Pomarańczowe "ciasto z odzysku" 190sezonie zimowym smakują najlepiej, myślę że nie ma sobie równych. Ale jakoś tak szkoda wyrzucać miąższ, jak już się naobieraliśmy tych owoców. Zatem czemu by nie zrobić z niego ciasta? Ja się pokusiłam. Skoro takim hitem jest ciasto marchewkowe, to pomarańczowe też powinno być całkiem niezłe. I było! Składniki na ciasto: Miąższ z 2 kg pomarańczy 2/3 szklanki mąki(...)piekielnie ciężko było to wymieszać razem). Mieszamy łyżką do połączenia wszystkich składników. Ja piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm, której dno wyłożyłam papierem do pieczenia. Zatem wylewamy ciasto na blaszkę i pieczemy 40-45 minut do tzw. "suchego patyczka". Wyjmujemy i studzimy najpierw w formie, a później na kratce. Czas na krem! Ucieramy mikserem masło z cukrem
Karczma Honorietty
Ciasto pleśniak 874Ciasto, które od ładnych paru lat, nie pojawiło się na naszym stole. Tak się właśnie zastanawiam, dlaczego. Pamiętam, że kiedyś moja mama dość często piekła pleśniaka ale od pewnego czasu nie. A szkoda. Szczerze, to już zapomniałam jak ono smakuje, do wczoraj. Pracy przy tym cieście za dużo nie ma, a smak jest obłędny. Fajnie wrócić do smaków z przeszłości(...)Składniki (na standardową blachę do ciasta 21x32 cm): - 2 op masła - 8 jajek - 4 szklanki mąki - 3/4-1 szklanka cukru - 1 dżem/konfitura (ja użyłam konfitury śliwkowej, najlepiej użyć dżemu/konfitury z kwaskowych owoców) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 4 łyżki kakao Masło posiekać z mąką i proszkiem. Dodać żółtka, 3 łyżki cukru i szybko ugnieść kruche ciasto. Podzielić
CookYourself
Wielkanocny wieniec drożdżowy (Treccia pasquale di pasta lievitata) 184omogeneo. Coprite con un canovaccio e lasciate lievitare per circa 1 ora in un luogo tiepido. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Miękkie masło mieszamy z cukrem trzcinowym i cynamonem. Ciasto ponownie wyrabiamy, następnie rozwałkowujemy na prostokąt na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wycinamy 3 paski o szerokości ok. 6-7 cm. Paski smarujemy przygotowanym(...)impasto in un rettangolo e ricavate 3 strisce larghe circa 6-7 cm. Spalmate le strisce con il ripieno, lasciando ca. 5 mm di bordo libero. Zwilżamy brzegi ciasta i zwijamy wzdłuż dłuższego brzegu. **** Inumidite i bordi delle strisce e arrotolate ogni striscia su se stessa. Przygotowane wa ł ki przeplatamy wokół siebie, tworząc warkocz. **** Una volta
La grande e la piccola cuoca
TRUSKAWKOWA KOSTKA – ciasto bez cukru, bez glutenu, wegańskie (paczka z MoyEco!) 208czemu zachowały swoją słodycz i wartości) i syrop z agawy (naturalny słodzik o niskim indeksie glikemicznym). Ponadto wszystkie produkty są wegańskie, bezglutenowe i bez cukru – takie stworzyłam też ciasto, czyli truskawkową kostkę! Zapraszam Was do obejrzenia filmiku – w nim mówię więcej o produktach z MoyEco . Zobaczycie w nim też sposób przygotowania ciasta, a dokładny przepis znajdziecie poniżej. Zachęcam(...)minut. Do garnka daj pozostałe 150 ml wody po truskawkach, pozostałą połowę musu i 1 opakowanie agaranty. Całość wymieszaj i gotuj przez 1 minutę. Następnie wylej na wierzch ciasta i zostaw do stężenia. Truskawkowa kostka świetnie smakuje z bitą śmietaną – polecam ubić Ci mleczko kokosowe (twardą część) z ksylitolem, dzięki czemu powstanie pyszna kokosowa bita śmietana! Via Gusto życzy
Via Gusto
Ciasto Mleczna Droga 837niedzielnej kawusi proponuję pyszne ciasto Mleczna Droga. Ciasto, które ucieszy podniebienie niejednego smakosza. Jego przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy i czasu, a efekt końcowy jest znakomity. SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka, ½ szklanki cukru, 6 łyżek oleju, ¾ szklanki mąki, 1,5 łyżki kakao, 1 łyżka octu, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 kieliszki likieru czekoladowego, Masa mleczna: 125 ml mleka(...)orzechów laskowych. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję olej, mąkę, ocet oraz kakao i proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę o wymiarach 24cm x24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa równe blaty. Biszkopty nasączam likierem
Tradycyjna kuchnia Kasi
Zakręcona drożdżówka z makiem 225Drożdże wymieszać z 1/2 łyżki cukru i letnim mlekiem (1/4 szklanki) i łyżką mąki.Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Do miski przesiać mąkę, dodać rozczyn i resztę składników . Ciasto wyrobić, przykryć, odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia.Następnie krótko wyrobić, podzielić na 2 części. Rozwałkować osobno na długość keksówki, a w boki rozwałkować na tyle, by ciasto dało(...)się zrolować . Wierzch ciasta posmarować masłem orzechowym lub posypać cynamonem z cukrem , pozostawiając dookoła ciasta nieposmarowany pas szerokości około 1 cm. .Zwinąć ciasto z nadzieniem w rulon, następnie przekroić wzdłuż (zostawić około 1-2 cm od wierzchołka) i zwinąć jak warkocz. Przełożyć do dużej blaszki lub 2 keksówek wyłożonej papierem do pieczenia, posypać kruszonką.Pozostawić do wyrośnięcia
Moje domowe kucharzenie
Tort czekoladowo - pomarańczowy 157Kochane Kobitki Wszystkiego Najlepszego z okazji Naszego Święta :) Składniki: ciasto - 2 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka cukru - 1 szklanka kakao - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 8 jajek - 1 szklanka mleka - 1 szklanka oleju masa - 8 pomarańczy - skórka starta z 1 pomarańczy - 6 łyżek żelatyny - 400 g jogurtu naturalnego - 2/3 szklanki cukru Przygotowanie: Na początku zabieramy się za przygotowanie ciasta(...)osobnych miskach mieszamy składniki suche i mokre. Mokre składniki wlewamy do suchych i dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy około 40 minut w 180 C. Upieczone ciasto schładzamy a następnie kroimy na 3 części. Gdy blaty są gotowe możemy zabrać się za masę. Z jednej pomarańczy ścieramy skórkę a resztę obieramy. Pomarańcze miksujemy, dodajemy otartą skórkę, cukier oraz
Zainspirowana w kuchni
Tureckie bułki z serem i ziołami 241Wspaniały przepis na Tureckie drożdżowe ciasto , pochodzi z internetu .farsz zrobiłam według swojego smaku .Bułki można robić w różnych wersjach , w zależności jaki dodamy farsz . Bułki są bardzo mięciutkie super na śniadanie czy przekąskę ,albo piknik , czy drugie śniadanie do szkoły. Składniki 100 ml wody 100 ml mleka 100 ml oleju 100 ml śmietany(...)wymieszać i zostawić na 5 minut. 2. Następnie dodać kolejną porcję mąki proszek do pieczenia i olej. Mieszać ręką dodać mąkę wsypać sól cały czas wyrabiać ciasto dosypując po troszkę mąki. Wyrabiać i dosypywać mąki tak długo aż powstanie gładkie ciasto ,przykryć papierowym ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia 3. Wyrośnięte ciasto podzielić
W królestwie smaków Beaty
Obracane ciasto ze smażonymi wiśniami 177Bardzo proste w przygotowaniu ciasto, w którym można wykorzystać mrożone owoce. Dzięki redukcji płynu w czasie smażenia, wykorzystany zostaje również sok z wiśni. SKŁADNIKI Na ciasto: 150 g masła szczypta soli 150 g cukru trzcinowego 5 jajek 160 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na warstwę wiśniową: 500 g wydrylowanych wiśni wraz z sokiem 200 g cukru(...)utartej masy dodawać po jednym jajku, każdorazowo miksując do połączenia składników. Na koniec przesypać przez sitko mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksować na wolnych obrotach miksera. Ciasto przelać do formy tortowej z masą wiśniową, wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec około 60 minut. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić, po czym wyciągnąć z formy i obrócić
Passions hobbies life
pyszne ciasto czekoladowe z jabłkami i pianką... 201jajka, cukier, cukier wanilinowy, miękką margarynę mikserem utrzeć do spienienia, masa będzie miała "zważoną" konsystencję wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i szybko połączyć składniki na dość gęste ciasto forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, do formy wyłożyć ciasto i wyrównać wierzch na ciasto zetrzeć na grubszych oczkach tarki czekoladę gorzką, obrane jabłka, na jabłka wyłożyć ubitą pianę(...)piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, aby pianka za mocno się nie przypiekła do można nakryć papierem do pieczenia, ciasto wystudzić w formie w chłodnym miejscu - bardzo łatwe, smaczne, aromatyczne ciasto na deser, można dodać czekoladę smakową, owoce różne sezonowe..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto kajmakowo-kawowe 258Smaczne, delikatne ciasto dla miłośników masy kajmakowej i kawy. Kakaowy biszkopt nasączony kawą, przełożony delikatną masą na bazie bitej śmietany i jogurtu greckiego. Składniki na biszkopt kawowy: 5 jajek 1/2 szklanki cukru 1 op. cukru wanilinowego 1 łyżka octu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kawy inki/rozpuszczalnej/mielonej 1 kopiasta łyżka(...)delikatnie, ale dokładnie wymieszaj szpatułką (lub mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników). Następnie dodawaj powoli kawę oraz kakao i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj wszystko szpatułką! Ciasto przełóż do przygotowanej tortownicy. Piecz 30-40 min. (do tzw. suchego patyczka). Pamiętaj, że jak użyjesz mniejszej tortownicy to biszkopt wyjdzie wyższy, ale czas pieczenia się wydłuży, dlatego podany jest
Kulinarna (nie)codzienność
Kostka alpejska 172Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Kostka alpejska, to jedno z ulubionych ciast moich domowych łasuchów. Pyszny kawowy smak kremu wymieszanego z bezą, przełamany kwaskową porzeczką w dodatku z puszystą śmietaną, to ciasto idealne na każdą okazję jak i bez okazji smakuje wyśmienicie. Składniki biszkoptu: 4 jajka 1 szklanka cukru ¾ szklanki mąki pszennej 3 łyżki(...)Białka ubić ze szczyptą soli, dodając stopniowo cukier. Do ładnie ubitej piany dodać żółtka ciągle ubijając. Mąkę wymieszać z kakao, przesiać i delikatnie łyżką wmieszać do masy. Tak przygotowane ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę ( tylko dno) 25x36cm. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wystudzić, zdjąć papier ze spodu ciasta i z powrotem ułożyć
W garach u Gosi
Czekoladki w cieście francuskim 189Niespodziewana wizyta gości?? Szukasz czegoś szybkiego do kawy? Chcesz zaskoczyć swoich bliskich słodką niespodzianką? A może zostało ci trochę ciasta francuskiego i nie wiesz jak możesz je wykorzystać?! Wystarczą tylko czekoladki np. tiki taki i ciasto francuskie Składniki : – 1 opakowanie ciasta francuskiego – ok. 12-14 czekoladek np. tiki taki – jajko do posmarowania Przygotowanie : Ciasto francuskie rozwijamy. Najpierw(...)boku a następnie kroimy w paski (ok 12-14 pasków). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na każdy prostokąt kładziemy czekoladki zwijamy i smarujemy jajkiem. Pieczemy ok 30 minut aż ciasto się zarumieni. Gotowe Artykuł Czekoladki w cieście francuskim pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFE
Proste ciasto pomarańczowe z mąki razowej 201przyjemnością wracam myślami do ciasta wykonanego przez mojego mężczyznę… było to rewelacyjne, puszyste i lekko wilgotne ciasto pomarańczowe z mąki żytniej razowej. Wyjątkowo aromatyczne i niezwykle proste w wykonaniu, dla prawdziwych smakoszy. Ponadto, polewa z białej czekolady dodaje mu delikatnej słodyczy. Wypróbujcie! Składniki na tortownicę o średnicy 21cm: – 250g mąki żytniej typ 2000 – 200 g masła(...)proszkiem do pieczenia, mieszamy. Ścieramy skórkę z pomarańczy i wyciskamy sok. 3/4 skórki pomarańczowej (resztę odkładamy do polewy) wraz z mąką dodajemy do masy jajecznej i miksujemy na jednolite ciasto. Następnie dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy (50ml pozostawiamy na przygotowanie polewy) i delikatnie mieszamy łyżką. Tortownicę o średnicy 21 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy
Be Fit Be Strong
tort z naleśników 190składniki na ciasto naleśnikowe: 375 g mąki orkiszowej lub pszennej 375 ml mleka 375 ml wody 45 g masła, roztopionego 3 jajka 3 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli wykonanie: Wszystkie składniki łączymy i miksujemy. Odstawiamy na ok. 15 min. Na rozgrzaną patelnię wlewamy 1/2 łyżki masła lub oleju, wlewamy ciasto i smażymy cienkie naleśniczki na jasny kolor. Na następne naleśniki
Domowy Smak Jedzenia