aromatyczne i rozgrzewające, idealne na zimową porę. Składniki. 30 dag mąki 10 dag masła 10 dag cukru pudru 1 jajo 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mielonego imbiru marki Prymat 2 łyżki śmietany kwaśnej 1 łyżeczka skórki cytrynowej Wykonanie. Przesianą mąkę posiekać z masłem ,wymieszać z cukrem i proszkiem .Dodać resztę składników i zagnieść .Ciasto wałkować
Kulinarny karnet Christopherayufka with sheep cheese. Składniki. 6 trójkątów ciasta yufka 1 białko lub woda Olej do smażenia. Nadzienie. 200gsera owczego 1 pęczek kopru 1 pęczek pietruszki ½ łyżeczki papryki mielonej Pieprz świeżo zmielony. Wykonanie. Pietruszkę i koper posiekać. Ser pokruszyć i wymieszać z zieleniną, papryką i pieprzem. Trójkąty yufki przesmarować stopionym masłem, nałożyć nadzienie, boki górne założyć trochę do środka
Kulinarny karnet ChristopheraSkewers of chicken livers. Składniki: 8 szt. wątróbka z drobiu 8 szt. szynka szwarcwaldzka 2 cebule 1 jabłko przyprawa Kucharek pieprz świeżo mielony majeranek olej do smażenia Wykonanie: Wątróbki drobiowe przyprawić i odstawić na 0,5 godziny, następnie przesmażyć na patelni. Każdą wątróbkę owinąć plastrem szynki szwarcwaldzkiej. Cebulę pokroić w plastry i nabijać naprzemiennie z wątróbką na szpikulce
Kulinarny karnet Christopherajelly with chicken. Składniki. 4 szt. udziec z kurczaka 2 liść laurowy 5 szt. ziele angielskie 2 marchewki 20 dag groszek zielony 2 kostki bulion warzywny pieprz biały mielony 8 łyżeczek żelatyny 1 białko do sklarowania jajka przepiórcze Wykonanie. Udziec ugotować w bulionie warzywnym z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Wyjąć i przestudzić. Pokroić na małe
Kulinarny karnet Christopheracukru pudru 8 jajek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia, płaskie 1 laska wanilii 1 kg twarogu na sernik, mielonego 100 g migdałów, płatki Wykonanie. Tłuszcz stopić. Przelać do większej miski, przestudzić. Odważyć cukier. W zależności od zapotrzebowania na "słodkość" 160-200 g. Cukier wsypać do tłuszczu i miksować. Żółtka oddzielić
Kulinarny karnet Christopherasoczewicy czarnej 1 szklanka bulionu warzywnego 6 marchewek (50 dag) 1 żółtko 4 jajka 3 łyżki mleka 3 łyżki oleju 1 szklanka jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki kminku mielonego sól, pieprz 1 łyżka masła Wykonanie. Bulion zagotować i wsypać przebraną i przepłukaną soczewicę. Może być brązowa. Gotować 20 minut. Marchew oskrobać, pokroić w plasterki i gotować 5 minut w osolonym
Kulinarny karnet Christopheramarynat lub jako sosu do jarzyn surowych i gotowanych. Składniki. 1 bakłażan sól oliwa z oliwek Chermoula. 1 łyżka kminku 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka ziela ang. mielonego 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 2 ząbki czosnku rozgniecione 3 łyżki soku z cytryny 4 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki kolendry świeżej, posiekanej 2 łyżki mięty świeżej, posiekanej Wykonanie. Bakłażana
Kulinarny karnet ChristopheraSheik Kebab. Składniki. 300 g mięsa jagnięcego, mielonego 1 cebula mała 1 łyżka świeżej kolendry 1 chilli zielone 1 łyżka jogurtu 1 łyżeczka imbiru świeżego 1 łyżeczka czosnku zmiażdżonego 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka chilli w proszku 1 łyżeczka garam masala 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki ziela ang.mielonego 1 cytryna Wykonanie. Posiekaną kolendrę wymieszać z zieloną chilli
Kulinarny karnet Christopherałyżeczka cukru pudru 100g sera ricotta 100ml śmietany kwaśnej 2 jajka 1 łyżka mąki kukurydzianej sól Sos. 20dag truskawek 1 łyżka aceto balsamico-krem 1 łyżeczka pieprzu świeżo mielonego Wykonanie. Oczyszczone truskawki pokroić w ćwiartki i posypać cukrem pudrem. Pozostałe składniki zmiksować na puszystą masę. Do 4 ramekinów nałożyć truskawki i zalać masą. Wstawić do żaroodpornego naczynia, wlać ciepłą
Kulinarny karnet Christopheracukru pudru 8 jajek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia, płaskie 1 laska wanilii 1 kg twarogu na sernik, mielonego 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Wykonanie. Tłuszcz stopić. Przelać do większej miski, przestudzić. Odważyć cukier. W zależności od zapotrzebowania na "słodkość" 160-200 g. Cukier wsypać do tłuszczu i miksować. Żółtka oddzielić
Kulinarny karnet Christopherasosem miętowym. Podałem z dodatkiem warzywnego chayote. Chayote Składniki. 30dag chayote 30dag cukinii Sól, pieprz Sos pomidorowy. 3 łyżki oliwy 1 cebula 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki goździków mielonych 25 dag pomidorów 1 garść rodzynek 1 papryczka jalapeno 1 garść kolendry Wykonanie. Sos. Na rozgrzanej oliwie delikatnie przesmażyć cebulę i zmiażdżony czosnek. Dodać wszystkie przyprawy ,rodzynki, przecier
Kulinarny karnet Christopheraprzed upaleniem. Możemy poświęcić wałek i wtedy należy go przesmarować lekko olejem przed owinięciem go ciastem. Jeszcze lepiej jak drewniane rączki zastąpimy metalową rurką, a najlepiej, jeżeli będziemy mieli metalowy wałek zrobiony np. z grubego drutu i stelaż na który będziemy wkładać wałek. Najprościej mają Ci, którzy mają w piekarniku rożen obrotowy. Wyrośnięte ciasto zagniatamy ,dzielimy na mniejsze części(...)pieca wyjmujemy mając na dłoniach rękawice. Potem ,najpierw wyciągam wałek spod folii , następnie usuwam folię i kominki są już wolne i dymiące. Na pewno łatwiej będzie, jeżeli będziemy mieli sam wałek drewniany lub metalowy bez foli aluminiowej. Teraz możemy obtoczyć kurtosze w kakao, migdałach, czekoladzie itp. Kurtosze jemy odwijając i odrywając delikatnie z kominka małe kawałki. Jeżeli
Kulinarny karnet Christopheradrożdży 3 ziemniaki w mundurkach Ser żółty Śmietana kwaśna Szczypta cukru sól Czosnek Olej Wykonanie. Robimy zaczyn, kiedy rośnie gotujemy ziemniaki lub wykorzystujemy pozostałe z poprzedniego dnia. Ziemniaki mielimy lub dobrze rozdrabniamy na puree. Łączymy mąkę, ziemniaki, zaczyn, 1 łyżeczkę oleju, sól, resztę mleka dodajemy stopniowo i zagniatamy nieklejące się ciasto. Odstawiamy na 1 h. Przygotowujemy miksturę do smarowania lanoszy(...)skarmelizować ,wlać olej ,dodać kapustę i dusić .Mieszać, aby wyparował sok z kapusty. Doprawić do smaku. Robimy zaczyn, kiedy rośnie gotujemy ziemniaki lub wykorzystujemy pozostałe z poprzedniego dnia. Ziemniaki mielimy lub dobrze rozdrabniamy na puree. Łączymy mąkę, ziemniaki, zaczyn, 1 łyżeczkę oleju, sól, resztę mleka dodajemy stopniowo i zagniatamy nieklejące się ciasto. Odstawiamy na 1 h. Wyrośnięte ciasto podzielić
Kulinarny karnet Christopherapieprz 2. cytryna, musztarda, oliwa z oliwek, sól morska, biały pieprz 3. ocet winny, oliwa, sól, pieprz 4. sok z cytryny, olej, roztarty w soli ząbek czosnku, pieprz grubo mielony, bazylia
Kulinarny karnet Christopherabiałe cebule, 1 cytryna, 4 ząbki czosnku, 1 papryka chili, świeży rozmaryn, 100 ml bulionu warzywnego, ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego, 50 ml oleju rzepakowego, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, kasza gryczana niepalona, ogórki kiszone. Przygotowanie: Filety z kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Każdego fileta możemy podzielić dwie części, lub oddzielić tylko polędwiczki. Mięso
Moniki Smakołyki