ciasto - 163312 przepisów (strona:2256/10888)

Bezglutenowe kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem 268

Pozazdrościłam rodzince biszkoptu z truskawkami i rabarbarem , dlatego upiekłam swoją wersję ciasta z tymi dodatkami. Po raz kolejny przekonałam się, że jednak mąka jaglana przeszkadza mi w wypiekach. Chyba już nie polubię jej charakterystycznej goryczki, więc następnym razem zdecydowanie dodam mąki kukurydzianej. Wypiek dodaję do akcji ciasto na nadzielę . CIASTO: 5 dag mielonych orzechów włoskich 5 dag mąki ziemniaczanej(...)wszystkie mąki, proszek do pieczenia, ksylitol, wanilię i zmielone orzechy. Dodać zimne masło i posiekać je z mąką na drobne grudki. Dodać jajko i dobrze wymieszać całość łyżką.  Ciasto przykryć folią i z miską wstawić do lodówki na około 60 minut. Rabarbar umyć, osuszyć, odciąć końcówkę z liściem, łodygę pokroić na kilkumilimetrowe kawałki, wymieszać z ksylitolem. Truskawki opłukać, osuszyć

Kuchenne zapiski Edyty
Sernik kokosowy z waniliową nutą 168

łagodnych aby można było ukoić zmysły. Ja zapraszam Was na wspólne świętowanie pysznym kokosowym sernikiem z waniliową nutą.... Należy przygotować dużą tortownicę, o średnicy 27-28 cm. Ciasto: - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, u mnie typ 500 - 3 łyżeczki dobrego naturalnego kakao - 1 czubata łyżka kwaśnej gęstej śmietany - 12 dag masła - 1/2 szklanki cukru - 2 żółtka, białka odkładamy(...)masy serowej - 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, szybko zagniatamy. Gotowe wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 1 godzinę do lodówki.  2. Gdy mamy już przygotowaną masę serową spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, za pomocą dłoni rozpłaszczamy ciasto na całej powierzchni. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika

Apetyczna babeczka
ekspresowe francuskie ciasteczka z bitą śmietaną i truskawkami 234

składniki: 1 płat ciasta francuskiego 200 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru ok. 2 łyżki cukru trzcinowego truskawki ok. 3 kostki startej czekolady wykonanie: Z ciasta wykrawamy ok. 8 równych prostokątów lub więcej mniejszych. W każdym wycinamy mniejszy prostokąt, pozostawiając dwa kąty nie do końca przecięte. Następnie przeplatamy. Boki dociskamy (sklejamy) widelcem a środki nakłuwamy. Przekładamy na blaszkę wyłożoną

Domowy Smak Jedzenia
Cielaczek 197

małej przerwie powoli wracam do blogowania... Na początek mam dla Was przepis na pyszne łaciate ciasto, zapewne przez wielu z Was dobrze znane:) Podaję przepis na tradycyjną wersję, jednak warto ciemne ciasto urozmaicić dodając np. świeże truskawki.  foremka 24x24cm Ciemne ciasto:    2 szklanki mąki pszennej,  szklanka cukru,  3/4 szklanki oleju rzepakowego,  3 łyżki kakao(...)szklanka mleka,  2 jajka,  2 łyżki dżemu z wiśni,  łyżeczka proszku do pieczenia,  łyżeczka sody oczyszczonej. Wszystkie składniki przełożyć do misy miksera i zmiksować na ciasto o jednolitej konsystencji. Ciasto wylać do formy o wym. 24x24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Masa serowa:   250g białego sera,   jajko,  1/2 szklanki cukru,  łyżka cukru waniliowego

Z miłości do słodkości
Leśny mech 426

właściwie lato się zrobiło ;) Po jakiejś krótkiej przerwie wracam do Lawendowej Kuchni z pomocnikami :) A właściwie manewrując pomiędzy traktorami i ciężarówkami mogę conieco przygotować;) Skoro już jadłam pyszne, zielone ciasto to musiałam sama przetestować;) I teraz mogę rozpowszechniać;) Róbcie ciasto ze szpinakiem.... i nie mówcie swoim gościom skąd bierze się zielony kolor ciasta.  A jaka potem będzie niespodzianka;) Leśny(...)puszystą masę. Cały czas ubijając wlewamy olej oraz dodajemy naszą masę szpinakową cały czas ucierając mikserem. Do zielonej masy wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia - mieszamy łyżką.  Ciasto wlewamy do mocno natłuszczonej formy (okrągłej lub kwadratowej tortownicy). Pieczemy około godziny w 180 stopniach. Krem: śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach miksera aż zgęstnieje. Dodajemy cukier i serek. Całość ucieramy

Lawendowe Niebo
Ciasto z truskawkami i bitą śmietaną 323

Czujecie już ten zapach truskawek i ciasta z truskawkami? Moja mama jak tylko pojawiły się pierwsze zbiory robiła je co tydzień przez kilka tygodni. Biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami, polany galaretką. Pychotka Składniki: 6 jajek większych 1,5 szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki cukru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 litr śmietany 30% 3 łyżki cukru(...)ubitej piany, dodaję po trochu żółtka z proszkiem i dalej ubijam.   Na koniec przesiewam mąkę i dodaję ją stopniowo do zawartości miski, mieszam delikatnie trzepaczką.   Wylewam ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25 x 40 cm, wyrównuję powierzchnię łyżką. Piekę w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180 st. C do zarumienienia biszkoptu.Wystudzony biszkopt

Cukiernia Pychotki
Ciasto z truskawkami i kruszonką wg Aleex 162

więc po powrocie od razu odkurzyłam kuchenne przybory. Dario kupił na mój powrót dorodne truskawki. Uwielbiam te czerwcowe owoce, soczyste i pachnące słońcem. Zjedliśmy je, ale część wykorzystałam do ciasta. Upiekłam je z przepisu Dorotus . Posypane chmurką cukru pudru, smakowało wyśmienicie. To co? Częstujcie się, proszę. Najlepiej smakuje z powitalną kawą. Składniki: • 120 g masła • pół szklanki drobnego cukru(...)wanilii • 700 - 800 g truskawek Kruszonka: • 180 g mąki pszennej • 100 g cukru • 16 g cukru z prawdziwą wanilią • 120 g roztopionego masła Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto przygotować wcześniej, aby były w temperaturze pokojowej. 2. Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia przesiać i odłożyć. 3. Masło i cukier zmiksować do powstania jasnej i puszystej masy maślanej

W mojej kuchni
El Stefano 161

zacząć nadrabiać kulinarne zaległości;) Przepis na dzisiejszy wypiek dostałam.....w drugiej klasie liceum od mojej koleżanki z ławki - Kasi. Pamiętam, jak przy popołudniowych odwiedzinach Kasia raczyła mnie i Tomka ciastem miękkim i przepysznym....I oczywiście padło pytanie o przepis, który Wam dziś prezentuję. Do robienia jednych ciast dojrzewa się szybko, do innych długo. Stefanek musiał trochę (!) poczekać...minęło dobrych parę(...)niego przyszła pora. Jakie jest ciasto...no cóż.... miękkie, pyszne, łatwe do wykonania (chociaż na początku było skomplikowane;). Podelektujcie się nim przy filiżance espresso w porze, kiedy zachodzące słońce roztacza na niebie feerię barw, a wokół kwiatków latają pszczoły:)  Jak to mówią Włosi....Dolce Far Niente! Stefanek Ciasto: fot. Izabela Magdalena 500 g mąki pszennej 3/4 szklanki cukru

Kuchnia smaków
Ciasto bez cukru: Chlebek marchewkowy z olejem rzepakowym 178

Można pomyśleć, że „ciasto bez cukru” to oksymoron: przecież ciasto powinno być słodkie! Jednak takie ciasto naprawdę istnieje 🙂 Nie zawiera cukru ani żadnych innych słodzików, ma za to mnóstwo dobroczynnych substancji roślinnych. Ciasto marchewkowe to jedno z najbardziej popularnych słodkości na świecie.... Artykuł Ciasto bez cukru: Chlebek marchewkowy z olejem rzepakowym pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka
Ciasto z pestek dyni (Kernölgugelhupf) 195

/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com  Przepis z blogu: Belgia od kuchni . (Dodałam wodę i mniej proszku do pieczenia.) Jeśli lubicie pestki z dyni, to pokochacie również smak tego ciasta. Nic mu nie dorówna i ten cudownie kuszący aromat oraz zielonkawy kolor... (Szkoda, że zdjęcia tego dokładnie nie odzwierciedlają.)   Zawsze pięknie wyrasta, a jego barwa zależy od intensywności koloru(...)nasion. Wg oryginalnych przepisów jest to przepis na babkę, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby ciasto posiadało inny kształt. Można też upiec mniejsze babeczki. Ciasto jest miękkie w środku, z zapieczoną skórą i j uż podczas miksowania składników - chciało się je podjadać na surowo (bez mąki).  (Samo masło z cukrem i olejem z pestek dyni - obłędne smakuje.) 100g

Di gotuje
Strucla z makiem 196

Zapraszam na aromatyczną roladę z makiem zwaną Struclą makową. Wydawać się może, że to typowo świąteczny wypiek, ale kto powiedział, ze do weekendowej kawy nie pasuje? Strucla makowa Składniki: ciasto: 1/2 kg mąki tortowej 6 g drożdży 100g cukru pudru  1/2 szklanki śmietany 200g masła 1 jajko 3 żółtka skórka z 1 cytryny cukier waniliowy szczypta soli masa makowa(...)przez gęste sito. W innym garnku podgrzewamy masło z miodem. Dodajemy bakalie i mak. Mieszamy wszystko dokładnie, podsmażamy 10 minut. Studzimy. Rozgrzewamy piekarnik na 120'C termoobieg. Przygotować ciasto. Mąkę przesiewamy. Drożdże rozcieramy z 2 łyżkami cukru, mieszamy ze śmietaną. Do mąki dodajemy masło, c. waniliowy i cukier puder. Siekamy nożem.Dodajemy drożdże ze śmietaną oraz jajko i żółtka. Zagniatamy

Tagebuch po polsku
Torcik truskawkowo-kokosowy 480

Torcik truskawkowo-kokosowy to delikatne i lekkie ciasto, idealne na wiosenne i letnie przyjęcia, na co dzień i od święta. To połączenie prostych smaków, które idealnie do siebie pasują: lekko kwaskowatych truskawek i słodkiego kokosa. Ciasto można przygotować w tortownicy o średnicy 21cm . Torcik truskawkowo-kokosowy Składniki: BISZKOPT KOKOSOWY 2 jajka 60g mąki pszennej 20g mąki ziemniaczanej 80g drobnego cukru(...)cytryny, wymieszać - formę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie umieścić jeden z blatów biszkoptowych - blat dokładnie nasączyć połową ponczu - drugi blat nasączyć ponczem, zanim przykryjemy nim masę truskawkową PRZYGOTOWANIE CIASTA - masę truskawkową przełożyć na nasączony biszkopt, wyrównać - drugim nasączonym biszkoptem przykryć masę truskawkową, delikatnie przyciskając go do masy - całość schłodzić FROSTING - śmietankę podgrzać w kąpieli wodnej niemal do zawrzenia, zdjąć

Smakołyki Bereniki
Focaccia z rozmarynem, tymiankiem i skórką cytryny – bomba aromatu 240

misce miksera mieszamy mąkę z solą i posiekanymi ziołami, dodajemy skórkę startą z cytryny. Dolewamy ciepłe mleko z drożdżami, oliwę i całość wyrabiamy przez 8 minut, hakiem do ciast drożdżowych. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne, jeśli za bardzo się lepi – dodajemy jeszcze odrobinę mąki, ale nie więcej niż 2-3 łyżki. Ciasto powinno być wilgotne, nie za suche(...)Zostawiamy ciasto w cieple, pod przykryciem, do podwojenia objętości. Gotowe i wyrośnięte delikatnie wyjmujemy z miski na lekko podsypany mąką blat, tak żeby go nie odgazować, i dzielimy na pół. Delikatnie robimy z każdej części placek. Dwie tortownice dokładnie smarujemy oliwą z oliwek – używając papierowego ręcznika lub szczeciniastego pędzla. Rozkładamy między nie porcje ciasta i formujemy równe, okrągłe placki, cały

Karo in the Kitchen
Sernik na zimno z mascarpone i kremówką 434

Kiedyś dla mnie ciasto tego typu było nie do przebrnięcia. Alergicznie na mnie działały wszelkie dania z żelatyną. Za to teraz doceniam sernik na zimno. Szczególnie pasuje mi on do lata, kiedy to do galaretki możemy dodać masę sezonowych owoców. Przepisów na sernik na zimno jest masa. Ja nie lubię takich galaretowatych serników. Ten jest delikatny, dzięki zawartości mascarpone(...)tortownicę wystarczy wyłożyć biszkoptami. Aby nieco urozmaicić ich smak, możecie przed ułożeniem na spodzie blaszki, namoczyć je na chwilę w syropie malinowym lub truskawkowym. Polecam oczywiście te domowe Do ciasta można użyć ulubionych owoców, jeśli robimy ciasto poza sezonem, to sprawdzą się owoce z kompotu jak i z puszki. Ciasta na zimno mają dwie jak dla mnie zasadnicze wady. Szybko

Mieszam w Garnku
Tort Karmelove - z miłości do solonego karmelu 167

nadzieniem waniliowym i z solonym karmelem, popcornu, draży śmietankowych oraz praliny czekoladowej. Czy to nie brzmi cudownie? :D * SKŁADNIKI na tort w formie o średnicy 18-20 cm Ciasto kakaowe: 150 g mąki pszennej 120 g cukru 50 g kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 2 jajka 125 ml maślanki 80 ml oleju rzepakowego(...)migdałów 75 g cukru pudru  75 g + 15 g cukru kryształ  25 ml wody kakao lub barwniki w proszku Dekoracja: makaroniki popcorn draże śmietankowe pralina toffee * PRZYGOTOWANIE Ciasto kakaowe Wszystkie składniki suche i mokre połącz w osobnych miskach i wymieszaj. Następnie zawartość obu misek połącz ze sobą, możesz użyć miksera lub po prostu łyżki. Ciasto wylej do formy

Food Square