ciasto - 162322 przepisów (strona:2243/10822)

Żytnia tarta z łososiem i szpinakiem - idealnie kruche ciasto! 153

wytrawny wypiek okazał się strzałem w dziesiątkę! 😻  Połączenie smakowe raczej tradycyjne, proste, dlatego też najlepsze. Świeży szpinak i świeży łosoś w połączeniu z białym serem na idealnie kruchym cieście.  Łososia najlepiej przygotować wcześniej, przed pieczeniem tarty. Danie idealne na wszelkie te bardziej  i te mniej uroczyste przyjęcia, na szaloną domówkę, na romantyczną kolację z ukochanym(...)lekka, ale sycąca - nikt nie wyjdzie głodny, a już na pewno niezadowolony. 😋 Zbliżający się sylwester to idealna okazja na upieczenie takich pyszności!   jedzeniowy orgazm gwarantowany .. 😺 Składniki: na ciasto 100 g mąki żytniej 50 g mąki pszennej  80 g masła 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki zimnej wody +mąka ryżowa do podsypywania Przygotować formę na tartę. Mąki

Kuchnia Ellie
Makowe bułeczki z gwiazdką 270

Bułeczki z ciasta krucho-drożdżowego, które jest miękkie, puszyste i jednocześnie kruche. Wnętrze wypełnia domowa masa makowa z żurawiną, aromatyzowana skórką pomarańczową i olejkiem migdałowym. Bułeczki przyozdobione gwiazdką są niewielkie i przypominają bombki na choinkę. CIASTO KRUCHO-DROŻDŻOWE: 3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru pudru 30 g drożdży świeżych 1 szklanka śmietany 18% 3 żółtka 125 g masła(...)zasypać cukrem. Po paru minutach, kiedy zrobią się płynne rozetrzeć . Mąkę przesiać do miski i wlać płynne drożdże, rozpuszczone i przestudzone masło, sól, śmietanę oraz żółtka. Zagnieść jednolite ciasto. Nie trzeba wyrabiać, ani odstawiać do wyrośnięcia. Podzielić na 28 kawałków. Trzy kawałki ciasta połączyłam i wgniotłam w nie kakao. Z reszty formować krążki zamykając w nich porcję masy makowej nadając

https:KKuchniaMniam
Ciasto snickers na herbatnikach 1833

Ciasto snickers bez pieczenia Snickers na herbatnikach to proste, szybkie, ale bardzo smaczne ciasto bez pieczenia. Do jego przygotowania wystarczy zagotować masę budyniową i przełożyć nią warstwy herbatników. Masa i herbatniki nie są zbyt słodkie, dlatego na wierzch ciasta wykładamy masę kajmakową, którą posypujemy orzeszkami. Jest to jedno z tych ciast, które najlepiej przygotować dzień wcześniej i odstawić, aby herbatniki(...)cukier wanilinowy 220 g masła   Dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej 180 g herbatników (zwykłych, jasnych) 180 g herbatników kakaowych 1 szklanka orzeszków ziemnych niewolonych (lub orzechów włoskich) Ciasto snickers na herbatnikach Dwie i pół szklanki mleka oraz masło wkładamy do garnka z grubym dnem i zagotowujemy. W tym czasie do miski wlewamy pozostałe mleko, dodajemy obie mąki, jajko, budyń

Trzeci talerz
Paszteciki w cieście francuskim 154

porcja. Można zrobić również paszteciki z 1/2 podanych składników. SKŁADNIKI 1,5 kg kiełbasy śląskiej 1 duża cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka majeranku 3 jajka 3 opakowania ciasta francuskiego (u mnie 3 x 275 g) sezam świeżo mielony pieprz WYKONANIE Kiełbasę śląską ugotować (około 5 minut w lekko wrzącej wodzie) i zostawić do ostudzenia. Cebulę obrać i pokroić(...)ręcznym. Następnie dodać dwa jajka, odrobinę świeżo mielonego pieprzu i zagnieść np. dłonią.  Dwie blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Ciasto francuskie rozwinąć i przekroić na pół. Na środku każdego z ciast rozłożyć na długość równomiernie farsz, po czym zawinąć najpierw jedną stronę, później drugą. Każde zawiniątko włożyć do lodówki

Passions hobbies life
domowe krucho drożdżowe kapuśniaczki 342

składniki na ciasto krucho drożdżowe: ok. 640 g mąki orkiszowej lub pszennej 230 g masła 35 g drożdży 1 jajko 250 ml kwaśnej śmietany 1 szczypta soli wykonanie: Na stolnicę wykładamy mąkę. Dodajemy sól oraz masło i siekamy. Następnie dodajemy jajko oraz 125 ml śmietany, siekamy. W pozostałej śmietanie dokładnie mieszamy drożdże i dodajemy do reszty składników. Siekamy nożem(...)następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i odstawiamy do lodówki na ok. 60 min. Po tym czasie cisto dzielimy na równe 4-5 części. Rozwałkowujemy na długie prostokąty. Na środek każdego wykładamy farsz i zwijamy. Kroimy na mniejsze prostokąciki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdego smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy czarnuszką lub kminkiem. Pieczemy w 190 st. przez

Domowy Smak Jedzenia
szarlotka z pomarańczową nutką 121

Uwielbiam szarlotki! Można je upiec na 100 różnych sposobów, zawsze mogą wyglądać i smakować inaczej, nigdy się nie znudzą:) Dziś chciałam zaproponować szarlotkę na wyjątkowo kruchym, maślanym cieście, z mega dużą ilością jabłkowego musu, pachnącego pomarańczą, zwieńczoną kruchutkimi cynamonowymi ślimaczkami i oprószoną leciutką chmurką cukru pudru, delikatną jak śnieg, którego jak na złość brak... Każdy kęs przenosi nas na wyżyny(...)kulinarnego nieba! Może ktoś jeszcze się skusi i przygotuje podobną na nadchodzące święta? składniki: ciasto: 150 g mąki pszennej 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 200 g zimnego masła 2 żółtka 1 łyżka jogurtu greckiego szczypta soli płaska łyżeczka proszku do pieczenia mus jabłkowy: 2 kg jabłek 1 duża pomarańcza 3/4 szkl cukru łyżeczka cynamonu ponadto: łyżka masła łyżka cynamonu łyżka

6niebo
Sernik z wiśniami w kakaowym cieście 191

ciasto 1,5 szkl mąki Tortowej Młynomag 0,5 szkl mąki krupczatki Młynomag 0,5 szkl cukru szczypta proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 250 g masła 2 jajka aromat rumowy masa serowa 1 kg sera (sernikowego) 250 g masła 1,5 szkl cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej cukier cytrynowy Delecta przyprawa do sernika Delecta 6 jaj otarta skórka(...)cytryny suszone wiśnie ok 150 g Składniki na ciasto wkładamy do miski i zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie nierówne części i wkładamy do zamrażarki. na ok godzinę Ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym dodając po jednym żółtku, następnie mąkę ziemniaczaną, przyprawę do sernika, otartą skórkę z cytryny i stopniowo po łyżce dodajemy ser. Na koniec dodajemy ubitą pianę

Gotowanie jest łatwe
Makowiec 320

Tradycyjny makowiec z przepisu mojej mamy Ciasto bez którego nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia. Delikatne ciasto drożdżowe i aromatyczna masa makowa z rodzynkami i skórką pomarańczową. Długo zachowuje świeżość. Z podanego przepisu wychodzą dwa makowce o długości ok. 40 cm. Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 5 dag drożdży 3/4 szklanki cukru 4 żółtka 0,5 szklanki mleka(...)miejscu do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem. Mleko podgrzać. Masło rozpuścić. Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn, żółtka wymieszane z cukrem i ciepłe mleko. Na koniec dodać roztopione masło. Wyrobić ciasto. W przypadku gdyby było zbyt klejące się dodać więcej mąki. Ciasto odstawić pod przykryciem, w ciepłe miejsce, do czasu podwojenia objętości. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować

Bullio
Makowiec z brzoskwiniami i bezą z gotowej masy makowej 374

przepis z książki „słodki świat Kasi”). Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Makowiec z brzoskwiniami i bezą z gotowej masy makowej Składniki: Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 130g masła 260g mąki pszennej (użyłam tortowej) 120g cukru 2 jajka + 2 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa makowa: 850g-900g gotowej(...)orzechów włoskich 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 3-4 krople aromatu migdałowego Beza: 6 białek 1 szklanka cukru 2/3 szklanki zmielonych migdałów 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Ciasto: 1. Masło roztopić i odstawić do przestygnięcia. 2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 3. Jajka z żółtkami ubić z cukrem na kremową pianę, następnie wlać roztopione masło

Mała Cukierenka
Choinki z piernika 139

Choinki z piernika. Słodkie, śliczne, przykryte „śniegiem” z białego lukru i posypane kolorową cukrową posypką. Wykonane z ciasta piernikowego, z którego od kilku lat robię pierniczki w ilościach hurtowych. Przygotowanie piernikowych choinek jest bardzo proste, jednak potrzebujemy foremek w kształcie gwiazdki, w kilku różnych rozmiarach, mogą też być foremki okrągłe lub w kształcie kwiatka. Te choinki są przeznaczone na prezenty(...)robicie jadalne prezenty? Pracę rozłożyłam sobie na 2 dni, wczoraj zrobiłam ciasto, wykroiłam i upiekłam piernikowe gwiazdki, a dzisiaj zlepiałam z nich choinki i dekorowałam. Tym razem zamiast miodu w składzie na pierniki jest syrop klonowy, który przyszedł w świątecznej paczce od Netto Polska wraz z innymi produktami marki Premieur. Polecam też inne nasze przepisy na najlepsze słodkości na Boże

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kostka orzechowa przekładana nutellą 146

Przekładaniec pasujący również na Święta Ciacho miało bardzo dużą szansę wylądować w kategorii szybkie i łatwe ciasta na niedzielę, spełnia jednak tylko połowę tego warunku. Jest bardzo łatwe do wykonania, jednak masa budyniowa potrzebuje chwile czasu zanim ostygnie, co niestety dyskwalifikuje ciasto w kategorii szybkości. Chociaż osobiście uważam, że i tak nie jest źle. W oryginale w skład masy wchodzi(...)mogłam tutaj dostać. Zastąpiłam więc go klasyczną masą budyniowo – maślaną. Herbatniki nasączyłam malinową nalewką, ale oczywiście warto też zrobić wersję bezalkoholową. Już sobie wymyśliłam, że powtórzę to ciasto, zamieniając masę budyniową na cytrynową masę z lemon curd Ja poszłam na łatwiznę i mój krem czekoladowo – orzechowy to najzwyklejsza w świecie nutella. Myślę jednak, że warto byłoby ja zastąpić

Relaxtime
Miodownik z kaszą manną 2523

Moja rodzina bardzo lubi różnego rodzaju miodowniki, tym razem miodownik przełożyłam masą z kaszy manny. Ciasto jest bardzo smaczne i nadaje się na drugi dzień do spożycia, jest bardzo miękkie. Nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia bez miodownika, musi być obowiązkowo. Składniki: Ciasto: 250 gram mąki pszennej 250 gram mąki krupczatki 250 gram masła 100 gram cukru 3 jajka(...)włoskich Forma 23x23 cm. Papier do pieczenia Sposób przygotowania: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane masło, miód, jajka, cukier oraz sodę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy gładkie ciasto, dzielimy na trzy części. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy jedną częścią ciasta, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Pozostałe dwa placki pieczemy

Bajeczna Kuchnia
Ciasto szachownica 183

Ciasto, którego smak przypomniałam sobie na jarmarku świątecznym. Zjadłam, zachwyciłam się smakiem, dostałam przepis i czym prędzej zrobiłam u siebie w domu :) Pozmieniałam co nieco, głównie z polewą i biszkoptem, ale myślę, że wizualnie wygląda niemal identycznie ;) Biszkoptowe kratki, maślano - budyniowy, kakaowy krem i mocno kakaowa polewa, udekorowane czekoladowymi kamyczkami... Uwielbiam przepisy z duszą, ten ma swoje lata, ale niezmiennie(...)smakuje wszystkim. Takie ciasta najlepiej sprawdzają się na świątecznym stole - pięknie się prezentują i dobrze smakują a ich przygotowywanie to sama radość, która w okresie świątecznym nabiera większego znaczenia. Bardzo polecam, wbrew pozorom nie jest trudne a smak i zadowolone buzie domowników wynagrodzą Wam czas spędzony w kuchni :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie

Domowa cukiernia Ewy
Jogurtowe ciasto z rabarbarem i truskawkami 188

Odkąd upiekłam piernik miałam zakusy na ciasto z rabarbarem. Jak na złość nagle rabarbar ze sklepów zniknął. Dostałam kilka ostatnich lasek (razem z 70 dkg) dlatego postanowiłam do ciasta dołożyć truskawek, których za to było zatrzęsienie. Nie myślałam że dzieło przypadku przyczyni się do powstania cudownego słodko-winnego połączenia. Źródło przepisu na dole strony. Polecam wypróbować. Jest mokre i delikatne(...)cukru. 2. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Następnie dodawać kolejno jajka, po czym stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem, na koniec dodać jogurt. 3. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy, o wymiarach 26 ø cm. 4. Na wierzch wyłożyć owoce wciskając w ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika 180°C, i piec

Mama z miasta
Ciasto marchewkowe bezglutenowe 141

Marchewkowiec stał się ostatnio jednym z moich ulubionych ciast. Wierzcie lub nie, ale widnieje od razu na drugim miejscu zaraz po serniku! Myślę, że to wystarczający dowód mojej słabości  do wypieków z dodatkiem marchwi.  Wiecie, że marchewka była używana do deserów już w średniowieczu? Wyczytałam ostatnio szukając informacji o genezie tegoż ciasta. Cóż, w końcu była wtedy łatwiej(...)placek stał się wkrótce jednym z najpopularniejszych dań lat siedemdziesiątych!  A dokładniej w roku 2005, w rankingu stworzonym przez Food Network.. Jak dla mnie marchewka dodaje tutaj ciastu wilgotności i ciekawego posmaku, a jej obecność podkreśla nieskromny dodatek cynamonu i imbiru. Pyszności! Myślę, że taki zdrowy placek idealnie będzie się prezentować na świątecznym stole. :)  Udanych wypieków życzę

Kuchnia Ellie

Proponowane wyszukiwania