorowaliśmy się na przepisie Sylwii Ładygi ("Ostra na Słodko") - uczestniczki 5 edycji programu Masterchef. Ciasto jest przygotowane przez Madzię i wyszło bajecznie pyszne. W tej wersji ilości w składnikach są na przygotowanie ciasta w tortownicy o średnicy 24 cm. Składniki: ciasteczka Oreo - ok. 12 sztuk herbatniki(...)układamy herbatniki, masę, herbatniki i na końcu masa serowa. Mają być 3 warstwy herbatników i 3 warstwy masy serowej . Ciasteczka Oreo kroimy w mniejsze kawałki i dekorujemy nimi wierzch ciasta. Czekamy aż masa ostygnie i wkładamy ciasto do lodówki na kilka godzin - to oczekiwanie aż będzie można spróbować ciasto jest chyba najgorszą rzeczą w całym przepisie. Post Sernik z ciasteczkami
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kurczak faszerowany w cieście francuskim. 220Wyszło mi danie podwójnie nadziane ;) Mięso nafaszerowałam mozzarellą, bazylią i suszonymi pomidorami, a następnie owinęłam plecionką z ciasta francuskiego. Jest to dosyć popularny sposób na podanie filetów z piersi kurczaka, ale do tej pory jakoś nie było okazji, żeby go wypróbować. Dobrze, że w końcu się udało. Danie jest bardzo smaczne i eleganckie. Mięso pozostaje soczyste, a ciasto chrupiące. Nadzienie(...)można dowolnie modyfikować. W następnej kolejności mięsną kieszonkę wypełnię szpinakiem i serem pleśniowym. Składniki: ok. 500 g piersi z kurczaka (2 szt.) ciasto francuskie (gotowe lub z tego przepisu) 8 szt. suszonych pomidorów 150 g mozzarelli sól pieprz jajko (roztrzepane, do posmarowania wierzchu) Wykonanie: Pierś z kurczaka rozciąć (nie do końca) w taki sposób, aby powstała kieszonka. Doprawić solą
zadanie-gotowanie
BROWNIE Z CZERWONEJ FASOLI (BEZ CUKRU I MĄKI) 328Ciasto z czerwonej fasoli w wersji fit, które można zajadać bez większych wyrzutów sumienia, a które w jednym kawałku ma tylko 90 kcal! To rewelacyjna alternatywa dla tradycyjnego brownie, które nie ukrywajmy zabija kalorycznością :D To brownie przygotowane jest bez dodatku mąki, którą zastępuje tu czerwona fasola, a dojrzałe banany i miód zajmują miejsce cukru. Do tego siekane orzechy(...)odrobina gorzkiej, dobrej jakości czekolady i naprawdę fantastyczne ciacho gotowe! Moi domownicy kompletnie nie zorientowali się, że "coś tu nie gra" i zajadali się jak kolejnym brownie. Ciasto jest mocno wilgotne, czekoladowe, rozpływa się w ustach, jak dla mnie jest jeszcze lepsze następnego dnia. Przepis znalazłam w sieci , jednak pominęłam całkowicie osobne ubijanie białek i zblendowałam po prostu wszystkie
Słodko-Słony Świat Ilony
Malinowa chmurka 176Malinowa chmurka Malinowa chmurka Ciasto: 6 żółtek 1/2 szklanki cukru 20 dkg mąki 15 dkg margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Żółtka z cukrem i miękką margaryną zmiksować na puszystą masę, dodać mąkę a proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie równe części. Rozłożyć na dwie blaszki. Beza: 6 białek 1 szklanka(...)cukru 2 paczki migdałów Białka ubić z cukrem wyłożyć na ciasto i posypać płatkami migdałowymi. Następnie ciasto posmarować bezą i posypać płatkami migdałowymi. Upiec na złoty kolor w 160 stopniach przez ok 25 minut. Masa: 1/2 l śmietany kremówki 2 fixy do śmietany kremówki 2 serki bieluch lub mascarpone 4 łyżki cukru pudru
Aromatyczne Podróże
Łosoś zapiekany w cieście francuskim 164smakował... Tym niemniej warto od czasu do czasu spróbować przygotować go w sposób mniej oczywisty, oryginalny, z dodatkowymi, ciekawymi nutami smakowymi. Oto nasz sprawdzony przepis na przepysznego łososia w cieście francuskim: Składniki: arkusz ciasta francuskiego 2 kawałki łososia po ok. 200g 200 gramów szpinaku 100g sera feta 100ml śmietany 18% duża, czerwona papryka suszone pomidory w oleju zielone oliwki 200g(...)sera mozarella oliwa z oliwek do posmarowania ciasta białko 1 jajka sok z cytryny sól, pieprz, czosnek, przyprawy do smaku Przygotowanie: Szpinak podgrzewamy z rozkruszonym serem feta i śmietaną, mieszając do połączenia składników, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Całość nie może być zbyt rzadka, w razie potrzeby podgrzewamy dalej do czasu odpowiedniego odparowania wody. Ciasto francuskie dzielimy
Aromatyczne Podróże
Czekoladowe ciasto z cukinią 164lubi wilgotne, a zarazem delikatne ciasta czekoladowe, nie będzie zawiedziony tym przepisem. Ciasto z gatunku łatwych, robione metodą muffinkową. Potrzebne są dwie miski i łyżka. Mikser jest absolutnie zbędny, wręcz go odradzam ;) Wprowadzenie zbyt dużej ilości powietrza do masy spowoduje, że po upieczeniu otrzymamy zbity dysk, który nie ma nic wspólnego z delikatną strukturą tego ciasta. Przepis jaki posłużył(...)bazę, to receptura na cukiniowe muffinki z Cake Bible autorstwa Rose Levy Beranbaum. Jej muffinki, to tylko szkic, na podstawie którego powstało to ciasto odejmując i dodając to i owo. Tu nie ma orzechów, rodzynek i przypraw korzennych. Jest za to kakao, którego z kolei nie dodała Rose :). Polecam! Szczególnie teraz, kiedy sezon na cukinie w ogrodach wciąż trwa
Posadzone i zjedzone
Szybkie i łatwe cynamonowe ciasto dyniowe 211Nigdy nie byłam mistrzem wypieków, a przepisy na ciasta w większości czerpałam od znajomych, z książek czy internetu. Jeżeli szukałam jakichś przepisów, wybierałam zazwyczaj szybkie i łatwe wypieki, bez mas, przekładania. W zasadzie robię tak do dziś. Po pierwsze, słodkości jem od święta, a po drugie, nikt u mnie dużej ilości ciasta nie przeje, a takie proste wypieki zawsze można(...)chociażby zamrozić Korzystając z dyniowego sezonu, natknęłam się na przepis, który zachęcił mnie do odpalenia gazowego, trudnego w użyciu piekarnika, ale… mimo tego ciasto wyszło rewelacyjnie! Mniaaaam! Przepis znalazłam tu – ja nieco inaczej przygotowałam dynię, zmieniłam cukier na brązowy oraz do płynnej masy dodawałam suche składniki, a nie odwrotnie. To ciacho warto zrobić! Składniki – pół szklanki dyniowego
Kuchnia Bazylii
Śnieżny puch bez pieczenia 24107Była niedziela więc powinno być i ciasto. Tym razem jest to ciasto bez pieczenia, bardzo prost w przygotowaniu. Przepis został zaproponowany na wspólne wypiekanie z cyklu Ciasto na niedzielę . Powiem szczerze, że jeszcze nigdy nie robiłam ciasta ze śnieżką z torebki, wszelkie takie przepisy omijałam szerokim łukiem. Postanowiłam jednak spróbować, bo ciasto wyglądało pięknie. Nie zawiodłam się wyszło pyszne(...)herbatniki i schłodzić w lodówce. W tym czasie przygotować kokosową posypkę. Masło stopić na patelni, dodać cukier i wiórki kokosowe, smażyć całość, aż się zrumieni. Ostudzić. Na koniec posypać ciasto. Wspólnie ze mną wypiekały: Kasia , Bożena , Angelika
Ewusiowe Smaki
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 224poprawi humoru jak kawałek puszystej waniliowej drożdżówki z cudownie pachnącymi śliwkami i chrupiącą kruszonką. Do tego kubek ciepłego mleka lub kakao i od razu dzień stanie się weselszy :) Ciasto drożdżowe: 500g mąki pszennej 1 op. drożdży instant 50 g domowego cukru waniliowego szczypta soli 1 szkl ciepłego mleka 50 g masła jajko Kruszonka: 80 g masła 150g mąki pszennej(...)tłuszcz+bułka tarta do formy Do większej miski wsypuję suche składniki, mieszam. Masło rozpuszczam. Ciepłe masło i mleko oraz jajko dodaję do suchych składników, mieszam i zagniatam gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przykrywam i odstawiam na ok 45-60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Tortownicę (śr. 24cm) smaruję tłuszczem i posypuję bułką tartą. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatam i wykładam
Smakołyki Asi
Sponge cake i angielski bałagan 174Sponge cake to najprostsze angielskie ciasto, biszkopt najczęściej przełożony kremem. Anglicy uwielbiają szybkość i prostotę w kuchni, my za to biszkopty uwielbiamy przekładać mnóstwem warstw tworząc wielowarstwowe, bajeczne ciasta, torty, pracochłonne i mega kaloryczne. Ja też lubię robić ciasta, które nie wymagają spędzenia całego dnia w kuchni, setki składników i nakładania warstwy po warstwie. Dlatego przygotowałam to ciasto, angielski sponge(...)cake z angielskim bałaganem. To połączenia ciasta i deseru na bazie bezy. Wcześniej miałam upiec pavlova, ale z jakiegoś powodu całkowicie mi ona nie wyszła, dlatego pokruszyłam bezę i użyłam jej do tego ciasta. I tak mamy kolejną angielską klasykę. I pięknie się prezentuje, prawda? Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Dyniowe, zawijasy drożdżowe 173tego wypieku trzeba wybrać dynię o dość suchym miąższu , żeby podczas gotowania , nadzienie dyniowe było gęste . Zachęcam do wypróbowania " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : ciasto : 4 niepełne, szklanki mąki 2 łyżki masła 1 jajko – duże lub 2 małe 2 torebki drożdży ( 2 x 7 g ) 4 łyżki cukru 0,5 szklanki mleka nadzienie(...)cytryny i cynamon , zagotowujemy ( trzeba pamiętać o mieszaniu , bo lubi się przypalać ) . Na koniec blendujemy ,żeby pozbyć się wszelakich grudek i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia . Czas na ciasto . Do wysokiego naczynia wsypujemy 2 łyżki mąki , łyżkę cukru i drożdże – całość , zalewamy ciepłym mlekiem , mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce ( wierzch ,przykrywamy ściereczką ). Jak zaczyn wyrośnie , zazwyczaj około
Ogrodnik w podróży
KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI 1927Uwielbiam ciasta ze śliwkami,jak dla mnie są pyszne.Dziś polecam przepis na kruche z bezą i owocami,bardzo często robi je moja mamusia.To idealne połączenie słodkiej bezy i lekko kwaśnych śliwek - duet doskonały.Przepis prosty i nie drogi. Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 4-5 łyżek cukru 25 dag masła bądź margaryny 5 żółtek 2 łyżeczki(...)godz. Śliwki umyć,usunąć pestki,osuszyć i przekroić na pół. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę,dodać suchy kisiel i delikatnie wymieszać. Na dno blaszki wyłożyć jedną część ciasta - obficie posypać bułką tartą - ułożyć połówki śliwek skórką do dołu - rozprowadzić bezę wiśniową - wierzch przykryć pozostałym ciastem startym na tarce. Piec ok 1 godz w temp
Niespełnione zdolności kulinarne