Składniki na tortownicę o średnicy 28 cm. Składniki na spód: 200 g herbatników 150 g masła Składniki na masę serową: 1 kg sera trzykrotnie mielonego 1 szklanka cukru 5 jajek 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Składniki na mus: 250 g malin 2 łyżki cukru pudru Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Przepis na spód: Ciasteczka
Emcia Pichcimasła 125 g serka mascarpone NADZIENIE - 500 g świeżych jabłek (waga po obraniu) 500 g domowych jabłek prażonych ok. 1/2-3/4 szkl. cukru 1 lekko czubata łyżeczka mielonego cynamonu ok. 50 g bułki tartej albo drobno pokruszonego, ususzonego biszkoptu, albo zmielonych ciasteczek LUKIER - 3/4-1 szkl. cukru pudru sok z połowy dużej cytryny odrobina gorącej
Smaczna Pyzaindyka 25 dag słoniny ze skórką 30 g soli 2 łyżeczki pieprzu ( można mniej) łyżka majeranku 4 ząbki czosnku ok szklanki wody z ugotowanych skórek Wykonanie: Łopatkę mielimy na siatce o grubości oczka 10 . ( rzadka). Pierś i karkówkę mielimy na jeszcze rzadszej siatce, grubość oczka 8. Ugotowane skórki przekręcamy na siatce o grubości
W kuchennym oknie Ewykawałki naszej ryby) wlewamy soku i dodajemy startej skórki z połowy cytryny, 3 łyżki oliwy z oliwek, pół pęczka posiekanego koperku, łyżeczkę miodu, pół łyżeczki słodkiej lub ostrej papryki mielonej, nieco soli i świeżo zmielonego kolorowego pieprzu. Wszystko mieszamy razem i odstawiamy do lodówki. 4. ZDEJMOWANIE SKÓRY Z FILETA (4 min): > teraz najgorsza część, ponieważ musimy zdjąć skórę
Nerds Kitchenczynność ta rozluźnia nieco strukturę mięsa i dzięki temu jest bardziej kruche). Następnie kroimy rozbite mięso w kawałki ok. 1 cm na 1 cm, wrzucamy do miski, dodajemy sporo mielonego pieprzu (płaska łyżeczka), słodką paprykę (czubata łyżeczka) i nieco soli (płaska łyżeczka). Mieszamy dokładnie i wrzucamy do głębokiego garnka z rozgrzanym masłem lub olejem. Podsmażamy mięso na mocnym ogniu
Nerds Kitchenmale kabaczki 1 papryka czerwona 1 cebula jarzynka pieprz mielony tymianek Warzywa myjemy Obieramy cebule, dzielimy na cwiartki i kroimy Papryke kroimy w duza kostke Kabaczek obieramy i kroimy w plasterki Wszystko razem podgrzewamy stopniowo dorzucajac cebule, papryke i na koncu kabaczek Doprawiamy przyprawami wedlug gustu smakowego
Klaudynkowa kuchniakońcu to zdrowa słodycz... :-) Dzieci uwielbiają te ciacha (i nie tylko one...). :-) Składniki: - 1,1kg mąki orkiszowej białej (lub 1kg pszennej) - 750g zimnego masła, pokrojonego na mniejsze kawałki - 300g mielonego ksylitolu lub cukru pudru (lub w kryształach) - 5 żółtek - 2 łyżki kakao Do miski odważyć mąkę, dodać ksylitol (lub cukier), pokrojone masło oraz żółtka i zagnieść szybko kruche ciasto
Smaczne Zdrowemasła 3 łyżki nutelli Bita śmietana 0,5 l kremówki 30 % 2 łyżki cukru pudru 3 płaskie łyżeczki żelatyny 1/3 szkl wody Dodatkowo herbatniki szkolne powidła śliwkowe kawa mielona czekolada Przygotowanie: Biszkopt: mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Białka ubić na sztywno z cukrem, dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Gdy masa będzie sztywna dodawać
Ala piecze i gotujeczasie dodajemy mascarpone, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 10 minut. 3. Makaron gotujemy wg zaleceń na opakowaniu. Polewamy naszym sosem z kurczakiem, posypujemy świeżo posiekaną bazylią, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i podajemy. Smacznego! * Zamiast z kurczakiem, makaron możemy podać z tuńczykiem z puszki. Jeżeli zdecydujecie się na tę wersję, tuńczyka z puszki podajemy na sam koniec, gdy makaron
My Culinary Artmoździerzu roztarłem około łyżeczki kminku, łyżeczki kminu rzymskiego i łyżeczki suszonego oregano, a następnie dodałem przyprawy do gulaszu. Doprawiłem gulasz sokiem z całej limonki, solą i czarnym, świeżo mielonym pieprzem, odrobiną słodkiej papryki w proszku i szczyptą pieprzu kajeńskiego. Tak przygotowany gulasz dusiłem na małym ogniu, aby odparował z niego nadmiar płynu - aż do jego podania, w przypadku gdyby
Wyprawy kulinarnegram sera mozarella, 1 szalotki, 2 dużych ząbków czosnku, 5 suszonych pomidorów, kilku plasterków salami, 2 łyżek octu balsamicznego, oliwy z oliwek, ziół prowansalskich, soli morskiej, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Czosnek i szalotkę obrałem z łupin i drobno posiekałem. Suszony pomidory pokroiłem w dość cienkie paski. W niewielkim rondlu rozgrzałem 3 łyżki oliwy i dodałem do niej szalotkę
Wyprawy kulinarnemozarellę, pozostawiając niewielką ilość mozarelli do posypania wierzchu dania. Całość lekko posoliłem, dodałem 2 szczypty ziół prowansalskich, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz świeżo mielony pieprz. Składniki wymieszałem na w miarę jednolitą masę. Lekko przestudzone ciasto posmarowałem pozostałym roztopionym masłem. Następnie ułożyłem na nim około połowę pokrojonego w półplasterki salami i kilka pokrojonych
Wyprawy kulinarnemakaronu spaghetti, pęczka świeżej bazylii, 50 gram sera parmezan, 50 gram orzechów brazylijskich, 150 gram pomidorków koktajlowych, 1 łyżki miodu, oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, soli morskiej, świeżo mielonego czarnego pieprzu. Przede wszystkim wyjaśnię, iż sos ten nie jest oryginalną recepturą na sos pesto, do którego używa się dwóch rodzajów sera oraz orzeszków piniowych, które to składniki mogą
Wyprawy kulinarneprzygotowania dania użyłem: 100 gram sałaty roszponki, 1 dużej pomarańczy, 1 ząbku czosnku, 200 gram krewetek koktajlowych, 50 gram orzechów brazylijskich, 1/2 czerwonej papryczki chili, oliwy, czarnego świeżo mielonego pieprzu, świeżego tymianku, 1 łyżeczki miodu, 1 łyżki białego octu winnego. Przygotowanie sałatki rozpocząłem od przygotowania pomarańczy. Dużą pomarańczę dokładnie umyłem, a następnie wyparzyłem, aby pozbawić ją pozostałości pestycydów. Następnie
Wyprawy kulinarneKuby smażone banany. Do przygotowania deseru użyłem: 3 niewielkich, mało dojrzałych bananów, 1 bardzo dojrzałego mango, 50 gram rodzynek, 100 ml białego rumu, 50 gram masła, pół łyżeczki mielonego cynamonu, 4 goździków, lodów waniliowych. Przygotowany przeze mnie dzisiaj deser jest naprawdę bardzo szybki i łatwy do zrobienia. Najpierw gwoli wyjaśnienia - nie wiem, czy podają go rzeczywiście na Kubie
Wyprawy kulinarne