Weekend u Mamy: Pâté z drobiowych wątróbek 225Pate najlepiej smakuje z ciepłymi, chrupiącymi tostami :) No to zaczynamy! Składniki: 1 cebula duża 3 ząbki czosnku 0,5 kg wątróbki drobiowej sól, pieprz tymianek do smaku gałka muszkatołowa mielona do smaku 1/4 szkl. brandy 1/2 kostki masła żurawina do posypania 1. Wątróbkę oczyszczamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek pokrojony
My Culinary Art
Faza na białą fasolkę;) 213przepłukałam i zalałam na noc wodą. Rano wodę zmieniłam i postawiłam na gazie. 2. gdy się zagotowało dodałam po 2 szczypty majeranku i tymianku (g) 3. 1/3 łyżeczki kminku mielonego (sł) 4. szczyptę bazylii (o) 5. sól morską (sn) 6. trochę soku z cytryny (k) Gotowałam do miękkości. W pierwszej wersji po odcedzeniu połączyłam z przygotowanymi w międzyczasie pieczarkami
Zdrowa Kuchnia Sowy
GOŁĄBKI Z MŁODEJ / WŁOSKIEJ KAPUSTY 220gotowania taki sam- 45 minut. Odkąd otrzymałam to cudo ( od mojej mamy- ma już coś koło 30 lat) nie wyobrażam sobie innego sposobu przyrządzania. Składniki: - 1,5 kg mielonego mięsa ( np.karkówka, łopatka, szynka) - 2 paczki ryżu ( u mnie Basmati) - 2 duże cebule - 0,5-1 l soku pomidorowego - główka młodej lub włoskiej kapusty ( najlepiej duże, niezbyt zwarte
Smaczne Zdrowe
BABKA NA OLEJU, NA MĄCE ORKISZOWEJ 385temp.180*C, termoobieg ( wkładam do nagrzanego piekarnika)- sprawdzić patyczkiem. Po ok.20 minutach babki naciąć przez środek, wtedy równo wyrastają. Lekko przestudzić i wyjąć z form.Można posypać mielonym ksylitolem lub polukrować (jeszcze letnie) pudrem trzcinowym z kremówką i kilkoma kroplami olejku migdałowego ( lub innego). Smacznego
Smaczne Zdrowe
Zielona sałatka 425jajka, pęczek szczypiorku, 1/2 puszki groszku, 1/2 cytryny, 1/2 łyżeczki kwiatów suszonych do sałatek, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, łyżka octu jabłkowego, sól ziołowa, pieprz czarny świeżo mielony. Przygotowanie Jajka ugotować na twardo, następnie przestudzić, oskubać i pokroić w ćwiartki. Sałatę umyć, osuszyć porwać na kawałki. Groszek opłukać pod bieżącą woda i dokładnie osączyć. Sałatę wymieszać
Z miłości do słodkości
Roladki z grillowanej cukinii 217Roladki są lekkie, jedna zawiera tylko ok. 20kcal:) Składniki: mała cukinia, 50g koziego sera, 1/2 pęczka bazylii, 2 łyżki mrożonego szpinaku lub 50g świeżego, sól morska, pieprz czarny świeżo mielony, łyżka natki pietruszki, 2 łyżki soku z cytryny. Przygotowanie Cukinie umyć, osuszyć i pokroić w długie, cienkie plastry. Grillować ok. 4 min z każdej strony. Ser kozi pokruszyć, dodać
Z miłości do słodkości
Warzywna lazania 205Lazania przeważnie była u nas przygotowywana w najbardziej tradycyjny sposób, czyli w wersji z mięsem mielonym. Tym razem postanowiłam przyrządzić ją bez mięsa, za to z ogromną ilością przeróżnych warzyw... Wyszło pysznie, zdrowo i kolorowo;) Składniki: 250g makaronu lazania, słoik (350g) domowego sosu pomidorowego (ewentualnie kupny), 1/2 cukinii, marchewka, cebula, 350g białych szparagów, puszka czerwonej fasoli, 4 łyżki mrożonego
Z miłości do słodkości
Spaghetti z klopsikami 261Użyłam mięsa z drobiu oraz soku ze świeżych marchewek i połączyłam z zieloną nutką ziół i warzyw. Tak przygotowany makaron dzieci zjadają z wielkim apetytem:) Składniki: 500g mięsa mielonego z drobiu, puszka pomidorów, 3 marchewki, cebula, sól, pieprz, jajko, 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, 3 łyżki bułki tartej, 2 łyżki oleju, łyżka koncentratu pomidorowego, seler naciowy do posypania
Z miłości do słodkości
Kurczak z patelni z warzywami 373danie nie jest drogie, a naje się nim cała rodzina;) Składniki: 1/2 kg filetu z piersi kurczaka, zielona papryka, 250 g pieczarek, 5 łyżek maggi, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, łyżeczka mąki pszennej, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, łyżeczka ostrej musztardy, 2/3 szklanki domowego drobiowego bulionu, 4 łyżki śmietany 18%, sól, pieprz do smaku. Przygotowanie Mięso umyć, osuszyć, pokroić
Z miłości do słodkości
Blondie z makiem i szybkie lody truskawkowe 206charakteru, fajnie uzupełniając też jego fakturę. Blondie: 100 g masła 2 tabliczki białej czekolady 3/4 szklanki mąki 1/3 szklanki brązowego cukru 2 jajka 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki mielonego maku 1/4 łyżeczki soli Lody truskawkowe: 300 g mleka skondensowanego 300 g truskawek 1/2 szklanki cukru pudr u Wszystkie składniki na lody miksujemy ze sobą, przelewamy
sama złodycz
Sernik z musem malinowym 453Składniki na tortownicę o średnicy 28 cm. Składniki na spód: 200 g herbatników 150 g masła Składniki na masę serową: 1 kg sera trzykrotnie mielonego 1 szklanka cukru 5 jajek 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Składniki na mus: 250 g malin 2 łyżki cukru pudru Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Przepis na spód: Ciasteczka
Emcia Pichci
Ciasta domowe. Pyszna szarlotka na półkruchym cieście 704masła 125 g serka mascarpone NADZIENIE - 500 g świeżych jabłek (waga po obraniu) 500 g domowych jabłek prażonych ok. 1/2-3/4 szkl. cukru 1 lekko czubata łyżeczka mielonego cynamonu ok. 50 g bułki tartej albo drobno pokruszonego, ususzonego biszkoptu, albo zmielonych ciasteczek LUKIER - 3/4-1 szkl. cukru pudru sok z połowy dużej cytryny odrobina gorącej
Smaczna Pyza
Kiełbasa domowa- biała 246indyka 25 dag słoniny ze skórką 30 g soli 2 łyżeczki pieprzu ( można mniej) łyżka majeranku 4 ząbki czosnku ok szklanki wody z ugotowanych skórek Wykonanie: Łopatkę mielimy na siatce o grubości oczka 10 . ( rzadka). Pierś i karkówkę mielimy na jeszcze rzadszej siatce, grubość oczka 8. Ugotowane skórki przekręcamy na siatce o grubości
W kuchennym oknie Ewy
FILET Z PSTRĄGA ŁOSOSIOWEGO W MARYNACIE KOPERKOWO-CYTRYNOWEJ – 6,50 zł 333kawałki naszej ryby) wlewamy soku i dodajemy startej skórki z połowy cytryny, 3 łyżki oliwy z oliwek, pół pęczka posiekanego koperku, łyżeczkę miodu, pół łyżeczki słodkiej lub ostrej papryki mielonej, nieco soli i świeżo zmielonego kolorowego pieprzu. Wszystko mieszamy razem i odstawiamy do lodówki. 4. ZDEJMOWANIE SKÓRY Z FILETA (4 min): > teraz najgorsza część, ponieważ musimy zdjąć skórę
Nerds Kitchen
WIEPRZOWINA DUSZONA W POMIDORACH + KLUSKI ŚLĄSKIE – 5 zł 397czynność ta rozluźnia nieco strukturę mięsa i dzięki temu jest bardziej kruche). Następnie kroimy rozbite mięso w kawałki ok. 1 cm na 1 cm, wrzucamy do miski, dodajemy sporo mielonego pieprzu (płaska łyżeczka), słodką paprykę (czubata łyżeczka) i nieco soli (płaska łyżeczka). Mieszamy dokładnie i wrzucamy do głębokiego garnka z rozgrzanym masłem lub olejem. Podsmażamy mięso na mocnym ogniu
Nerds Kitchen