Sernik Kokosowy 242Składniki: Ciasto kruche: 300g mąki pszennej 150g masła 100g cukru pudru 1 żółtko szczypta soli Masa serowa: 4 jajka 1kg sera mielonego 100g masła 150g cukru opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżki mąki 150g wiórków kokosowych Przygotowanie: Mąkę z masłem rozcieramy nożem lub rękoma, dopóki masło będzie w drobnych kawałeczkach. Następnie dodajemy cukier puder, żółtko i sól. Dokładnie wyrabiamy, zawijamy
Kuchnia Łukasza
Pieczone ziemniaki ,,Jeżyki" 459więc postanowiłem go zrobić. Serdecznie zapraszam do wypróbowania tego ciekawego przepisu. Składniki: Ziemniaki (u mnie 5) 100 g masła 100 g sera 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki mielonych ziarn kolendry 2 łyżeczki czosnku w proszku 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku Przygotowanie: Ziemniaki dokładnie myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Za pomocą pałeczek do sushi, ułożonych
Kuchnia Łukasza
Domowa przyprawa do grilla. 245użyć do różnych potraw mięsnych. W danym przepisie podaję ilość przyprawy na 2 kg mięsa. Składniki: 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku łyżeczka mielonych ziaren kolendry 1,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki pieprzu 3 łyżeczki sproszkowanego czosnku 1 łyżka suszonej bazylii odrobina majeranku 2-3 łyżeczki cukru Przygotowanie: Mieszamy wszystkie składniki
Kuchnia Łukasza
Lula kebab. 408koperku 50 g kolendry 50 g pietruszki łyżka soli 0,5 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki ziaren kolendry (sproszkowanych) Przygotowanie: Karkówkę i boczek siekamy bardzo drobno nożem lub mielimy w maszynce do mielenia z bardzo dużymi oczkami. Do mięsa dodajemy drobno pokrojoną cebulę, posiekaną zieleninę, sól, pieprz i ziarna kolendry. Wszystko dokładnie wyrabiamy przez ok. 5 min. Odstawiamy
Kuchnia Łukasza
Ciasto z dynią, gruszką i figami 289roztopionego masła 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki pieczonej dyni 2 jajka 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1 szklanka cukru 2 gruszki 2 figi suszone 2 figi świeże cukier puder do posypania Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. W misce mieszamy masło, pure z dyni, jajka, sól
Kulinarne przygody Gatity
Kebab libański 331świeżej mięty, pęczka świeżej pietruszki, sałaty masłowej, 250 gram pomidorków koktajlowych, 1 zielonej papryczki chili, 1 cytryny. 1 łyżeczki kminu rzymskiego, 1/3 szklanki ziaren sezamu, oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Wołowinę, pół pęczka natki pietruszki, pół pęczka natki kolendry, pół pęczka mięty, łyżeczkę nasion kminu rzymskiego, 25 gram orzechów włoskich i 25 gram obranych pistacji umieściłem w blenderze
Wyprawy kulinarne
KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI. 279cebuli 4-5 łyżek cukru 1 łyżka miodu 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina sok z 1/2 cytryny 3 łyżki octu 3/4 łyżeczki soli liść laurowy 2 ziela angielskie świeżo mielony czarny pieprz Cebulę obieram i kroję w pół-plasterki. Na patelni podgrzewam cukier ciągle go mieszając, a gdy zbrązowieje i będzie płynny, dodaję miodu, liść laurowy i ziele
W kuchni Karmel-itki
Makaron z indykiem i dynią w sosie śmietanowym 259indyka - pół małej dyni - 200 gram śmietany 18% - garść posiekanej natki pietruszki - 1 cebula - 300 gram makaronu penne - pół łyżeczki tymianku - pół łyżeczki papryki słodkiej - szczypta gałki muszkatołowej - szczypta mielonego imbiru - sól, pieprz - oliwa z oliwek Indyka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, tymiankiem oraz imbirem i usmażyć na oliwie z oliwek. Ugotować makaron. Cebulę pokroić
Zgrabne Gotowanie
Akcja kulinarna "Włoskie smaki" - Podsumowanie 316formaggi - zielone tagliatelle z trzema serami - Alastor z bloga Kuchnia z wyrakiem Tagliatelle z bazyliowo-lubczykowym pesto - Klaudia Cebula z bloga Zaklęcie na szczęście Tagliatelle z mięsem mielonym i warzywami - Magdalena Lebuda z bloga Sól i Pieprz Domowe sosy: Domowy sos pomidorowy do pizzy albo makaronu - slodkamama z bloga Słodziutka Mama Pesto alla genovese a casa
Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka nie tylko na zimę- marynowana 246marchwi 1 kg cebuli 1 kg papryki zalewa: 1 szklanka octu 10% JAMAR 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 3 płaskie łyżki soli 2 łyżki pieprzu 1 łyżka mielonej słodkiej papryki Ja dodałam troszke szczypiorku,ale na prawdę malutko,od czasu do czasu troszkę zieleni przebija ze słoiczka... Ogórki umyć, obrać i pokroić na plasterki. Cebulę i paprykę pokroic
Z Kuchni Do Kuchni
Z serii-marynaty-cukinia i inne cuda 209marchwi 2 kg cebuli 1 kg papryki zalewa: 1 szklanka octu 10% JAMAR 1 szklanka cukru 2 szklanki oleju 3 płaskie łyżki soli 3 łyżki pieprzu 2 łyżki mielonej słodkiej papryki KAMIS zielonej natki pietruszki od serca, do woli, na pęczki Ogórki umyć, obrać i przekroic na pół. UWAGA-WAŻNE!!!! w ogórkach wydrążyć gniazda nasienne! Cebulę i paprykę
Z Kuchni Do Kuchni
Kurczak teściowej... (który żył na wolności) 249wykopkach u babci na podkarpaciu -przyprawy – sól morska z okolic Trapani -Kuchmistrz od Skworcu- suszone warzywa-marchew, pietruszka,cebula,pasternak,korzeń lubczyku,kurkuma,pieprz -Karahi Chicken Masala – kolendra mielona, czerwone chili,kurkuma,kminek,sól,czosnek,czarnuszka,cynamon,imbir,gałaka muszkatu,gozdziki,pieprz czarny -oregano- te zbierałam sama ze świętej pamięci teściem, suszylam w „miotełkach” a następnie kruszyłam w palcach
Z Kuchni Do Kuchni
Pasztet drobiowo- warzywny z kminkiem 200pietruszki kawałek selera por nać pietruszki mięso z szyjki indyka mięso z trzech udek kurczaka oraz dwóch skrzydełek cebula 5 suszonych podgrzybków kminek sól pieprz Warzywa i oddzielone mięso mielimy w maszynie do mielenia, dwukrotnie (lub blenderujemy całość dokładnie, jak ja). Doprawiamy obficie solą, pieprzem i kminkiem. Dokładnie mieszamy całość. Teraz pasztet przekładamy do foremki (keksówka o długości
Mango Papaja
Schab z szynkowaru 276jeszcze nie widziałam, aby tak chętnie mój syn zajadał kanapki z wędliną :) Składniki: 1 kg schabu w kawałku 1 łyżeczka (10g) soli peklowej 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki Skworcu 1/4 łyżeczki chili 1 ząbek czosnku 3 łyżeczki majeranku Skworcu Opcjonalnie do podania: Chrzan z żurawiną ETERNO Wykonanie: Wszystkie przyprawy wymieszałam w miseczce. Schab umyłam
Blondynka Gotuje
Zupa z fasolką szparagową 278Składniki : około 1 garści fasolki szparagowej po 1 marchwi i pietruszce kawałek selera i pora 2-3 ziemniaki olej do smażenia majeranek, sól, pieprz prawdziwy mielony, zioła prowansalskie, natka liść laurowy, kilka ziarenek pieprzu Przygotowanie : Umyte warzywa oprócz pora zetrzeć na tarce, a pora, ziemniaki i fasolkę pokroić Na wrzątek wrzucić wpierw fasolkę, gdy będzie pół miękka, wrzucić ziemniaki
Proste Potrawy