mielone - 47549 przepisów (strona:2235/3170)

Szaszłyki z koperkowych naleśników 238

Składniki: Ciasto 4 porcje: 150 g mąki pszennej, 150 ml mleka–, 10 g oleju rzepakowego, 1 jajko, 150 g wody, ½ łyżeczki soli, szczypta cukru, pieprz świeżo mielony do smaku, 1 łyżka koperku, szczypta kurkumy, olej do smażenia. Pasta z wędlin: 1 cebula. 100 g wędliny, 2 jajka ugotowane na twardo, 1 łyżka musztardy, 50 g majonezu. Koreczki (składniki

Moniki Smakołyki
Polędwiczki pieprzowo - sezamowe z owocami w syropie z agawy 229

bardzo smakowało - szkoda, że zrobiłam tak mało! Składniki: 2 porcje 200 g polędwiczki wieprzowej, 6 łyżek oliwy extra vergine, 2 łyżki soku z limonki, 1 łyżeczka pieprzu białego mielonego, szczypta soli himalajskiej do smaku, 3 płaskie łyżki sezamu, 2 plastry świeżego ananasa, 4 plasterki pomarańczy, syrop z agawy, listki świeżej mięty. Przygotowanie: Marynata: oliwę mieszamy z sokiem z limonki

Moniki Smakołyki
Spaghetti owinięte cukinią 239

papierowym ręczniku z nadmiaru wody odsączamy.  Olejem ją smarujemy i na patelni grillujemy. Makaron na trzy części składamy, cukinią na środku zawijamy, sosem pieczarkowym polewamy, pieprzem świeżo mielonym doprawiamy i pietruszką ozdabiamy

Moniki Smakołyki
Słodkie gruszki z słoną nutą 230

słodką śmietanę z cukrem pudrem. Na talerzu połóż po dwie połówki gruszki, jeden krążek (wystudzony) z ciasta francuskiego, na który dodaj bitą śmietanę. Całość ozdób laską wanilii, rodzynkami i mielonymi migdałami. Smacznego. Rada: ciasto francuskie można przygotować kilka dni wcześniej, będzie bardziej chrupiące

Moniki Smakołyki
Paluszki serowe z kapary 215

pokrywą. Składniki na 8 porcji: 1 opakowanie ciasta francuskiego (250 g), 3 łyżki kapary, 2 ząbki czosnku, 60 g startego sera żółtego,   świeży tymianek, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Oliwki drobno szatkujemy i mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i doprawiamy pieprzem. Na połowę ciasta przekładamy kapary, dodajemy ser i igiełki tymianku. Przykrywamy drugą połówką ciasta

Moniki Smakołyki
Sałatka z ognistym łososiem 465

roszponka, cykoria, endywia escarola, endywia frisee), 4 oliwki zielone, 6 ziarenek kapary, 4 pomidorki koktajlowe, 1 łyżka soku z cytryny,   3 łyżki oleju rzepakowego, szczypta soli morskiej, świeżo mielony pieprz czarny,   1 łyżeczka musztardy. Przygotowanie: Sos winegret: musztardę z sokiem z cytryny i solą do rozpuszczenia mieszamy, olej powoli dolewamy. Pieprzem całość doprawiamy

Moniki Smakołyki
Babeczki z ziemniaków z fasolką adżuki i boczkiem 307

jajka, 200 ml śmietany 18%, 20 g sera żółtego, 6 łyżek ugotowanej fasolki adżuki, 100 gram surowego boczku w plastrach, świeży rozmaryn, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, młoda marchewka, młoda pietruszka- korzeń, syrop z agawy, olej rzepakowy. Przygotowanie:     W garnku gotujemy ziemniaki do miękkości, rozgniatamy na puree i studzimy. Roztrzepujemy jajka

Moniki Smakołyki
Ziemniaczano szpinakowe babeczki z niespodzianką 178

ziołami, 200 g ziemniaków, 3 jajka, 200 ml śmietany 18%, 3 garści świeżych liści szpinaku, świeży tymianek, 2 łyżeczki kapary, papryczka chili, sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku,   olej rzepakowy. Przygotowanie: W garnku gotujemy ziemniaki do miękkości, rozgniatamy na puree i studzimy. Roztrzepujemy jajka, dodajemy listki tymianku, doprawiamy solą i pieprzem. Jajka łączymy

Moniki Smakołyki
Mini tarty koperkowe z pieczarkami i szynką pod pierzynką biało-czerwoną 251

łyżki pasty pomidorowej, 200 g pieczarek, 100 g szynki w plasterkach, 1 biała cebula, ½ papryki chili, 2 łyżki kapary, szczypta cukru, sól do smaku, 1 łyżka masła, pieprz świeżo mielony do smaku, świeży koperek.   Przygotowanie:  Do głębokiej miski wsypujemy mąkę, pokrojone schłodzone masło, 1 łyżkę oleju rzepakowego, 2 łyżki koperku, 1 jajko. Miksujemy robotem

Moniki Smakołyki
Sos słodko-kwaśny z cukinią 301

dałam tylko szklankę) 3 słoiczki koncentratu pomidorowego 1,5 łyżki soli 1 łyżka słodkiej papryki ok 0,5 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżka kurkumy ok 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu Cukinię obrać ze skórki, usunąć miąższ i pokroić w kostkę. Potrzebujemy 3kg już obranej i pokrojonej cukinii. Cebulę obrać, paprykę pozbawić gniazd nasiennych i również pokroić w kostkę. Następnie

Monia miesza i gotuje
Kapuśniak z młodej kapusty 258

teraz ugotować wszystko do miękkości warzyw - mojego kapuśniaku nie rozgotowuję , ponieważ te wszystkie warzywa można byłoby zjeść surowe , a gotuję tylko tak by uzyskać warzywny smak zupy Dosmaczam mielonym pieprzem oraz ociupiną kostki rosołowej ( ale niekoniecznie ) Już na talerzu można dodać śmietanę lub łyżkę oliwy . Ta zupa jest bardzo lekkostrawna , wprost dietetyczna

Proste Potrawy
Miodówka 182

ogóle,to dostałam go , do degustacji :) Dla mnie rewelacja :) Składniki : 1 szklanka miodu wysuszona skórka z 1/4 pomarańczy ( bez białej skórki która daje goryczkę ) 2 czubate łyżki mielonej kawy pół łyżeczki do herbaty startej gałki muszkatołowej 1 litr spirytusu 96 % 1 szklanka rumu Przygotowanie : Miód lekko zrumienić w garnku , wlać do tego szklankę wody, włożyć skórkę pomarańczy i zagotować

Proste Potrawy
Surówka z kalarepą 197

pulpetów w sosie pomidorowym :) . Składniki : połowa dużej kalarepy 1 duża marchew 2 płaskie łyżki startego chrzanu ze słoiczka płaska łyżka majonezu, ewentualnie pół na pół z jogutrem cukier , pieprz mielony , szczypta soli do smaku Przygotowanie : Obraną marchew i kalarepę starłam na tarce o dużych oczkach - wymieszałam  Dodałam chrzan , majonez , około 2 płaskich łyżeczek cukru , odrobinę pieprzu i wymieszałam

Proste Potrawy
Cukinia z pomidorami - przystawka 309

plastry, jeśli ma w środku grube ziarnka to wykroić Na jednym talerzyku rozsypać mąkę, a na drugim bułkę tartą Na patelni rozgrzać olej i kłaść cukinię posypaną pieprzem mielonym , a wpierw obtaczyć ją lekko  w mące , potem posolić Jeśli mamy drugą patelnię to można równocześnie smażyć na niej pokrojone w dość grube plastry pomidory , ale wpierw obtaczamy

Proste Potrawy
Boczek pieczony w rękawie 261

Składniki : boczek, mój miał niewiele  bo 90 dag i był dość cienki sól, pieprz prawdziwy mielony tymianek suszony olej 4 spore ząbki czosnku rękaw do pieczenia Przygotowanie : Boczek umyć pod bieżąca wodą , osuszyć Posypać dość obficie solą i pieprzem Czosnek zmiażdżyć i rozetrzeć doskonale na mięsie Włożyć do rękawa i wtedy polać olejem Zawiązać rękaw i porobić kilka

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania