kakao, proszek do pieczenia, wanilię, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Masę wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, na 40 minut. Ciasto wyjąć, ostudzić. Przygotować płyn do nasączenia ciasta: do naparu z herbaty dodać sok z cytryny, rum i dosłodzić do smaku. Śmietanę ubić na sztywno. Ostudzone ciasto przekroić w poprzek. Dolny(...)blat nasączyć połową płynu. Ułożyć na nim bitą śmietanę - odłożyć 3-4 łyżki śmietany do dekoracji. Przykryć wierzchnim blatem, nasączyć go reszta płynu. Ciasto posmarować marmoladą. Odstawić do zastygnięcia. Przygotować polewę: wszystkie składniki włożyć do garnuszka i podgrzewać do rozpuszczenia cukru i masła. Nie gotować!!! Ciasto polać polewą. Odstawić do zastygnięcia, następnie udekorować pozostałą bitą śmietaną. Ciasto najlepsze jest następnego
królestwo garówprzez całe życie Bo po co eksperymentować, skoro mam już złoty przepis. Ze mną nie ma tak prosto Wróćmy do standardowych pączkowych problemów. Oprócz standardowego, czy wrośnie nam ciasto, są inne np. kwestia odpowiedniego nadziania pączków. Jeśli decydujemy się smażyć pączki już z nadzieniem, może się okazać, że w czasie smażenia rozdzielą się nam boczki pączka, nadzienie wypłynie i cały(...)praskę. Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy pokruszone drożdże, cukier i łyżkę mąki. Odstawiamy na 15 min, aż drożdże zaczną pracować. Do ziemniaków dodajemy drożdże, jaja i mąkę. Dolewamy wódkę. Zagniatamy ciasto. Gdy ciasto będzie już zwięzłe dodajemy masło i dalej wyrabiamy. Ciasto odstawiamy do miski wysmarowanej olejem i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1 h. Stolnicę podsypujemy mąką, wałkujemy ciasto
Mieszam w GarnkuOpis: Wilgotne, kakaowe blaty nasączone likierem. Słodko – kwaśne ciasto, które posmakuje chyba większości. Składniki: Składniki na ciasto: 5 łyżek kakao 5 jajek 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szklanka cukru 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki oleju rzepakowego Pianka porzeczkowa: 400g porzeczek 1/2 l śmietany
Ciastka i ciastaTęsknicie już za letnimi, lekkimi smakami? Spieszę zatem do Was z przepisem na pyszne ciasto. Orzeźwiające na maxa:) Początkowo myślałam żeby połączyć z miętą jabłka (kisiel jabłkowy na soku jabłkowym), ale ostatecznie cieszę się bardzo, że zdecydowałam się na pomarańcze. Ciasto jest słodkie w punkt, bardzo rześkie i bardzo smaczne. Obie masy współgrają ze sobą idealnie i już nie mogę(...)Pianka miętowa: 500 ml śmietany 36% pęczek mięty 1 galaretka agrestowa Dodatkowo: 2 płaskie łyżeczki suszonej mięty 3 łyżeczki cukru pudru Przygotowanie pianki miętowej należy rozpocząć dzień przed pieczeniem ciasta. W tym celu śmietankę przelewamy do rondelka, dodajemy do niej około 25 listków mięty i doprowadzamy do wrzenia. Gdy to nastąpi rondelek zdejmujemy z palnika i odkładamy do przestudzenia. Zimną
Smaki Na TalerzuSzybkie do zrobienia i jednocześnie pyszne, ciasto czekoladowe z karmelizowanymi jabłkami i płatkami migdałów. Mocno czekoladowe, ale nie wytrawne. Bez dodatku mąki pszennej, za to z niewielką ilością mąki kukurydzianej. Spód ciasta jest bardzo delikatny i wilgotny, jabłka mięciutkie i rozpływające się w ustach, natomiast posypka z z migdałów chrupiąca. Ciasto ładnie prezentuje się na stole, a po lekkim przestygnięciu(...)wygodnie kroi na kawałki. Zadowoli wszystkich, szczególnie smakoszy czekolady. SKŁADNIKI / forma o średnicy 22-23 cm CIASTO 300 g gorzkiej czekolady 200 ml śmietany 30% 4 jajka / białka i żółtka oddzielnie szczypta soli 3 łyżki cukru pudru 4 pełne łyżki mąki kukurydzianej POSYPKA MIGDAŁOWA 7 łyżek płatków migdałów 50 g masła 2 łyżki brązowego cukru JABŁKA 4 jabłka 1 łyżeczka
cool and mintyczuć z daleka. Delikatne, kształtne, cieniutkie, kruche - obowiązkowo z cukrem pudrem. Kiedy widzę w sklepie faworki od razu mam przed oczami moją Babcię i Mamę, które dzielnie rozkładają ciasto na stolnicy, wałkują cienko, zwijają faworki i smażą w gorącym tłuszczu do uzyskania złotego koloru. My (dzieciaki) wykańczaliśmy je cukrem pudrem, który roznosił się po blacie jak puch albo śnieg(...)puder do oprószenia ciasteczek Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy na stolnicy, dodajemy do niej szczyptę soli, następnie resztę składników, mieszamy rękoma około 15 minut, w międzyczasie klepiemy wałkiem ciasto, i tak wyrabiamy - klepiemy, wyrabiamy - klepiemy, itp. dzięki czemu ciasto będzie elastyczne, a po usmażeniu będzie miało ciekawe charakterystyczne "purchelki"; Po wszystkim ciasto kroimy na kilka części
Zasmakuj KuchniWilgotne, mięsiste i pełne smaku ciasto czekoladowe z burakami. Pasuje na drugie śniadanie lub podwieczorek ze szklanką mleka lub kawy. Długo pozostaje świeże, nawet do kilku dni, nie tracąc nic na swojej wilgotności. Przygotowanie ciasta z burakami nie jest skomplikowane, do tego można rozłożyć je w czasie i dzień wcześniej upiec lub ugotować buraki, a po ostudzeniu zblendować z olejem(...)Wszystkie składniki wystarczy krótko wymieszać ze sobą, nie trzeba ubijać, ani ucierać. SKŁADNIKI CIASTO 300 g buraków / ugotowanych lub upieczonych i obranych 240 ml oleju 4 jajka 220 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 70 g kakao 300 g cukru ziarenka wyłuskane z laski wanilii POLEWA 100 g gorzkiej czekolady 50 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka oleju
cool and mintyLubię ciasta, które nie są zbyt słodkie. Zwłaszcza jeśli jest w nich jakaś nieoczywista nuta np. kwaśne owoce czy goryczka herbaty. W ogóle uważam że teraz kupne słodycze i ciasta w cukierniach są przeładowane cukrem i jednostronnie słodkie. Nie ma w nich żadnych niuansów. Możliwe, że zmieniły się smaki, ale może po prostu trzeba zacząć piec bardziej naturalnie(...)kiedyś? Ponieważ jestem herbaciarą, zrobiłam ciasto z zielonej herbaty. Zobaczcie jakie jest pyszne. Składniki: 2 szklanki mąki łyżeczka sody 100 g brązowego cukru łyżka kawy zbożowej szczypta cukru jajko 50 g oleju łyżka esencji waniliowej 200 g mocnej zielonej herbaty -2 torebki herbaty zaparzone w szklance gorącej wody (ostudzone) 100 g mrożonych porzeczek- u mnie Hortex, w sezonie
Ugotowane pozamiatanesernikoholików kolejna gratka. Kruche orkiszowe ciasto, delikatna masa serowa oraz słodka beza, to wszystko przełamane kwaskowymi owocami...Mmmmiam... Uwielbiam takie ciacha... :-) Piekłam w ciemnej tortownicy o śr.26cm Składniki: Kruche ciasto: - 300g mąki orkiszowej typ750 - 125g zimnego masła - 50g ksylitolu lub cukru - 3 żółtka (białka wykorzystałam do bezy) - 1 łyżeczka ksylitolu z wanilią lub cukier waniliowy Z mąki, masła(...)pokrojonego na mniejsze kawałki, ksylitolu i żółtek zagniotłam kruche ciasto. Większą częścią ciasta wyłożyłam spód tortownicy (wcześniej przesmarowałam boki i wyłożyłam spód papierem do pieczenia) i odstawiłam do lodówki. Drugą, mniejszą część ciasta również umieściłam w lodówce. Masa serowa: - 500g dobrego, gęstego sera - 125g masła w temp.pokojowej - 1 jajko - 1 proszek budyniowy bez cukru lub 40g mąki ziemniaczanej - 1/2 szklanki
Smaczne ZdroweSkładniki: ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, jabłka 5 sztuk, cynamon - ile potrzeba, cukier 9 łyżeczek, bita śmietana w proszku 1 opakowanie, mleko 3,2% 250 ml, galaretka brzoskwiniowa 1 opakowanie umyte i osuszone jabłka przekroić na połowę, usunąć gniazdka nasienne, ciasto francuskie rozwinąć i podzielić na 9 porcji jabłko położyć na porcji ciasta, posypać każde jabłko łyżeczką cukru i pół(...)łyżeczki cynamonu, rogami ciasta nakryć jabłka, ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 35 minut, następnie na termoobiegu w 160 C 10 minut, zostawić do wystudzenia na blaszce śmietanę wsypać do pojemnika, wlać zimne mleko, wsypać galaretkę i rózgą blendera ubić na bitą śmietanę z 4-5 minut śmietanę
W Mojej Kuchni LubięPewnie nie raz słyszeliście o baklawie. Jest to deser pochodzenia głównie tureckiego, jednak jest on rozpowszechniony we wszystkich krajach bałkańskich. Przygotowuje się go głównie z ciasta filo, jednak z faktu, że w wielu marketach jest on trudno dostępny, podaję przepis na baklawę z użyciem ciasta francuskiego. Bardzo słodki syrop, który tradycyjne przygotowuje się z cukru, wody i soku z cytryny(...)jednak dodałam orzechy nerkowca, laskowe i orzechy włoskie. Baklava najlepsza jest na drugi dzień po schłodzeniu. Smacznego! Baklava blacha o wymiarach około 25×25 Składniki: 1 duży płat ciasta francuskiego ( najlepiej XXL) 3/4 szklanki posiekanych orzechów ( włoskie, nerkowca, laskowe) 1/2 szklanki posiekanych pistacji 1/2 szklanki rozpuszczonego masła syrop: 1/2 szklanki wody 5 łyżek miodu 3/4 szklanki cukru (wybrałam ksylitol
Jaglusiagłęboko gdzieś, niech sobie upieką takie serduszka w dowolny dzień roku, bo każdy dzień jest dobry na okazywanie miłości. Tyle na temat święta zakochanych. Tudzież święta wariatów. Przepis na ciasto drożdżowe jak i pomysł zaczerpnęłam stąd ( klik ). Znajdziecie tam również ilustrowany instruktaż składania takich serc. Ja zmieniłam tylko nadzienie na domową konfiturę truskawkową ale marmolada również się nada. Składniki(...)całość będzie ciepła (nie gorąca!). Mąkę wymieszać z cukrem, solą i suchymi drożdżami. Następnie do miski dodać jajko i wlać masę mleczno-maślaną. Za pomocą miksera (z hakami do ciasta drożdżowego) wyrabiać ciasto kilka minut. Ciasto będzie klejące ale nie należy dosypywać mąki. Następnie ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić
My simple kitchenPrzepis podała mi znajoma. Jego inna nazwa to leśny mech. Od razu stwierdziłam, że musz ę go wypróbować i k ilka dni później zrobiłam to . Ciasto przerosło nasz oczekiwania. Jest przepyszne z lekką nutką szpinaku, wilgotne. Wydaje mi się, że jest to świetne ciasto, które mo ż na wykorzystać jako tort dla dzieci. Składniki: 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego(...)pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy szpinak i mieszamy łyżką. Wlewamy do formy, pieczemy ok. 1 godz. do "suchego patyczka" w temp. 180 °C. Po wystudzeniu obciąć nożem wierzch ciasta i rozdrobnić je na talerzyku. Ubić śmietanę dodając pod koniec śmietan-fixy z cukrem wanilinowym i cukru pudru (do smaku). Na ciasto wyłożyć ubitą śmietanę, posypać okruszkami ciasta
Państwo Wojtczuk gotująopisałam, ale nie opublikowałam. Teraz wiem, że wielu z nich zbyt szybko nie powtórzę z racji zawartego w nich mleka. Jednym z nich jest przepis na dwukolorowy sernik. Składniki: Ciasto: 30 dag mąki, 15 dag margaryny, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżka śmietany, 2 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Masa: 1 kg mielonego białego sera, 1 opakowanie budyniu waniliowego(...)łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej, 1 cukier waniliowy, 1/2 szklanki cukru, 3 jajka, sok z cytryny (dałam około 3 łyżek soku), 2 łyżki kakao. Przygotowanie: Przygotować ciasto na spód sernika . Wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i posiekać z margaryną. Dodać żółtka i śmietanę i wyrobić ciasto, włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Masa: Żółtka oddzielić od białek
Państwo Wojtczuk gotująjakiś czas można sobie pozwolić na odrobinę słodyczy. Przygotowanie: 35 min. Chłodzenie: 2 godz. Dla 4-6 osób (około 12 szt. cienkich naleśników) Na ciasto naleśnikowe: ● 250 g mąki pszennej* ● 3 jajka ● 50 cl mleka ● 50 g masła ● 25 g cukru + szczypta soli ● olej o neutralnym smaku do smażenia Na mus czekoladowy: ● 100 g gorzkiej czekolady(...)uważaj, żeby się nie przypaliło). Pozostaw do ostudzenia w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, sól, wymieszaj, następnie wbij jajka, i wymieszaj całość. Wlewaj stopniowo mleko do ciasta, mieszając trzepaczką rózgową (lub miksując), aby nie potworzyły się grudki. Ciasto powinno mieć jednolitą, gładką, dość gęstą konsystencję. Domieszaj przestygnięte masło. Przykryj czystą ściereczką lub folią spożywczą, i wstaw
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska