ciasto - 162322 przepisów (strona:2262/10822)

Czekoladowe ciasto z krakersami i solonym karmelem 188

Składniki na ciasto mąka pszenna, 2 szkl olej, 125 ml jajka, 2 szt cukier, 1 szkl mleko, 1 szkl proszek do pieczenia, 1 łyżeczka kakao, 2 łyżki Składniki na krem mleko, 400 ml olej, 125 ml jajka, 2 szt mąka pszenna, 2 czubate łyżki mąka ziemniaczana, 3 czubate łyżki cukier, 1/2 szkl cukier waniliowy, 1 opak krakersy, 170g Składniki(...)karmel masło, 150g cukier brązowy, 1/2 szkl cukier biały, 1/2 szkl miód, 100 ml śmietanka 30%, 250 ml sól, 1 łyżeczka olejek waniliowy, 1 łyżeczka krakersy, 10 szt Przygotowanie Ciasto:  Jajka ucieramy z cukrem na puszysta masę. Partiami dodajemy olej rzepakowy cały czas miksując.Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie dolewamy mleko. Miksujemy do połączenia

Gotowanie moimi oczami
Sernik z makiem (seromak) 270

seromak jest świetnym na to rozwiązaniem. Pyszny delikatny sernik w połączeniu z makiem wypełnionym dużą ilością bakalii, czy coś może być lepszego. To jedno z moich ulubionych ciast, polecam.  Składniki: ciasto 1 szklanka mąki 5 łyżek cukru pudru 100 g masła 2 żółtka masa makowa 1 puszka masy makowej (850g) szklanka bakali 2 jajka masa serowa(...)łyżki  cukru waniliowego 3 jajka 2 łyżki maki ziemniaczanej dodatkowo 80 g gorzkiej czekolady 30 g masła cukier puder Wykonanie: Masło pokroić w kostkę, zagnieść z pozostałymi składnikami. Ciasto zawinąć w folię i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować przełożyć do formy, nakłuć widelcem, włożyć do piekarnika nagrzanego

magiczna kuchnia Kasi
Sernikobrownies z malinami 328

Ciasto na niedzielę w tym tygodniu to sernikobrownies z malinami. Pyszne, słodkie i mocno kaloryczne sernikobrownies. Czekolada i twaróg to świetna para. Dwa ulubione ciasta, sernik i brownie w jednym. Podobne ciasto robię z masłem arachidowym. Spróbujcie! Sernikobrownies Składniki: Brownie 60 g masła 100 g mąki pszennej 2 jajka 100 g czekolady 150 g cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta(...)przełóż do formy. Zmiksuj twaróg z masłem, wanilią i cukrem. Dodaj jajko i malinowy dżem. Zrób kleksy z masy twarogowej na masie czekoladowej, a następnie przemieszaj lekko widelcem. Posyp ciasto malinami i lekko je wciśnij. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30 minut. Ostudzone sernikobrownies zawiń i wstaw do lodówki do schłodzenia. The post Sernikobrownies z malinami

codojedzenia
Owsiano twarogowe ciasto śniadaniowe (z jagodami i migdałowymi ziarenkami) 220

Uwielbiam śniadania. Najchętniej przygotowuje na nie najróżniejsze placuszki i owsianki. Dziś przepis na coś zgoła odmiennego – owsiano twarogowe ciasto śniadaniowe (z jagodami i migdałowymi ziarenkami). Bo dlaczego ograniczać się tylko do popularnej wersji owsianki? Z płatków owsianych można stworzyć o wiele więcej pysznych przepisów, co mam zamiar pokazać Wam na łamach mojego bloga. Moje owsiano twarogowe ciasto śniadaniowe wzbogaciłam(...)pyszne jagody i migdałowe ziarenka. Całość wyszła wspaniale. Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu, bo jest naprawdę prosty i wyjątkowo smaczny. Spróbujcie. Owsiano twarogowe ciasto śniadaniowe (z jagodami i migdałowymi ziarenkami) * przepis własny, inspirowany na niepowtarzalnej kolacji jaką 3 lata temu miałam przyjemność kosztować u znajomej Agnieszki Owsiano twarogowe ciasto śniadaniowe (z jagodami i migdałowymi ziarenkami

Słodkie okruszki
delikatne, aromatyczne ciasto kisielowe ze śliwkami... 142

potrzeba jajka, miękką margarynę, cukier mikserem utrzeć na "kogel-mogel", masa będzie o zważonej konsystencji wsypać przesianą mąkę z proszkiem, kisiel i tylko połączyć składniki mikserem na gęste ciasto tortownica 24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować tłuszczem, do blaszki włożyć ciasto do ciasta powkładać połówki śliwek, poiec w 200 C około 45 minut, do suchego patyczka, ciasto(...)wyjąć z formy wystudzone ciasto na talerzu posypać pudrem cukrem - ciasto jest delikatne, aromatyczne, wilgotne................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto z połówkami jabłek 220

cukru pudru 1,5 łyżki śmietany 50 g orzechów włoskich cynamon Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodać masło i serek homogenizowany. Energicznie zagnieść gładkie ciasto. Podzielić jena dwie części. Na lekko oprószonej stolnicy rozwałkować pierwszą część ciasta, wyłożyć nią dno i boki formy o wymiarach 20 x 30 cm. Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół i usunąć(...)gniazda nasienne. Do środka włożyć posiekane orzechy. Tak przygotowane wyłożyć na ciasto, wydrążoną częścią z orzechami na dół. Oprószyć cynamonem. Drugą część ciasta rozwałkować i położyć na jabłkach, zlepić brzegi dolnego i górnego ciasta. Wierzch nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Cukier puder wymieszać ze śmietaną i lukrem zalać gorące ciasto. Odstawić do zastygnięcia lukru

Domowa cukiernia Ewy
Słoneczna tarta brzoskwiniowa Mistrza Małeckiego 127

jest na formę o średnicy 24-26 cm a jego przygotowanie zajmie Wam zaledwie 130 minut . Warto ją zrobić , gdyż jest banalnie prosta i niesamowicie pyszna! Składniki na kruche ciasto 200 g maki pszennej tortowej u mnie  Młynomag 100 g masła 2 żółtka 3 łyżki śmietany 12 % 70 g cukru pudru . Ja zmiksowałam w młynku do kawy drobny cukier(...)Lidl Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojone w kostkę masło, mieszamy z mąką i dodajemy resztę składników. Mieszamy i zagniatamy elastyczną kulę. Nie wyrabiamy zbyt długo, gdyż ciasto zacznie się kleić. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni bez termoobiegu lub 170 z termoobiegiem. Gdy ciasto będzie już dobrze schłodzone, wyjmujemy

Z Kuchni Do Kuchni
Brownie z białej fasoli (wegańskie, bezglutenowe) 356

jajek czy mąki. Główny składnik to biała fasola (bez obaw - kompletnie niewyczuwalna), można też użyć fasoli czerwonej i zmniejszyć ilość kakao. Z malin nie rezygnujcie, bo idealnie dopełniają smak ciasta (w sezonie na pewno użyję ich więcej). Brownie jest bardzo smaczne, dowodem tego jest fakt, że mój mąż chętnie sięgał po dokładkę, a przyznam, że nie jest fanem eksperymentalnych ciast(...)wypłukać. Następnie przełożyć ją do dużego naczynia malaksera, dodać wszystkie pozostałe składniki (oprócz jagód goji) i wszystko zmiksować na gładką masę. Na koniec łyżką delikatnie wmieszać jagody goji. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej olejem roślinnym i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 50 min. Po upieczeniu wyjąć papier z ciastem i przenieść na kratkę, pozostawić do całkowitego wystudzenia. Polewa

Domowa Cookierenka Agi
Strucla makowa 146

wymieszać. Odstawić na 15 minut. W tym czasie roztopić masło i przestudzić. Jajko oraz żółtka utrzeć z pozostałym cukrem i razem z masłem dodać do zaczynu, dosypać pozostałą mąkę. Ciasto wymieszać, dokładnie wyrobić by odchodziło od rąk. Wkładamy do miski i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na dwie części. Ciasto rozwałkować(...)prostokąty. Masę makową przekładamy do miski, mieszamy z bakaliami. Białka które nam pozostały ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Na każdą część ciasta nakładamy masę makową, zwijamy w rulon. Ciasto przekładamy do wyłożonych papierem do pieczenia keksówek. Makowce przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 180 °C przez 35-40 minut

magiczna kuchnia Kasi
Ciasto odwracane z truskawkami i rabarbarem 115

Nigdy nie robiłam odwracanych ciast, więc pora było spróbować :-) Sam wygląd ciasta nie jest rewelacyjny, bo owoce są na jego wierzchu dosłownie płaskie. Za to w smaku jest dobre, bardzo owocowe i mokrawe. Odwraca się je również bez problemu. SKŁADNIKI 5 jajek szczypta soli 150 g cukru 150 g masła 160 g mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)dodać masło. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką. Gotową masę wylać na wyłożone owoce i piec przez 55-60 minut. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i zostawić, aż nieco ochłodnie. Następnie delikatnie obkroić boki ciasta, zdjąć obejmę i obrócić ciasto do góry dnem. Delikatnie zdjąć spód formy tortowej, po czym odlepić od owoców

Passions hobbies life
Torcik makowy 177

Uwielbiam ciasta z dodatkiem maku, a już za takimi w całości wykonanymi z maku wręcz przepadam. Torcik po upieczeniu jest bardzo wilgotny, ciężki od maku, a polewa czekoladowa wspaniale podkreśla jego smak. Podany gościom zawsze znika jako pierwszy z pośród innych ciast. Tego ciasta nie może zabraknąć na żadnej większej uroczystości w moim domu. Przepis na torcik makowy pochodzi(...)piec 35 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. W tym przypadku sprawdzając drewnianym patyczkiem, patyczek nie będzie suchy, ale też nie powinno być do niego przyklejone ciasto. Upieczone ciasto wystudzić w foremce i schłodzić, dopiero po wystudzeniu wyjąć je z foremki. Składniki na polewę rozpuścić na jak najmniejszym ogniu i wolno gotować do czasu, aż  polewa

Kuchcik gotuje
Tarta ze szparagami na cieście francuskim 151

pewno wiecie, szparagi darzę szczególnym uczuciem <3  Sezon na nie jest niestety zdecydowanie za krótki, więc zawsze staram się go wykorzystać na maxa :) Dzisiaj pyszna tarta na cieście francuskim z mozzarellą i pomidorkami - i oczywiście ze szparagami !!! SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 375 g 200 g zielonych szparagów 150 g tartej mozzarelli 150 g pomidorków koktajlowych 1 jajko(...)świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżka tartego sera ( parmezanu, grana padano, corregio, czy innego ulubionego :)) PRZYGOTOWANIE Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozwijamy ciasto francuskie. Zawijamy do środka wszystkie brzegi - na grubość około 1/2 cm. Nakłuwamy ciasto widelcem, smarujemy je roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (termoobieg) na kwadrans. Szparagi myjemy i odrywamy

Moje Kuchenne Rewelacje
DIETETYCZNE CIASTO DROŻDŻOWE 158

Lekkie ,pyszne ciasto drożdżowe ,pachnące cudownie cynamonem.Można je zrobić bez dodatków tak jak ja ,albo dodać np.jabłuszka lub rodzynki.Ja wybrałam wersję bardzo minimalistyczną:).Ciasto jest bez jajek i tłuszczu bo samo mleko kokosowe jest w sobie tłuste. Porcja ciasta czyli 10 dag.ma 350 kcal. 2 szkl.mąki 7 g.suchych drożdży Szczypta soli brązowy cukier do smaku opcjonalnie pełna(...)mleka kokosowego cynamon  odrobina startej skórki pomarańczowej ************************************************** Mąkę wymieszać razem z drożdżami ,solą i cukrem ( 1/3 -1/2 szkl.).Dodać cynamon i mleko kokosowe wstrząśnięte.Wyrobić na gładkie ciasto przez 7 minut mikserem.Zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia!. Po tym czasie wyrabiamy znów wyrabiamy ciasto mikserem przez 7 minut.Przekładamy do małej foremki 20x20 cm.wyłożonej ( to bardzo ważne!!!!) papierem

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
ROLADA ZE ŚMIETANĄ I MALINAMI 183

Rolada... Pyszne ciasto, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Krem oczywiście można przygotować dowolny, kto jaki lubi :) Maliny można zastąpić galaretką, jagodami, bananami bądź innymi owocami :) Polecam. Biszkopt: * 4 jajka * 4 łyżki mąki * 4 łyżki cukru * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 paczka cukru waniliowego Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać(...)mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Zmiksować. Do masy z żółtek delikatnie drewnianą łyżką wmieszać pianę z białek. Ciasto rozsmarować na blaszce o kształcie prostokąta wyłożonej papierem do pieczenia(im większa blacha tym lepiej). Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C. Po upieczeniu papier od razu delikatnie oderwać od ciasta, uważając by nie przerwać ciasta

Zrób to smacznie
Szarlotka szybko znikająca 182

Dziś zapraszam na prosty i smaczny przepis na szarlotkę, która bardzo szybko znika z talerzyka. Przepis bierze udział w akcji  Ciasto na niedzielę . Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1 margaryna 3 żółtka 1 jajko 1 łyżka śmietany 18% kilka kropli aromatu waniliowego Nadzienie: 1,5 kg jabłek już obranych(...)stopni i zapiekać 10 minut. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać  do nich rodzynki, cukier i cynamon. Wymieszać i odcisnąć z nadmiaru soku. Podpieczone ciasto posypać bułką tartą i wyłożyć jabłka. Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażalnika. Ciasto piec około 50 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem. Wypiekałam razem z: Grunt to przepis

Ewusiowe Smaki

Proponowane wyszukiwania