mielone - 47549 przepisów (strona:2224/3170)

Sernik pistacjowy z białą czekoladą 512

kupienia w sklepach internetowych) 1/2 szklanki cukru 2 łyżki budyniu śmietankowego (proszek) dodatkowo: pistacje do posypania gotowego sernika Spód na sernik: 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mielonych migdałów (zmielonych płatków) 1 duże żółtko ekologicznego jajka 70-80 g masła listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Wszystkie składniki na sernik (oprócz składników na spód) należy

Poezja smaku
Makaron z serowymi kurkami 217

fasoli mung, 150 g   kurek, jak najmniejszych, 1/2 łyżeczka sosu worcestershire, 50 ml śmietany 30 %, 1 cebula czosnkowa, 4 ząbki czosnku, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy grubo mielony do smaku, 10 g masła, świeży szczypiorek.   Przygotowanie: Makaron zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na kilka min. i odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy na nim cebulę i czosnek pokrojony

Moniki Smakołyki
Rustykalna tarta (galette) ze śliwkami i masą migdałową 189

zimnego masła, pokrojonego w kostkę 1 żółtko (białka nie wyrzucaj) 60 ml zimnej wody na masę migdałową: 50 g miękkiego masła 50 g cukru pudru 50 g mielonych migdałów, lub pokruszonych płatków migdałowych 1 jajko 1 łyżka Amaretto, rumu lub koniaku (opcjonalnie) dodatkowo: na owoce: ok. 8 śliwek ( u mnie też 1 brzoskwinia), 1 łyżka mąki, 4 łyżki cukru

Chilli Czosnek i Oliwa
Hummus 128

przyrządzimy ekspresowo, gorąco polecam :) 240 g (puszka) gotowanej ciecierzycy 4 łyżki tahini ząbek czosnku łyżka oliwy z oliwek szczypta soli sok z połowy dużej cytryny 80 ml zimnej wody mielona papryka do posypania przed podaniem Wszystkie składniki miksujemy ze sobą na gładki krem. Podajemy jako dip do warzyw lub jako dodatek do pieczywa. Smacznego :) function load(url, callback

Mienta blog
Dietetyczna niedzielna pizza z cukinii 314

porcje:           2 duże cukinie                                  100 g mięsa mielonego z indyka             1/4 papryki żółtej                             2 pomidory

Czarnawisienka
Taamiya czyli egipski falafel z ciecierzycy 317

łyżka wody Olej do smażenia Przygotowanie:  Namaczamy przez całą noc ciecierzyce w zimnej wodzie (jeśli mamy już gotową, pomijamy ten punkt). Następnego dnia cieciorkę należy opłukać i osuszyć. Mielimy w maszynce do mielenia razem z cebulą. (gotowaną możemy potraktować blenderem). Dodajemy przyprawy, sodę, wodę i dokładnie mieszamy. Masa powinna być "zwarta". Przykrywamy szmatką lub folią i odstawiamy w zimne

Czarnawisienka
Ryżowo-kawowy placek z patelni (bez jajek, nabiału i glutenu) 230

propozycja śniadania: bezglutenowego, bez jajecznego i całkowicie bez nabiału. I alergicy muszą sobie czasem osłodzić życie z rana:) Składniki:  1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki lnu mielonego 2 łyżeczki mleka sojowego w proszku 3 lub 4 łyżki mąki ryżowe 1 łyżka musli bezglutenowego 2 łyżeczki kawy 1 łyżeczka cukru/słodzika Dodatkowo: masło orzechowe/kremy/tahini/owoce/dżemy Przygotowanie

Czarnawisienka
Rozgrzewający omlet 234

każdego. Nie wierzysz? No to spróbuj! Składniki: 4 białka 1 jajko 2 łyżki płatków owsianych 2 łyżki płatków jaglanych 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 10 g mielonych orzechów włoskich 1 łyżeczka kakao Szczypta soli Przygotowanie: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać jajko i nadal miksować. Dorzucić płatki, orzechy, kakao i przyprawy. Delikatnie wymieszać

Czarnawisienka
WĘGIERSKA POTRAWKA Z SOCZEWICY. 221

laurowy 2 ziela angielskie 1 puszka soczewicy w zalewie posiekany pęczek pietruszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 szklanka bulionu warzywnego ok. łyżeczka wędzonej sproszkowanej węgierskiej papryki * sól, pieprz świeżo mielony,  1/2 szklanki śmietanki 12%   Paprykę podpiekam w piekarniku do miękkości, po czym ściągam z niej skórę - najlepiej, póki jest jeszcze gorąca, wtedy skóra schodzi bezproblemowo. Cebulę

W kuchni Karmel-itki
18 dań na Światowy Dzień Makaronu 315

szpinakiem i grana padano Świderki z salami,cukinią i grana padano Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Tagliatelle z liśćmi szpinaku Tagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie z serem pecorino Ziołowe spaghetti z zieloną fasolką szparagową

Moja smaczna kuchnia
Kotleciki łososiowo - ziemniaczane "FUJ - ALE DOBRE!!!" (bezglutenowe) 262

klarowanego 1 jajko 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego około 1 łyżki koperku około 1 łyżki pietruszki sól - u mnie najzdrowsza, czyli himalajska różowa pieprz - u mnie świeżo mielony kolorowy 1. Łososia gotujemy (ok 10 min) w małej ilości wody z solą, liściem laurowym i zielem angielskim. Odcedzamy, rozdrabniamy na małe kawałki. 2. Cebulę kroimy na kosteczkę

Restauracyjka Literacka
ZAPIEKANKA SEROWO - POROWO - ZIEMNIACZANA "Poproszę o dokładkę" ;-) 392

wyrazistym smaku (u mnie jak zwykle Królewski) jedno opakowanie mieszanki serów twardych typu Parmezan, Grana Padano 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 150 ml śmietany 18% sól, pieprz,  szczypta mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka masła klarowanego/oleju rzepakowego/oliwy  1. Por pokroić na talarki i zrumienić na maśle klarowanym wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. 2. Ziemniaki pokroić na centymetrowe

Restauracyjka Literacka
Wiejska Zupa z Czarną Fasolą 183

mini marchewek IGLOTEX 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżka kminu rzymskiego , roztartego w moździerzu 1 łyżeczka nasion kolendry utartych w moździerzu 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej Skworcu 2 gałązki rozmarynu świeżego 5 gałązek tymianku świeżego 2 gałązki oregano świeżego 8 ziaren pieprzu czarnego 2 listki laurowe ( ja użyłam świeżych) 250 g czarnej fasoli Skworcu 1 litr bulionu

Blondynka Gotuje
Zupa-krem z pieczonej papryki 210

celu uzyskania bardziej płynnej konsystencji wystarczy dolać więcej bulionu. Czy nie wygląda zachęcająco? Częstujcie się! Składniki /dla 4 osób/: 1 duża czerwona papryka 4 małe żółte papryki sól świeżo mielony pieprz 1 czerwona cebula 1 główka czosnku 600 ml bulionu 150 ml przecieru pomidorowego szczypta chili zioła prowansalskie oliwa Wykonanie: Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i ułożyć na blaszce

Pasja Smaku
Krem marchewkowy z imbirem 217

duże marchewki 2 ząbki czosnku 1 mały seler 1 por 2 małe pietruszki 3 cm imbiru 2 liście laurowe 1 łyżeczka przyprawy curry 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu szczypta ostrej papryki Do podania: śmietana 18% grissini lub makaron dwujajeczny CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w cienkie plasterki

My Culinary Art