ciasto - 164325 przepisów (strona:2228/10955)

BABKA MAJONEZOWA Z KRÓLIKIEM W ŚRODKU 170

Winiary . Majonez jest gesty i kremowy a nasz babka wychodzi puszysta i miękka. Ale przejdźmy do naszej babki. Babkę przygotowałam z niespodzianką wielkanocną czyli króliczkiem w środku. Wbrew pozorom ciasto jest łatwe i nieskomplikowane chociaż czasochłonne. Jest jednak wart czasu jakie mu poświęcimy. To co gotowi? Czego potrzebujemy: Masa jasna: 1/2 op. cukru w anilinowego Winiary 1 łyżeczka proszku(...)łyżki majonez Winiary 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 1/2 szkl. mąki pszennej skórka i sok z 1/2 cytryny 2 łyżki kakao lukier, orzechy laskowe wiórki kokosowe do dekoracji Przygotowujemy ciasto jasne: Białko ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i ubijamy aż się rozpuści. Dodajemy cukier waniliowy oraz żółtka i mieszamy. Przesiewamy do masy jajecznej mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy

Kuchnia w oparach
Mocno czekoladowa tarta z prażonymi płatkami migdałów 185

Kruche ciasto z intensywnie czekoladowym kremem z nutą amaretto , posypane chrupiącymi prażonymi płatkami migdałów to świetna propozycja słodkiego deseru dla fanów czekolady. Składniki: Kruche ciasto: 180g mąki pszennej 100g masła ekstra 30g cukru pudru 3 żółtka szczypta soli masło do wysmarowania formy Krem czekoladowy: 300ml śmietanki 30% 200g czekolady mlecznej 100g czekolady gorzkiej 30ml likieru amaretto 50g masła extra(...)płatków migdałowych Wykonanie: 1. Kruche ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, szczyptę soli, kawałki pokrojonego masła i wszystko posiekać siekaczką. Dodać żółtka, zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do formy   o średnicy 23 cm wysmarowanej masłem. Tartę

Szalona Kuchnia Eweliny
Bezglutenowy tort czekoladowy z konfiturą malinową 334

szczęścia. Bezglutenowy tort potrójnie czekoladowy W związku z tym, że czekolada dzisiaj obchodzi swoje święto postanowiłam uczcić ją potrójnie. Przepis na bezglutenowy tort zawiera czekoladę zarówno w masie na ciasto, kremie jak i w polewie. W torcie nie znajdziecie natomiast ani grama mąki, cukru oraz nabiału. Do jego przygotowania użyłam aż 3 tabliczki czekolady więc nie jest to deser, który(...)podzielić przepisem na tort. Otóż już za kilka dni są moje urodziny i stwierdziłam, że święto czekolady to świetna okazja do zrobienia próby generalnej przed urodzinami. Muszę przyznać, że ciasto wyszło wyśmienite. Warto sobie zaserwować kawałeczek takiego deseru przy okazji jakiegoś wyjątkowego święta lub właśnie w światowy dzień czekolady :) Przepis jest stosunkowo prosty a przygotowanie ciasta wcale nie zajmuje dużo

Book of spells
Prosty Sernik 216

przepis na sernik.  Pyszny, delikatny taki jak najbardziej lubię.   Do tego jest bardzo prosty i szybki do  zrobienia. A tu zapraszam na  Sernik królewski Składniki: ciasto 2,5 szklanki mąki 200 g masła 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa 1 kg twarogu 450 ml mleka 2 budynie 1 szklanka oleju(...)jajek 1,5 szklanki cukru dodatkowo cukier puder Wykonanie: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, szczyptę soli, jajka i posiekane masło. Zagnieść ciasto, podzielić 2:1. Owinąć folią i schować na 1 godz. do lodówki. Po tym czasie większy kawałek rozwałkować, przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Spód nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika

magiczna kuchnia Kasi
Ciasto Flamengo 607

Witam serdecznie w piękną słoneczną niedziele. Wiosna to pora roku, która napełnia nas optymizmem, dodaje energii i motywuje do podejmowania działań. Mnie dziś zmotywowała do przygotowania pysznego przekładanego ciasta Flamengo. Zapewniam, że z filiżanką aromatycznej kawy ciasto smakuje nieziemsko. SKŁADNIKI: Biszkopt ciemny: 3 jajka, ½ szklanki cukru, ¾ szklanki mąki, 1,5 łyżki kakao, 4 łyżki oleju, ½ łyżki octu, ½ łyżki proszku(...)posypania. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt ciemny: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję żółtka oraz cukier. Następnie dodaję olej, mąkę, ocet oraz kakao i proszek do pieczenia. Ciasto przelewam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt nasączam likierem czekoladowym. 2. Biszkopt jasny: Białka ubijam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Rogaliki maślane 222

Dodajemy masło oraz cukier i mieszamy. Odstawiamy z ognia i odkładamy do wystudzenia *** *** Do wystudzonego mleka wbijamy jajka i mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę oraz rozczyn z drożdży i wyrabiamy ciasto. Ugniatamy kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne *** *** Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę do wyrośnięcia. Następnie ciasto dzielimy(...)równe części i każdą rozwałkowujemy na koło o średnicy około 30 cm. Ciasto smarujemy roztopionym masłem i dzielimy na 8 kwadratów *** *** Na każdym trójkącie układamy nadzienie (u mnie czekolada i dżem) i zwijamy *** *** Zwinięte rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy z wierzchu roztopionym masłem i odkładamy na około 30 minut do wyrośnięcia *** *** Rogaliki wkładamy do piekarnika nagrzanego

Blog z Apetytem
Cytrynowe kostki/ Ciasto z kremem cytrynowym (fit) 236

cytrusowymi wypiekami jest tak, że albo się je lubi albo nie, a to jest dodatkowo w uzdrowionej wersji. Ciasto nie jest trudne do przygotowania, wymaga jedynie trochę cierpliwości, gdyż zanim pokroicie je na kawałki wymaga schłodzenia. Mogą go także zjeść osoby z nietolerancjami, gdyż jest bez glutenu i laktozy. W sam raz na małą weekendową rozpustę, szczególnie teraz kiedy(...)utęsknieniem czekam, aż zacznie się sezon na owoce i warzywa.  Składniki na foremkę 20x20cm: Ciasto: 1 szklanka mąki owsianej lub zmielonych na mąkę płatków owsianych* 1/2 szklanki mąki kokosowej 2 płaskie łyżki oleju kokosowego   Szczypta soli 1 jajko 3 płaskie łyżki miodu lub innego słodzidła Krem: 3/4 szklanki soku z cytryny (sok wyciśnięty z 3 cytryn) Skórka starta

Fabryka pomysłów
Sernik z malinami 248

sernik można upiec nie tylko od święta To klasyczne połączenie malin i sera, sprawdzi się na każdą okazję. Jest pyszny, kremowy i zawsze się udaje. Składniki: Kruche ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru 130 g zimnego masła 2 żółtka Masa serowa: 1 kg. twarogu sernikowego 1 budyń śmietankowy bez cukru „Winiary” 1 szklanka cukru(...)pudru 3 jajka Dodatkowo: 500 g malin Przygotowanie: Kruche ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, masło i cukier puder. Masło siekamy nożem na jak najmniejsze kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Następnie wszystko krótko zagniatamy i owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na około 1 godzinę. Następnie ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Większą częścią

Oryginalny smak
Sernik kajmakowy z rodzynkami na krupczatkowym spodzie. 220

spodzie. Mąka krupczatka to dobre zastosowanie do sernika. Spód na tej mące wychodzi bardzo, bardzo kruchy. Macie ochotę na taki sernik to koniecznie upieczcie, a będziecie zachwyceni. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki krupczatki 25 dag masła lub margaryny 2 lekko kopiaste łyżki kakao 2 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera(...)cukru i na pół litra mleka każdy ) 15 dag masła lub margaryny 20 dag masy krówkowej kajmakowej 1 szklanka rodzynek Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia, a w między czasie wykonujemy masę serową.  2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem

Izabelawkuchni
Ciasto cappuccino + film 205

Ciasto cappuccino to wyśmienity deser na bazie biszkoptu przełożony pyszną pianką, który będzie smakowitym, słodkim poczęstunkiem, sprawdzi się zarówno do popołudniowej kawy jak również na każdą uroczystość rodzinną lub święta.     składniki na tortownicę 26 cm 4 jajka 1/2 szklanki cukru kryształu 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki kawy cappuccino o smaku śmietankowym 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 łyżeczka(...)sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier. Następnie do ubitej piany dodajemy żółtka, wsypujemy mąkę pszenną, budyń, kawę cappuccino oraz proszek do pieczenia i wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto na biszkopt przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzamy, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st.C około 25- 30 minut, po upieczeniu dokładnie studzimy. Wystudzony biszkopt odwracamy

Smakowite Dania
babka z bakaliami 200

odstawiamy. Masło miksujemy z cukrem, następnie dodajemy po 1 jajku. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia się. Następnie dodajemy mieszankę keksową z rumem i mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki z kominem. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 50-60 min. Po upieczeniu dekorujemy lukrem i kandyzowanymi owocami

Domowy Smak Jedzenia
Sernik ,,Złota Rosa” 226

Delikatny, kremowy sernik, pieczony na kruchutkim spodzie, przykryty słodką pianką, na której widnieją małe, złociste, cukrowe kropelki. Ciasto jest bardzo smaczne i może być doskonałą ozdobą świątecznego stołu Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 250 g masła lub margaryny 3 żółtka 1/2 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera twarogowego mielonego (z wiaderka(...)szklanki oleju 1 szklanka cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 budyń śmietankowy 4 żółtka sok wyciśnięty z 1 cytryny Wierzch: 7 białek szczypta soli 2/3 szklanki cukru Przygotowanie: Ciasto kruche: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone w plastry masło, żółtka oraz cukier. Wszystkie składniki wyrabiamy do uzyskania jednolitego ciasta. Formujemy kulę i owijam w folię spożywczą. Wstawiamy

Podróż w kulinaria
Ciasto Kara-kum 184

dżem u mnie z całymi wiśniami Wykonanie Roztopić masło. Ubić jajko z cukrem na puch. Dodać stopione masło,wymieszać ,dosypać mąkę z soda i solą .Wszystko wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto się klei ,więc trzeba szybkimi ruchami wyrabiać . 1/3 ciasta umieścić w zamrażarce. Resztę ciasta wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia . Na surowe ciasto wyłożyć dżem ,równomiernie rozsmarować(...)całości. Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażarki . Piec w piekarniku 25-30 minut na złoty kolor w 180 °C Kara-kum piaszczysta pustynia w Turkmenistanie zapewniam ,że smak jest o wiele lepszy niż wygląd

w mojej kuchni
Ciasto francuskie z szynką jajkiem 350

Opis ciasto francuskie z szynką jajkiem: Ciasto francuskie z szynką jajkiem – idealna przekąska dla każdego. Potrzebujemy tylko kilku produktów by zachwycić naszych najbliższych ciekawym przepisem. Danie jest bardzo szybkie i łatwe do przygotowania. Składniki: 1 ciasto francuskie Opakowanie szynki (5-6 plastrów) 6 jajek Szczypiorek 1 papryka czerwona Sól, pieprz Czosnek granulowany Sposób przygotowania: Na początku ciasto francuskie kroimy(...)szynkę oraz wbijamy do tego po 1 jajku. Na koniec posypujemy solą, pieprzem oraz czosnkiem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku (200 stopni) przez ok. 15-18 minut. Musimy pilnować by ciasto ani jajka się nie spaliły. Artykuł Ciasto francuskie z szynką jajkiem pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne, przepisy na obiad - FoodMagazine.pl

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Świąteczny makowiec 185

Mój idealny przepis na makowca!! Składniki: Ciasto: 500 g mąki 50 g drożdży 100 g masła 2 całe jajka 2 żółtka 3 łyżki cukru 10 łyżek śmietany 30% aromat waniliowy Masa makowa: 400 g suchego mielonego maku lub 2 puszki gotowej masy makowej (wtedy nie dodajemy mleka) 500 ml gorącego mleka 4 łyżki miodu 2 łyżki masła bakalie wg uznania(...)łyżki powideł śliwkowych (opcjonalnie) aromat migdałowy Przygotowanie: Masa makowa: Wszystkie składniki przełożyć do garnka i smażyć około 5-10 minut, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Masę przestudzić. Ciasto: Drożdże wymieszać z cukrem i śmietaną. Masło rozpuścić. Ze składników zagnieść gładkie ciasto i zostawić w ciepłym miejscu na około 2h do wyrośnięcia. Po tym czasie podzielić ciasto

Malinowo w kuchni

Proponowane wyszukiwania