mielone - 47549 przepisów (strona:2221/3170)

Krem z pomidorów z czerwoną fasolą i bazylią. 191

ziela angielskiego 3-4 suszone włoskie pomidory 1 litr bulionu z drobiu 2 łyżki śmietany 18% Świeża bazylia do posypania zupy 2 puszki czerwonej fasoli  [TUTAJ] Sól, świeżo mielony pieprz Na dużej patelni rozgrzać olej z dodatkiem masła. Przesmażyć krótko czosnek, dodać  cebule i ją zeszklić. Posypać  1 łyżką mąki i smażyć jeszcze minutę mieszając . Dodać

Kulinarny karnet Christophera
T - Bone stek. 165

kształcie litery T. Przygotowanie takiego steku jest bardzo proste, chociaż przepisów jest bardzo dużo. Stek wyjąć z lodówki i doprowadzić do temperatury pokojowej około 20 oC. Posypać pieprzem grubo mielonym, skropić oliwą i smażyć na dobrze  rozgrzanej ( najlepiej żeliwnej ) patelni po 3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu przełożyć na folię aluminiową i pozostawić  5 - 6 minut

Kulinarny karnet Christophera
Piersi z gęsi pieczone w rękawie. 257

Składniki: 2 piersi z gęsi 2 jabłka 10 śliwek suszonych 10 moreli pieprz świeżo mielony kucharek 1 łyżka majeranek 1 łyżeczka rozmaryn 10 ziaren jałowca oliwa Wykonanie: Skórę gęsi  naciąć  w ukośną kratkę nożem i doprawić przyprawami.  Odstawić na parę godzin w chłodne miejsce. Rozgrzać patelnię i na odrobinie oleju, przesmażyć piersi, zaczynając od strony skóry

Kulinarny karnet Christophera
Sandacz na sosie z pora. 204

Składniki: 15 dag filet z sandacza sok z cytryny, sól pieprz świeżo mielony 1 por 100 ml. śmietana kremówka 36% 1 łyżka ketchupu 30 ml. brandy 1 łyżka sosu pikantnego chilli sól, pieprz masło i olej do smażenia przyprawa do ryb Wykonanie: Na patelni rozpuszczamy masło z odrobiną oleju. Dodajemy białe części pora i dusimy. Następnie dodajemy ketchup, łyżeczkę

Kulinarny karnet Christophera
Rozeta orzechowo-brzoskwiniowa. 163

Składniki. Ciasto. 400 g mąki 50 g drożdży   200 ml mleka 30 g cukru szczypta soli 2 żółtka Masa orzechowo-brzoskwiniowa. 300 g mielonych orzechów mieszanych 100 g cukru pudru 2 białka 1 słoik konfitury brzoskwiniowej tłuszcz do formy Z drożdży ,1 łyżki mąki ,cukru i 3 łyżek letniego mleka zrobić rozczyn. Kiedy zacznie "pracować" dodać resztę składników

Kulinarny karnet Christophera
Schab suszony w ziołach. 305

soli peklowej 2 dag soli kuchennej 4 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki majeranek, 0,5 łyżeczki papryka słodka 0,5 łyżeczki tymianek, 0,5 łyżeczki pieprz świeżo mielony 0,5 łyżeczki ziaren jałowca 5 ziaren ziele angielskie 3 liść laurowy 1 łyżeczka  cukier Mięso dokładnie oczyścić z tłuszczu i błon. Przyprawy rozetrzeć w moździerzu i dokładnie natrzeć

Kulinarny karnet Christophera
Comber z sarny po kapitańsku. 193

Składniki. 60 dag combra bez kości 0,5 litra mleka 100ml wina czerwonego 5 dag śliwek suszonych 2 dag rodzynek 1łyżka smalcu przyprawy: jałowiec, sól, pieprz, rozmaryn, tymianek papryka mielona, Wykonanie: Mięso umyć, zdjąć błonę, zalać mlekiem i zostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin. Mięso osuszyć, natrzeć przyprawami  i odstawić na 1 godzinę. Oprószyć mąką i zrumienić

Kulinarny karnet Christophera
Ozór wołowy w sosie chrzanowym z konfiturą cytrynową. 217

Lemon jam. Składniki. 2 cytryny 1 ząbek czosnku 5 plasterków imbiru 1 cebula 5dag rodzynek 2 liście cytryny lub limonki 1 łyżeczka ostrej musztardy 1/2 łyżeczki kminku mielonego 1/2 łyżeczki kolendry 3 szczypty chilli w proszku 2 łyżki cukru 1 łyżka oliwy 1 łyżka octu winnego białego 1 łyżeczka soli Wykonanie. Cytryny sparzyć, pokroić w ósemki. Włożyć do szklanej

Kulinarny karnet Christophera
Zapiekane spatzle na sposób Madame Edith. 215

spaetzle ( użyłem gotowych ) 10 dag szynka konserwowa 2 cebule 10 dag ser roquefort 10 dag ser ementaler 2 jajka 2 łyżki masło 1 łyżka oliwy pieprz świeżo mielony "Madame" -  spatzle  wykonała osobiście, ja poszedłem na łatwiznę i kupiłem niemieckie eierspatzle  już przygotowane. Trzeba wrzucić je do wrzątku na 3 minuty, odcedzić i gotowe. Cebule pokroić

Kulinarny karnet Christophera
Słowicze gniazdka z ciasta kadayif. 278

orzechami włoskimi. Składniki. 2 porcje 50g ciasta kadayif 1 łyżka masła 4 łyżki wody 4 łyżki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 5 orzechów włoskich 1 łyżeczka pistacji mielonych Wykonanie. Z cukru i  wody ugotować syrop, dodać wiórki masła i sok z cytryny, wymieszać i odstawić. Kunafę połamać na mniejsze części i upiec w temp 180stop. do lekkiego

Kulinarny karnet Christophera
Imbir kandyzowany. 238

aromatyczne i rozgrzewające, idealne na zimową porę. Składniki. 30 dag mąki 10 dag masła 10 dag cukru pudru 1 jajo 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mielonego imbiru marki Prymat 2 łyżki śmietany kwaśnej 1 łyżeczka skórki cytrynowej Wykonanie. Przesianą mąkę posiekać z masłem ,wymieszać z cukrem i proszkiem .Dodać resztę składników i zagnieść .Ciasto wałkować

Kulinarny karnet Christophera
Roladki z ciasta yufka z serem owczym i zieleniną. 239

yufka with sheep cheese. Składniki. 6 trójkątów ciasta yufka 1 białko lub woda Olej do smażenia. Nadzienie. 200gsera owczego 1 pęczek kopru 1 pęczek pietruszki ½ łyżeczki papryki mielonej Pieprz świeżo zmielony. Wykonanie. Pietruszkę i koper posiekać. Ser pokruszyć i wymieszać z zieleniną, papryką i pieprzem. Trójkąty yufki przesmarować stopionym masłem, nałożyć nadzienie, boki górne założyć  trochę do środka

Kulinarny karnet Christophera
Szaszłyk z wątróbki na jabłuszku. 209

Skewers of chicken livers. Składniki: 8 szt. wątróbka z drobiu 8 szt. szynka szwarcwaldzka 2 cebule 1 jabłko przyprawa Kucharek pieprz świeżo mielony majeranek olej do smażenia Wykonanie: Wątróbki drobiowe przyprawić i odstawić na 0,5 godziny, następnie przesmażyć na patelni. Każdą wątróbkę owinąć plastrem szynki szwarcwaldzkiej. Cebulę pokroić w plastry i nabijać naprzemiennie z wątróbką na szpikulce

Kulinarny karnet Christophera
Wielkanocna galaretka z kurczaka. 321

jelly with chicken. Składniki. 4 szt. udziec z kurczaka 2 liść laurowy 5 szt. ziele angielskie 2 marchewki 20 dag groszek zielony  2 kostki bulion warzywny pieprz biały mielony 8 łyżeczek żelatyny 1 białko do sklarowania jajka przepiórcze Wykonanie. Udziec ugotować w bulionie warzywnym z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Wyjąć  i przestudzić. Pokroić na małe

Kulinarny karnet Christophera
Sernik wg Agnieszki . 407

cukru pudru 8 jajek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia, płaskie 1 laska wanilii 1 kg twarogu na sernik, mielonego 100 g migdałów, płatki Wykonanie. Tłuszcz stopić. Przelać do większej miski, przestudzić. Odważyć cukier. W zależności od zapotrzebowania na "słodkość" 160-200 g. Cukier wsypać do tłuszczu i miksować. Żółtka oddzielić

Kulinarny karnet Christophera