ciasto - 162907 przepisów (strona:2232/10861)

Jabłkowe zawijane drożdżówki 218

Bułeczki, drożdżóweczki, ja wszystkie was uwielbiam bezgranicznie i dlatego dziś kolejna propozycja drożdżowych wypieków. Drożdżówki z jabłkami, idealne do zabrania do pracy, albo na piknik. Delikatne ciasto, mnóstwo jabłek i odrobina cynamonu - po prostu niebo w gębie. :) Ciasto drożdżowe: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (u mnie wrocławska) 1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej 1 szklanka mleka 2 dag świeżych(...)jabłek 2-3 łyżeczki cynamonu 1 łyżka cukru kokosowego Drożdże rozpuszczamy w białym cukrze. Mąki wsypujemy do misy i mieszamy, dodajemy cukier, sól, jaja, drożdże wymieszane z mlekiem. Wyrabiamy ciasto, gdy składniki już się połączą wlewamy rozpuszczone i ostudzone masło i wyrabiamy dłuższą chwilę, im dłużej tym lepsze ciasto (można wyrobić je w robocie). Jeśli ciasto lepi się do rąk

Cynamonowe szczęście
Piernik z bananami, bitą śmietaną i sosem karmelowym 375

Super szybkie i pyszne ciacho dla dzieci! I nie tylko dla dzieci. Sprawdzi się w każdej sytuacji. Dzieci przepadają za tym ciastem i ciągle będą wołały o dokładkę . Zamiast piernika możesz zrobić ciasto czekoladowe. Składniki na spód opakowanie gotowej mieszanki na piernik ,najlepiej w wersji XXL + składniki podane na opakowaniu Składniki na sos karmelowy 100 g cukru 60 g masła(...)śmietany 30% lub 36% Dodatkowo ok.7 bananów sok z połowy cytryny 2 łyżki cukru pudru kakao Na prostokątnej blasze o wymiarach raczej większych upiecz piernik (lub ciasto czekoladowe) zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie przygotuj sos karmelowy. Cukier wsyp na dno dużej ciężkiej patelni lub do garnka o grubym dnie i rozłóż równomiernie na całej powierzchni. Na średniej mocy palnika

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasto z masą serową s. Anastazji 158

Chyba pierwszy raz po zrobieniu ciasta z przepisów siostry Anastazji z moich ust nie wyrywają się słowa zachwytu… Gdybym miała rozłożyć ciasto na czynniki pierwsze, napisałabym tak: masa serowa jest super, ciemny biszkopt kakaowy jest ok. Największy problem miałam z ciastem jasnym – wyszło jakieś takie suche i osobiście dość mocno czułam mąkę ziemniaczaną. Być może zrobiłam coś źle(...)wrócę do przepisu ponownie. Jedyne rozwiązanie jakie mi się nasuwa, to warstwę białą dawać po prostu małymi partiami, tak, żeby nie była dominująca, a jedynie zaznaczała się gdzieniegdzie kolorystycznie. Ciasto jasne: 140 g mąki ziemniaczanej 50 g mąki pszennej 150 g cukru 1 łyżka octu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 białek Ciasto ciemne: 6 jajek 1/2 szkl. cukru

Smaki Na Talerzu
z makiem drożdżowa mała strucla... 185

Składniki: ciasto na małą struclę: mąka tortowa 30-40 dag, margaryna 1/4 kostki, cukier 4 łyżki, drożdże 3 dag, woda letnia 4 łyżki, mleko 1/2-3/4 szklanki, jajka 1 sztuka "XL" masa makowa: masa makowa 1/2 puszki dużej, 1 białko do masy, żółtko + łyżeczka wody, kruszonka - w opisie, lukier - w opisie drożdże rozetrzeć z letnią wodą dodając łyżeczkę cukru i mąki(...)wszystkie składniki ciasta dodać do misy robota i dolewać tyle mleka aby ciasto nie było za zbite ale plastyczne, wyrabiać z 6 minut hakiem robota odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę ciasto na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować na 1,5 cm grubości placek masę makową wymieszać z roztrzepanym białkiem i rozsmarować na cieście, zawinąć jak na roladę

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto kajmakowo-kawowe 393

Smaczne, delikatne ciasto dla miłośników masy kajmakowej i kawy. Kakaowy biszkopt nasączony kawą, przełożony delikatną masą na bazie bitej śmietany i jogurtu greckiego. Składniki na biszkopt kawowy: 5 jajek 1/2 szklanki cukru 1 op. cukru wanilinowego 1 łyżka octu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kawy inki/rozpuszczalnej/mielonej 1 kopiasta łyżka(...)delikatnie, ale dokładnie wymieszaj szpatułką (lub mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników). Następnie dodawaj powoli kawę oraz kakao i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj wszystko szpatułką! Ciasto przełóż do przygotowanej tortownicy. Piecz 30-40 min. (do tzw. suchego patyczka). Pamiętaj, że jak użyjesz mniejszej tortownicy to biszkopt wyjdzie wyższy, ale czas pieczenia się wydłuży, dlatego podany jest

Kulinarna (nie)codzienność
Ciasto kakaowe z masą śmietanową i dżemem z ciemnych winogron 163

Witajcie :) Nie macie pomysłu na ciasto ? a mają wpaść niespodziewani goście, oto propozycja pysznego i szybkiego ciasta kakaowego z kremem z kwaśnej śmietany i dżemem winogronowym. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki na biszkopt kakaowy: 5 jajek 3/4 szklanki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 3 łyżki oleju  Składniki(...)szklanki cukru lub do smaku 1 cukier waniliowy 6 torebeczek śmietan fix 1 mały słoiczek dżemu z czarnych winogron  KLIK herbata o smaku czarnej porzeczki do nasączenia ciasta    około 7  ciastek maszynkowych Brześć   blaszka o wymiarach 29/29 cm Wykonanie : Białka ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym, następnie ciągle mieszając dodajemy po jednym żółtku

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto z kaszką mandarynkowo-kokosową 167

jeszcze ciasta na niedzielę? Dzisiaj proponuję przepyszne ciasto z kaszką mandarynkowo-kokosową. Polecam każdemu miłośnikowi kokosowych smaków. Składniki na ciasto: 5 jajek 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej typ 450, np. TOTA 1/4 szkl ciemnego kakao Składniki na masę: 1/2 l mleka 6 łyżek kaszki manny 1 kostka masła lub margaryny 1/2 szkl cukru pudru 2-3 puszki mandarynek(...)odcedzić je i pokroić) 250 g wiórków kokosowych Składniki na polewę: 3/4 tabliczki czekolady 50 ml śmietanki kremówki Dodatkowo: 1/2 szkl kawy Wykonanie: Ciasto. Mąkę i kakao przesiać przez sitko. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać stopniowo cukier, nadal ubijając. Kiedy piana będzie lśniąca, dodać żółtka i miksować chwilę. Do masy jajecznej dodać stopniowo mąkę

Trufelkowo
Indyk z warzywami pod ciastem francuskim 145

indykiem. Chodź sama fanką indyka nie jestem to ta zapiekanka podbiła moje podniebienie. Ma wszystko to co powinno być w każdej zapiekance: dobrze doprawione mięso, kolorowe warzywa i chrupiące ciasto. Danie to nie wymaga dużo wysiłku, a prezentuje się bardzo ładnie. Jest to świetna alternatywa dla klasycznej potrawki Indyk z warzywami pod ciastem francuskim Składniki: 300 g filetu z indyka(...)mały bakłażan cukinia połowa czerwonej papryki połowa żółtej papryki pół szklanki mrożonego groszku zielonego 4 średnie pieczarki 150 ml śmietanki 30% ciasto francuskie 2 łyżki oleju ulubione przyprawy (u mnie papryka słodka, papryka ostra, papryka wędzona, czosnek granulowany, majeranek, kumin i mielone ziele angielskie) pieprz sól Mięso myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę. Doprawiamy je łyżką oleju, przyprawami

PatiGotuje
Ciasto Banoffee na biszkopcie 980

Piątek, więc jest i propozycja ciasta na weekend :-) Tym razem pyszne ciasto Banoffe na biszkopcie. Jest rewelacyjne, łatwe w przygotowaniu, na pewno posmakuje wszystkim. Gwarantuję to :-) Przepis znalazłam na blogu gotuję bo lubię . Zmodyfikowałam tylko ilość kajmaku, nie dałam całego opakowania, bo dla mnie byłoby za słodko, a i tak było :-) Życzę Wam miłego piątku :-) Blaszka 24x34 cm Składniki biszkopt(...)będą ubite dodajemy po jednym żółtku. Mąki z proszkiem przesiewamy, dodajemy delikatnie do jajek. Miksujemy na najniższych obrotach do połączenia się składników. 2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Ciasto pieczemy około 20 minut. Sprawdzamy czy upieczone drewnianym patyczkiem. Po upieczeniu studzimy. Zdejmujemy papier, przekładamy na deskę. Przygotowujemy poncz do nasączenia. 3. Do kubka

kruche babeczki
Najprostsze ciasto drożdżowe z kruszonką 174

Najlepsze są przepisy zdobyte od cioci, babci czy kuzynki. Takie "daj przepis" na to ciasto. Też tak macie? Ten przepis mam od kuzynki, która sama przyznała że robi go ostatnio bardzo często bo takie jest pyszne. Ja też się skusiłam:) Pychotka Składniki: Ciasto: 0,5 kg mąki 0,5 szklanki mleka 1 szklanka cukru 5 dag drożdży pół kostki margaryny(...)mleko połączyć z drożdżami i 2 łyżkami cukru i 3 łyżkami mąki.Ostawić na 15 min. Margarynę rozpuścić i ostudzić. Mąkę, cukier, rozczyn i roztrzepane jajka połączyć i wyrobić ciasto. Zostawić na 30 min. Wyrobić ciasto jeszcze raz, wyłożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawić na 15min. W tym czasie wyrobić kruszonkę i posypać nią ciasto. Piec

Cukiernia Pychotki
Kruche ciasto jabłkowo- dyniowe z pianką. 173

Składniki : 5 żółtek 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3 czubate łyżki cukru pudru 250 g margaryny Kasi, ewentualnie masło Przygotowanie : Margarynę posiekać ze wszystkim składnikami 2/3 ciasta rozwałkować na spód natłuszczonej dużej formy, nakłuć i upiec na rumiano Upieczone ciasto posypać kaszą manną, rozłożyć usmażone jabłka Na wierzch rozłożyć ubite białka z cukrem pudrem i budyniem w proszku(...)poskubać resztę ciasta Piec do zarumienia ciasta w temp. 180* C Na piankę : 5 białek szklanka cukru pudru 2 małe budynie bez cukru - razem 80 g 1/2 szklanki oleju Przygotowanie pianki: Do ubitych na pianę białek dodać cukier, ubić razem Dosypywać stopniowo budyń - miksować, a na koniec wlać strużką olej i ubić całość na sztywno. Na farsz użyłam

Proste Potrawy
Piernikowe z kremem i jabłkami 255

zawsze w moim domu wszyscy uwielbiali ciasta piernikowe, dlatego też zdarza mi się robić różne wariacje tego typu wypieków. Tym razem popełniłam delikatne ciasto ucierane z dodatkiem jabłek i przyprawy do piernika, a dodatkowo przełożone kremem maślano-śmietanowym i polane czekoladą. Z racji swej puszystości wyglądało jak wyglądało, ale uwierzcie mi smakowało rewelacyjnie.  Ciasto piernikowe: 6 jajek 1 szklanka(...)pszennej 2-3 jabłka Margarynę ucieramy z cukrem,  cały czas ucierając dodajemy po 1 żółtku, a następnie pozostałe składniki. Białka ubijamy na sztywną pianę i ostrożnie mieszamy z ciastem. Przekładamy do blaszki (23x35 cm) i pieczemy ok 35 minut w 180 st. C. Po upieczeniu studzimy i kroimy na 3 części. Krem: 1  kostka masła 1 szklanka cukru

Cynamonowe szczęście
Tarta cytrynowa z granatem 175

śmietany i słodko-kwaśnymi nasionami granatu na lekko słodkim kruchym spodzie. Jeżeli raz upieczecie tartę cytrynową, to na pewno do tego przepisu wrócicie. Po prostu jest przepyszna! SKŁADNIKI Na ciasto kruche: 240 g mąki pszennej tortowej 70 g cukru pudru szczypta soli 135 g zimnego masła 1 jajko Na masę cytrynową: 3 jajka 2 cytryny 2 budynie waniliowe z cukrem(...)cukru  Na bitą śmietanę i dekorację: 500 g śmietany 36% 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki cukru 1 śmietan-fix 1 owoc granatu WYKONANIE Ciasto kruche: Do miski wsypać mąkę, cukier puder, sól, wbić jajko i dodać posiekane nożem masło. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 40 minut do lodówki.  Zimne ciasto rozwałkować

Passions hobbies life
SZARLOTKA DYNIOWA 183

Szósta  rano, zamiast smacznie spać, to mnie się ciasto zachciało robić, wariatka jak nic. Zawsze byłam rannym ptaszkiem ale dziś, to przesadziłam. Może, to przez zmianę czasu mam tyle energii od rana. W radio vox fm, disco polo przygrywa -  nie znoszę ale nie zmieniam stacji, nie mam czasu wpadłam w totalne wariactwo pieczenia. Niby nic specjalnego, zwykła szarlotka(...)przy tym taka nie zwykła, bo z musem z dyni, który wyszedł delikatny ale wyrazisty dzięki dokładce w postaci 2 kwaśnych jabłuszek. Rewelacja. Do dzieła :-)  Składniki na ciasto:   400 g mąki  450 g zimnego masła  szczypta soli  60 g cukru  3 małe jajka  łyżeczka proszku do pieczenia  Składniki na nadzienie

pieprzny smaczek
Orkiszowa galette ze śliwkami 122

cynamon                  jajko Mąkę wymieszać z solą i cukrem, dodać pokrojone w kostkę masło i jajko. Wyrobić na gładkie ciasto ręcznie lub mikserem. Gotowe ciasto zagnieść w kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę.   Śliwki odpestkować i pokroić na grubsze plasterki. Piekarnik nastawić na 190 stopni(...)Dużą płaską blaszkę pokryć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na kształt koła, przenieść na blaszkę i posypać środek mielonymi migdałami, zostawiając około 3 cm margines. Na podsypanym cieście ułożyć plasterki śliwek tak, aby na siebie nachodziły. Posypać owoce 2 łyżkami cukru i cynamonem.  Brzegi ciasta zawinąć do środka, aby nachodziły na nadzienie. Posmarować je roztrzepanym

wyzwania kuchenne