Bezglutenowa szarlotka 177Bezglutenowa wersja klasycznej szarlotki. Równie pyszna i pachnąca :) Dzięki mące z pestek arbuza, ciasto ma przyjemny, lekko orzechowy posmak. Nigdy nie dosładzam jabłek, bo dla mnie im bardziej są kwaśne, tym lepiej. Ale oczywiście możecie posypać je cukrem, lub po upieczeniu całość opruszyć cukrem pudrem :) 100 g mąki owsianej bezglutenowej 100 g mąki ryżowej białej 50 g skrobii ziemniaczanej(...)mąki z pestek arbuza (jeśliu chcecie aby ciasto było jaśniejsze, użyjcie więcej mąki owsianej lub ryżowej) 30 g cukru kokosowego 200 g masła łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 6 dużych jabłek szara reneta 2 łyżki cynamonu Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy z cukrem. Całość siekamy z marsłem po czym dodajemy jajka. Zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy
Mienta blog
CIASTO CZESKIE 492miałam czasu przed świętami więc przepis dodaję dopiero teraz,ale to nic....ciasto jest tak pyszne,że można je serwować cały rok. U Nas często czeskie robi za mazurka - jest doskonałe. Blaszka 20x30 cm będzie idealna. Ciasto: 450 g mąki 150 g cukru pudru 50 g margaryny 3 łyżki miodu ( może być sztuczny) 3 łyżki śmietany(...)łyżeczka sody Masa: 1/2 l mleka 150 g cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kostka masła sok z połowy cytryny dżem wiśniowy Wykonanie: Ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę,wymieszać z sodą,dodać margarynę,posiekać ją nożem. Dodać cukier puder,jajka,miód i śmietanę.Zagnieść szybko elastyczne ciasto,podzielić na 3 części. Każdą część
Niespełnione zdolności kulinarne
Mazurek kajmakowy 175Mazurek to tradycyjne ciasto wielkanocne więc jego również nie mogło zabraknąć na świątecznym stole. U mnie w tym roku jeden większy w kształcie jajka i trzy małe. ciasto: 250 g mąki tortowej 100 g mąki krupczatki 200 g masła 50 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli ponadto: 1/2 puszki gotowej masy kajmakowej 1 mały słoik dżemu(...)czarnej porzeczki do dekoracji: płatki migdałowe cukrowe ozdoby Mąkę przesiać na stolnicę,wymieszać z cukrem,dodać szczyptę soli. Posiekać zimne masło,połączyć z mąką,dodać żółtka. Zagnieść ciasto,zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować, wyciąć 2 mazurki w kształcie jajka. Na jednym jajku zrobić z ciasta ozdobny rant
Kolorowa kuchnia Elki
Ptysie z kremem czekoladowym, malinami i pudrem z hibiskusa 246małe co nieco, na poprawę nastroju " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki (na 24 ptysie): Ciasto: 6 jajek 1 i 1/2 szklanki mąki 1 i 1/2 szklanki mleka 185 g masła Krem czekoladowy: 2 budynie do ciast i kremów „Winiary”- czekoladowy smak 2 serki(...)mascarpone (500 g) około 4 łyżek cukru pudru maliny Puder z hibiskusa: 2 łyżki suszonego hibiskusa 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie: Ciasto: Zagotować mleko z masłem. Ustawić ogień na najmniejszy, wsypać mąkę i energicznie mieszać, aż składniki się połączą. Ostudzić. Następnie dodać jajka i wszystko dokładnie połączyć. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać ptysie (wielkości mandarynki) na blaszce wyłożonej
Oryginalny smak
Mazurek z masą kajmakowo - orzechową 209Mazurek tradycyjny już gotowy. W takim razie dzielę się przepisem, bowiem przepis na ciasto bardzo dobry, a to przecież podstawa wszystkich mazurków. Ciasto 30 dag. mąki krupczatki 25 dag mąki tortowej 2 łyżki maki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia; 1/2 szklanki cukru; 5 żółtek; kostka margaryny. Dodatki do masy: 1/2 puszki masy kajmakowej 1/2 szklanki(...)orzechów lasowych zmielonych 1/4 kostki masła dżem wiśniowy lub inny Wykonanie. Wszystkie składniki na ciasto ugniatamy i dzielimy na pół. Jedną część dekorujemy dookoła ozdobnym wałkiem z ciasta. Pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni na złoty kolor. Ciasto studzimy. Spody do mazurków można upiec nawet kulka dni wcześniej. Pierwszą część smarujemy dżemem, przykrywamy drugim ciastem
W kuchennym oknie Ewy
Mazurek 192żurawina i płatki migdałów. Sposób przygotowania 1. Masło z dodatkiem przesianej mąki siekamy nożem. 2. Do masła dodajemy żółtko, cukier, jogurt i zagniatamy do momentu połączenia się składników. 3. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na ok. 30 min. do lodówki. 4. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką. 5. Z ciasta wykrawamy prostokąt i przekładamy do wyłożonej papierem(...)pieczenia blachy. Z reszty ciasta wylepiamy brzegi. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180 stopniach C ok. 15 min. 6. Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy. 7. Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie z dodatkiem mleka kokosowego. 8. Ugotowaną kaszę jaglaną miksujemy z dodatkiem miodu na gładki krem. 9. Na wystudzone ciasto kruche nakładamy dżem a następnie krem kokosowy. 10. Mazurek dekorujemy wiórkami
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Zaparzana babka drożdżowa z czekoladą i cynamonem 217Zaparzana babka drożdżowa z czekoladą i cynamonem – dzięki zaparzaniu mleka, baba jest dłużej świeża od tradycyjnych drożdżowych babek. Z czekoladą ciasto drożdżowe smakuje wybornie! Aby uzyskać waniliowy smak ciasta, użyłam naturalnego ekstraktu z wanilii Bourbon z Madagaskaru. Zaparzana babka jest nieco pracochłonna, ale zdecydowanie warto przygotować ją na Święta. Polecam w wersji z farszem, jak i pustą z dodatkiem(...)wyrośnięcia. Dodajemy rozczyn do zaparzonej mąki. Mieszamy i zostawiamy na 15 minut. Żółtka miksujemy z połową szklanki cukru, a masło rozpuszczamy. Dodajemy żółtka, masło oraz szczyptę soli do ciasta, a następnie wyrabiając, dosypujemy pozostałą mąkę (1 i 1/4 szklanki) – najlepiej użyć do tego haka miksera. Ciasto należy wyrabiać dość długo, a gdyby było zbyt lepiące, można je podsypać odrobiną
Poezja smaku
Idealna babka na oleju 218Wielkanoc najczęściej pieczemy babki drożdżowe. Wielkie, puchate, pełne rodzynek i aż żółte od smacznych, wiejskich jajek niesionych przez szczęśliwe kury. Jak wiadomo ciasto drożdżowe potrzebuje ciepła i czasu do wyrabiania, a u nas ostatnio i jednego i drugiego jakoś brakuje. Zimno, pada i nastrój jakiś taki niezbyt świateczny. Komu by się chciało zarabiać ciasto w zimnej kuchni
dolcevitainmykitchen
Wielkanocne gniazdko kokosowe 190wielkanocne gniazdo kokosowe z czekoladowymi jajkami. Obłęd! Już to wiem, że na moim stole w tym roku będzie, bardzo słodko i kolorowo. Składniki: ciasto 250 g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 1,5 szklanki cukru 5 jajek 1 szklanka mleka kokosowego 40 g wiórek kokosowych 70 g posiekanych migdałów lukier(...)dekoracji Przygotowanie: W misce ucieramy jaja z cukrem i masłem, następnie cały czas mieszając dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko kokosowe i na koniec wiórki kokosowe. Jak ciasto będzie gotowe dodaj orzechy i wszystko jeszcze raz dobrze wymieszaj. Ciasto przelej do formy od baby, wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej kasą manną lub bułką tartą. Ciasto pieczemy
Niezły Młynek
Koszyczki z ciasta francuskiego z jajkiem, szynką i ogórkiem 648Zazwyczaj mam w lodówce ciasto francuskie. Jest nieocenione gdy zaskoczą nas goście. W dość krótkim czasie można z niego przygotować prawdziwe cudeńka. Kiedyś widziałam przepis na takie koszyczki, tyle, że z kurczakiem i pieczarkami. Ja postanowiłam wykorzystać podstawę, ale nadziałam ją tym co akurat było dostępne w lodówce: jajkami, szynką oraz ogórkami. Również czarnuszka na cieście dawała bardzo interesujący posmak(...)przygotowałam koszyczki. Nadzienia mi co prawda troszkę zostało, więc albo zmniejszamy ilość jajek do 3, a szynkę redukujemy do połowy, podobnie jak pozostałe składniki, albo wykorzystujemy dwa opakowania ciasta francuskiego i składamy koszyczki z jednego kółeczka-podstawy i dwóch kółeczek z wykrojonym środkiem (będą wyższe), albo robimy tak jak ja i resztę pasty zjadamy wieczorem na chlebie;) 1 op. ciasta
Smaki Na Talerzu
Pleśniak 183pewno to ciasto znacie bardzo dobrze ? Pleśniak - pyszne kruche ciasto przełożone powidłami śliwkowymi i pianką . To wspomnienie lat dzieciństwa , kiedy to całą rodzinką, jako nieco młodsza dziewczyna , raczyliśmy się tą pychotką . Dzisiaj zamiast powidłami przełożyłam dżemem z czarnej porzeczki , która dodaje kwaskowatości całości :) Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 20 min. + 50 minut(...)Składniki: Ciasto kruche: 6 jaj 3 i 1/2 szkl. mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia op. cukru wanilinowego 200 g masła słoik dżemu z czarnej porzeczki cukier puder do oprószenia Piana: białka 3/4 szkl. cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Oddzielamy żółtka od białek. Do mąki dodajemy żółtka, cukier
Różne smaki w kuchni
Ciasto marchewkowe z kremem miętowym 212Rewelacyjne , bardzo orzeźwiające ciasto - marchewkowe z kremem miętowym . Bardzo polecam do wypróbowania takiego połączenia . Sama miałam małe wątpliwości ale spróbowałam i się nie zawiodłam . Wręcz przeciwnie :) Teraz już jestem pewna że jeszcze nie jeden raz pojawi się u nas w domku to ciasto :) Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia(...)Składniki : Ciasto marchewkowe : 1,5 szkl. mąki 0,5 szkl. krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli 1 łyżeczka imbiru garść rodzynek 1,5 szkl. cukru trzcinowego 2,5 szkl. marchwi 0,5 szkl. jabłek 3 jajka 1 szkl. oleju rzepakowego Krem miętowy : 250 ml śmietany kremówki 250 serka mascarpone 100 g landrynek
Różne smaki w kuchni
Śmietankowa szarlotka 275wiem jak to się stało ,że moja ulubiona szarlotka nie została do tej pory opublikowana na blogu ;) Dość długo byłam zdania , że najlepsza szarlotka to taka upieczona na cieście kruchym. Zmieniłam zdanie, kiedy po raz pierwszy upiekłam właśnie tą wersję . Jest niezwykle puszysta a jabłuszka dodają jeszcze bardziej jej delikatności. Rozpływa się w ustach i jest to przepyszny dodatek(...)Sposób przygotowania: 2 jajka i 1 żółtko (białko zostaw) i zmiksuj z cukrem na puszystą pianę.Wymieszaj z przesianą mąką , proszkiem do pieczenia, rozpuszczoną margaryną i śmietaną. Połowę ciasta wyłóż na blaszkę ( 29 x 24 cm ) i piecz ok. 25 minut w temp. 180 C Ciasto wyjmij z piekarnika , posmaruj białkiem wierzch ciasta i pokryj jabłkami( jabłka obierz , wyjmij gniazda
Różne smaki w kuchni
Zdrowa "fit" szarlotka :) 426jest to zwykła szarlotka, którą jadamy od Mamy czy Babć. To uzdrowiona szarlotka na wypasie! Razowe ciasto, bezcukrowa masa jabłkowa, pianka z białek, a do tego chrupiąca kruszonka owsiana, a w niej suszone figi, a z kolei na niej słodkie zlepki pestek dyni. Urozmaicenie jakich mało 😎 To wszystko sprawia, że smak jest przegenialny, a szarlotka spotyka się wyłącznie z samymi(...)Plenus Natura) 1/4 szklanki erytrolu (Plenus Natura) 1 łyżeczka cynamonu Pestki dyni w syropie: 50 g pestek dyni (Plenus Natura) 1-2 łyżki syropu daktylowego Przygotowanie: CIASTO → Olej kokosowy i masło podgrzej do postaci płynnej. Wszystkie składniki wraz z rozpuszczonym tłuszczem przełóż do miski i dokładnie wymieszaj i ugnieć ciasto. Następnie wybraną formę wyłóż najpierw papierem do pieczenia
Zdrowie na języku :P
Pełnoziarniste orkiszowe ciasto z pasternakiem (bez cukru) 233Niedawno odkryłam pasternak. Co prawda nie było to słodkie, tylko wytrawne, ale bardzo mi smakowało w połączeniu z dynią. Jako miłośniczka ciast marchewkowych pomyślałam, że wypiek z pasternakiem mógłby wyjść nieźle. Okazało się, że to faktycznie był świetny pomysł, bo wszystkim ciasto zasmakowało, a nawet było... Lepsze niż marchewkowe :) Bardzo delikatne, mimo pełnoziarnistej mąki orkiszowej jako bazy. Bez dodatku pszenicy(...)chyba też zasługa samego pasternaku, który jest lekko słodkim warzywem korzeniowym. Im więcej próbuję, tym bardziej zadziwia mnie wykorzystywanie warzyw w wypiekach. Na pewno nie skończy się na tym cieście ;) Ten przepis bardzo, bardzo polecam! :) Pełnoziarniste orkiszowe ciasto z pasternakiem (bez cukru) 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej 0,5 szklanki mąki jaglanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka
FitKot