Przepis na 12 muffin. Składniki "suche": 1 szklanka mąki żytniej 0,5 szklanki otrębów owsianych 0,5 szklanki otrębów pszennych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki mielonego imbiru 0,5 łyżeczki cynamonu 3 łyżki słonecznika 1 łyżka rodzynek 6 orzechów laskowych (pokruszonych) 6 suszonych moreli (pokrojonych w kostkę) 6 migdałów (pokruszonych) Składniki "mokre" : 0,5 szklanki
kuchnia do kwadratualbo dodatek do pierwszego :-) Przepis na 3 szklanki (ale mniejsze niż ta na zdjęciu :-) Składniki: 5 kiwi 2 banany 0,5 szklanki mleka lub jogurtu naturalnego/greckiego 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru lub kawałek świeżego korzenia Wszystko wrzucamy do blendera i miksujemy. :-) Smacznego! K&A P.S A żeby skutecznie poczuć, że wiosna za pasem, polecamy kupno tulipanów
kuchnia do kwadratuwięc tym zabieganym jak najbardziej polecamy! Składniki: 1 dojrzałe awokado (musi być miękkie) 1 duże jajko 0,5 czerwonej cebulki sok z 1/4 cytryny sól (my używamy himalajskiej) świeżo mielony pieprz Jajko gotujemy na twardo. W tym czasie obieramy awokado i rozgniatamy je widelcem. Kroimy cebulkę i ugotowane jajko w drobną kostkę- mieszamy z awokado. Dodajemy sok z cytryny
kuchnia do kwadratuorzo. Gemista ( γεμιστά - czyt. jemista ) Gemista to pomidory i papryki faszerowane nadzieniem z ryżu, a następnie pieczone. Zazwyczaj jest to potrawa wegetariańska, ale moje danie zawierało maleńkie kawałeczki mielonego mięsa w farszu. Saganaki ( σαγανάκι ) oraz tzatziki ( τζατζίκι - czyt. dzadzyki, ew. cacyki) z pitą Saganaki - tak tę potrawę nazywano w naszej hotelowej tawernie, ale wbrew
Chilli Czosnek i Oliwamnie pasta i tak była bardzo czosnkowa ) 200 ml jogurtu typu greckiego 3 łyżki oliwy 2 papryczki chilli, posiekane ( lub tyle ile lubicie, pasta jest pikantna ) 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego sól, pieprz 1/3 - 1/2 szklanki orzechów włoskich, uprażonych na suchej patelni i grubo posiekanych ( dla mnie - więcej znaczy smaczniej ) 1/2 pęczka natki pietruszki, posiekanego do podania: ciepłe placki
Chilli Czosnek i Oliwaeuro/osoba, lokalizacja - ok. 6 km. od Masticharii, droga jest kręta acz oznakowana, dobrze mieć przy sobie mapkę ze strony internetowej lub biura podróży, www.hippocratesgarden.gr Oto widok z balkonu (tak, mieli balkon...) starożytnego greckiego domu na teren Ogrodów. Kuchnia greckiej gospodyni z czasów Hipokratesa budziła moje duże zainteresowanie. 2. Palaio Pyli Palaio Pyli to kompleks opuszczonego bizantyjskiego miasta, które(...)zwiedzania Mandraki - stolicy wyspy, która jest uroczym miasteczkiem, z białymi domkami, starym Monastyrem na skale, licznymi sklepami i tawernami. Następnie zostaniecie zawiezieni w pobliże krateru wulkanu, gdzie będziecie mieli jakąś godzinę na zwiedzanie. W kraterze jest baaardzo gorąco (z nieba też leje się żar), z otworów unosi się para, zapach zgniłego jajka przesiąka powietrze - co najmniej jak krajobraz księżycowy
Chilli Czosnek i Oliwaktórą dostałam od rodziny ) 100 g suszonych śliwek, bez pestek, grubo posiekanych na mieszankę przypraw: sól morka i czarny pieprz 1 płaska łyżka ras el hanout 1 płaska łyżka mielonego kminu 1 płaska łyżka cynamonu 1 płaska łyżka imbiru 1 płaska łyżka łagodnej papryki Przygotowanie: Parę godzin wcześniej: Wymieszaj składniki mieszanki przypraw w miseczce. Włóż mięso do dużej miski
Chilli Czosnek i Oliwazamienić na posiekane nerkowce lub pestki słonecznika ) na sos tahini: sok z 1-2 cytryn 3 łyżki tahini 2 ząbki czosnku sól, pieprz szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (opcjonalnie) zimna woda do podania: chlebki pita cząstki cytryny Przygotowanie: Przygotuj sos tahini: w robocie kuchennym połącz pastę tahini, sok cytrynowy i czosnek. Dodaj tyle zimnej wody
Chilli Czosnek i Oliwarodzajami serów. Secondo to obowiązkowo sztuka pieczonego mięsa , najchętniej jagnięciny, cielęciny, wołowiny, czy kurczaka z ziemniakami i warzywami. Crostini z pasztetem z wątróbki, lo zampone – świńska noga nadziewana doprawionym mielonym mięsem, il cotechino – kiełbasa zrobiona ze świńskich podrobów, ręcznie robione tortellini , jagnięcina i indyk – oto przysmaki północy Włoch. Choć obecnie 90% włoskich dzieci wierzy w Świętego Mikołaja, jest
Chilli Czosnek i Oliwamnie 75 g suszonych fig, 75 g suszonego ananasa, 75 g suszonych moreli (pociętych w paski) oraz 50 g suszonych wiśni 5 sztuk goździków rozbitych w moździerzu 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki białego pieprzu sporo świeżo startej gałki muszkatołowej 1 łyżka kakao w proszku 50 g mąki 150 g cukru 150 g miodu 30 g masła cukier puder
Chilli Czosnek i Oliwaciasteczka z dodatkiem cynamonu lub anyżu), rosquillos de vino (ciasteczka aromatyzowane anyżem i winem) oraz turrón . Turrón to tradycyjny hiszpański nugat, przygotowywany z miodu, cukru, białek jaja i mielonych migdałów, jedno z najsławniejszych hiszpańskich słodyczy. Występuje w wielu wariantach, z których najpopularniejsze są dwa: blando , zwane też turrón de Jilona – delikatny, miękki oraz duro – turron de Alicante – twardy
Chilli Czosnek i Oliwatakiego, które można rozwałkować), lub 2 opakowania ciasta rozwałkowanego na okrąg lub prostokąt i zwiniętego w rulon 100 g miękkiego masła 100 g cukru 100 g migdałów - mielonych, pokruszonych, lub płatków migdałowych 1 jajko 1 łyżka Amaretto (lub rumu, czy koniaku) 1 jajko do posmarowania ciasta 1 łyżeczka cukru pudru (dla uzyskania błyszczącej glazury) sucha fasolka, mała figurka
Chilli Czosnek i Oliwawygodnie ująć w dłoni. Nazwa odnosi się raczej do kształtu niż nadzienia, gdyż cygara mogą być napełniane zarówno serem i ziołami, serem ziemniakami i natką pietruszki, jak i mielonym mięsem czy szpinakiem. Ciekawostką jest, że nazwa kalem böreği została wymyślona dopiero w 2011 roku przez pewną turecką organizację, aby uniknąć nawiązywania do palenia. Mi jednak określenie "cygara" podoba się
Chilli Czosnek i Oliwasię robić falbankę, zajrzyjcie tutaj . Albo po prostu zlepcie pierogi i dociśnijcie brzegi za pomocą widelca. Empanadas można przygotować z różnymi nadzieniami , np. z kiełbasą chorizo, ze szpinakiem, z mielonym mięsem, czy z warzywami. Empanadas z tuńczykiem przepis z książki Tapas. Zakąski z hiszpańską tradycją i temperamentem. na 12 sztuk czas przygotowania: 20 min. + 2 godz. (chłodzenie ciasta) + czas
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Dziś chciałam zaprezentować Wam bardzo ciekawy przepis na dip z pieczonych buraków . Wielu osobom buraki kojarzą się jedynie z tradycyjnym obiadem z mielonym i ziemniaczkami oraz z barszczem, a można z nich przygotować tyle pysznych dań . Choćby sałatkę z ugotowanych buraków, polanych octem balsamicznym i oliwą, posypanych natką i pokruszoną fetą... Jej przygotowanie zajmuje mi tylko
Chilli Czosnek i Oliwa